Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα Πάντα για τη Νίκη;

Η Ισπανία εδώ και αρκετά χρόνια δουλεύει πάρα πολύ στις ακαδημίες, πράγμα που φαίνεται και από την παραγωγή νέων παιχτών. Αυτό είναι γνωστό. Συνέβη όμως κάτι στην Ανδαλουσία που δείχνει ότι οι Ισπανοί προσπαθούν να κάνουν περισσότερα πράγματα από το να μάθουν μπάλα στα παιδιά.

Real FAF

Στις 18 Οκτωβρίου έγινε στο τοπικό πρωτάθλημα παίδων δεύτερης κατηγορίας στην Ανδαλουσία ένα παιχνίδι μεταξύ της Ατλέτικο Αθναλκάθαρ και της Παλομάρες Χούνιορς. Το ματς τελείωσε 53-0 υπέρ της Ατλέτικο Αθναλκάθαρ (θα το γράφω ολόκληρο μέχρι να το μάθω). Η τοπική ομοσπονδία της Ανδαλουσίας όμως δεν είδε με πολύ καλό μάτι το σκορ. Τα εφηβικά πρωταθλήματα διεξάγονται υπό τη διεύθυνση της ομοσπονδίας της κάθε αυτόνομης κοινότητας στην Ισπανία (είναι 17) και όχι από την κεντρική ομοσπονδία. Μετά το παιχνίδι λοιπόν, για να επιστρέψω στην ιστορία, η ομοσπονδία της Ανδαλουσίας εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτήριζε το αποτέλεσμα «αντιαθλητικό, αντιπαιδαγωγικό και επιζήμιο». Θεώρησε ότι οι βασικοί υπεύθυνοι για αυτό είναι ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο της Ατλέτικο Αθναλκάθαρ και τους κάλεσε σε απολογία με σκοπό να «τραβήξει τα αυτιά τους ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη ενός τέτοιου αποτελέσματος που διαβρώνει την αθλητική φιλοσοφία».

Η Παλομάρες από την πλευρά της αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα, ενώ είχε ανέβει στην δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της μόλις τρεις βδομάδες πριν από το παιχνίδι. Το αποτέλεσμα της κλήσης της ομοσπονδίας ήταν να αφαιρεθούν οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος όλου του τεχνικού επιτελείου της Ατλέτικο Αθναλκάθαρ. Προφανώς η ομοσπονδία, και μπράβο της, δεν τιμώρησε τους εντεκάχρονους παίχτες που έριξαν 53 γκολ σε 70 λεπτά σε συνομηλίκους τους. Η ομοσπονδία επέβαλε επίσης στην Παλομάρες να επιστρέψει στο πρωτάθλημα. Διότι ο σκοπός είναι «τα παιδιά να μάθουν το παιχνίδι και το αθλητικό πνεύμα» και όχι να τους μείνει τραύμα από έναν αγώνα. Επίσης η ομοσπονδία ίδρυσε το Κολέγιο Προπονητών της Ανδαλουσίας, κάνοντας την εκπαίδευση εκεί υποχρεωτική για τους τεχνικούς που θα ασχολούνται με παιδιά.

Διότι μπορεί να είναι εντάξει οι αντρικές ομάδες της Μπάρσα και της Ρεάλ να ρίχνουν 7,8,9 γκολ σε Αλμερίες και λοιπούς, μπορεί η εθνική να κερδίζει όσο θέλει τον οποιοδήποτε, αλλά αυτοί δεν είναι παιδιά. Το ίδιο είπε η ομοσπονδία ότι θα κάνει και στο μέλλον σε αντίστοιχη περίπτωση. Ευτυχώς που δεν ήταν τα παιδικά τμήματα της Σεβίλλης και της Μπέτις δηλαδή διότι η ομοσπονδία θα κυνήγαγε και δημοσιογράφους που θα έγραφαν τίτλους «Από Μικροί στη Φάπα» και τα συναφή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Τα παιδία παίζει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι μικρές και οι μεγαλύτερες μάχες της ζωής

Ο τομέας της ψυχολογίας στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν πολλοί. Από τα “πάμε παλικάρια” του μέσου Έλληνα προπονητή και τα “11 αυτοί, 11 εμείς” μέχρι τα mind games του Special One πολλοί προπονητές προσπαθούν να δίνουν κίνητρο, κουράγιο και θέληση στους αθλητές τους, ειδικά σε εποχές που πολλοί από αυτούς έχουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο εφιάλτης των εκτελεστών πέναλτι

Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90′, κάποιο μεσημέρι Κυριακής στο γήπεδο Χαριλάου. Ο Άρης αντιμετωπίζει κάποια από τις ομάδες της επαρχίας, σε ένα από εκείνα τα κλασσικά ελληνικά παιχνίδια που η δράση είναι λίγο λιγότερη από παιχνίδι σκάκι δυο ηλικιωμένων σε κάποια βιβλιοθήκη. Σε κάποια ανύποπτη φάση στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι κερδίζουν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Τα Πάντα για τη Νίκη;”

  1. Ο/Η mouris λέει:

    Afairesan tis adeies askhsews epaggelmatos apo to texniko epiteleio epeidh rixane 53 goal;Poly proklhtiko akougetai.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Γιατί προκλητικό; Είναι προπονητές παίδων. Αν τους μάθουν μόνο να νικούν τους εκπαιδεύουν λάθος. Το βασικό είναι να μάθουν το παιχνίδι και όχι τη νίκη.

  3. Ο/Η mouris λέει:

    Dexomai to epixeirhma sou Ramón,h poinh omws ayth einai adikaiologhth.Allo na kaneis ena seminario epimorfwshs h opws poly swsta idrysane to Kolegio Proponhtwn kai allo na pairneis tis adeies oloklhrou tou proponhtikou team.Akraia poinh gia’mena.

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Είναι παραδειγματική η ποινή. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι κανένας δε θα το ξανακάνει μετά από αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *