Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Χάνοντας την Ταυτότητά σου

Την Κυριακή στη Ρουμανία έγινε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι. Στο Βουκουρέστι η Στεάουα Βουκουρεστίου (όχι πια του Παντελή Καπετάνου) φιλοξενούσε την Τσέσμες Ιάσι. Κανείς όμως εκτός από τους οπαδούς των δύο ομάδων δε θα μπορούσε να καταλάβει μεταξύ ποιών ήταν το παιχνίδι. Στο φωτεινό πίνακα του γηπέδου στη θέση της γηπεδούχου ομάδας δεν εμφανίστηκε το σήμα, αλλά ένα κενό τετράγωνο που έγραφε από κάτω «γηπεδούχος». Στο πρόγραμμα του παιχνιδιού δεν αναφερόταν το όνομα «Στεάουα Βουκουρεστίου», δεν υπήρχε το σήμα και είχαν αφαιρεθεί τα χρώματα. Η ομάδα κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να φοράει τα κλασικά και γνωστά κυανέρυθρα χρώματα στις φανέλες, αλλά σκέτο κίτρινο.

steaua1

Όλα αυτά συνέβησαν επειδή η Στεάουα έχασε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας τη δίκη που αφορούσε το λογότυπό της. Η ομάδα του στρατού, που ιδρύθηκε το 1947, έχασε το σήμα και τα χρώματά της με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε υπόθεση με αντίδικο εκείνους που τη δημιούργησαν. Το Υπουργείο Άμυνας πήγε στα δικαστήρια βασιζόμενο σε ένα νόμο που κανείς δεν ξέρει από πότε υπάρχει και ισχυριζόμενο ότι από το 2004 η Στεάουα χρησιμοποιεί παράνομα το σήμα και τα χρώματα. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2011 και τελεσιδίκησε την προηγούμενη βδομάδα. Έτσι ο πιο δημοφιλής και πιο πετυχημένος σύλλογος της Ρουμανίας, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986, έγινε μια ομάδα χωρίς όνομα.

Την Κυριακή στο γήπεδο από τα μεγάφωνα η ομάδα παρουσιάστηκε ως «η πρωταθλήτρια Ρουμανίας». Το έμβλημα δεν υπήρχε ούτε στις φανέλες, ούτε στις διαπιστεύσεις του τεχνικού τιμ, ούτε στις φόρμες προπόνησης. Μόνο οι οπαδοί στις εξέδρες είχαν κασκόλ και φανέλες με το σήμα του συλλόγου. Βέβαια, η ομοσπονδία αλλά και το δικαστήριο έδωσαν άδεια η ομάδα χωρίς όνομα να παίξει σήμερα στο Γιουρόπα Λιγκ με τις κανονικές φανέλες, έμβλημα και χρώματα.

Ποιος όμως θα βγάλει τη Στεάουα από αυτήν την κατάσταση; Ποιος θα την επαναφέρει εκεί που της αξίζει; Ο Παντελής Καπετάνος παίζει πλέον στη Σκόντα Ξάνθη. Ο μόνιμος πρόεδρος Τζίτζι Μπεκάλι είναι στη φυλακή, όπως και ο γενικός αρχηγός Μιχάι Στόικα. Ο Μπεκάλι, άνθρωπος που θα μπορούσε να κάνει και τον Μάκη Ψωμιάδη να επιστρέψει στη ζωή του ως παπαδοπαίδι, δηλώνει συντεντριμμένος. Ονειρεύεται από το κελί του τα καζίνα του Βουκουρεστίου, τα κοψίδια στις ταβέρνες και να νούμερα των τσιμεντένιων παπουτσιών που θα φορούσε στους δικαστές που έβγαλαν αυτήν την κατάπτυστη απόφαση. Είναι κρίμα αυτό το διαμάντι των ποδοσφαιροπροέδρων να μην μπορεί να δώσει λύση στη Στεάουα. Τη Στεάουα, που είναι πρώτη με 10 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Κλουζ στο πρωτάθλημα μετά από 17 αγώνες. Αν και η βαθμολογία τώρα δείχνει ότι πρώτη είναι μια ομάδα φάντασμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο περιζήτητος Έρικ τεν Χαγκ

Δυο χρόνια πριν το όνομα του βρισκόταν σε περίοπτη θέση στα καθημερινά ρεπορτάζ για τον επόμενο προπονητή της Μπάγερν. Πέρσι ακούστηκε αρκετές φορές για τον πάγκο της Ντόρτμουντ αλλά και για αυτόν της Τσέλσι, όταν απολύθηκε ο Λάμπαρντ. Το καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς υποψήφιους για να αναλάβει την Τότεναμ ενώ πριν λίγο καιρό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O Χιούζ και τα δύο παιχνίδια σε διάστημα λίγων ωρών

Χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του Γκάρεθ Μπέιλ. Ο Ουαλός σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά τα δύο τέρματα επί της Μπέτις – στο 5-0 της βασίλισσας – πήρε το τζετ, ντύθηκε ανάλαφρα, άραξε στο μεγαλοπρεπέστατο κάθισμα του και έφυγε για Ουαλία. Η ομάδα του Κρις Κόλεμαν (ναι της Λάρισας) αντιμετωπίζει την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Χάνοντας την Ταυτότητά σου”

  1. Ο/Η wallace λέει:

    Τι το θέλει το σήμα το υπουργείο Άμυνας; Τι τους έπιασε το 2004 και πήγαν στα δικαστήρια; Το παρασκήνιο τι λέει;

  2. Ο/Η caterina λέει:

    Επειδή ήτανε η ομάδα που είχε ιδρύσει το υπουργείο Άμυνας στα χρόνια του κομμουνισμού.Οπότε νομικά τα λογότυπα ανήκουν στο στρατό…

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ναι βασικά αυτό που λέει η caterina. Το Υπουργείο θέλει χρήματα για τη χρήση του λογοτύπου και η Στεάουα θεωρεί ότι καθώς το χρησιμοποιεί 64 χρόνια (από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση) δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *