Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Σημεία των Χορηγών

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχαν δύο σύλλογοι στην Ισπανία που αρνούνταν να βάλουν χορηγό στη φανέλα τους. Εκείνη την όχι και τόσο παλιά εποχή η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Μπαρσελόνα μπορούσαν να έχουν ομάδες που χτυπούσαν τίτλους χωρίς να έχουν το κύριο αυτό έσοδο. Οι πιέσεις όμως του ανταγωνισμού τις ανάγκασαν να λερώσουν τις φανέλες τους. Πρώτα οι Βάσκοι υπέκυψαν στο χορηγό της φανέλας για να μπορέσουν να διατηρήσουν την εθνική καθαρότητα του ρόστερ. Η επιλογή τους ήταν ανάμεσα στο χορηγό ή την αποβασκοποίηση της ομάδας και επέλεξαν το πρώτο.

Οι Καταλανοί, που είχαν σχεδόν πάντα έναν πιο διεθνιστικό χαρακτήρα αλλά και παγκόσμια στόχευση ως σύλλογος, είχαν την καθαρή φανέλα ως σύμβολο αντίστοιχο του «Mésqueunclub». Η μετάβαση όμως που έγινε προς το χορηγό ήταν ύπουλη. Ξεκίνησε με τη UNICEF που η Μπάρσα πλήρωνε για να την έχει στη φανέλα της. Ρομαντικό και όμορφο αυτό αν δεν ήταν ένα σχέδιο από τη διοίκηση να συνηθίσει το μάτι του θεατή τη φανέλα που θα έχει γράμματα επάνω. Μετά ήρθε το Κατάρ. Οι σκιές της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι πάρα πολλές, όπως και στις περισσότερες άλλωστε που έχει κάνει ο σύλλογος από την προεδρία Ρουσέλ και μετά. Σε μια συνέντευξη τύπου ο Μπερτομέου είχε παραδεχθεί ότι δεν ήταν καν η καλύτερη προσφορά που είχαν στα χέρια τους αυτή της Κατάρ Φαουντάσιονς. Η σύνδεση της Μπαρσελόνα με το Κατάρ, πέρα από τις διαφημίσεις, έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο σύλλογο με την Καταλανική εφημερίδα Directa να κάνει κάποια στιγμή στο ένθετό της αφιέρωμα με πρωτοσέλιδο τίτλο: Qatarlunya.

qatarlunya

Η διοίκηση της Μπάρσα αντί να απομακρυνθεί από τους Καταριανούς, ειδικά μετά από όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα για τους θανάτους στα εργοτάξια των γηπέδων του Μουντιάλ και το ότι αυτό θα γίνει χειμώνα διαλύοντας κάθε προγραμματισμό εθνικών πρωταθλημάτων και διεθνών διοργανώσεων συλλόγων, προσφέρει έναν από τους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της σε αυτούς. Ο Τσάβι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της πολύ καλά πληροφορημένης σε θέματα Μπάρσα Mundo Deportivo, πάει από την επόμενη σεζόν στο Κατάρ. Αυτό το έχουν κάνει κι άλλοι και δεν υπάρχει τίποτα περίεργο μέχρι εδώ, εκτός από το γεγονός ότι η μόδα λέει ΗΠΑ και MLS για τους βετεράνους των σπουδαίων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Εκείνο που κάνει τους οπαδούς της Μπάρσα να τραβάνε τα μαλλιά τους είναι τα υπόλοιπα που αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο Τσάβι πάει εκεί ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που λέει ότι θα παίξει 3 χρόνια μπάλα στην Αλ-Σαντ του Κατάρ παίρνοντας 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Όμως δε θα πάει απλώς να κλείσει την καριέρα του εκεί. Η καταλανική εφημερίδα αναφέρει ότι τον Τσάβι τον προορίζουν οι Καταριανοί για προπονητή της εθνικής τους ομάδας στο Μουντιάλ που θα γίνει στη χώρα τους το 2022. Και αν σε όλους μας φαίνεται φυσιολογική εξέλιξη αυτός ο ποδοσφαιρικός εγκέφαλος να γίνει προπονητής, η απορία είναι: Μα στο Κατάρ διάολε; Δηλαδή όταν η Μπαρσελόνα περηφανεύεται ότι η Μασία δε βγάζει μόνο παίχτες αλλά και προπονητές, αυτός θα πάει να εκπαιδευτεί σε μια ποδοσφαιρική εσχατιά; Δηλαδή μετά από Γκουαρδιόλα, Βιλανόβα και Ενρίκε τώρα το μεγαλύτερο κεφάλαιο για προπονητής στο μέλλον η διοίκηση το αφήνει απλόχερα στο χορηγό;

FC Barcelona v Sevilla FC - La Liga

Από πέρυσι που συζητιόταν αυτό το σενάριο πρώην συμπαίχτες του Τσάβι είχαν προσπαθήσει να τον τραβήξουν στις ΗΠΑ. Ο Ανρί και ο Βίγια έκαναν και επίσημες, δημόσιες δηλώσεις. Μάλιστα ο Βίγια είχε πει ότι ο Τσάβι με τις συνεντεύξεις που δίνει μπορεί να απογειώσει το άθλημα στις ΗΠΑ αφού κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα από αυτόν. Ο Τσάβι πείστηκε να μείνει άλλον ένα χρόνο στη Βαρκελώνη, όμως τώρα πλέον η επιλογή του είναι το Κατάρ. Ο ίδιος απλώς έχει ανακοινώσει τη συμφωνία με την Αλ Σαντ και δεν έχε πει τίποτα παραπάνω, ούτε για τα κίνητρά του, ούτε για τα κριτήρια της επιλογής του. Επειδή τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου δεν κρυβόταν ποτέ, αυτή η σιωπή γιγαντώνει τις υποψίες ότι αποτελεί μέρος συμφωνίας. Με το αζημίωτο βέβαια, αλλά για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη διοίκηση χρησιμοποιεί θρύλους του συλλόγου για να κάνει μπίζνες.

Είναι ντροπιαστική αυτή η συμπεριφορά στο καλύτερο κεντρικό χαφ που έβγαλε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εδώ και 20 χρόνια, στον άνθρωπο που έχει το ρεκόρ τίτλων με τη φανέλα του συλλόγου. Τόσο ντροπή που μερικοί βλαμμένοι σαν εμένα έχουν ακόμα μια φαγωμένη, καμμένη, ξεφτισμένη μπλαουγράνα φανέλα και δεν αγοράζουν καινούρια, διότι… διότι είναι καθαρή.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

The Greenkeeper

Όταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανέλαβε ξανά την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης, η πρώτη μεταγραφή που έκανε ήταν να πάρει το φροντιστή του γρασιδιού από την Άρσεναλ, Πωλ Μπάργκες, και να τον φέρει στο Μπερναμπέου. Στην Μπαρσελόνα υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα από αρχιτέκτονες, γεωπόνους και μετεωρολόγους για τη φροντίδα του χόρτου. Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει συνεργασία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εντυπωσιακή ιστορία της Ρεάλ Οβιέδο

To φθινόπωρο που μας πέρασε η Ρεάλ Οβιέδο εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Τα διάφορα οικονομικά προβλήματα από τα οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια είχαν φτάσει στο όριο τους. Έπρεπε να μαζέψει 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα για να σωθεί. Σε μια ύστατη και ομολογουμένως περίεργη προσπάθεια ζήτησε οικονομική βοήθεια απ’ όλο τον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

11 σχόλια σχετικά με το “Σημεία των Χορηγών”

  1. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

    Νόμιζα θα διάβαζα και για τον Ινιέστα, που έκλεισε, ή κλείνει, ένα χρόνο χωρίς ασίστ ή γκολ…

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Στο πρωτάθλημα. Στο κύπελλο έχει 2 γκολ & 2 ασίστ & στο Ch.L. 2 ασίστ

  3. Ο/Η MesQueUnClub λέει:

    Γι αυτό θα φύγει νύχτα αυτή διοίκηση το καλοκαίρι. Τόσα σκάνδαλα. Τόση βρωμιά. Ούτε καν εκλεγμενος με βάση το σύστημα της Μπαρσελονα δεν είναι ο Μπαρτομεου Και ας σηκώσουμε φέτος τα πάντα. Δεν γίνεται να υπονομεύονται τόσο πολύ τα ιδεώδη του συλλόγου. Visca el Barca.

  4. Ο/Η makattacks λέει:

    Εσύ που τολμάς και γράφεις για τον Ινιέστα βάψου μπλε και πήδα στη θάλασσα

  5. Ο/Η F1STK λέει:

    Παιδια καπου εχετε μπλεχτει λιγο. Καταρχην, ο Xavi δεν εχει ανακοινωσει τιποτα ο ιδιος ακομα. Δε νομιζω οτι ο ιδιος χρωσταει καποια εξηγηση σε εμας, ακομα κι αν πηγαινει για το τελευταιο του μεγαλο συμβολαιο στο Καταρ. Το οποιο μεγαλο συμβολαιο θα μπορουσε να το εξασφαλισει απο φετος στην Αμερικη, αλλα προτιμησε να κατσει και να φαει παγκο βοηθωντας οπου χρειαστει την ομαδα σε αυτη τη μεταβατικη περιοδο. Γνωριζετε πολλους αρχηγους που θα το εκαναν αυτο; αυτο δειχνει το μεγεθος της προσωπικοτητας του εντος και εκτος των αγωνιστικων χωρων και σε καμια περιπτωση δε γιγαντωνει τις υποψιες που λετε οτι αποτελει μερος της συμφωνιας. Δεν αποτελει ο Xavi αλλο ενα πιονι στη σκακιερα της αθλιας διοικησης, για κανενα λογο. Σχετικα με την προπονητικη, υπαρχει το -οχι και τοσο δυσκολο να φανταστει κανεις- σεναριο, του να κανει το “αγροτικο” του καπου αλλου πρωτου ξαναβρεθει στην αγκαλια του συλλογου -σαν προπονητης αυτη τη φορα- και οχι να δοθει απλοχερα στον χορηγο οπως λετε.

  6. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ζω για τη στιγμή που θα φύγει αυτή η διοίκηση, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον αν κρίνω από τις υποψηφιότητες που υπάρχουν μέχρι τώρα.

    @F1STK
    Επειδή ακριβώς έμεινε αυτόν το χρόνο θα μπορούσε κάλλιστα να κλείσει & την καριέρα του στην Barça. Οι εμφανίσεις του και φέτος δείχνουν παίχτη, που από τη στιγμή που δεν έχει πρόβλημα με τον πάγκο, μπορεί να μπει και να βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή. Ζώντας στη Βαρκελώνη και διαβάζοντας τον τοπικό τύπο είναι πλέον σίγουρο ότι η διοίκηση έχει βάλει το χέρι της σε αυτή τη συμφωνία. Ο Xavi πήγε σήμερα στο Κατάρ, υπέγραψε και πλέον είναι δεδομένο. Μάλιστα, ακριβώς τα ίδια χρήματα του έδινε η NY City, στην οποία αγωνίζεται ο Villa.

    Φυσικά δεν είναι πιόνι απλώς ένας παίχτης με τέτοια προσωπικότητα. Η τελική επιλογή είναι δική του. Όμως είναι δεδομένο ότι η διοίκηση είπε κάτι παραπάνω από έναν καλό λόγο για την ομάδα του χορηγού. Και άσε με να αμφιβάλλω αν είναι αγροτικό το να προπονήσεις στο Κατάρ. Αγροτικό έκανε ο Enrique στη Celta και τη Roma. Στην Ευρώπη κάνεις αγροτικό και μόνο.

  7. Ο/Η Ακάλυπτος λέει:

    Καλύτερος, κεντρικός χαφ ο Τσάβι τα τελευταία είκοσι χρόνια; Τότε ο Πίρλο τι είναι;

  8. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Καταρ(α) στο Λαδεμπορα…

  9. Ο/Η kots λέει:

    απ τη στιγμη που καποιος αναμεσα σε δυο προτασεις με τα ιδια χρηματα, επιλεγει το καταρ απ τη Νεα Υορκη, αντε να με πεισεις εμενα οτι δεν υπαρχει εμπλοκη του χορηγου.

    υ.γ.1 @ακαλυπτος, ο πιρλο ειναι χειροτερος του τσαβι. τοσο απλο.

    υ.γ.2 ροσελ, μπερτομεου, θουμπιθαρετα εχουν καταφερει να καταστρεψουν την καλυτερη ομαδα που ειδε ποτε ο πλανητης.

    υ.γ.3 η δικια μου φανελα μπορει να μην ειναι φαγωμένη, καμμένη, ξεφτισμένη αλλα προλαβα και την τσιμπησα οταν εμαθα οτι την επομενη σεζον θα βαλουμε χορηγο.

  10. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    @Aκάλυπτος
    Δε λειτουργούμε γενικά με λογική fan boys. Pirlo & Xavi είναι 2 παίχτες που έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλά posts επειδή τους έχουμε αδυναμία.

    Αυτό που ισχύει, πέρα από τίτλους που δε θεωρώ ότι είναι το παν, ο Καταλανός είναι πιο επιδραστικός από τον Ιταλό. Δες πόσοι προσπαθούν να παίξουν σαν τον Pirlo στην Ιταλία και πόσοι “Τσάβιδες” υπάρχουν σε Ισπανία (και όχι μόνο-Γερμανία, Αγγλία επίσης).

  11. Ο/Η Μιχάλης λέει:

    “Τόσο ντροπή που μερικοί βλαμμένοι σαν εμένα έχουν ακόμα μια φαγωμένη, καμμένη, ξεφτισμένη μπλαουγράνα φανέλα και δεν αγοράζουν καινούρια, διότι… διότι είναι καθαρή.”
    Το αυτό. Φίλος εκ Βαρκελώνης μου δώρισε την φετινή φανέλα το καλοκαίρι,αλλα αρνούμαι πεισματικά να την φορέσω – παρότι είναι η πιο όμορφη των τελευταίων ετών – διότι δεν είναι η φανέλα της ομάδας που αγαπούσα. Στριμωχνομαι στη φανέλα του 2002 και γουστάρω τη ζωή μου.
    Πηδηξαν τα πιστεύω μας για μερικούς τίτλους παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *