Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

To πρώτο γκολ ενός αρτίστα

Οι Κάννες είναι γνωστές για τις όμορφες παραλίες τους και φυσικά για το κινηματογραφικό φεστιβάλ κάθε Μάη. Πόσοι και πόσοι κινηματογραφικοί και γραφικοί “αστέρες” έχουν περπατήσει τις αμμώδεις παραλίες και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους σε μια πόλη που ζει – και αναπνέει – για τα φλας των παπαράτσι και την εφήμερη γκλαμουριά; Οι πολίτες των Καννών είχαν την τύχη να ζήσουν εκτός όλων των σινέ-σταρ και την αρχή της καριέρας του σπουδαιότερου αρτίστα ποδοσφαιριστή που γνώρισε το άθλημα τα τελευταία 20 χρόνια. Για το Ζινεντίν Ζιντάν ο λόγος – και ο πρόλογος – όπως θα καταλάβατε.

854521533_small

Ο Ζιντάν βρέθηκε στην ομάδα νέων των Καννών το 1986 (στην τρυφερή ηλικία των 14) και τρία χρόνια αργότερα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα κόντρα στη Ναντ. Ήταν 18 Μαΐου του 1989 όταν το αδύνατο παιδάκι με το πυκνό μαλλί έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, βάζοντας (δίχως να το ξέρει) αφετηρία στα καλύτερα όνειρα των φίλων του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πορεία του Γάλλου “μάγου” μόλις είχε ξεκινήσει και το ποδόσφαιρο ήταν έτοιμο να ζήσει μοναδικές στιγμές για τα επόμενα 17 χρόνια. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1991 o Βόσνιος προπονητής της ομάδας Μπόρο Πρίμορατς θα δώσει – για πρώτη φορά – φανέλα βασικού στον μικρούλη Ζιντάν και αυτός θα τον δικαιώσει σκοράροντας ένα πανέμορφο τέρμα. Ήταν (όπως και το ντεμπούτο του) κόντρα στη Ναντ, με τις Κάννες να επικρατούν με 2-1. Ο Ζιντάν συνδυάστηκε άψογα με τους Λουίς Φερνάντεζ και Φρανς Ντούριξ, έκανε ένα άψογο (σήμα κατατεθέν του τα επόμενα χρόνια) κοντρόλ και πλάσαρε τέλεια για το παρθενικό του τέρμα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αυτό ήταν και το μοναδικό του γκολ εκείνη τη σεζόν. Μάλιστα το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος της ομάδας Αλέν Πεντρετί δώρησε στο Ζιντάν το πρώτο του αυτοκίνητο μιας και αυτή ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει στο νεαρό για τη μέρα που θα πετύχαινε κάτι τέτοιο.

Από την επόμενη σεζόν ο Ζιντάν έγινε βασικό γρανάζι της μηχανής της ομάδας των Καννών, με την πορεία του να είναι λίγο-πολύ γνωστή τα επόμενα χρόνια. Η μεταγραφή στη Μπορντό, η άρνηση του προέδρου της Μπλάκμπερν στην πρόταση του Νταλγκλίς για την αγορά του επειδή “Έχουμε τον Τιμ Σέργουντ στην ίδια θέση”, η Γιούβε, η Ρεάλ Μαδρίτης (και το Τσάμπιονς Λιγκ) και φυσικά ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο κύπελλο με τη Γαλλία τον κατατάσσουν στους κορυφαίους όλων των εποχών. Ένας μοναδικός ποδοσφαιριστής που δεν σταμάτησε να ερωτοτροπεί με τη στρογγυλή θεά ποτέ για όσο αγωνίστηκε. Από το πρώτο του πανέμορφο γκολ με τη φανέλα των Καννών μέχρι εκείνο το αριστοτεχνικό – αλά Πανένκα – πέναλτι απέναντι στον Μπουφόν, στον (χαμένο δυστυχώς) τελικό του Μουντιάλ το 2006. Στο “κύκνειο άσμα” του ως μάγος ποδοσφαιριστής. Σε ευχαριστούμε μεσιέ Ζινεντίν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, Γαλλικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ώρα των προκρίσεων

Η φάση των ομίλων στο Κόπα Λιμπερταδόρες φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της με κάποιους ομίλους να κλείνουν και σε κάποιους άλλους να παραμένει η τελευταία αγωνιστική που θα κρίνει πολλά. Ομάδες όπως η Σάντος, η Ατλέτικο Μινέιρο (που πλέον θα έχει και τον Ανελκά) και η Γκρέμιο έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους πριν την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντουάρ Μεντί: Από το ταμείο ανεργίας στην Τσέλσι

Άνοιξη 2015. Ένας 23χρονος Γάλλος περιμένει στην ουρά για το πρώτο του ραντεβού στο γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Χάβρη. Όταν φτάνει η σειρά του κάθεται απέναντι από τον υπάλληλο που εξετάζει τον φάκελο του. Ο υπάλληλος τον ρωτάει με τι είδους δουλειά θα ήθελε να ασχοληθεί. Ο 23χρονος του απαντάει “με το ποδόσφαιρο”. Ο υπάλληλος […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *