Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κουράγιο Μάριο

Ήταν το δέκατο λεπτό στο Μεστάγια το Σάββατο. Η Βαλένθια που έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα είχε ήδη σκοράρει δυο φορές (την μια με τη βοήθεια του Μιράντα) απέναντι στην Ατλέτικο που δεν δείχνει τόσο στιβαρή όσο πέρσι. Ο κόσμος πανηγύριζε για το ονειρικό πρώτο ημίχρονο, αλλά κάπου εκεί πρωταγωνιστής έγινε κάποιος άλλος που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακρυά. Ο Μάριο Κέμπες, εμβληματική φιγούρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ένας από τους ανθρώπους που έφτιαξαν το στερεότυπο του μαλλιά Αργεντίνου ποδοσφαιριστή (σε μια εποχή που βλέπεις τον ντι Μαρία να κάνει καρδούλες) έκανε εξαπλό (κατά άλλους τριπλό) μπαιπάς πριν από λίγες μέρες στις ΗΠΑ. Ο “ματαδόρ” πέρασε σημαντικό μέρος της καριέρας του στη Βαλένθια όπου και αγαπήθηκε όσο λίγοι, από ένα δύσκολο και πολλές φορές άδικο κοινό.

Όταν λοιπόν το ρολόι έδειξε 10′ (νούμερο που φορούσε ο Κέμπες, σε μια αντίστοιχη κίνηση όπως πρόσφατα για τον Λουίς Αραγονές), ένα πανό ξεδιπλώθηκε στην Curva Nord, ο κόσμος άρχισε να φωνάζει το όνομά του, ενώ στα μάτριξ έπαιξε το “Δύναμη Ματαδόρ” εν μέσω χειροκροτημάτων από όλο τον κόσμο στο Μεστάγια. Όχι, αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στην υγεία του βετεράνου επιθετικού, αλλά κάποιες φορές το να μένεις χαραγμένος στις μνήμες τόσων χιλιάδων ανθρώπων ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία από όλα τα συμβόλαια και τα χρήματα του κόσμου. Είναι σίγουρο ότι ο Κέμπες κάπου μέσα του θα ένιωσε μέγαλη χαρά και ικανοποίηση και θα πήρε λίγη δύναμη για να τα βγάλει πέρα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα όνειρα δεν έχουν κατηγορία

Κάπου στα νότια της Μαδρίτης υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Βιγιαβέρδε. Εκεί έχει έδρα και η τοπική Σοθιεδάδ Ρεκρεατίβα Βιγιαβέρδε Μποετιτσέρ Κλουμπ ντε Φουμπόλ που παίζει στο τοπικό πρωτάθλημα Μαδρίτης στην κατά σειρά δυναμικότητας 5η κατηγορία της Ισπανίας. Εκεί που διαφέρει η Βιγιαβέρδε είναι ότι παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να φτιάξει πρώτα ανθρώπους και μετά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας Παίχτης να τον Πιεις στο Ποτήρι

Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια γεννιέται στη Φουεντεαλμπίγια, λίγα χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης ο Ανδρές Ινιέστα. Ένας χορευτής που αποφάσισε το δικό του πάλκο να είναι το χορτάρι και η ντάμα του η μπάλα. Μαζί με τον Τσάβι δημιούργησαν ένα από τα πιο επιδραστικά δίδυμα στο κέντρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά αυτό που μας […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

25 σχόλια σχετικά με το “Κουράγιο Μάριο”

  1. Ο/Η doctor λέει:

    Εχουν γίνει έρευνες γύρω από αυτό το θέμα…

    Βρέθηκε πως όταν έχεις κάποιον να προσεύχεται (ή απλά να νοιάζεται) για σένα όταν νοσηλεύεσαι για ένα μείζον επεισόδιο της υγείας σου, έχεις και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης ή ίασης.

    Δεν λέω ότι είναι “μαγεία”. Ίσως ψυχολογία…

    Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη κι όταν δεν γνωρίζεις ότι αυτός ο κάποιος προσεύχεται για σένα.

  2. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    Ελπίζω αν μην ειναι γιατρος στα αληθεια ο προηγουμενος σχολιαστης

  3. Ο/Η Jamal λέει:

    Doctor ποιος τις εκανε αυτες τις ερευνες σε ικετευω να μου πεις.

  4. Ο/Η doctor λέει:

    Αναφέρονται σε συγγράμματα επιστημόνων και ερευνητών της Ψυχιατρικής.

    Μόλις τις βρω θα τις ποστάρω. Εκτός αν γράφουν ψέμματα οι συγκεκριμένοι επιστήμονες (που δεν το πιστεύω).

    Και ναι είμαι γιατρός. Και θα έγραφα το όνομα μου αλλά δυστυχώς το διαδίκτυο έχει γίνει σαν να πηγαίνει “νεγρος” σε μπαρ λευκών στο Μισισιπή τη δεκαετία του 1910, αν τολμήσεις και πεις κάτι διαφορετικό από τους “ειδήμονες”.

    Είναι εκπληκτικό το πώς οι άνθρωποι που πιστεύουν τον εαυτό τους απίστευτα ανοιχτομυαλο και προοδευτικό (και συνήθως και άθεο) είναι οι πιο στενομυαλοι τελικά..

  5. Ο/Η Jamal λέει:

    Πιστευεις και στον Αη-Βασιλη η εισαι στενομυαλος;

  6. Ο/Η panagos λέει:

    Noμιζω πως οταν με το καλο ποσταριστουν και τα συγγραμματα ερευνητων ψυχιατρικης για τις προσευχες,θα μπορουμε να λεμε πως εχουμε δει τα παντα σε σχολια του σομπρερο…

  7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ξέρεις υπάρχει το ένα άκρο (να πιστεύεις ότι είσαι ένα τίποτα και οτι θα σε σώσει ο Θεός ή ο Αη Βασίλης) υπάρχει και το άλλο άκρο (να νομίζεις ότι είσαι εσύ ο Θεός ή ο Αη Βασίλης).

    Σε κάθε περίπτωση από τις 2 είσαι άχρηστος.

    Κατά τα άλλα μάλλον ονειρεύεσαι γιατρούς που κυνηγούν με το μαστίγιο προσευχοντες συγγενείς. 😛

  8. Ο/Η doctor λέει:

    Εγώ ήμουν ο “ανώνυμος” από πάνω…

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν χρειάζεται να γράψεις το όνομά σου, όλοι ανώνυμα γράφουμε (εκτός από το Νίκο και μαγκιά του) και ο καθένας έχει την άποψή του.
    Αν μπορείς πάντως να βρεις και να μας μεταφέρεις τα παραδείγματα που λες θα ήταν ενδιαφέρον, μια που αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα πράγματα.

    Από εκεί και πέρα όπως λέει κι ο Πανάγος, μόνο στα σχόλια του σομπρέρο από τον Κέμπες φτάνουμε σε τέτοια συζήτηση.
    🙂

  10. Ο/Η doctor λέει:

    Δεν είμαι σε υπολογιστή τώρα.

    Αλλά αυτή η συζήτηση είχε ενδιαφέρον γιατί βρήκα κίνητρο να ασχοληθώ κι εγώ με το αν όντως ένας τόσο τολμηρός ισχυρισμός βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

    Εις το επανιδείν

  11. Ο/Η Jamal λέει:

    Περα απο τα ακρα υπαρχει και ενας αλλο μεγαλο διαστημα που λεγεται ρεαλισμος ξερεις. Δεν κατηγορω κανενα που εχει πιστη σε κατι ανωτερο η κατι μεταφυσικο αλλα το να επικαλεισαι ερευνες που δειχνουν οτι η προσευχη ειναι ευεργιτικη για την υγεια καποιου, ειναι αστειο. Στο μονο που συμφωνω ειναι στην ενθαρρυνση που σου δινει το να σε στηριζει καποιος γιατι η ψυχολογια ενος ανθρωπου μπορει να κανει πολλα. Αλλα αυτο το “το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη κι όταν δεν γνωρίζεις ότι αυτός ο κάποιος προσεύχεται για σένα.” με πεθανε.

  12. Ο/Η doctor λέει:

    Υποθέτω ότι είσαι πολύ μικρός για να χαρακτηριζεις τον ισχυρισμό (στην συγκεκριμένη περίπτωση τον δικό μου ότι διάβασα σε επιστημονικό σύγγραμμα της ψυχιατρικής τέτοιο πράγμα) κάποιου αστείο, χωρίς καν να τον ξέρεις.

    Κι αν δεν είσαι στην φυσική ηλικία μικρός, εισαι στη νοητική.

    Δεν πειράζει θα φας τα μούτρα σου και θα πήξει το μυαλό σου. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

  13. Ο/Η Jamal λέει:

    Ευτυχως εισαι ανοιχτομυαλος και δεχεσαι τις αποψεις των αλλων. Που σπουδασες Ιατρικη να ρωτησω;

  14. Ο/Η doctor λέει:

    Δε

  15. Ο/Η doctor λέει:

    Δεν είναι άποψη η επίθεση…

    Καλή συνέχεια φίλε μου!

    Πορευσου όπως νομίζεις. Και πολύ ασχολήθηκα.

  16. Ο/Η Jamal λέει:

    I rest my case που θα λεγε και καποιος της νομικης.

  17. Ο/Η doctor λέει:

    Ένα μόνο παράδειγμα για το πως η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εδώ και χρόνια με το αν η προσευχή συμβάλλει στη θεραπεία (με όποιο τρόπο συμβάλλει… δεν ψάχνουν απόδειξη για το αν υπάρχει Θεός).

    Πιστεύω θα βρω και τις συγκεκριμένες έρευνες που αναφέρω παραπάνω.

    Με ένα googlάρισμα το βρήκα αυτό. Μπορούσες να κάνεις κι εσύ ένα πριν αρχίσεις τις ειρωνίες.

    Research focusing on the power of prayer in healing has nearly doubled in the past 10 years, says David Larson, MD, MSPH, president of the National Institute for Healthcare Research, a private nonprofit agency.

    Even the NIH — which “refused to even review a study with the word prayer in it four years ago” — is now funding one prayer study through its Frontier Medicine Initiative. Although it’s not his study, Krucoff says it’s nevertheless evidence that “things are changing.”

    Krucoff has been studying prayer and spirituality since 1996 — and practicing it much longer in his patient care. Earlier studies of the subject were small and often flawed, he says. Some were in the form of anecdotal reports: “descriptions of miracles … in patients with cancer, pain syndromes, heart disease,” he says.

    “[Today,] we’re seeing systematic investigations — clinical research — as well as position statements from professional societies supporting this research, federal subsidies from the NIH, funding from Congress,” he tells WebMD. “All of these studies, all the reports, are remarkably consistent in suggesting the potential measurable health benefit associated with prayer or spiritual interventions.”

  18. Ο/Η doctor λέει:

    Και αυτο που σε πέθανε…. Αν ήμουν εκδικητικός θα σε έλεγα γελοίο…

    San Francisco cardiologist Randolph Byrd, for example, conducted an experiment in which he asked born-again Christians to pray for 192 people hospitalized for heart problems, comparing them with 201 not targeted for prayer. No one knew which group they were in. He reported in 1988 that those who were prayed for needed fewer drugs and less help breathing.

    William S. Harris of St. Luke’s Hospital in Kansas City, Mo., and colleagues published similar results in 1999 from a study involving nearly 1,000 heart patients, about half of whom were prayed for without their knowledge.

    Από την “μη έγκυρη” Washington Post:

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/03/23/AR2006032302177.html

  19. Ο/Η doctor λέει:

    “WITHOUT THEIR KNOWLEDGE”

    Σου έδωσα ένα μάθημα σήμερα. Εκμεταλλεύσου το.

    Εις το επανιδείν.

  20. Ο/Η Jamal λέει:

    Απορω αν γνωριζεις την διαφορα της ερευνας και της υποθεσης για κατι με την εμπεριστατωμενη αποδεδειγμενη πραγματικοτητα.

    Μπορω να κανω μια ερευνα ουρωντας εγω στον 4ο και ενας αλλος στον 5ο οροφο και παρατηροντας που οι ασθενεις καλυτερευουν. Αυτο δεν σημαινει οτι τα ουρα μου ειναι μαγικα και του αλλου οχι.

    Νομιζω οτι θα ντρεπομουνα για τον εαυτο μου αν μπορουσες να μου δωσεις οποιοδηποτε μαθημα. Επισης θα πρεπει να δουλεψεις λιγο για τα κομπλεξ σου.Εκφρασεις του τυπου “εισαι πολυ μικρος” “σου εδωσα ενα μαθημα” και το να θεωρεις απο 4-5 σχολια οτι ξερεις ποιος ειμαι τι κανω και πως διαγραφεται το μελλον μου ειναι μεγαλα σημαδια . Στο ξαναλεω εχεις την αποψη σου εχω τη δικη μου και αυτο δεν αλλαζει. Και αν θεωρεις την εκφραση της αποψης μου επιθετικης ξαναδιαβασε τα σχολεια. Ειρωνια ισως και σαρκασμος ναι. Εκτος αν το αστειος ειναι τοσο επιθετικος.

  21. Ο/Η doctor λέει:

    “Εχουν γίνει έρευνες γύρω από αυτό το θέμα…

    Βρέθηκε πως όταν έχεις κάποιον να προσεύχεται (ή απλά να νοιάζεται) για σένα όταν νοσηλεύεσαι για ένα μείζον επεισόδιο της υγείας σου, έχεις και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης ή ίασης.

    Δεν λέω ότι είναι «μαγεία». Ίσως ψυχολογία…

    Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμη κι όταν δεν γνωρίζεις ότι αυτός ο κάποιος προσεύχεται για σένα.”

    Το ειρωνεύτηκες.

    Στο έδειξα ότι ΟΝΤΩΣ έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν αυτά. Δεν μίλησα για αξιοπιστία αυτών των ερευνών γιατί δεν την γνωρίζω. Θα σου παραθέσω και τις συγκεκριμένες.

    Αυτά που λες για “διαφορα της ερευνας και της υποθεσης για κατι με την εμπεριστατωμενη αποδεδειγμενη πραγματικοτητα” δεν με ενδιαφέρουν. Υποθέτω ότι είναι κάποιος μηχανισμός για να μην αποδεχθείς κάτι που νομίζεις ότι δεν συμφωνεί (ή απειλεί) τις προκαταλήψεις σου. Προκαταλήψεις βλέπεις υπάρχουν από πολλές πλευρές.

    Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν μίλησα για πραγματικότητα. όπως κι αν την εννοείς, αλλά για ερευνες.

    Δεν έχω υποθέσει τίποτα για σένα πέρα από αυτό που μου έδειξε η συμπεριφορά σου. Δεν σε ξέρω.

    Παίρνω το τελευταίο σου σχόλιο για συγγνώμη (αν θες κι εσυ). Κι εγω με τη σειρά μου παραδέχομαι ότι εκνευρίστηκα. Προφανώς χτύπησες “ευαίσθητη χορδή”. Παίρνω πίσω το γελοίος.

  22. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    τα εχει πει και ο Woody Allen στο Magic in the Moonlight για τις προσευχες και τους ασθενεις… οτι δεν πετυχαινουν τιποτα..

    κακη ταινια για Woody Allen δεν θα την προτεινα

  23. Ο/Η doctor λέει:

    Elaith για σένα που έδειξες σεβασμό και ενδιαφέρον:

    http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/znanclanki/prayer-coronary.pdf

    Νιώθω σαν να έβαλα γκολ! 😛 (σε πειράζω Jamal μην το παιρνεις για προσβολή…)

    Και ο πανυγηρισμός:

    “Patients were unaware that they were being prayed for, and the intercessors did not know and never met the patients”!!!!!!!!!!!!!!!!

    😛 😛 😛

    Δεν θα απαντήσω σε άλλο σχόλιο (γιατί έχω και δουλεις) όσο και να δείχνει ότι κάποιος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως.

  24. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    είμαι με doctor
    το έχω δει να γίνεται

  25. Ο/Η corto maltese λέει:

    είμαι με doctor
    το έχω δει να γίνεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *