Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια τρελή τρελή συμμορία

ed88c5c0-70b6-11e4-bd22-719d58735d8d_TheGang

Η φετινή Boxing Day εκτός από πολλά ωραία τέρματα και δράση σε όλα τα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ επιφύλλασε και μια μεγάλη έκπληξη σε όλους τους φίλους της. Το κανάλι BT Sports 1 έδειξε το ντοκιμαντέρ “Crazy Gang” με τα κατορθώματα της Γουϊμπλεντον το μακρινό 1988. Η άσημη ομάδα με πρωτοπαλίκαρο το Βίνι Τζόουνς – και αφού είχε ανέβει τέσσερις κατηγορίες σε ισάριθμα χρόνια – είχε επικρατήσει της Λίβερπουλ στον τελικό του Γουέμπλευ και είχε κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αυτή θεωρείται – ακόμη και σήμερα – η μεγαλύτερη έκπληξη που έχει γίνει στο θεσμό τα τελευταία 40 χρόνια. Ο προπονητής της ομάδας απ’ το ’81 μέχρι το ’87 Ντέηβ Μπάσσετ (το ’88 ήταν στον πάγκο ο Μπόμπυ Γκουλντ) προσπαθεί να εξηγήσει το ψυχογράφημα μιας παρέας ημίτρελων παικτών που χάρις σε ανορθόδοξες μεθόδους, άφθονους τσαμπουκάδες (εντός και εκτός γραμμών) αλλά και περίσσια ψυχή κατάφεραν κάτι που φάνταζε ανέκδοτο στην αρχή εκείνης της σεζόν. Να κερδίσουν τον ιστορικότερο ποδοσφαιρικό θεσμό κόντρα σε μια ομάδα που θεωρούνταν – καθόλου άδικα – ως η καλύτερη των 80’s σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο θεούλης Τζων Φασάνου μας εξηγεί για το τάκλιν του Τζόουνς (του Βίνι εννοείται) στον ΜακΜάχον στην αρχή της αναμέτρησης. Ένα τάκλιν που ξεκίνησε απ’ το λαιμό και κατέληξε στο γόνατο του δύσμοιρου παίκτη. Για το γκολ του Λόρι Σάντσεζ στον Μπρους Γκρόμπελαρ και το χαμένο πέναλτι των “κόκκινων” αλλά και για τα “μαγικά” του Ντένις του Γουάιζ για τη Γουϊμπλεντον. Κάποιος έπρεπε να ξέρει και μπάλα εκεί μέσα, δε νομίζετε; Γενικά εκείνη η ομάδα ήταν ένα πραγματικό τρελοκομείο με παίκτες όπως ο Φασάνου, ο Τζόουνς, ο Γκουντγίαρ, o αρχηγός Ντέηβ Μπίσαντ, ο τεράστιος Άλαν Κορκ και φυσικά ο Λόρι Κάνινγκχαμ – ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης και είχε γνωρίσει την ήττα ως παίκτης της απ’τη Λίβερπουλ το 1981 στον τελικό του Πρωταθλητριών – να τα λέμε αυτά. Για να καταλάβετε για τι ομάδα ίδρυμα μιλάμε αρκεί η παρακάτω ιστορία.

Crazy Gang Wimbledon - Full Moon Alan Cork testimonial

Τρεις μέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου η ομάδα έπαιξε ένα φιλικό προς τιμήν του Άλαν Κορκ. Ο Άγγλος μέσος συμπλήρωνε 10 χρόνια στην ομάδα και τι καλύτερο από ένα παιχνίδι κόντρα σε επίλεκτους μπροστά στο κοινό του Πλάφ Λέην. Λίγο πριν τη σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου 8 παίκτες με αρχηγό το Βίνι Τζόουνς (πέσατε απ’ τα σύννεφα παραδεχθείτε το) γύρισαν προς τους φανατικούς και κατέβασαν τα σορτσάκια τους δείχνοντας τα γυμνά τους οπίσθια. Φυσικά και είχε γίνει μεγάλο θέμα στο Νησί αυτή η κίνηση με την ομάδα να τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και την ίδια τη Θάτσερ να παίρνει θέση καταδικάζοντας το γεγονός. Αφορμή είχε σταθεί η στάση πολλών σκληροπυρηνικών φίλων των “Ντονς” που είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για το συνεχές πάρτυ που βρίσκονταν η ομάδα μετά το Έπος του Γουέμπλευ. Βρε αφήστε τα παιδιά να χαρούν και πιείτε και εσείς (ένα καφάσι μπύρες) στην υγειά τους.

Στις μέρες μας η Γουϊμπλεντον υπάρχει με το όνομα Μίλτον Κειν Ντονς (απ’ το 2004) και αγωνίζεται στη Λιγκ 1 της Αγγλίας. Οι φανατικοί φίλοι των Ντονς το 2002 δημιούργησαν τη νέα Γουϊμπλεντον (AFC Wimbledon) και αυτή τη στιγμή η ομάδα αγωνίζεται στην τέταρτη τη τάξη κατηγορία της Αγγλίας, τη Λιγκ 2. Μάλιστα η ομάδα στις 5 του Γενάρη παίζει κόντρα στη Λίβερπουλ – στην έδρα της – για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας ξυπνόντας όμορφες μνήμες στους παλιούς της φίλους. Εκείνη η Γουϊμπλεντον δεν μπόρεσε να αγωνιστεί τρομοκρατήσει ομάδες και εκτός Αγγλίας – δυστυχώς – λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε μετά τα γεγονότα του Χέηζελ. Η συμμορία του Γκουλντ πάντως ήταν ικανή να κερδίσει και τη Μπάρτσα του Κρόιφ με τις “τακτικές” της και το “ταλέντο” της. Άλλωστε με το Λίνεκερ και το Χούλιο Σαλίνας έπαιζε εκείνη η Μπαρτσελόνα που πήρε και το τρόπαιο το ’89. Ο Βίνι Τζόουνς τους είχε για πρωινό και τους δυο (τοστάκι) και στη μέση ο Ουρμπάνο ο Ορτέγκα να κάνει το τυρί.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=2QxhJm0iR8k?rel=0]

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι 10 χειρότερες φανέλες στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ

Υπήρχε μια εποχή που το θέμα της εμφάνισης μιας ομάδας δεν απασχολούσε σχεδόν κανέναν. Οι διαφημιστές και οι χορηγοί δεν είχαν πάρει ακόμα χαμπάρι τι… κελεπούρι ήταν το ποδόσφαιρο, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις βρισκόταν ακόμα σε νηπιακό επίπεδο κι έτσι η μόνη έγνοια των διοικήσεων ήταν να φοράει η ομάδα τους τα χρώματα του συλλόγου. Αλλά όταν λέμε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ντιμίτρι Παγιέτ, η μπαλαδόφατσα του Άπτον Παρκ

Κάπου στον Ινδικό Ωκεανό, λίγο πιο ανατολικά από την Μαδαγασκάρη, υπάρχει ένα κομμάτι γης που ανήκει στην Ευρώπη και έχει έκταση ελάχιστα μεγαλύτερη από της Λέσβου. Η νήσος Ρεουνιόν ανήκει στη Γαλλία και δεν έχει πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να καυχιέται. Τις παραλίες της, το ενεργό ηφαίστειο, τους καρχαρίες και τον Ντιμίτρι Παγιέτ. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Μια τρελή τρελή συμμορία”

  1. Ο/Η Tsigalko λέει:

    Polla kila kalampalikia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *