Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι πουθενάδες που έφτασαν στους 16

sudamericana-2015-750px_0

Η Ν. Αμερική συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Όχι μόνο για το ποδόσφαιρό της, αλλά και για τη γραφικότητά της και τα όσα διοργανωτικά γίνονται. Μετά το… κοντό τουρνουά της Αργεντινής, θα ασχοληθούμε σήμερα με το Κόπα Σουνταμερικάνα, το δεύτερο μεγαλύτερο διασυλλογικό τρόπαιο της ηπείρου το οποίο και έχει ξεκινήσει.  Θα μιλήσουμε για την κρυφή ηδονή που έχουμε (και μαζί με εμάς πολλοί από εσάς) να ασχολούμαστε με τα διαδικαστικά και για την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Για κάποιον λόγο στο Κόπα Σουνταμερικάνα λοιπόν, η Βραζιλία βγάζει οχτώ (8) ομάδες. Και όταν βγάζεις τόσες πολλές, τότε σίγουρα αν είσαι Νοτιαμερικάνος σε τρώει να κάνεις διάφορα γραφικά.

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν οι Βραζιλιάνοι να το ζήσουν έντονα και να βγάλουν 6 ομάδες μέσω του κυπέλλου Βραζιλίας. Αυτό δεν ακούγεται παράλογο θα πει κάποιος. Μόνο που το Κόπα ντο Μπραζίλ δεν έχει τελειώσει και διεξάγεται ακόμα. Με λίγα λόγια το Σουνταμερικάνα και το κύπελλο συμπίπτουν ημερολογιακά από δω και πέρα. Τι πιο λογικό λοιπόν για τους Βραζιλιάνους να πουν ότι όποια ομάδα έχει φτάσει στους 16 (που βρισκόμαστε τώρα) χάνει αμέσως το δικαίωμά της να παίξει στο Σουνταμερικάνα και θα διαλέξουμε τις καλύτερες του περσινού πρωταθλήματος από αυτές που αποκλείστηκαν. Μόνο που η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα που δεν κέρδισε έξοδο στο Λιμπερταδόρες μπαίνει απευθείας στο κύπελλο στους 16 (μαζί με αυτές του Λιμπερταδόρες). Αυτή φέτος ήταν η δόλια η Φλουμινένσε που βγήκε 6η στο περσινό Μπραζιλειράο, έχασε για μια θέση την έξοδο στο Λιμπερταδόρες και τελικά καταδικάστηκε να μην παίξει σε καμία διεθνή διοργάνωση αφού πήγε “μπάι” στους 16. Το ίδιο ισχύει και για ομάδες που έκαναν το λάθος να μην αποκλειστούν πριν τους 16 στο κύπελλο.

Μας μένουν άλλες 2 ομάδες για το Σουνταμερικάνα όμως. Οι Βραζιλιάνοι αποφάσισαν να δώσουν τις θέσεις στις κυπελλούχους του Κόπα ντο Νορντέστε και του Κόπα Βέρντε. Δεν θα σας κουράσουμε με το πρώτο, θα αναφέρουμε ότι νικήτρια είναι η Μπαΐα που τερμάτισε πέρσι 18η στο πρωτάθλημα Βραζιλίας και αγωνίζεται στη Β’ Εθνική. Κάποιος που δεν μας έχει ξαναδιαβάσει θα έλεγε “μα είναι τρελοί αυτοί οι Βραζιλιάνοι, στέλνουν ομάδα Β’ Εθνικής σε διεθνή διοργάνωση;” και εμείς θα απαντούσαμε “κάτσε να ακούσεις για το Κόπα Βέρντε πρώτα”.

Brasília campeão 1987Η τελευταία πρωταθληματική Μπραζίλια του 1987 στο πρωτάθλημα Ντιστρίτο Φεντεράλ

Το Κόπα Βέρντε, αγαπητοί αναγνώστες που ακόμα διαβάζετε το κείμενο, είναι ένα κύπελλο που δημιουργήθηκε πέρσι για πρώτη φορά και παίζουν οι ομάδες της Βόρειας και Κεντροδυτικής Βραζιλίας και ονομάστηκε Πράσινο Κύπελλο προς τιμή του Αμαζονίου. Οι ομάδες που αγωνίζονται είναι εντελώς φολκλορικές και η νικήτρια του 2014 ήταν η τεράστια Μπραζίλια Φουτεμπόλ Κλούμπε που τελευταία φορά αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική της χώρας το 1985 και το παλμαρέ της έχει 8 τοπικά πρωταθλήματα της Ομοσπονδιακής Περιοχής της Μπραζίλια (κάτι σαν την Ουάσινγκτον D.C. σαναλέμε). Αλλά γίνεται ακόμα καλύτερο. Η Μπραζίλια έπαιξε στο Κόπα Βέρντε σαν 2η του τοπικού της πρωταθλήματος, μια που έχει να το κατακτήσει από το 1987, ενώ μιλάμε για μια υπερ-λούζερ ομάδα που έχει βγει 2η στα τέσσερα από τα εφτά τελευταία τοπικά πρωταθλήματα. Κι αν αναρωτιέστε σε ποια εθνική κατηγορία παίζει φέτος, η απάντηση είναι δεν παίζει.

Γιατί η τελευταία παρουσία της ήταν το 2013 στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής της Βραζιλίας στο οποίο και αγωνίζονται 40 ομάδες. Η Μπραζίλια κατάφερε να βγει τελευταία στον όμιλό της, αλλά αυτό δεν σήμαινε υποβιβασμό (μια που δεν υπάρχει χαμηλότερη κατηγορία). Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει ξανά από τότε την συμμετοχή της στη Δ’ Εθνική, μια που κρίνεται από το τοπικό πρωτάθλημα. Με λίγα λόγια, οι Βραζιλιάνοι στείλανε σε μια διεθνή διοργάνωση που συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ρίβερ Πλέιτ, η Ιντεπεντιέντε, η Ατλέτικο Παραναένσε, η Νασιονάλ και η Ντανούμπιο, μια ομάδα που δεν κατάφερε ούτε να κερδίσει την συμμετοχή της στη Δ’ Εθνική της χώρας, ούτε καν να κατακτήσει το τοπικό της πρωτάθλημα (σε μια περιοχή περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων), ενώ στην επίσημη κατάταξη της Ομοσπονδίας βρίσκεται στην 109η θέση της χώρας.

Η Μπραζίλια έφερε 0-0 στον πρώτο της αγώνα απέναντι στην Γκοϊάς (που παίζει στην Α’ Εθνική της Βραζιλίας) και τα ξημερώματα της Τετάρτης πήγε ως το μεγάλο αουτσάιντερ στον επαναληπτικό. Η Γκοϊάς κατέβασε τους βασικούς και η Μπραζίλια έκανε πιθανότατα την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο Σουνταμερικάνα κερδίζοντας με 0-2 και γράφοντας ιστορία με την πρόκριση στους 16 του θεσμού μιας ομάδας που δεν παίζει καν στη Δ’ εθνική της χώρας της.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πάθος μού έσωσε τη ζωή

Είναι Ιούνιος του 1986 και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους παρακολουθώντας το Μουντιάλ που γίνεται στο Μεξικό. Προς τα τέλη Ιουνίου μπαίνει ένα γκολ που γράφει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Για να είμαστε ακριβείς, δύο γκολ, το ένα με χέρι. Κάπου στην Κολομβία και το Χουάν ντε Ακόστα, ένα 11χρονο αγόρι, ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το καλύτερο ντέρμπι του Σαββατοκύριακου

Πιθανότατα δεν θα το βρεις στις ευρωπαϊκές λίστες με τα καλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Αλλά στη Λ. Αμερική γνωρίζουν τη σημασία του. Και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, εδώ και χρόνια το γνωρίζουν κι οι αναγνώστες μας. Το κλάσικο της πόλης Αβεγιανέδα έξω από το Μπουένος Άιρες, το ντέρμπι μεταξύ Ράσινγκ Κλουμπ και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Οι πουθενάδες που έφτασαν στους 16”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Να πάρει θέση γνωστός βραζιλολάγνος που μας έχει ζαλίσει ότι πλέον διέπει μια λογική και μια σοβαρότητα τις εκεί διοργανώσεις! :p

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Είσαι εγκάθετος !

  3. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Αυτό το “σαναλέμε” σου με ξεπερνάει

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Είμαστε λαϊκά παιδιά !

  5. Ο/Η balkou λέει:

    ε ναι όλο Καρρά και Παντελίδη ακούει!

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Άει ρε κρύε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *