Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Που ήσουν τόσα χρόνια

Θυμάμαι να κάθομαι και να μιλάω ώρες με τον παππού μου για ποδόσφαιρο. Ατελείωτες ώρες. Στην ερώτηση που του έκανα αρκετά συχνά “Ποιος θεωρείς πως είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο;” δεν γίνεται να ξεχάσω την απάντησή του. Πάντα η ίδια. Και πάντα σοβαρή. “Ο καλύτερος απ’ αυτούς που γνωρίζουμε” για να συμπληρώσει “Μπορεί να υπάρχει κάποιος σε κάποια γωνιά του πλανήτη, καλύτερος του Ζιντάν, του Μαραντόνα, του Ρονάλντο (του Βραζιλιάνου) αλλά να μη τον μάθαμε ποτέ”. Και εδώ είχε δίκιο ο παππούς. Πόσα ταλέντα να χάθηκαν άραγε επειδή έπρεπε να δουλέψουν για να ζήσουν, αφήνοντας – μια για πάντα – το ποδόσφαιρο; Πόσοι παίκτες να έχασαν το “τρένο” μιας σπουδαίας πορείας λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στην αρχή της καριέρας τους; Για να φτάσει κάποιος στην κορυφή δεν αρκεί μόνο το ταλέντο αλλά και η τύχη. Οι γνωριμίες (αρκετές φορές) ή ακόμα και μια τυχαία στιγμή. Μια στιγμή που θα σε ανεβάσει ή θα σε αφήσει στάσιμο στο “σκοτάδι” της άγνοιας. Μακριά απ’ τα λαμπερά φώτα της αναγνωρισιμότητας. Τη δόξα και τα ρεκόρ.

Jamie-Vardy-579950

Οι “άρρωστοι” φίλοι του Αγγλικού ποδοσφαίρου γνωρίζουν εδώ και 4 – τουλάχιστον – χρόνια τον Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ. Οι λίγο πιο ψαγμένοι τον έμαθαν πέρυσι όταν η ομάδα του είχε διαλύσει τη Γιουνάιτεντ στην έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ και όλοι – μα όλοι – τον έχουν μάθει για τα καλά εδώ και λίγες εβδομάδες. Δικαίως είναι η αλήθεια. Αυτά που κάνει ο Άγγλος μεσοεπιθετικός μέχρι στιγμής στην Πρέμιερ Λιγκ μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά που έκαναν ιερά τέρατα του παρελθόντος όπως ο Φαν Νίστελροϋ και ο Ανρί και ο διεθνής (πλέον) Τζέιμι Βάρντι δεν έχει σκοπό να πατήσει φρένο. Ο Βάρντι μετρά 11 γκολ σε 11 αγώνες ενώ έχει σκοράρει σε 8 συνεχόμενα παιχνίδια και είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Είναι πρώτος σε επιτυχημένα τάκλιν ανάμεσα στους επιθετικούς του πρωταθλήματος και πρώτος επίσης σε σουτ εντός της εστίας όπως και σε δημιουργία φάσεων. Κάθολου άσχημα για ένα παλικάρι που βρέθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγξ και που μέχρι πριν 5 χρόνια έπαιζε στη Χάλιφαξ στην Κόνφερενς.

Στα 28 του χρόνια ο Βάρντι δείχνει να ζει μια ιστορία που φαντάζει ιδανικό σενάριο για ταινία. Μην ξεχνάμε πως διένυσε μια πορεία απ΄τις μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας κερδίζοντας τίτλο με την Χάλιφαξ το 2011, με την Φλίτγουντ Τάουν το 2012 (την Κόνφερενς) και με τη Λέστερ το 2014 (την Τσάμπιονσιπ). Μαζί με την άνοδο για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη εννοείται. Ήδη γράφονται τρελά ποσά για πάρτη του από τις μεγάλες ομάδες του Νησιού και στα ξένα σάιτ το όνομα του έχει γραφτεί ακόμα και για τη Ρεάλ Μαδρίτης για τον προσεχή Γενάρη. (Ο άλλος παιχταράς της ομάδας ο Αλγερινός εξτρέμ Ριγιάντ Μαχρέζ – των 6 γκολ – έχει αρχίσει να ενδιάφερει την Μπαρτσελόνα). Όταν η Λέστερ έδινε 1 εκατομμύριο λίρες στη Φλίτγουντ Τάουν το ’12 για να κάνει δικό της τον γρήγορο, τεχνίτη και γκολτζή Βάρντι δεν νομίζω να είχε περάσει ούτε ως αστείο στο μυαλό των διοικούντων πως ο παίκτης (στα 24 του χρόνια) θα αποτελούσε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο τέσσερα χρόνια αργότερα. Όσοι βέβαια είχαν προσέξει τον παίκτη να αγωνίζεται είχαν ήδη αναρωτηθεί για ποιο λόγο αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν έγινε γνωστός νωρίτερα και γιατί δεν τον πρόσεξε κάποιος σπουδαίος σκάουτερ εκείνα τα χρόνια μιας και είχε σαρώσει βραβεία και τίτλους στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Άβυσσος η ψυχή των μανατζαρέων και των σκάουτερ θα μου πείτε.

https://www.youtube.com/watch?v=m6QAB-bwvKU

H ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 3η θέση της Πρέμιερ Λιγκ στο -3 από Σίτι και Άρσεναλ και έχει τον mvp των πρώτων 11 αγωνιστικών στις τάξεις της. Παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και δείχνει ικανή για μια πολύ καλή σεζόν. Η Λέστερ εννοείται πως δεν θα συνεχίσει έτσι. Δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι. Επίσης ουδείς γνωρίζει αν ο Βάρντι θα πάει στη Ρεάλ, τη Λίβερπουλ ή την Τότεναμ ή ο Μαχρέζ στη Μπάρτσα αλλά η μεγαλύτερη  νίκη της ομάδας είναι πως έχει μπει στο στόμα και το μυαλό των απανταχού αληθινών ποδοσφαιρόφιλων. Αν αγαπάς το ποδόσφαιρο και τις όμορφες ιστορίες (που μόνο αυτό μπορεί να χαρίσει) δεν γίνεται να μη ρίξεις μια ματιά στη Λέστερ. Στη Λέστερ του Ρανιέρι, του Μαχρέζ, του Σλουπ, του Σμάιχελ, του Μόργκαν, του Άλμπράιτον και φυσικά του Τζέιμς Βάρντι. Να μου το θυμηθείτε. Αυτός, αν συνεχίσει έτσι, τον βλέπω να κερδίζει ακόμα και το ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μέρα που κάποιος τόλμησε να κατεβάσει τον γιακά του Καντονά

1 Οκτωβρίου 1995. Το Όλντ Τράφορντ είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ένα ακόμα παιχνίδι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ. Οι φίλαθλοι που έχουν γεμίσει το γήπεδο όμως δεν αδημονούν μόνο για το ντέρμπι. Το ματς έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία χάρη και στην τύχη, που έστειλε το συγκεκριμένο ζευγάρι να παίξει στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Μια μόλις ημέρα πριν είχε λήξει η οχτάμηνη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άστους αυτούς κι άκου την κερκίδα να λυσσομανάει

Το Σάββατο 12 Αυγούστου η Μπράιτον του Κρις Χιούτον θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, υποδεχόμενη στο Φάλμερ, και όχι στο ιστορικό Γκόλντστόουν Γκράουντ, την πολυδιαφημισμένη και άκρως ποιοτική Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα των εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών. Οι “γλάροι” μετά από ένα πολύ δύσκολο ταξίδι σχεδόν 20 ετών, και αφού […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

16 σχόλια σχετικά με το “Που ήσουν τόσα χρόνια”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Το μόνο κακό ότι θα είναι περιχαρείς οι Kasabian και δε βλέπω να μας βγάζουν δίσκο της προκοπής, μέχρι να ξαναπέσει η ομάδα… 🙂

  2. Ο/Η Giannis λέει:

    Το ότι αναδεικνύεται ο Ρανιέρι σε γαμάτο προπονητή, αυτό που το πάτε.. (εννοείται και δε φταίει που δε μπόρεσε να αναστήσει την Εθνική, αλλά..)

  3. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Giannis ο Ρανιέρι είναι μια χαρά προπονητής. Στην Ελλάδα – δυστυχώς – ο μέσος φίλαθλος και “ποδοσφαιρόφιλος” έχει χάσει τη μπάλα. Εδώ έχουμε βγάλει άχρηστο τον Γκουαρντιόλα, το Μαντσίνι, τον Πελεγκρίνι και δεν ξέρω και γω ποιον άλλο και αποθεώνουμε τον Αλέφαντο και την ποδοσφαιρική ματιά του Γεωργίου. Αυτά.

  4. Ο/Η Αταραξίας λέει:

    Αυτές οι ιστορίες που βρωμάνε βρετανίλα είναι που δίνουν ακόμα το σκήπτρο στην Πρέμιερ σε μυθολογία. Ο παικτούρ υπέπεσε στην αντίληψή μου πέρισυ, και τον κατέταξα στην κατηγορία “σούπερ γατί”. Δηλαδή σούπερ μεν, γατί δε, ξέρω, σας φώτισα. Το γιατί αναζητήστε το στο κοφτερό ποδοσφαιρικό μου μάτι, με περίπου 80% απότυχία (νταξ, τα παραλέω για να make my point).
    Φέτος αποδεικνύεται μεγάλη αλεπού, προς το παρόν. Νομίζω ότι ήρθε για να μείνει, όχι εκεί ψηλά, πάντως ψηλά. Είπαμε, δουλέυει το μάτι
    ΥΓ: Πάντως εγώ επέστρεψα στα quiz. Τότε θυμάμαι είχα 4/15 και στα δύο, τώρα 7/15 και στα δύο. Κάτι εμεινε. Με κάτι τέτοια Γαργαντούα, μας κάνεις καλύτερους αθρώπους (ναι, αθρώπους)!

  5. Ο/Η Dreamdim λέει:

    Βλέποντας αυτή τη φωτο με τη διαφήμιση στη φανέλα την king power μου ήρθε αυτόματα αυτό το τραγούδι στο μυαλό https://www.youtube.com/watch?v=cdXPa6QVHU0.Οκ απο το Sheffield ο ένας ,απο το Yorkshire οι άλλοι,μουντίλα πάντως.

  6. Ο/Η Rasko λέει:

    Στα του εσπρέσσικου ρεπορτάζ, Jamie Vardy’s having a party, bring your vodka and your Charlie τραγουδούσαν, μέχρι πέρσι τουλάχιστον, οι φίλοι της Λέστερ, αναφερόμενοι στην ηχηρή παρουσία του Άγγλου φορ στη νυχτερινή ζωή της πόλης.

    Αυτά βέβαια στο ποδόσφαιρο ξεχνιούνται σε ένα βράδυ, ρισπέκτ στα lads αλλά πριν και πάνω από όλα στον Νάιτζελ Πίρσον, τις δάφνες της δουλειάς του οποίου καρπώνεται ο Ρανιέρι, κοροϊδεύοντας για μια ακόμα φορά τον κόσμο ότι είναι προπονητής.

  7. Ο/Η Giannis λέει:

    @gargaduaaas έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα είστε επιπέδου Σωτηρακόπουλου σε γνώσεις (δεν το λέω ειρωνικά, το έχετε πάει σε άλλο επίπεδο). Εγώ τέτοιες γνώσεις δεν έχω. Αλλά βλέποντας τις επιλογές που είχε κάνει ο Ρανιέρι στην προσπάθειά του να “σώσει” την Εθνική και ρίχνοντας και μια ματιά στο wiki και στο πόσες ομάδες έχει αλλάξει και τι έχει πετύχει, μάλλον σαλτιμπάγκος μου φαίνεται (και μάλιστα ενός επιπέδου κάτω των ομότιτλών του όπως ο Rafa Benitez) που απλά στα τόσα χρόνια που κοουτσάρει, του κάθονται και μερικά πράγματα

  8. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Giannis Το λάθος του Ρανιέρι με την Εθνική ήταν πως μπλέχτηκε σε μια ομάδα χωρίς να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Θεωρούσε – ορθώς – πως θα είχε βοήθεια από κάποιους που πληρώνονται γι’ αυτό. Αυτό δεν έγινε και έμεινε να παλεύει με παίκτες που ούτε καν γνώριζε. Δε νομίζω στο παιχνίδι με τη Ρουμάνια να διάλεξε αυτός το Μάνταλο ως αμυντικό χαφ.

    O Rafa απ’ την άλλη έχει μια εξαιρετική πορεία ως προπονητής τα τελευταία 12-13 χρόνια. Εννοείται πως έχει και αποτυχίες, αλλά ποιος έχει μόνο επιτυχίες σε πάγκο; Σωστά. Κανείς,

  9. Ο/Η Giannis λέει:

    @gargaduaaas γενικά ο Ρανιέρι δεν είχε ιδέα τι υλικό είχε στην Εθνική, οπότε καλούσε όποιον να ‘ναι. Όποιος και να του τον σύστηνε, δε μπορεί να είσαι τόσο αφελής-αδιάφορος-στατέτοιασου που να μην ελέγχεις τι σου προτείνουν, ειδικά όταν είσαι ο πρώτος που θα κριθεί γι τις επιλογές αυτές.
    Τον Benitez τον ανέφερα ως καρτούν του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ο οποίος, ως άλλος Ρανιέρι (κατά την άποψή μου πάντα), έχει αναδειχθεί σε μετρ του είδους χωρίς να κατέχει και πολλά. Το αν έχει κάνει εξαιρετική πορεία ή όχι δε μου λέει και πολλά. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στη Liverpool βρήκε έτοιμη ομάδα από Houllier, στην Inter βρήκε έτοιμη ομάδα από Μουρίνιο, στην Chelsea βρήκε έτοιμη ομάδα από Di Matteo, στην Ρεάλ βρήκε έτοιμη ομάδα από Μουρίνιο… γενικά δεν έχει να δείξει κάτι από μόνος του

  10. Ο/Η panagos λέει:

    Eχω γραψει κι εγω κατα καιρους εμπαθη σχολια για τον ραφα,αλλα οχι κι ετσι αδερφε…

    Ετοιμη ομαδα απο ουγιε και ντιματεο,γελανε τα τσιμεντα…

  11. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Giannis στη Λίβερπουλ δεν βρήκε έτοιμη ομάδα και σιγά-σιγά δημιούργησε την ομαδάρα της σεζόν 2008-2009 που έπαιξε μπαλάρα. Έκανε και αρκετές κάκιστες επιλογές σίγουρα.

    Την Τσέλσι την είχε βρει σε κακό χάλι και κατάφερε να τη σουλουπώσει κερδίζοντας και το Europa League.

    Την Ίντερ την είχε βρει πολύ δυνατή είναι η αλήθεια και εκεί τα έκανε μούσκεμα γιατί είναι γραφτό όλοι οι μεγάλοι προπονητές να μη συνεχίζουν στο στυλ του προπονητή που αντικατέστησαν. Αν και Ράφα και Μουρίνιο έχουν πολλά κοινά στην τακτική των ομάδων τους (απ’ όσο μπορώ να κρίνω τακτικά θέματα πάντα).

    Στη Ρεάλ έχει αλλάξει πολλά και τα πηγαίνει περίφημα σε μια περίοδο που η ομάδα έχει πληγεί από πολλούς τραυματισμούς βασικών παικτών. Προσωπικά δεν περίμενα τόσο καλό ξεκίνημα από αυτόν στη Ρεάλ.

    Κλείνοντας να σου πω πως σέβομαι τη γνώμη σου και δεν έχω κανένα δικαίωμα να στην αλλάξω ή να το προσπαθήσω. Παραπάνω έγραψα αυτό που πιστεύω εγώ. Μπορεί να έχω λάθος.

  12. Ο/Η Giannis λέει:

    @gargaduaaas προς θεου κουβεντα κανουμε. Αν ημασταν πολωμενοι, καφροι κλπ κλπ η κουβεντα θα πηγαινε αλλιως απ την αρχη…
    @John Damonte ωραιο το αρθρο κ αρκετα χρησιμο για την κουβεντα μας, οπως και οι πληροφοριες του gargaduaaas
    οπως ανεφερα και στην αρχη, τρελες γνωσεις δεν εχω και οπως φανηκε απο αυτα που παραθεσατε, στην αρχη της καριερας του εχει δωσει καλα σημαδια.. αλλα ως γνησιος Ελληνας φιλαθλος, δε μου αρκει η αρχη. θελω να βλεπω ποδοσφαιρικα θαυματα απο προπονητες για να με πεισουν. πχ ο Γκουαρντιολα (παροτι περναει το δικο του στυλ στις ομαδες που παει) δε θα με πεισει αν δεν δουλεψει σε μικροτερη ομαδα χωρις τρελο budget. Ετσι και ο Rafa το οτι κατι πετυχαινει ως τωρα με αυτη τη Ρεαλ, δε μου αρκει (με αυτο το υλικο οποιοσδηποτε μετριος κατι θα εκανε και χωρις τα λαμπερα ονοματα του παρελθοντος). Αντιθετα ο Κλοπ (ακομα κ ο αχωνευτος ο Μουρινιο) εχει δειξει οτι ειναι τυπαρας! Για να μη μακρυγορω, ωραια αυτα που λετε κ σωστα, αλλα πρεπει να ξανακανει κατι καλο ο Ραφα για να αναθεωρησω (και οχι να επαναπαυθει στις δαφνες του παρελθοντος)

  13. Ο/Η nikos λέει:

    to pire file mou i lester

  14. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    @gargaduaaas Μυρωδια! Λιγε! Αμπαλε! Εγραψες τοτε: “Παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και δείχνει ικανή για μια πολύ καλή σεζόν. Η Λέστερ εννοείται πως δεν θα συνεχίσει έτσι. Δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι. χαχαχαχα
    😛 😛 😀

  15. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Παύλο σε εκείνο το σημείο έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο. Μετά το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το 1-0 και καλά έκαναν. Είμαι και μυρωδιάς και άμπαλος και ότι θέλετε ρεεεεεε. χαχαχαχαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *