Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Οι καλτ φανέλες του Καμερούν

Οι ποδοσφαιρικές φανέλες είναι μια αγαπημένη ασχολία για πολλούς φιλάθλους. Για άλλους είναι συλλογή, για άλλους στυλιτιστικό statement, για κάποιους κάτι σαν τα στατιστικά των ομάδων. Κάθε χρόνο που εμφανίζονται καινούριες, πολλοί ψάχνουν με πάθος να δουν τι αλλαγές έγιναν, ποια εταιρεία τις φτιάχνει και αν είναι καλύτερες ή όχι από τις περσινές. Φανέλες χάι-τεκ ή φανέλες με ρετρό στιλ που μοιάζουν με τις παλιές ή κουβέντες για τους σπόνσορες ή ακόμα και για τα νούμερα που επιλέγουν οι παίκτες και τις παραξενιές.

Αν όμως κάποιος θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του γνώστη που θυμάται όλες τις τραγικές εμφανίσεις, δεν μπορεί να μην έχει στην καρδιά του μια ειδική θέση για το αγαπημένο Καμερούν. Τη χώρα που πέρα από μερικές μεγάλες στιγμές όπως στο Μουντιάλ του 1990 και πολλούς καλούς παίκτες, έχει δώσει άπειρες καλτ ποδοσφαιρικές στιγμές τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Και κυρίως έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο της ποδοσφαιρικής φανέλας σε συνδυασμό πάντα με την Puma, τόσο που θα μπορούσε το παρατσούκλι της ομάδας αντί για τα αδάμαστα λιοντάρια, να είναι τα παρδαλά πούμα. Μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα, το Καμερούν κατάφερε να είναι ίσως η μοναδική ομάδα στον κόσμο που της αφαιρέθηκαν βαθμοί εξαιτίας των εμφανίσεων που φορούσε.

etoo_uniqt_400

Κεφάτος ο Σαμουήλ, ποζάρει σαν να μη χρειάστηκε μισή ώρα για να βάλει την στολή

Ήταν το 2004 όταν σε συνδυασμό με την Puma που λογικά πρέπει να έχει ένα ειδικό τμήμα αποκλειστικά για καινοτόμες φανέλες που θα φορέσει το Καμερούν, η ομάδα εμφανίστηκε με one-piece συνολάκια. Ναι, καλά καταλάβατε. Η εμφάνιση ήταν ενωμένη φανέλα και σορτσάκι σε ένα κομμάτι. Πολλά εύλογα ερωτήματα προέκυψαν, όπως π.χ. ο οπαδός που θα ήθελε να αγοράσει τη φανέλα τι θα έκανε, τι γινόταν αν σκιστεί εν ώρα αγώνα, πώς διάολο μπαίνει (ίσως με φερμουάρ και στα αποδυτήρια βάζει ο ένας τον άλλον να του το ανεβάσει) και πώς αλλάζουν φανέλες στο τέλος του αγώνα οι παίκτες. Πέρα όμως από αυτά τα δευτερεύοντα, υπήρχε ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Οι κανονισμοί λένε ότι πρέπει σορτσάκι και φανέλα να είναι ξεχωριστά κομμάτια και η ΦΙΦΑ για μια φορά είχε δίκιο στο να απαγορεύσει αυτό το λάθος της φύσης. Το Καμερούν έγραψε στα παλιότερα των υποδημάτων την απαγόρευση και με τη δικαιολογία ότι δεν είχε άλλες φανέλες, τις χρησιμοποίησε ξανά στον αγώνα του Κόπα Άφρικα απέναντι στη Νιγηρία. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί με αφαίρεση 6 ολόκληρων βαθμών από τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 και η ομοσπονδία της χώρας να πρέπει να πληρώσει περίπου 150 χιλιάδες δολάρια πρόστιμο.

Cameroon Senegal

Οι δυο πλευρές πήγαν μέχρι και στα δικαστήρια με την Puma να κατηγορεί την Adidas ότι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά και τελικά αφού το Καμερούν συμμορφώθηκε, η ΦΙΦΑ έδειξε το ανθρώπινο (λέμε τώρα) πρόσωπό της διαγράφοντας την ποινή των βαθμών, αλλά φυσικά κρατώντας το πρόστιμο (το οποίο πιθανότατα θα πήγε σε πάρτι με ναρκωτικά και συνοδούς πολυτελείας). Ήταν το 2ο συμβάν μεταξύ ΦΙΦΑ και Καμερούν, καθώς μόλις δυο χρόνια νωρίτερα είχαμε την ακόμα πιο τραγική εμφάνιση της… τιραντέ φανέλας. H Puma είχε πρωτοτυπήσει βγάζοντας τις συλλεκτικές αυτές φανέλες θέλοντας προφανώς να αποτίσει φόρο τιμής στην κακοσμία της μασχάλης. Λίγο το ταλέντο των παικτών, λίγο η δυσοσμία και το Καμερούν κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Εθνών της Αφρικής του 2002 που ακόμα και σήμερα είναι το τελευταίο της. Η ΦΙΦΑ όμως φοβούμενη προφανώς μήπως κατακτήσει και το Μουντιάλ απαγόρευσε και αυτή την παρωδία, βρίσκοντας μια καλή δικαιολογία στην απουσία του σήματός της από το μανίκι.

soccer-jerseys-cameroon-2002

Αυτή η απαγόρευση οδήγησε το Καμερούν να εμφανιστεί με μία τρίτη καλτ φανέλα στο Μουντιάλ του 2002 όπου στο αμάνικο φανελάκι προστέθηκε ένα μαύρο μανίκι και έτσι πέρασε στο πάνθεον των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για ψώνια, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μέρα που ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε συστήθηκε στον πλανήτη

28 Νοεμβρίου 2000, Εθνικό Στάδιο του Τόκιο. Η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης αντιμετωπίζει την καλύτερη ομάδα της Ν. Αμερικής. Από τη μια πλευρά η πρώτη φουρνιά των ‘Γκαλάκτικος’ του Φλορεντίνο Πέρεθ με παίκτες όπως ο Φίγκο, ο Ραούλ, ο Γκούτι, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Μακελελέ και ο Μοριέντες και από την άλλη πλευρά η Μπόκα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι σωσίες του Λουίς Σουάρες

Υπάρχουν όλες αυτές οι στιγμές που θα θέλαμε να γλιτώσουμε, να βρούμε κάποιον να πάρει τη θέση μας. Ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τα πάντα για να κερδίσει βρήκε τον τρόπο για να σωθεί από κάθε βαρετή υποχρέωση και κουραστική δουλειά. Μόνο ο Λουίς Σουάρες θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σποτ (άλλωστε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Οι καλτ φανέλες του Καμερούν”

  1. Ο/Η Jürgen Spock λέει:

    Είναι εντυπωσιακό που η ΦΙΦΑ είχε προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και το απαγόρεψε (πριν συμβεί)!

  2. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    Ελειπες το αρθρο αφου δεν περιεχει την τελευταια αποπειρα κισαριου, την φανερα του Καμερουν το 2014 http://www.footyheadlines.com/2013/10/unique-cameroon-2014-home-and-away-kits.html

  3. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    Ακυρο το προηγ σχολιο. Δεν ειχα ανοιξει ολα τα λινκς!

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Σε συγχωρώ επειδή είχε πολλά λινκς !

  5. Ο/Η The Leg λέει:

    Στη τελευταια φωτο, ο τυπος αριστερα με το 5, ειναι γεννημα θρεμα πατρινος, και φολα παναχαικαρα.. και καλά…

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    Εξαιρετικός παίκτης.

  7. Ο/Η panagiotis mandilaris λέει:

    Παιδια,ενα αφιερωμα στις φανελες Jack Daniel’s της St. Pauli ποτε θα εχουμε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *