Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο άνθρωπος των 7 Μουντιάλ

Στην εποχή των σέλφι-στικς στα γήπεδα, ο παλιός, ο γνήσιος γραφικός (με την καλή έννοια) οπαδός αρχίζει να είναι είδος προς εξαφάνιση. Ο Κλόβις Ακόστα Φερνάντες έγινε γνωστός στον πλανήτη από το μαύρο 7-1 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας. Ο “Γκαούτσο ντα Κόπα” κρατούσε σφιχτά, σαν να ήταν το εγγονάκι του μια ρέπλικα του κυπέλλου, σαν να μην μπορούσε να πιστέψει ότι το όνειρο όχι απλά τελείωνε, αλλά γινόταν ένας ανείπωτος εφιάλτης κάτω από την πλήρη γερμανική κυριαρχία. Ο Φερνάντες όμως ήταν ήδη μία ιστορική μορφή στη Βραζιλία πολύ πριν το περσινό Μουντιάλ, κάτι σαν τον Εθνικάρα ή περισσότερο τον Ισπανό Μανόλο, πολύ πριν γίνει γνωστός ως ο “ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο”. Άλλωστε, αυτός ο χαρακτηρισμός από την περσινή φωτογραφία, δεν είχε καμία σχέση με τον συνήθως χαμογελαστό Φερνάντες.

Είδε τη Σελεσάο πάνω από 150 φορές, ταξίδεψε σε 60 χώρες και ήταν παρών σε 7 τελικούς Μουντιάλ ξεκινώντας από το 1990 στην Ιταλία. Έχει πάει σε Κόπα Αμερικα, Ολυμπιακούς και φυσικά σε πολλά παιχνίδια της αγαπημένης του Γκρέμιο από το Πόρτο Αλέγκρε. Όνειρό του, όπως έλεγε στο παραπάνω βίντεο πριν το περσινό Μουντιάλ, να ξεπεράσει σε παιχνίδια της εθνικής Βραζιλίας τον Καφού. Τελικά τα κατάφερε, τι σημασία έχει άλλωστε που ο ένας έπαιζε στο χορτάρι και ο άλλος στις εξέδρες. Εδώ και 9 χρόνια ο Φερνάντες έδινε μάχη με τον καρκίνο, με την κατάστασή του να χειροτερεύει το τελευταίο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ήταν και στο φετινό Κόπα Αμέρικα της Χιλής, δεν θα μπορούσε να λείπει, παρ’ ότι η Βραζιλία τον πίκρανε ξανά.

11928725_826527694112894_1371436957463376822_n

Δυστυχώς για το ποδόσφαιρο, ο Φερνάντες πέθανε πριν λίγες μέρες σε ηλικία 60 ετών στην πατρίδα του, το Πόρτο Αλέγκρε. Το ρεκόρ του θα μείνει ζωντανό και το όνομά του δεν θα ξεχαστεί εύκολα σε μια χώρα όπως η Βραζιλία που το πόδοσφαιρο είναι θρησκεία και η θρησκεία μπαίνει στο ποδόσφαιρο. Φυσικά όμως, πουθενά δεν λείπει η μικροψυχία και η άσχημη πλευρά της ανθρωπότητας. Στο Ιντερνασιονάλ-Κορίνθιανς που έγινε χθες, είχε αποφασιστεί αρχικά να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή ενός ανθρώπου που πάνω απ’ όλα ήταν πρεσβευτής του ποδοσφαίρου. Τελικά η διοίκηση της Ιντερνασιονάλ δεν μπόρεσε να βάλει στην άκρη την τοπική κόντρα και το ακύρωσε επειδή ο Φερνάντες ήταν οπαδός της Γκρέμιο, μισητής αντιπάλου των Κολοράδο. Σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της ο θάνατος του συμπαθή μουστάκια “δεν έχει να κάνει κάτι με την Ίντερ”, δεν είχε σχέση η Ίντερασιονάλ με έναν άνθρωπο που ήταν συνυφασμένος με τη Βραζιλία. Αλλά ο Γκαούτσο μάλλον θα τους συγχωρούσε. Εδώ συγχώρεσε τους Γερμανούς στο 7-1. Μερικές στιγμές μετά την διάσημη φωτογραφία χάρισε το κύπελλο σε μια Γερμανίδα φίλαθλο λέγοντάς της να το πάρει μαζί της στον τελικό γιατί το αξίζει.

gaucho

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Παίζοντας σε δύο γήπεδα την ίδια ημέρα

Στα αρκετά χρόνια παρουσίας του Σομπρέρο έχουμε μιλήσει για αρκετές κωμικοτραγικές καταστάσεις. Είδαμε παίκτες να παίζουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε δύο αγώνες (και επίσης εδώ), αλλά και ομάδες να “παίζουν” σε άλλες ηπείρους χωρίς να το ξέρουν. Σήμερα, ήρθε η ώρα ίσως για το κορυφαίο (μέχρι το επόμενο) γραφικό γεγονός τέτοιου είδους. Την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ιστορία του πιο τρελού τερματοφύλακα

Το ποδόσφαιρο της Λ. Αμερικής το λατρεύεις για δύο πράγματα. Το θέαμά του και όλη αυτή τη γραφικότητα που το περιβάλλει και το κάνει να ξεχωρίζει. Μέσα στη γραφικότητα φυσικά είναι κι οι ιστορίες με τους τερματοφύλακες, τους λίγο ως πολύ παλαβούς τερματοφύλακες. Ρενέ Χιγκίτα, Χόρχε Κάμπος, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ και στην κορυφή ο Ούγκο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *