Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η πρώτη και τελευταία φορά

torcedor_divulgacao

Ο Ζοάο Μάρκος Αντριέτα δεν έχει πολλές απαιτήσεις. Θέλει ότι κάθε φίλαθλος. Στα 55 του έχει την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, και όπως λένε όλοι όσοι τον ξέρουν έχει δυο αγάπες: το ποδόσφαιρο και τον καθολικισμό. Ένας κλασσικός Βραζιλιάνος δηλαδή. Κι όμως, παρ’ ότι φανατικός οπαδός της Κορίνθιανς και θαμώνας των κερκίδων του Πακαεμπού, δεν είχε πάει ποτέ στο Κορίνθιανς Αρένα, το νέο γήπεδο της ομάδας μετά το Μουντιάλ. Ο λόγος; Ο Ζοάο πάσχει από τη νόσο του Γκέριγκ, γνωστή και ως ALS, ασθένεια από την οποία πάσχει και ο Φερνάντο Ρίκσεν όπως είδαμε πρόσφατα.

Στο στάδιο που βρίσκεται ο Ζοάο έχει δυσφαγία (τρέφεται απευθείας με ένα σωληνάκι στο στομάχι), είναι τετραπληγικός και έχει αναπνευστικά προβλήματα (αναπνέει μέσω τραχειοστομίας). Το 2009 όταν και διαγνώστηκε, οι γιατροί του έδιναν 2-3 χρόνια ζωής. Ο Ζοάο όμως αντέχει ακόμα. Μπορεί να κινεί μόνο τα μάτια του και για να κρατηθεί στη ζωή χρειάζεται μια ομάδα ειδικών γιατρών και νοσοκόμων που βρίσκεται 24 ώρες σε επιφυλακή.  Η ποιότητα ζωής που έχει είναι άκρως συζητήσιμη και θα μπούμε σε θέματα που δεν άπτονται του μπλογκ. Έτσι κι αλλιώς ο Ζοάο σαν καλός καθολικός δεν νομίζω να σκέφτεται την ευθανασία. “Θέλω να ζήσω για να κάνω καλό, είμαι ευτυχισμένος με όσα έχω και δεν φοβάμαι να πεθάνω” έχει δηλώσει χρησιμοποιώντας το δάχτυλο του ποδιού του πάνω σε ένα κουμπί για να διαλέξει γράμμα γράμμα αυτό που θέλει να πει. Δεν τον πειράζει όμως, έχει γράψει δυο βιβλία για την εμπειρία του.

tite

Φτιάχνοντας την λίστα του με τα “πράγματα που θέλω να κάνω το 2015”, στις προτεραιότητές του μπήκε να δει ξανά από κοντά την αγαπημένη του ομάδα στο καινούριο γήπεδό της και να γνωρίσει τον αγαπημένο του Τίτε, τον προπονητή της ομάδας. Το όνειρο δεν ήταν και τόσο εύκολο, η γυναίκα του όμως δεν του χάλασε το χατίρι και του το οργάνωσε. 18 άτομα χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά και το ταξίδι που κράτησε δυο ώρες και το συνολικό κόστος έφτασε περίπου στα 5 χιλιάδες Ευρώ. Αλλά άξιζε κάθε σεντ. Ο Ζοάο βρέθηκε στο γήπεδο σε ειδική θέση στις σουίτες και ένιωσε την ατμόσφαιρα και την αποθέωση από 30 χιλιάδες συνοπαδούς του. Πριν τον αγώνα γνώρισε και τον Τίτε, ο οποίος εμφανίστηκε συγκινημένος. Αντάλλαξαν δώρα και όταν η Κορίνθιανς έκανε το 3-0 απέναντι στην Τζόινβιλ με τον Βάγκνερ Λαβ, ο Τίτε γύρισε προς το μέρος της σουίτας και αφιέρωσε το γκολ στον Ζοάο. “Δεν ξέρω αν εμείς βοηθήσαμε έστω λίγο τον Ζοάο ή αυτός βοήθησε εμάς να κερδίσουμε” δήλωσε ο πιο πετυχημένος κόουτς στην ιστορία της ομάδας. Ο Ζοάο έζησε το όνειρό του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο ελαφροχέρης οπαδός και οι αντίπαλοι

Θα ήταν μια συνηθισμένη συνέντευξη τύπου. Προπονητές, δημοσιογράφοι και παίκτες. Το ντέρμπι Ιντεπεντιέντε-Μπόκα μόλις είχε λήξει 1-1 και στην αίθουσα τύπου του Εστάδιο Λιμπερταδόρες ντε Αμέρικα υπήρχε αρκετός κόσμος. Μεταξύ αυτών και ένας οπαδός της Ιντεπεντιέντε που έκοβε βόλτες. Αν αναρωτιέστε γιατί, θυμηθείτε τη δύναμη που έχουν οι οπαδοί στην Αργεντινή. Με τις κάμερες να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο μυαλό του Κλαούντιο Ρανιέρι και όχι μόνο

Είναι γνωστό ότι στο sombrero κάνουμε πρώτα απ’όλα ρεπορτάζ, αλλά αυτή τη φορά ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας. Υπερβαίνοντας τα καθιερωμένα, αυτή τη φορά μπήκαμε στο μυαλό 8 μεγάλων προσωπικοτήτων της εγχώριας και της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής και σας παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα τις (ίσως όχι και τόσο) ενδόμυχες σκέψεις τους. Ξεκινάμε λοιπόν και ιδού: Ο επιτυχημένος Κλαούντιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *