Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα σοφά λόγια ενός τρελού

 Είναι λίγοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου που ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες ιδέες τους και τη διαφορετική τους φιλοσοφία. Ένας μοναχικός φιλόσοφος του ποδοσφαίρου είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας προπονητής ιδιαίτερος, ένας άνθρωπος διαφορετικός. Μέσα σε μια καριέρα με πολλές προσδοκίες, αλλά και τεράστιες απογοητεύσεις με τα πράγματα να χαλάνε στο τέλος, ο “Ελ Λόκο” έχει αγγίξει πολλούς, έχει αγαπηθεί από ακόμα περισσότερους, έχει όμως απογοητεύσει και πολλές φορές. Ο νέος σταθμός στην καριέρα του είναι η Ολιμπίκ Μαρσέιγ, μια ομάδα που σαν να πληρώνει ακόμα την περίοδο Ταπί είναι μακρυά από τις επιτυχίες με εξαίρεση ένα πρωτάθλημα πριν λίγα χρόνια. Σε μια λίγκα ιδιαίτερη όπως η γαλλική, όπου τα θαύματα δεν είναι σπάνια και που δυστυχώς έχει μολυνθεί τα τελευταία χρόνια με την είσοδο ανθρώπων που απλά ξοδεύουν τεράστια χρήματα, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ του Μπιέλσα κρατάει ακόμα την πρωτιά. Το ταξίδι όμως είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά μετά την ήττα στο ντέρμπι με την ΠΣΖ στο… κλασικό και την μείωση της διαφορά στον έναν βαθμό, με την Ολιμπίκ να χάνει τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της και την ψυχολογία να κλονίζεται.

https://www.youtube.com/watch?v=lyEEoYRSDmI

Ο Μπιέλσα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση, καθώς περίμενε σοβαρότερη ενίσχυση το καλοκαίρι, αλλά οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν και βγάζει άσους από το μανίκι, όπως ο Ζινιάκ. Τα τελευταία αποτυχημένα αποτελέσματα ίσως βγάλουν τα προβλήματα στη φόρα. Όσο όμως η Μαρσέιγ του “τρελού” ήταν στην κορυφή, φτιάχτηκε ένα βίντεο με την μέχρι τώρα πορεία τού Αργεντίνου προπονητή στο γαλλικό νότο. Ο ίδιος ο Μπιέλσα μιλάει με φόντο τη ζωή του εκεί (το βίντεο είναι στα ισπανικά με γαλλικούς υπότιτλους) και ξεχωρίζουν κάποιες ατάκες του. “Για έναν ηγέτη το σημαντικό είναι να τον ακούν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μιλάει λίγο“, κάτι που πιθανότατα ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αν και ο ρόλος του προπονητή είναι δύσκολος, ο Μπιέλσα φαίνεται να αποδέχεται τη δυσκολία της θέσης λέγοντας: “Είναι πάντα η ευθύνη του προπονητή. H μέθοδος δεν παίζει ρόλο. Το μόνο σημαντικό είναι αυτό που φαίνεται” και συνεχίζει κλείνοντας: “Αυτό στο οποίο η θέση μου ανταποκρίνεται, είναι να αφοσιωθείς στην μάχη με αξιοπρέπεια και να δεις αν αυτά που προσφέρεις ικανοποιούν το κοινό“.

http://www.youtube.com/watch?v=sHi9YpJ4miI

Είναι άγνωστο αν ο Μπιέλσα τα καταφέρει στην Μασσαλία, το ταξίδι του πάντως θα παρουσιάζει ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και τα προηγούμενα σε Χιλή και Μπιλμπάο όπου λατρεύτηκε για τις ομάδες που δημιούργησε, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να είναι ο εαυτός του και να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής ακόμα και με τους προσωπικούς του θαυμαστές. Κατά το παρελθόν στην Μπιλμπάο άφηνε τα παιδάκια να συμμετέχουν στην προπόνηση και το ίδιο έκανε πριν μερικές μέρες και στην Μαρσέιγ όταν έδωσε την άδεια ώστε ένα 8χρονο παιδάκι να πλησιάσει τα ινδάλματά του στην προπόνηση της ομάδας.

bielsafri

Προς το παρόν έχει κερδίσει τον κόσμο της ομάδας και οι οπαδοί της Μαρσέιγ αγοράζουν ψυγειάκια για να κάθονται πάνω τους την ώρα των αγώνων όπως κάνει και ο κόουτς. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον σπόνσορα της Μαρσέιγ που παρουσίασε την 4η εμφάνιση της ομάδας, μια εμφάνιση συλλεκτική καθώς περιλαμβάνει και ψυγειάκι δώρο. Αυτό που εύχονται στην Μασσαλία είναι στο τέλος της σεζόν να βάλουν και κάποιον αφρώδη οίνο μέσα για να πανηγυρίσουν τον τίτλο.

Marcelo_Bielsa-Olympique_de_Marsella_CLAIMA20141114_0194_27

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γαλλικό ποδόσφαιρο, Για ψώνια, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Καθεδρικός του Σαν Γιόχαν

«Ο Γιόχαν Κρόιφ έχτισε έναν καθεδρικό, εμείς απλώς πρέπει να φροντίσουμε τη διατήρησή του» Πεπ Γουαρδιόλα Εκεί κάπου στη μία τοπική ώρα Βαρκελώνης, μέρα Πέμπτη, καθόμαστε και βαριόμαστε στο γραφείο περιμένοντας το χρόνο να περάσει να φύγουμε. Η επόμενη μέρα είναι αργία, Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών και κανείς δεν έχει όρεξη για πολλά. Και μαθαίνουμε ότι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορώ να χάσω το κεφάλι μου γιατί ξέρω πού είναι η καρδιά μου

Αυτός είναι ο τίτλος του παραπάνω βίντεο γυρισμένο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο στο Ροζάριο της Αργεντινής. Είναι ένα καλομονταρισμένο σύνολο εικόνων και στιγμών από την πορεία της Νιούελ’ς για το πρωτάθλημα που κατέκτησε στην Αργεντινή, αλλά και από την άτυχη πορεία της στο Κόπα Λιμπερταδόρες που σταμάτησε στην διαδικασία των πέναλτι στην ημιτελική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Τα σοφά λόγια ενός τρελού”

  1. Ο/Η Mouris λέει:

    Poly wraio arthro.Mono mia enstash:Pws einai dynaton na xarakthrizeis ton Gignac ws aso apo to maniki;O typos einai gkoltzhs eggnwsmenhs axias kai to vary pyrovoliko ths omadas edw kai xronia..

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Κάντε κάτι με τα σχόλια που είναι στα κορεατικα. Πονάνε τα μάτια μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *