Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες

Τον Ιανουάριο του 2001 μια Αγγλική ομάδα από το Μπρίστολ φτάνει στην περιοχή Τσιάπας στο νότιο Μεξικό για να δώσει μερικά φιλικά παιχνίδια με την ομάδα των Ζαπατίστας. Ενδιάμεσα από τους αγώνες η αποστολή της ομάδας συμμετέχει σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, προσφέροντας εθελοντική εργασία όπου χρειάζεται και δίνοντας στους οικοδεσπότες ένα ποσό αρκετών χιλιάδων λιρών, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από δωρεές, για να βελτιωθεί το τοπικό σύστημα παροχής νερού και να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές για τα παιδιά της περιοχής. Εκτός όλων αυτών, ένας εκ των τερματοφυλάκων ζωγραφίζει μερικές τοιχογραφίες που σχετίζονται με την απελευθερωτική δράση του κινήματος.

Το πραγματικό όνομα του τερματοφύλακα (το πρόσωπο του οποίου καλύπτεται από θολά πίξελ στην παραπάνω φωτογραφία από το ταξίδι αυτό) δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Όλος ο πλανήτης όμως τον γνωρίζει με το ψευδώνυμο ‘Banksy’. Το όνομα της ιδιαίτερης αυτής ομάδας που πραγματοποίησε όλο το παραπάνω εγχείρημα είναι “Easton Cowboys’.

easton

Η μικρή ομάδα από το Μπρίστολ (πόλη από την οποία προέρχεται και ο Banksy, που εκτός από την περιοδεία αυτή συμμετείχε την εποχή εκείνη και σε άλλα παιχνίδια ως τερματοφύλακας) δημιουργήθηκε το 1992 και εξελίχθηκε σε κάτι πολύ παραπάνω από μια ακόμα ερασιτεχνική, ποδοσφαιρική ομάδα γειτονιάς. Όπως δήλωνε χαρακτηριστικά στο BBC ο Γουίλ Σίμπσον, συγγραφέας του βιβλίου ‘Freedom through football’ που, έχοντας σαν τίτλο το σλόγκαν του συλλόγου, διηγείται όλη την πορεία του μέσα στα χρόνια: “Δεν δηλώνουμε πως είμαστε μια σοσιαλιστική ομάδα ή μια αναρχική ομάδα. Είμαστε μια αθλητική ομάδα που απλά έχει και μια πολιτική διάσταση. Είμαστε αντι-ρατσιστές, αντι-σεξιστές και εναντίον της ομοφοβίας”.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της η ομάδα των Καουμπόηδων εκτός από το ανδρικό ποδόσφαιρο και τη συμμετοχή της με διάφορες υπο-ομάδες στο πρωτάθλημα της περιοχής του Μπρίστολ, δραστηριοποιείται πλέον και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς και στο μπάσκετ και στο κρίκετ. Από το δυναμικό της έχουν περάσει εκατοντάδες παίκτες και παίκτριες καθώς οι πόρτες της είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ταλέντου, ενστερνίζεται τη φιλοσοφία της και ενδιαφέρεται να συνεισφέρει είτε αθλητικά είτε σε κάποιο από τα υπόλοιπα πρότζεκτ που οργανώνουν οι άνθρωποι της.

Εκτός του ότι είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός σύλλογος που τόλμησε να ταξιδέψει στο Μεξικό για να αντιμετωπίσει αλλά και να στηρίξει έμπρακτα τους επαναστάτες Ζαπατίστας, η ομάδα έχει να επιδείξει αρκετά ακόμα ανάλογα κατορθώματα τα οποία μπορεί κάποιος να διαβάσει αναλυτικά στη σελίδα της. Κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα είναι η διοργάνωση φιλανθρωπικών τουρνουά, η συμμετοχή σε φιλανθρωπικά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο, η συγκέντρωση χρημάτων για τη μάχη κατά του καρκίνου του στήθους, υπέρ των γυναικών της Ν. Αφρικής που πέφτουν θύμα βιασμού και υπέρ της Παλαιστίνης.

Η στήριξη της στην προσπάθεια της Παλαιστίνης πάντως, δεν παρέμεινε μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Αψηφώντας τους όποιους κινδύνους υπήρχαν, οι ερασιτέχνες παίκτες της ταξίδεψαν δυο φορές στην Παλαιστίνη (το 2007 και το 2010), έπαιξαν με διάφορες μικρές, τοπικές ομάδες βλέποντας από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης στη Δυτική Όχθη και στις άλλες περιοχές της χώρας και χάρισαν χαμόγελα στους ντόπιους πιτσιρικάδες, και όχι μόνο, που είδαν κάποιους ξένους να ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτούς. Το δεύτερο ταξίδι μάλιστα μετατράπηκε και σε μικρό ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘Over the wall’, ένα μικρό μέρος του οποίου μπορείς να δεις παρακάτω:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Κουλτούρα να φύγουμε, Μπάλα στο χαρτί, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η δεύτερη γέννηση του Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960. Ορισμένοι είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα πεθάνει ποτέ ή ότι κι αν πεθάνει θα αναστηθεί σε τρεις μέρες. Πολλοί από αυτούς τους ορισμένους ζουν στη Νάπολη και γι΄αυτούς τα πραγματικά γενέθλια του Μαραντόνα είναι στις 5 Ιουλίου, σε ανάμνηση της κορυφαίας στιγμής εκείνου του ατέλειωτου καλοκαιριού του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας διαφορετικός πρόεδρος

Σερφάροντας καθημερινά στο απύθμενο αυτό ηλεκτρονικό χάος που ονομάζεται ίντερνετ πέφτεις πάνω σε εκατοντάδες εντελώς ανούσιες πληροφορίες που προσπαθούν, μάταια συνήθως, να περάσουν το λογικό φιλτράρισμα σου και να φτάσουν στο μυαλό σου. Μια απ’ αυτές που τα κατάφεραν, για λόγους που ούτε μπορώ αλλά και ούτε θέλω να ανακαλύψω, έλεγε ότι σήμερα ο Έλτον Τζον κλείνει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *