Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Δανεικοί εργάτες χωρίς ρήτρα αγοράς

Το Μουντιάλ της Βραζιλίας τελείωσε και πλέον σκεφτόμαστε το επόμενο της Ρωσίας. Σαν να μην έφταναν όμως οι αμφιλεγόμενες επιλογές της ΦΙΦΑ με τη χώρα του Πούτιν, δεν ξεχνάμε και αυτό του 2022 που μπορεί μεν να αργεί, αλλά έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις για πολλούς διάφορους λόγους. Πρώτα για το σκάνδαλο δωροδοκίας με την ανάθεσή του στο Κατάρ, στη συνέχεια με το πότε ακριβώς θα γίνει, μια που το καλοκαίρι εκεί λυγίζουν τα σίδερα, και στη συνέχεια με τις όχι και άριστες συνθήκες κατασκευής των εγκαταστάσεων που πιθανώς κάνουν τα κινέζικα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρονικών να μοιάζουν με πεντάστερο ξενοδοχείο.

Ο Γκάρντιαν πριν από ένα χρόνο είχε φέρει στη δημοσιότητα τους θανάτους εργατών από το Νεπάλ που πέθαιναν πέρσι περίπου ένας ανά ημέρα (τουλάχιστον 44 θάνατοι μέσα στο καλοκαίρι) με επίσημη αιτία θανάτου σε πολλούς την καρδιακή ανακοπή (μιλάμε για νέα άτομα) με το άρθρο να κάνει λόγο για συνθήκες δουλείας. Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε ότι συχνά δεν πληρώνονταν ή έπεφταν θύματα εκβιασμού ώστε να μη φύγουν, με τις αρχές να κρατάνε τα χαρτιά τους και τις συνθήκες εργασίας να είναι λίγο καλύτερες από αυτές στην κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο. Η οργανωτική επιτροπή τότε είχε εκφράσει τη θλίψη της και είχε δικαιολογηθεί ουσιαστικά λέγοντας ότι δεν επρόκειτο για επίσημα έργα του Μουντιάλ, τα οποία δεν είχαν ξεκινήσει, αλλά για περιπτώσεις έργων με υπεργολαβίες και πάει λέγοντας.

MDG : Forced labour in Qatar : Lusail City, a vast new metropolis built from scratch in the desert

Ο καιρός πέρασε, το θέμα ψιλοξεχάστηκε, αλλά ο Γκάρντιαν επανήλθε και πάλι με παρεμφερές θέμα πριν λίγες μέρες. Πέτρα του σκανδάλου και πάλι η πόλη Λουσέιλ, μια πόλη που τώρα χτίζεται και αποτελεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο των σεντονάτων του Κατάρ. Η κατασκευή της θα κοστίσει (κρατηθείτε) 45 δις δολάρια (!!). Σε αυτή την πόλη (που το πλάνο είναι να κατοικηθεί από περίπου 250 χιλιάδες νοματαίους) θα γίνει και ο τελικός του Μουντιάλ και τα έργα γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Όταν τα φώτα σβήσουν οι Νεπαλέζοι, οι Ινδοί, οι Ταϊλανδοί και οι Βιετναμέζοι πηγαίνουν να ξεκουραστούν. Αυτοί είναι οι τυχεροί. Γιατί κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν υπό το φως τον προβολέων. Η εθνικότητά τους όμως είναι το πιο περίεργο από όλα. Πρόκειται για Βορειοκορεάτες εργάτες. Και πριν αναρωτηθείτε: “μα καλά φύγανε να γλιτώσουν από το καθεστώς και πέσανε στα χειρότερα;” σας προλαβαίνω λέγοντας ότι δεν γλίτωσαν τίποτα και είναι κανονικοί εργάτες που έχει “παραχωρήσει” η Βόρεια Κορέα στο Κατάρ. Οι τύποι δουλεύουν συνέχεια, ξεκουράζονται ελάχιστα και διαμαρτύρονται ακόμα λιγότερο. Γιατί φοβούνται. Συνήθως δεν απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ή όταν το κάνουν είναι ασαφείς, λέγοντας ότι τα χρήματα πάνε στις οικογένειές τους και ότι θα πληρωθούν όταν επιστρέψουν. Οι δε εργολάβοι ψάχνουν για ακόμα περισσότερους μια που είναι οι καλύτεροι εργάτες, στρατιωτικά εκπαιδευμένοι. Η Β. Κορέα φυσικά άλλο που δεν θέλει και έτσι στέλνει κι άλλους.

Τα πράγματα δεν θα ήταν άσχημα αν μια χώρα έβρισκε δουλειά σε πολίτες της στο εξωτερικό, μόνο που η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η Β. Κορέα στην προσπάθειά της να φέρει ξένο χρήμα δανείζει τους εργάτες της στο Κατάρ. Οι δε εργάτες δεν παίρνουν τίποτα ή στην καλύτερη το 10% του μισθού, όπως αναφέρουν παρατηρητές. Το υπόλοιπο πηγαίνει στο κράτος της Β. Κορέας που ξέρει καλύτερα από όλους ποιο είναι το καλό τους. Οι δύσμοιροι σύγχρονοι δούλοι εργάζονται αυτή την εποχή σε ένα 19όροφο κτίριο (επίσημα για 12 ώρες την ήμερα αλλά στην πραγματικότητα για πολύ περισσότερο) που θα έχει ακριβά διαμερίσματα και 4 πισίνες. Για να είμαστε δίκαιοι, προς το παρόν δεν έχουν κάποια συμμετοχή σε έργα του Μουντιάλ. Αλλά μήπως έχει διαφορά ή μήπως θα το μάθουμε επίσημα αν συμβεί; Ο τελικός του 2022 στο στάδιο των 86.000 θεατών είναι το κορυφαίο γεγονός για μια πόλη που εν έτει 2014 θα γεννηθεί. Χωρίς Μουντιάλ πιθανότατα δεν θα υπάρχει μια τέτοια επένδυση στην Λουσέιλ. Στο μέρος που κοιμούνται (όταν γυρίζουν πίσω) υπάρχουν δυο ταμπέλες που αν δεν ξέραμε, θα λέγαμε ήταν χιομουριστικές. “Οι μεγάλοι Κιμ Ιλ-Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ-Ιλ είναι για πάντα μαζί μας” λέει η μία. “Ας οπλιστούμε με τις επαναστατικές τους ιδέες” λέει η δεύτερη…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τι γυρεύει ένας Σέρβος στο Ρίο;

Δεκαετία του 1970 στη Γιουγκοσλαβία. Ένα παιδάκι παίζει στους δρόμους του Μάιντανπεκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Όπως είπε ο πατέρας του: «Πρώτα άρχισα να τρέχω για την μπάλα και μετά έμαθα να περπατάω». Στη πόλη που μεγαλώνει και στα γύρω μέρη ζουν λιγότεροι από 20.000 άνθρωποι, ένα μέρος γνωστό για τον χαλκό και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αλήθεια πίσω από τα ball boys

Τα βλέπουμε μέσα στο γήπεδο. Η νεολαία, οι ελπίδες του ποδοσφαίρου, πιθανότατα οι επόμενοι μεγάλοι σταρ. Χαρούμενες, αθώες παιδικές φάτσες, με μόνο στόχο να βρεθούν κοντά στα ινδάλματά τους, να βοηθήσουν στην τέλεση του αγώνα και κάποτε να πρωταγωνιστήσουν. Τα αθώα ball boys. Ή έτσι νομίζει ο απλός κόσμος. Όποιος δεν έχει βρεθεί σε γήπεδο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Δανεικοί εργάτες χωρίς ρήτρα αγοράς”

  1. Ο/Η Mouris λέει:

    Krima pou tetoia pragmata epitrepontai en etei 2014.O,ti kai na pw einai ligo.

  2. Ο/Η MrPinkEyes λέει:

    Απλα να προσθέσω δυο πραγματα. Α) πως αυτή είναι η κορυφη του παγοβουνου και η κατασταση είναι πραγματικα βάναυση για παρα μα παρα πολλους λόγους για τους ανειδίκευτους εργάτες στο Κατάρ.
    Β) πως αυτές οι συνθήκες δεν αφορούν άμεσα τα έργα για το μουντιάλ αφού τα γήπεδα δεν έχουν ακόμα αρχίσει να χτίζονται.
    (Φυσικά τα έργα υποδομής και πρότζεκτ όπως η λουσειλ ειναι έμμεσα συνδεδεμένα με το μουντιάλ.)
    Οτι και να λέμε όμως με τη δημοσίευση του πορισματος της ΦΙΦΑ αυτή τη βδομάδα οτι δεν υπήρξε δωροδοκια, νομίζω πως η συζήτηση για την αφαίρεση της διοργάνωσης από τη χώρα θα λήξει.

    Ανταπόκριση απο Ντόχα, ο κύριος ροζοματης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *