Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Χωρίς καθρέφτη στο σπίτι

dellas

Υποτίθεται ότι όσο μεγαλώνεις, μαθαίνεις. Κοιτάς τα λάθη σου, βελτιώνεσαι και δεν τα επαναλαμβάνεις. Δεν ισχύει για όλους αυτό. Η ΑΕΚ πέρασε μια διαδικασία δύσκολη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δυο χρόνια πέρασαν γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, κάτι που από πολλούς θεωρείται αυτονόητο, αλλά τα παραδείγματα Άρη και Ηρακλή δείχνουν ότι δεν είναι. Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε ένας άνθρωπος που ναι μεν άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε, αλλά ήταν και αυτός που ανέλαβε στα ζόρια με κίνδυνο να κάψει την καριέρα του που μόλις ξεκινούσε.

Ο Δέλλας δούλεψε δυο ολόκληρες σεζόν στην ΑΕΚ με θετικό ισοζύγιο. Στη Γ’ Εθνική με κωμικό ρόστερ και ένα συνονθύλευμα κατσαπλιάδων και πρώην ποδοσφαιριστών ανέβασε την ομάδα άνετα.  Την επόμενη σεζόν με βελτιωμένο ρόστερ, έδειξε ότι είναι και προπονητής και όχι απλά ένα κόσμημα στην άκρη του πάγκου. Η ΑΕΚ έπαιξε συχνά καλό ποδόσφαιρο και κυρίως οργανωμένο και με πλάνο. Δεν βασιζόταν δηλαδή στην υπεροχή της στο ρόστερ, αλλά σε δουλειά που φαινόταν. Όταν ήρθε η δύσκολη ώρα να αντιμετωπίσει ξανά ομάδες Α’ Εθνικής το έκανε στο κύπελλο αήττητη, διαλύοντας τον Ατρόμητο, παίρνοντας Χ στο Καραϊσκάκη με κόντρα διαιτησία και αποκλείστηκε τελικά στα χασομέρια του επαναληπτικού με το διαβόητο γκολ του Χάρα. Κι όμως, υπήρχαν φωνές και τις δυο σεζόν που στην πρώτη στραβή έφερναν τσιώληδες και άλλους τύπους που μυρίζουν ναφθαλίνη.

bouroutzikas-e1369943579180

Η διοίκηση της ΑΕΚ (με λίγα λόγια ο Μελισσανίδης και οι φίλοι του στο ποδοσφαιρικό τμήμα) αποφάσισαν προς τιμήν τους να τον στηρίξουν. Ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε. Σε κανένα όμως σημείο δεν φρόντισαν να πουν στον κόσμο τι να περιμένει. Οι φυλλάδες φούσκωναν τα μυαλά, ενώ στην πραγματικότητα φαινόταν ότι το πλάνο είναι συντηρητικό, να χτιστεί μια ομάδα, να προστεθούν παίκτες και να συνεχιστεί η περσινή δουλειά. Αντί όμως να το τονίσουν αυτό, φοβούμενοι αντιδράσεις, άφησαν να αιωρείται ότι η ομάδα από την πρώτη χρονιά πάει για μεγάλα πράγματα. Την ίδια στιγμή έκαναν μεν και κάποιες καλές μεταγραφές, αλλά άφηναν την ομάδα στην επίθεση με τον προβληματικό Τζεμπούρ (καψούρα λέει του ηγέτη) και τον Κρισάντους, ενώ έπαιρναν κεντρικό αμυντικό από τα χαμηλά ράφια. Το ρόστερ δεν είναι κακό, απλά δεν μπορεί να είναι και πρωταθληματικό. Κανείς δεν το παραδέχτηκε επίσημα.

Ο Δέλλας ίσως εκεί έκανε το μεγαλύτερο λάθος του. Δεν φρόντισε να πει εξ αρχής για τους στόχους της ομάδας ή ότι υπάρχουν ελλείψεις, κάλυψε τη διοίκηση και αυτό έγινε το όπλο εναντίον του αργότερα, όταν και η έλλειψη κάποιων μεταγραφών παρουσιάστηκε ως “απροθυμία του Δέλλα που δεν ήθελε παίκτες”. Η διοίκηση της ΑΕΚ φάνηκε λιγότερο ορεξάτη να στηρίξει τον προπονητή και περισσότερο να απομακρυνθεί από οποιεσδήποτε ευθύνες. Οι γκρανκάσες που εν έτει 2015 ο Μελισσανίδης συνεχίζει να εμπιστεύεται δεν περιέβαλαν με εμπιστοσύνη τον Δέλλα, αλλά οχυρώθηκαν πίσω του. Τα ΜΜΕ έβρισκαν συνεχώς προβλήματα και ευθύνες στον προπονητή, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν ποτέ την ιερή αγελάδα που δεν έκανε το κάτι παραπάνω στις μεταγραφές.

melissanidis-bajevic-dellas-μελισσανιδης-μπαγεβιτς-δελλας-e1397076975221“Τι θέλει πάλι ο αυτός ο Τσιώλης και με ενοχλεί στα τηλέφωνα;”

Ναι, ο Δέλλας έκανε σημαντικά λάθη φέτος στα δυο πιο κρίσιμα παιχνίδια. Διάβασε λάθος το παιχνίδι της Τούμπας και ακόμα όταν ήρθε προς το μέρος του δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί σωστά και να πάρει εστω το Χ, ενώ στο Καραϊσκάκη το διάβασε σωστά, αλλά έκανε σημαντικά λάθη στις αλλαγές και ένα παιχνίδι που στη χειρότερη θα το έχανε στο γκολ το μετέτρεψε σε συντριβή. Την ίδια στιγμή όμως έχει π.χ. την ομάδα πάνω από τον ΠΑΟΚ που υποτίθεται ότι φέτος έριξε χρήματα, ενώ έχει βγάλει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα. Και στο κάτω κάτω, όταν λες αριστερά και δεξιά ότι θέλεις να δουλέψεις με ένα δικό σου παιδί, να του δώσεις χρόνο και να βγάλεις έναν προπονητή, δεν μπορείς να του συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο και να τον αναγκάζεις μέσω διαρροών να φύγει. Ειδικά όταν είναι ο Τραϊανός που έχει προσφέρει τόσα στην ομάδα κι όχι κάποιος από τους παλαιμάχους που μαζεύεις σε διάφορες θέσεις της ομάδας για βόλεμα και μόνο. Δυστυχώς όμως, η ΑΕΚ του 2015 λειτουργεί με νοοτροπία Μπάγεβιτς-Μπουρουτζίκα-Μανωλά και φροντίζει να αποβάλλει Ζήκους και Δέλλες. Και κυρίως, δεν τολμάει να κοιτάξει στον καθρέφτη να δει ότι είναι παρεάκι συνταξιούχων φίλων.  Δεν τολμάει να ζητήσει πίστωση χρόνου και να συνεχίσει να χτίζει, φροντίζοντας να διοικεί με non-paper μοιράζοντας σανό.  Φαίνεται όμως από το ποσοστό του κόσμου που δεν συμφωνεί με την αλλαγή προπονητή ότι οι περισσότεροι δεν το τρώνε πια. Ειδικά αν δουν κάποιο όνομα αντικαταστάτη από τα πανέρια που δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων και θα πρέπει να έχει στο σβέρκο του την κουστωδία των φίλων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πόσο καλά ξέρεις το ντέρμπι των αιωνίων;

Από το 1930, όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι, μέχρι και σήμερα, τα ντέρμπι των αιωνίων καθηλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλάθλων της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Ακόμα και όταν δεν είναι καλά παιχνίδια (κάτι όχι σπάνιο) ή δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, το γόητρο και η ανάγκη για νίκη επί του αντιπάλου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Take the long way home

Το τελευταίο μου παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ένα ευρωπαϊκό ματς με την Μάλαγα. Ένας χαζός αποκλεισμός μια που η ομάδα ήταν καλύτερη συνολικά στα δυο ματς και τελικά πλήρωσε μια λάθος εκτίμηση του Χιώτη. Επειδή ήξερα ότι λογικά θα ήταν το τελευταίο ματς μου εκεί, παρατηρούσα το γήπεδο. Η 5-6-7 ήταν μια σαθρή θύρα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

12 σχόλια σχετικά με το “Χωρίς καθρέφτη στο σπίτι”

  1. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    δεν ειναι για σομπρερο αυτο το κειμενο.

  2. Ο/Η corto maltese λέει:

    είναι μεγάλος ο πόνος μας όμως

  3. Ο/Η corto maltese λέει:

    τουλάχιστον δικαιώνομαι που έκοψα το γήπεδο μετά την αποφράδα εκείνη βραδιά, ήμουν από τους ένθερμους υποστηρικτές της σκέψης ότι είχε γίνει μεγάλη μπαμπεσιά, εσχάτη προδοσία, ότι φρόντισαν αμέσως να ταϊσουν τον κόσμο με το νέο γήπεδο…
    τώρα φαίνεται περισσότερος κόσμος να αντιδρά, φοβάμαι όμως πως είναι αργά για δάκρυα

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    @Νίκο δικαίωμά σου να μην σου αρέσει, δικαίωμά μου να συνεχίσω να γράφω τέτοια κείμενα όπως κάνω εδώ και πολλά χρόνια.

    @Κόρτο συνεχίζω να διαφωνώ με αυτή τη θεωρία της συνωμοσίας. Ότι ταϊζουν τον κόσμο έχει αποδειχτεί πάντως.

  5. Ο/Η balkou λέει:

    Μιας και μακριά από την Αθήνα, είχα την… “πολυτέλεια” να κόψω το γήπεδο, αλλά ακόμη και την καθημερινή ενασχόληση από τον τελικό κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Κάτι πήγαινε να γίνει πέρσι κι έλεγες “λες να;”, αλλά πλέον μετά από τόσα μαθήματα, η καχυποψία βγαίνει σε “καλό” (τρόπος του λέγειν).
    Δεν ξέρω αν είναι αργά για δάκρυα. Την Γ’ τη λουστήκαμε, έτσι κι αλλιώς κι ίσως τελικά να γίνει γήπεδο (ίσως να βοηθά το ότι κυβερνούν κωλοτούμπες πολυτελείας). Πάντως μέχρι στιγμής, το ερχόμαστε είναι στο μίνιμουμ δυνατό: ότι δεν είχαμε “περιπέτειες” Ηρακλή, Άρη, Λάρισας. Παρακάτω θα πάμε; Άντε να δούμε ποιον θα φέρουν. Είπε ξένο ο Ελληνονίκης πολυσέρβος….

  6. Ο/Η Γατόνι λέει:

    Το λέω και το ξαναλέω. Εχει ξεπεράσει το ποδόσφαιρο τον Μπάγεβιτς. Είναι κρίμα για τον κόσμο που πονάει. Μόνο ο γητευτής της παράγκας βλέπει χαΐρι.

  7. Ο/Η kots λέει:

    κανεις δεν ειναι αναντικαταστατος. απλα απ την επομενη επιλογη θα καταλαβεις και τις προθεσεις της διοικησης. αν σου φερει το μουρινιο θα πεις οτι υπαρχει πλανο, αν σου φερει τον αδερφο μου τον καφετζη, επιβεβαιωνεσαι οσων αφορα το παρεάκι συνταξιούχων φίλων.

  8. Ο/Η The Stig λέει:

    Μόνο Bielsa δέχομαι ως επόμενη επιλογή. 600-800 χιλιάρικα κασέ δικό του, 1 και κάτι με το επιτελείο του.

    Εφικτός στόχος άνετα. Δίνεις τα λεφτά και έχεις το πλάνο να τον φέρεις? Μπορείς να διώξεις το παρεάκι του βάτραχου και των συνταξιούχων? Εκεί θα φανεί τι προοπτική έχουν.

    Μην μείνουμε με κανέναν Τσιώλη ή Χιμένεθ φοβάμαι.

  9. Ο/Η Μούρης λέει:

    Φοβερό άρθρο για την ΑΕΚ(Παναθηναικός είμαι),στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι στον Τσιώλη που απέδειξε με τη δουλειά του στον Αστέρα Τρίπολης πως είναι καλός προπονητής.

  10. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχω κάποιες διαφωνίες περί Τσιώλη αλλά δεν τις μπορώ να τις εκφράσω… δημόσια. Κυρίως για τον Ολυμπιακό Βόλου είναι.

  11. Ο/Η Χαιμε λέει:

    κατ’αρχην ειμαι κατα της απομακρυνσης του Δελλα…. περα απο αυτο… ειμαι τρελος που τον μονο αντικαταστατη π θα δεχομουν ειναι ο Λοκο Μπιελσα ?
    (προφανως ξερω οτι δεν παιζει απο πολλες αποψεις κατι τετοιο αλλα ειμαι ρομαντικος τι να κανουμε)

  12. Ο/Η mcmerphy λέει:

    1. φυσικα και δεν κοβουμε την ΑΕΚ μας. αυτοι θ ατην κοψουν
    2. φυσικα και δεν παραμυθιαζομαστε. ιδιως οσοι ειδαμε την ΑΕΚ με λετσα και παραπραστανιτη και λαγκλει-ρος
    3. νομος: τα παντα ρει. καθε επιστροφη ειναι αποτυχια ειτε λεγεσαι ντουσαν (ασχετα με τα βατραχικα) ειτε μουρινιο (δες τσελσι)
    κατα τα λοιπα, το ποδοσφαιρο ειναι το δευτερο σημαντικοτερο πραγμα στη ζωη, με πρωτο τη ζωη, οπως λενε και οι αγγλοι. Για μας ειναι η ΑΕΚ, και τριτο το ποδοσφαιρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *