Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Τσακ Μπλέιζερ θα έπρεπε να ήταν Έλληνας

Αυτός είναι ο Τσακ Μπλέιζερ που μοιάζει λίγο με τον Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν και λίγο με τον Καρλ Μαρξ. Και αν διαφωνείτε για το δεύτερο, του το έχει πει ο φίλος του ο Πούτιν σε μια συνάντησή τους. Ποιοι είστε εσείς να τα βάλετε με τον Βλαδίμηρο; Ο Τσακ ξεκίνησε σαν ένας soccer dad που με το SUV πήγαινε τα παιδιά του να παίξουν σόκερ. Άνεργος, πήγε το 1989 στο Τρινιντάντ και έπεισε τον Τζακ Γουόρνερ (έναν από αυτά τα παλικάρια της ΦΙΦΑ που πιάσανε) να κατέβει για πρόεδρος της CONCACAF, της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δηλαδή Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Ο Γούορνερ συμφώνησε και τελικά με τη βοήθεια του Τσακ πήρε τριπλάσιες ψήφους από τον αντίπαλό του, έναν διαβητικό Μεξικάνο. Φυσικά έκανε τον κολλητό του γενικό γραμματέα.

putinΝα εδώ με τον Βλαδίμηρο, βότκα και σουσού

Αυτή ήταν η αρχή για έναν άνθρωπο που ζήτησε το 10% από τα έσοδα της ομοσπονδίας αν ο Γούορνερ εκλεγεί και η συμφωνία τηρήθηκε κατά γράμμα. Ο κύριος 10% κατάφερε να βγάλει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε δυο δεκαετίες, δεν πλήρωσε ποτέ φόρους, γνώρισε από κοντά τον Νέλσον Μαντέλα, τον Πάπα, τον Μπιλ Κλίντον και ένα σωρό άλλους διάσημους κάνοντας μεγαλειώδη ζωή. Χρέωσε την πιστωτική κάρτα της ομοσπονδίας με 29 εκατομμύρια, η κάρτα ήταν στο όνομά του και τους πόντους τους έπαιρνε ο ίδιος. O πάνω από 200 κιλά Τσακ είχε σπίτια στις Μπαχάμες, στο Μαϊάμι και φυσικά έναν ολόκληρο όροφο στον πύργο Τραμπ. Επειδή δεν του έφτανε το διαμέρισμα/γραφείο του, πήρε και το διπλανό γραφείο δίνοντας 6 χιλιάρικα τον μήνα για να κάθονται οι γάτες του.

star-warsΣε στιγμές οικογενειακής ευτυχίας

Ο Τσακ αγαπούσε να δουλεύει φορώντας μόνο το βρακί του, αλλά όντως δούλευε, μια που το αμερικανικό ποδόσφαιρο επί των ημερών του αναπτύχθηκε πολύ. Κατάλαβε αμέσως την δυναμική των ΗΠΑ, μετέφερε τα γραφεία της ομοσπονδίας από τη Γουτεμάλα στη Νέα Υόρκη και έπιασε δουλειά. Ο τύπος έπαιρνε 10% από τα μπλουζάκια μέχρι τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τα χοτ ντογκ μέχρι τις θέσεις του πάρκινγκ. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο όμως για έναν άνθρωπο γεννημένο να κονομήσει. Λίγα χρόνια πιο πριν είχε βγάλει αρκετά χρήματα πουλώντας εκατομμύρια κονκάρδες με το smiley happy face και το μήνυμα Have a happy day. Αργότερα έφτιαχνε σταχτοδοχεία και πετσέτες με μονογράμματα. Έβγαζε χρήματα με τρομερή ταχύτητα, τα έχανε με την ίδια και ερχόταν να σου ζητήσει δάνειο. Ένας πραγματικός τυχοδιώκτης που άλλαζε συνέχεια δουλειές, έπαιρνε χρήματα και τα έριχνε σε νέες ιδέες. Μέχρι που βρήκε το κάλεσμά του, το ποδόσφαιρο.

Και όπως όλοι αυτοί οι τύποι, ο Τσακ βρισκόταν σε μια συνεχή κόντρα με την αμερικανική εφορία. Φτιάχνοντας συνέχεια μαϊμού εταιρείες, αποφεύγοντας να πληρώνει φόρους (η CONCACAF μέχρι το 2010 είχε απαλλαγή φόρων) κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα έβγαλε. Ο μόνος που είχε πρόσβαση ήταν ο “ελεγκτής” της ομοσπονδίας, που τυχαία δεν είχε καμία γνώση λογιστικών. Κάπως έτσι, προκύπτει κατά προσέγγιση και μόνο το ποσό των 21 εκατομμυρίων που γράψαμε προηγουμένως. Και φυσικά έβρισκε υποστηρικτές, καθώς ο ίδιος έφτιαχνε τα μεγάλα deal με τους σπόνσορες και έπαιρνε το ποσοστό, αλλά έτρωγαν και οι δίπλα. Μια ομοσπονδία με μηδενικά έσοδα πριν αναλάβει, είχε μετατραπεί σε μηχανή παραγωγής χρήματος που τάιζε πολλά στόματα.

FIFA President Sepp Blatter (R) walks behind the general-secretary of the Caribbean, North and Central American (CONCACAF) Chuck Blazer, the US official whose claims led to the suspension of Asian football chief Mohamed bin Hammam and Jack Warner of Trinidad andTobago, on June 1, 2011 at the start of the 61st FIFA congress at the Zurich Hallenstadion in Oerlikon near Zurich. Blatter vowed on June to steer FIFA through "troubled waters" ahead of his expected re-election as head of football's corruption-tainted governing body. AFP PHOTO / SEBASTIAN DERUNGS

Ο Τσακ συνέχισε να κάνει την μεγάλη ζωή, ποστάροντας μάλιστα και φωτογραφίες στο προσωπικό του μπλογκ, και ξοδεύοντας απίστευτα ποσά. Το φοβερό είναι ότι εκτός από τα ποσοστά έπαιρνε και χρήματα από την CONCACAF για προσωπικά έξοδα. Για παράδειγμα πήρε 259.000 δολάρια το 2011, αλλά σαν να μην έφτανε αυτό η ομοσπονδία τού αγόρασε ένα Hummer των 48.000 δολαρίων, πιθανότατα γιατί δεν χωρούσε σε κάτι μικρότερο. Εννοείται ότι του πλήρωνε και το πάρκινγκ των 600 δολαρίων τον μήνα. Προνοητικός ων χώρισε με τη γυναίκα του αρκετά νωρίς και από τότε έχει βγει φωτογραφία με αρκετές Μις Υφήλιος.

Όταν όμως τα πράγματα έσφιξαν πολύ το 2011 και το FBI τον πλησίασε, ο Τσακ αποφάσισε να δουλέψει ως καλός πληροφοριοδότης. Έδωσε τον καλό του φίλο Γουόρνερ και τον Καταριανό υποψήφιο για την προεδρία της ΦΙΦΑ (που μοίραζε 40 χιλιάρικα για μία ψήφο) και έγινε ο “κύριος Κάθαρση”. Αγνώριστος εξωτερικά όπως λέγεται, βρίσκεται σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου (πάσχει από καρκίνο) έχει αποδεχτεί την ενοχή του για 10 αδικήματα (μεταξύ των οποίων απάτη, δωροδοκία, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος) και κάνει ότι μπορεί για να σώσει το τομάρι του. Τελευταία επιτυχία του οι πρόσφατες συλλήψεις των αξιωματούχων της ΦΙΦΑ. Ο Τσακ είναι κι αυτός το κακό στο ποδόσφαιρο, ένας άνθρωπος που κάνει τις γκρανκάσες της ΕΠΟ να μοιάζουν απλοί παπατζήδες, ένας τύπος που έζησε τη la vida loca βασιζόμενος στην δημοτικότητα του “όμορφου παιχνιδιού”.

Πηγές: New York Times, Buzzfeed, The Independent

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο

Με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων ιστορίας της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας ζήτησε από τον συγγραφέα και αρθρογράφο Musa Okwonga να γράψει ένα ποίημα για το ποδόσφαιρο και τη λατρεία του Αγγλικού λαού προς αυτό. Κρατώντας τη βασική πρόταση του ποιήματος επιχειρήσαμε μια δική μας έκδοση, με μια λίγο διαφορετική προσέγγιση: Ωδή στο ποδόσφαιρο Αυτό είναι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σώζοντας τον Χακίμ: Η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που είχε φωνή

Υποτίθεται ότι θα ήταν η πιο ευτυχισμένη εκδρομή της ζωής τους. Ο Χακίμ κι η σύζυγός του (η οποία κρατάει την ανωνυμία της για λόγους που θα καταλάβετε αργότερα) έφτασαν στις 27 Νοεμβρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Ήταν το ταξίδι του μέλιτος για το ζευγάρι. Ήταν επίσης κι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 5 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *