Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

To ομορφότερο γκολ στην ιστορία της Λιντς (και όχι μόνο)

Πριν λίγες μέρες κάθισα μπροστά στον υπολογιστή να δω ένα παλιό ντοκιμαντέρ για τη Λιντς Γιουνάϊτεντ απ’ τις “χρυσές” εποχές της ομάδας των 70’s. Προσωπικά – και λόγω ηλικίας – είχα λατρέψει τη Λιντς του Ντέηβιντ Ο’Λίρι στις αρχές της νέας χιλιετίας. Τότε που τα “μωρά” του Ιρλανδού προπονητή είχαν τρελάνει ολόκληρη την Ευρώπη με τα καμώματα τους, δυστυχώς γι’ αυτούς (και για εμένα) χωρίς να φτάσουν σε κάποιο τίτλο. Από τότε δε σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με τα “παγώνια” – αν και δεν είναι η ομάδα που υποστηρίζω στο Νησί – και να μαθαίνω τα νέα και την ιστορία αυτού του ιστορικού κλαμπ.

Στο ντοκιμαντέρ που λέτε υπάρχει και το παραπάνω τέρμα του σπουδαίου Σκοτσέζου μεσοεπιθετικού Έντι Γκρέι. Εκείνα τα χρόνια η Λιντς υπό τις οδηγίες του κορυφαίου Ντον Ρέβι και έχοντας στις τάξεις της μια φουρνιά σπουδαίων παικτών όπως ο Μπίλι Μπρέμνερ, ο Τζακ Τσάρλτον, ο Πήτερ Λόριμερ, ο Νόρμαν Χάντερ, ο “φίλος” μας ο Γκρέι και φυσικά ο keeper Ντέηβιντ Χάρβευ έφτασε σε αρκετούς τίτλους και παραλίγο να κερδίσει και το κύπελλο Πρωταθλητριών του 1975 (με τον Τζίμι Άρμφιλντ στον πάγκο καθώς ο Ρέβι είχε αναλάβει την εθνική Αγγλίας). Πραγματικά η ποιότητα των παικτών στο Νησί στα 60’s, τα 70’s και τα 80’s ήταν κάτι το εξωπραγματικό. Το άκουγα συνεχώς απ’ τον παππού μου αλλά τώρα  (στα χρόνια του youtube) πραγματικά το έχω αντιληφθεί πλήρως. Πόσο δίκιο είχες ρε παππού τελικά.

eddie

Το γκολ του Έντι Γκρέι κόντρα στη Μπέρνλι είναι απ’ αυτά που στις μέρες μας σπανίζουν αλλά σε εκείνη την εποχή ο κόσμος έβλεπε  (όχι σε τόσο άρτιες εκτελέσεις βέβαια) συχνότερα. Ο ταλαντούχος  Σκωτσέζος υδραυλικός υπήρξε μέλος της “μαγικής” Εθνικής Σκωτίας των 70’s τότε που υπήρχαν (όχι όλοι μαζί δυστυχώς) ο  Κέννυ Νταλγκλίς, ο Ντένις Λόου, ο  Τζο Τζόρνταν, ο  Πήτ Λόριμερ, ο  Μπίλι Μπρέμνερ, ο Ντέηβιντ Χέη, ο Γκόρντον Στράχαν, ο Γκρέϊαμ Σούνες και φυσικά ο  Έντι Γκρέι. Μια ομάδα που έφτασε στα τελικά του Μουντιάλ του 1974 και αποκλείστηκε στην ισοβαθμία από τη Βραζιλία των Ριβελίνο και Ζαϊρζίνιο και τη Γιουγκοσλαβία του Ασίμοβιτς και του δικου μας Ντούσαν Μπάγεβιτς – χωρίς να έχει χάσει από καμία (στον όμιλο ήταν και το Ζαίρ με την κορυφαία ever φανέλα ομάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο). Για πολλούς εκείνη η Σκωτία ήταν ικανή ακόμα και να κατακτήσει το τρόπαιο.  Για την ιστορία ο Έντι Γκρέι δεν είχε αγωνιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Ένα θέμα με τους τραυματισμούς το είχε ο Γκρέι είναι η αλήθεια αφού ως υπερβολικά ντελικάτος τις “έτρωγε” – και με το παραπάνω – τις κλωτσιές του. Άλλωστε υπήρχαν και πολλά δρεπανοφόρα εκείνα τα χρόνια στις Αγγλικές ομάδες όπως είναι γνωστό.

Αυτό το τέρμα του Έντι Γκρέι έχει ψηφιστεί στα 10 κορυφαία στην ιστορία του ποδόσφαιρου αλλά δεν έγινε ποτέ τόσο διάσημο λόγω κάποιου υπέρβαρου Μαραντόνα, ενός γυάλινου Φαν Μπάστεν και του άλλου του κοντού του Μέσι. Από μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρόφιλων, προπονητών και δημοσιογράφων  θεωρείται “ως το ομορφότερο γκολ στην ιστορία”.  Άδικο δεν ρίχνω σε κανένα. Για την ακρίβεια, μαζί τους είμαι και ‘γω.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, βιντεοθεραπεία, Ιστορίες για το τζάκι, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Δίνοντας κουράγιο σ΄έναν ετοιμοθάνατο οπαδό

Ο Johnny Eales είναι οπαδός της Σέφιλντ Γουένσντεϊ από μικρό παιδί, απ’ αυτούς που ακολουθούν την ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια της, είτε εντός, είτε εκτός έδρας. Για την ακρίβεια, για τον Johnny εδώ και πολλά χρόνια όλα τα παιχνίδια είναι εκτός έδρας καθώς μένει πλέον στο Κόβεντρι, μια λεπτομέρεια που πάντως δεν τον απέτρεπε απ’το να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαμένοι στη μετάφραση των αριθμών

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο πραγματικά  χαίρομαι φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ είναι πως οι ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα είναι ομάδες που παρουσιάζουν ελκυστικό, και επιθετικό, ποδόσφαιρο. Σίγουρα το βασικό ζητούμενο, για όλους, είναι η νίκη και οι βαθμοί, αλλά όταν αυτά συνδυάζονται και με όμορφο παιχνίδι τότε όλα γίνονται […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “To ομορφότερο γκολ στην ιστορία της Λιντς (και όχι μόνο)”

  1. Ο/Η danzig λέει:

    Μου θύμισε το “The Damned United” το άρθρο.
    Να το δεις σε περίπτωση που δεν το έχεις δει ήδη (λέμε τώρα).

  2. Ο/Η mouris λέει:

    Kalo to pasteli,idiaiterhs omorfias de lew,alla na to les to kalytero sthn istoria einai kati san yvrh gia to pio omorfo athlhma ston kosmo.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Για το Damned United υπάρχει μια αναφορά όταν είχε βγει η ταινία:
    http://www.sombrero.gr/2009/06/the-damned-united/

    Και σίγουρα κάτι είχαμε γράψει για τον Κλαφ:
    http://www.sombrero.gr/2013/03/%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b9%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%86/

    Μούρη εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά άντε να βγάλεις άκρη με ανθρώπους που βλέπουν αγγλικό ποδόσφαιρο !

  4. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Σε μια κουβέντα που είχα με τον Elaith του είχα πει πως αυτοί που θεωρούν ΚΟΡΥΦΑΙΟ το γκολ (σλάλομ) του Μαραντόνα κόντρα στους Άγγλους είναι οι ίδιοι που χλεύαζουν τους Άγγλους αμυντικούς.

    Άβυσσος η ψυχή του ποδοσφαιρόφιλου!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *