Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Καπρίτσιο του Πλουσιόπαιδου

Παρακολουθώντας χθες το γαλλικό κλάσικο μεταξύ Μαρσέιγ και Παρί (σημείωση: οι Γάλλοι το συγκεκριμένο παιχνίδι το λένε κλάσικο περίπου 20 χρόνια τώρα και δεν είναι θύμα της μόδας που έχει πιάσει όλη την Ευρώπη τα τελευταία 6 χρόνια), έβλεπα την εκπληκτική συνεργασία που έχουν μεταξύ τους ο Μπλες Ματουϊντί με το Μάρκο Βεράτι. Παρότι είμαι πιο κοντά στην ομάδα της Μασσαλίας, αν και δεν έχω φανέλα του Μπερνάρντ Ταπί Μπαζίλ Μπολί, το συγκεκριμένο παριζιάνικο δίδυμο στο κέντρο είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Ο Ματουϊντί (Γκοντ Μπλες Χιμ) είναι ένας κεντρικός χαφ που μπορεί να τρέχει ασταμάτητα, με τον τεράστιο διασκελισμό του καλύπτει γρήγορα το χώρο, αλλά και τη μπάλα με τα μακρυά του κανυά. Είναι σπάνιο ένας κεντρικός παίχτης να μπορεί όχι μόνο να κατεβάσει τη μπάλα, όχι μόνο να πασάρει κάθετα και να σουτάρει από απόσταση, που είναι στα προαπαιτούμενα της θέσης, αλλά να έχει τόσο καλή τεχνική που να μπορεί να μετατραπεί σε ακραίος. Τη σέντρα που μπορεί να βγάλει από το πλάι ο Μπλες στην κίνηση θα τη ζήλευαν πολλά εξτρέμ. Και άμα λάχει κάνει και μια ζωγραφιά όπως το πρώτο γκολ της Παρί χθες.

https://www.youtube.com/watch?v=jn_vQAE6rxg

Ο Μάρκο Βεράτι από την άλλη είναι ένας εγκέφαλος στη μεσαία γραμμή που οργανώνει όλο το παιχνίδι. Πραγματικά σε κάνει να απορείς πως στο κέρατο αυτός ο κοντοπίθαρος τσιλιβήθρας μπορεί να βάζει τόση δύναμη στο παιχνίδι του και να γίνεται και σκληρός αν το απαιτεί το παιχνίδι. Πέρα από το πάσιγκ γκέιμ, τον έλεγχο του ρυθμού και την οργάνωση του παιχνιδιού, κόβει, μαρκάρει και καλύπτει. Ο Βεράτι είναι κάτι μεταξύ Πίρλο και Τσάβι στο παιχνίδι του, αλλά το πιο βασικό απ όλα είναι ότι έχει δέσει πολύ αρμονικά με τον Ματουϊντί. Ως δίδυμο μπορούν να κάνουν τα πάντα στο κέντρο και δεν είναι τυχαίο ότι στην τριάδα αλλάζει ο τρίτος που θα τους συμπληρώσει γιατί αυτοί θεωρούνται ένα. Ο Παστόρε, ο Μόουρα, ο Ραμπιό, ο Καμπάγ είναι εκείνοι που μάχονται για τη μία θέση που μένει.

Verratti-Matuidi

Όμως ο πρόεδρας Άραβας πετρελαιάς έχει ένα καημό και ένα κόλλημα. Ο καημός του είναι να κάνει τουλάχιστον δύο σούπερ μεταγραφές κάθε καλοκαίρι γιατί ο λογιστής του λέει ότι υπάρχουν κάποια ποσά που πρέπει να ξεπλύνει θέλει να κάνει την Παρί Ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Το κόλλημά του είναι να χτυπάει πάντα το μεγάλο στόχο που έχει η Μπαρσελόνα κάθε καλοκαίρι. Η κόντρα που έχουν οι δύο Καταριανοί, ο ιδιοκτήτης της Παρί και ο χορηγός επί ντροπής της Μπάρσα, κρατάει πολλά χρόνια και έχει μεταφερθεί και στο ποδόσφαιρο. Όπως λοιπόν στην αυλή του σχολείου το ένα πλουσιόπαιδο θέλει να μοστράρει το καινούριο πανάκριβο Άι-φον του πριν το πάρει το άλλο πλουσιόπαιδο, έτσι και ο Κελαϊφί θέλει να πάρει τον κάθε αστέρα που έχει στη λίστα της η Μπαρσελόνα. Και επειδή αυτός σπρώχνει τα λεφτά το κάνει κάθε χρόνο σε μια τιμή που η Μπαρσελόνα δεν μπορεί να κάνει ματς-απ, που λέμε και στο Μάνατζερ. Ξεκίνησε με τον Τιάγο Σίλβα και μετά κάθε χρόνο ερχόταν και κάποιος (Μαρκίνιος, Νταβίντ Λουίζ με σειρά εμφάνισης). Τώρα είναι ο Πολ Πογκμπά.

paul-pogba

Ο Πογκμπά είναι ένας καταπληκτικός παίχτης όμως παίζει ακριβώς στην ίδια θέση και ακριβώς με το ίδιο στυλ του Ματουϊντί. Η ενδεχόμενη απόκτησή του από την Παρί θα σπάσει αυτό το εκπληκτικό δίδυμο πράγμα που καταργεί την ποδοσφαιρική λογική. Ο Πογκμπά είναι ένας παίχτης που χρειάζονται πολλά τοπ κλαμπς. Η Μπάρσα, όλοι οι Άγγλοι, ακόμα και η Μπάγερν με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν. Η Παρί όμως τον θέλει από καπρίτσιο. Επειδή είναι Γάλλος και επειδή τον θέλει η Μπαρσελόνα. Όμως όταν έχεις βρει δίδυμα ή τριάδες που να ταιριάζουν δεν τις σπας. Η Γιουνάιτεντ φύλαξε το Σκόουλς-Κιν όσο πήγαινε και η Μπαρσελόνα αρνιόταν πεισματικά να χαλάσει την τριάδα Τσάβι-Ινιέστα-Μπουσκέτς, σε σημείο που ο Μαστσεράνο γύρισε σέντερ μπακ. Αλλά το ποδόσφαιρο έχει λίγη σχέση με τα καπρίτσια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

we love 1-1-8, Γαλλικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Σάλμα Χάγεκ, μια καταραμένη ομάδα κι ένας εύθραυστος καλλιτέχνης της μπάλας

Αν Γαλλία είναι ένα εξάγωνο, η Βρετάνη είναι η η πάνω αριστερή γωνία της. Γνωστή στους αναγνώστες του Αστερίξ ως Αρμορική –εκεί βρίσκεται το χωριό των ανυπόταχτων Γαλατών που απέμειναν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους– είναι μια περιοχή που αγαπάει τη μουσική, το αλκοόλ και την μπάλα. Αν η πιο σπουδαία ομάδα της, η μεγάλη Ναντ (τρίτη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άρωμα Γυναίκας

Η Λυών είναι μια πόλη που μπήκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη σχετικά αργά. Υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο Ζαν-Μισέλ Ολάς, ένας τύπος που μπορεί να μην ήξερε τίποτα από ποδόσφαιρο στην αρχή, αλλά αντίθετα με άλλους έμαθε. Έβγαλε το σύλλογο από την αφάνεια και έχτισε την τελευταία αυτοκρατορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, με την Ολιμπίκ Λυωνέ να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Το Καπρίτσιο του Πλουσιόπαιδου”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Υπερβολή, το ότι τον θέλει επειδή τον θέλει η Μπαρτσελόνα. Και σίγουρα δεν είναι καπρίτσιο το ότι τον θέλει επειδή είναι Γάλλος. Και κακά τα ψέμματα, στο ποδόσφαιρο (κακώς, αλλά έτσι λειτουργεί) η ενίσχυση σου, είναι και το ότι δεν ενισχύεται ο αντίπαλος. Έτσι, καμιά ομάδα δεν πρόκειται να σκεφτεί, “α, έχω κεντρικό αμυντικό, ας αφήσω τον τάδε στην Γιουνάιτεντ που τον έχει μεγαλύτερη ανάγκη”. Χώρια που η Μπαρτσελόνα (και η Ρεάλ, και η Μπάγερν και, και, και…) έχουν κάνει κανόνα ζωής το να κινούνται μεταγραφικά μ’αυτό το στυλ, σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον, εδώ και δεκαετίες. (τι να πουν Βαλένθιες, Σεβίλλες κλπ; )

    Κατά τ’άλλα, παικτάρες και οι δυο. Ο Μπλεζ, μεγάλη πίκρα όταν έφυγε απ’την Σεντ Ετιέν, ενώ ο Ιταλός έπεσε στα βαθιά απ’τη Σέριε Β απ’ευθείας.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Προφανώς και λειτουργούν με αυτή τη λογική όλα τα top clubs. Επίσης είναι πολύ συχνό να αγοράζουν 1 παίχτη που δε χρειάζονται για να μην τον πάρει κάποιος ανταγωνιστής (πολύ πρόσφατο παράδειγμα ο Cuadrado). Παρ’ όλ’ αυτά αυτό που συμβαίνει με την PSG & την Barça είναι κόντρα μεταξύ δύο πλουσίων. Ψάξε το παραπάνω και θα δεις.

    Επίσης δε λέω ότι κακά κάνει και θέλει τον καλύτερο νέο Γάλλο ποδοσφαιριστή (μαζί με τον Griezmann) η πιο ισχυρή γαλλική ομάδα. Αυτό που γράφω, νομίζω ξεκάθαρα, είναι ότι αυτόν πραγματικά δεν τον χρειάζεται γιατί χαλάει κάτι εξαιρετικό που ήδη έχει.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Πάντως επειδή είδα το ματς, νομίζω ότι το τελικό σκορ αδικεί την ΟΜ. Η ΠΣΖ σίγουρα δεν ήταν καλύτερη και έβαλε δυο τρομερά κωλόφαρδα γκολ, ειδικά το δεύτερο που γλίστρησε ο Ζλάταν.
    Φοβερή ατμόσφαιρα πάντως.

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Το ματς ήταν για ισοπαλία. Το 3ο γκολ της PSG είναι ό,τι να ναι. Η μπάλα στη σέντρα κοντράρει αλλιώς πήγαινε κατευθείαν στον Mandada, και αλλάζει την πορεία της ο Morel που χρεώνεται το αυτογκόλ & όχι ο Zlatan. Η ΟΜ μπορούσε να ισοφαρίσει σε αρκετές φάσεις και σε άλλες τόσες να βάλει το 4ο η PSG. Κρίμα γιατί οι γίνεται το πρωτάθλημα πια κούρσα για 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *