Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Από τις μεταγραφές, στο δημόσιο χρέος

macridiego

Σε μια χώρα τόσο ποδοσφαιρική όπως η Αργεντινή, είναι λογικό η μπάλα να σχετίζεται με την πολιτική. Η Κριστίνα Κίρσνερ το ήξερε αυτό όταν πήγαινε να εγκαινιάσει γήπεδα Γ’ Εθνικής. Και σίγουρα θα είχε περάσει αρκετά βράδια με την γκρίνια της μητέρας της, φανατικής οπαδού της Χιμνάσια Λα Πλάτα, μετά από κάποια ήττα της ομάδας. Ο Χουάν Περόν, πολιτικός που άφησε ιστορία στην Αργεντινή με αποτέλεσμα οι διάδοχοί του να αποκαλούνται ακόμα και σήμερα περονιστές, ήταν οπαδός της Ράσινγκ Κλουμπ (αν και άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν Μπόκα) και επί ημερών του η ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το γήπεδό της με οικονομική βοήθεια από το κράτος, γήπεδο γνωστό ως “Ελ Σιλίντρο” αλλά επίσημα Εστάδιο Χουάν Ντομίνγκο Περόν. Ο Κάρλος Μένεμ ήταν φανατικός οπαδός της Ρίβερ και επί προεδρίας του έπαιρνε τηλέφωνα στην Ομοσπονδία για θέματα της ομάδας όπως π.χ. για την “μαλακή” τιμωρία του Φραντσέσκολι μετά από μία αποβλή του, ενώ είχε τέτοια άνεση που λέγεται ότι όποτε το χρειαζόταν, οι φυσιοθεραπευτές της Ρίβερ πήγαιναν σπίτι του για λίγο μασάζ.

kirchner_g.jpg_1853027552

Ο Ραούλ Αλφοσίν (1983-1989) ήταν οπαδός της Ιντεπιέντε και κυρίως μεγάλος θαυμαστής του τεράστιου Ρικάρντο Μποτσίνι. Ο σύζυγος τής Κριστίνα, Νέστορ Κίρσνερ, ήταν οπαδός της Ράσινγκ Κλουμπ και μάλιστα μια μέρα πριν αναλάβει την προεδρία είχε πάει στο γήπεδο να δει αγώνα της με αντίπαλο την Ολίμπο. Το 2009 (επί προεδρίας πλέον της γυναίκας του) πήγε με ελικόπτερο να δει την ομάδα που κινδύνευε με υποβιβασμό και μάλιστα υποσχεθηκε πριμ. Αν κατάφερνε η ομάδα να σωθεί θα έκανε δώρο στους παίκτες τέσσερις τηλεοράσεις. Η ομάδα του Καρούσο Λομπάρντι τα κατάφερε και ο Κίρσνερ έκανε πράξη την υπόσχεσή του όπως βλέπουμε και στην παραπάνω φωτογραφία. Φανταστείτε τον Κωστάκη Καραμανλή επί προεδρίας Παζαΐτη να πηγαίνει στο Χαριλάου με ελικόπτερο το 2013 και μετά να χαρίζει τηλεόραση στον Τάτο και τον Τσιώλη.

Στις προχθεσινές εκλογές στην Αργεντινή αντιμέτωποι ήταν δυο οπαδοί της Μπόκα, οπότε οι μποστέρος θα ήταν “κερδισμένοι” σε κάθε περίπτωση. Μόνο που αυτή τη φορά ο ένας εκ των δύο δεν ήταν απλά οπαδός. Ο Μαουρίσιο Μάκρι ήταν ο ορισμός της λέξης “τεχνοκράτης” όταν μπήκε στο ποδόσφαιρο. Έχοντας όλα τα κακά και όλα τα καλά ενός ανθρώπου που ασχολείται με επιχειρήσεις, εκλέχθηκε πρόεδρος της Μπόκα το 1995 και θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος όλων των εποχών στον σύλλογο. Γόνος πλούσιας οικογένειας (ο πατέρας του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας), ο Μουρίσιο ήταν φιλόδοξος από μικρός. Αναλαμβάνοντας την Μπόκα, αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Σε μια φαινομενικά αδιάφορη κίνηση, έκανε την άσημη Κλουμπ Σοσιάλ ι Ντεπορτίβο Πάρκε feeder club (για όσους παίζουν Football Manager) της Μπόκα, ομάδα που μέχρι τότε έδινε παίκτες στους Αρχεντίνος Τζούνιορς. Η μικρή αυτή ομάδα είχε βγάλει παίκτες όπως ο Ρεδόνδο και ο Σορίν και στη συνέχεια έδωσε παίκτες όπως ο Ρικέλμε, ο Τέβες και ο Γκάγκο στην Μπόκα.

macri-palermo-battaglia.jpg_1999733351

Στη συνέχεια, ανακαίνισε το γηρασμένο Μπομπονέρα, ενώ προσπάθησε να φέρει έσοδα στην ομάδα με πωλήσεις παικτών. Παρ’ ότι έκανε αντιδημοφιλείς κινήσεις (μειώνοντας μισθούς παικτών, αλλά και των εργαζομένων στον σύλλογο), συνέχισε να διοικεί την Μπόκα με τον τρόπο που θα έκανε στην οικογενειακή του επιχείρηση και με ατάκες προς τους παίκτες όπως: “Δεν μπορώ να σας δίνω πριμ γιατί βγήκατε δεύτεροι, μόνο αν βγείτε πρώτοι θα πάρετε”. Το 1999 εκλέχθηκε και πάλι με το συντριπτικό 86% και βγήκε για τρίτη φορά το 2003. Η Μπόκα στα 12 χρόνια της περιόδου Μάκρι κέρδισε 17 τίτλους. Και αν τα πρωταθλήματα δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο για την Μπόκα, ο Μάκρι έφερε 4 (!!) Κόπα Λιμπερταδόρες, 2 Σουνταμερικάνα και 2 Διηπειρωτικά με αντιπάλους Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπόκα έγινε τόσο ισχυρό brand name, όσο και ομάδα με απίστευτους παίκτες και ποιότητα. Ήδη όμως από το 2003 ο Μάκρι είχε αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική και γι’ αυτό αποχώρησε σιγά σιγά από τον σύλλογο. Ασχολήθηκε αρχικά με το Μπουένος Άιρες όπου και βγήκε δήμαρχος και από προχθές είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Δεν τίθεται θέμα ότι η επιτυχημένη παρουσία του στην Μπόκα του έφερε αναγνωρισιμότητα .

Argentina-celebrat_3507318b

Μετά τον περονισμό και τον… κιρσνερισμό, η Αργεντινή έκανε στροφή στις επιλογές της. Ο Μάκρι κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θα φέρει σκληρές πολιτικές που θα επιβαρύνουν τον λαό. Σε μια χώρα που μεγάλο μέρος των πολιτών ζει σε παραγκουπόλεις και έχει υψηλά νούμερα πληθωρισμού και ελλειμμάτων, μαστίζεται από διαφθορά και εγκληματικότητα είναι δύσκολο να υπόσχεσαι αλλαγές χωρίς δύσκολα μέτρα, ειδικά σε έναν λαό που για δεκαετίες τρέφεται από τον λαϊκισμό των πολιτικών του. Ο έτερος οπαδός της Μπόκα και χαμένος των εκλογών Ντανιέλ Σιόλι προειδοποίησε ότι με τον Μάκρι η χώρα θα ζήσει ξανά στιγμές 2001, θυμίζοντας το τέλος της εποχής Μένεμ με ένα πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων με ιδιωτικοποιήσεις και μαζικές απολύσεις.

Ο Μάκρι άλλωστε, έχει υποσχεθεί αλλαγή πορείας μακριά από χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν και άνοιγμα σε ξένους επενδυτές. Για να καταφέρει να βελτιώσει πάντως τη χώρα, θα χρειαστεί να θυμηθεί την ψυχραιμία του το 1991. Τη χρονιά που είχε πέσει θύμα απαγωγής και τελικά έμεινε ελεύθερος μετά από 12 ημέρες και αφού πλήρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια. Αργότερα οι απαγωγείς καταδικάστηκαν, ανάμεσά τους και αρκετοί αστυνομικοί, δείγμα της διαφθοράς στη χώρα. Ο Μάκρι ακόμα και τότε είχε βρει άκρη μέσω του ποδοσφαίρου:

Ο τύπος που με φύλαγε ήταν φανατικός οπαδός της Μπόκα, θυμόμασταν μαζί παλιούς παίκτες και αγώνες. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο και το πάθος για την ομάδα ξεπερνούν κάθε όριο. Δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, πολιτικά κόμματα, δεν υπάρχουν θρησκείες. Η Μπόκα είναι μία, είτε είσαι ο απαγωγέας, είτε το θύμα,

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μαυρογιαλούροι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν χάνεις το χιούμορ σου

Θέλει σίγουρα αρκετά κιλά “κοχόνες” για να είσαι μια διαφημιστική εταιρεία και να προβάλλεις έτσι το προϊόν του πελάτη σου. Αλλά όταν είσαι στην Λ. Αμερική και μιλάς για μπάλα, μπορείς να κάνεις πολλά. Έτσι, το TCC που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Ουρουγουάης αποφάσισε να κάνει πλάκα με το πρωτάθλημα που ξεκίνησε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Habemus campeon

Από σήμερα το πρωί έχουμε τη καινούρια πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής την Ατλέτικο Μινέιρο από τη Βραζιλία. Μια ομάδα που για πρώτη φορά στην ιστορία της καταφέρνει να πάρει το (στην κυριολεξία μια που φτάνει τα 10 κιλά) βαρύτιμο τρόπαιο. Η κυριαρχία των Βραζιλιάνων τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, 4 στα 4 Λιμπερταδόρες έχουν πάει εκεί. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *