Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τα καλύτερα του 2015

Πάντα στο τέλος του χρόνου βομβαρδιζόμαστε με ανασκοπήσεις με τα καλύτερα. Καλύτερες ταινίες, δίσκοι, τραγούδια και φυσικά καλύτερα γκολ. Μόνο που τα ευρωπαϊκά γκολ τα είδαμε αρκετές φορές, τα θυμόμαστε, τα βλέπουμε σε πολλά σάιτ, πολλά τα είδαμε και λάιβ. Οπότε ας δούμε τι μπήκε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί που συνήθως έχουμε και λίγη περισσότερη τρέλα και πολλά δεν τα παίρνουμε χαμπάρι γιατί μπαίνουν σε πρωταθλήματα που δεν παρακολουθούμε. Ψάχνοντας τις αντίστοιχες λίστες που κυκλοφορούν στα λατινοαμερικάνικα πόρταλς, καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να… κλέψουμε κάποια από αυτά και να καταλήξουμε σε εννιά από τα καλύτερα. Η επιλογή έγινε ώστε να υπάρχουν διαφορετικά γκολ. Από σουτ μέχρι ντρίμπλες, από τακουνάκια μέχρι ψαλιδάκια.

1. Τζόναθαν Καλέρι, Μπόκα Τζούνιορς

Βλέποντας το βίντεο λες “ε καλά, βγήκε μόνος τι διάολο θα κάνει” και μετά “το έχασε ρε φίλε, τι μας λες τώρα“. Τελικά ο φορ της Μπόκα αποφασίζει για το γούστο να εξιλεωθεί και σκοράρει με ραμπόνα. Και γκολ με ραμπόνα το αγαπάς. Ειδικά όταν ο σκόρερ δεν κάνει καρδούλες, αλλά κουνάει το χέρι σαν να λέει “πω-πω τι σας έφτιαξα”.

2 Πάμπλο Μπαριέντος, Σαν Λορένσο

Θα το παίξω ποδοσφαιρικός χίπστερ, αλλά ο Μπαριέντος ήταν από τις μεγάλα μου πουλέν πριν καμιά δεκαριά χρόνια. Εκεί κατά το 2004 και μετά όταν άρχισε να κάνει πράματα και θάματα στο Μποέδο. Η μεταγραφή για την Ευρώπη ήρθε, η Ρωσία όπως αναμενόταν δεν ήταν το καλύτερο δυνατό και τελικά μετά από τους τραυματισμούς του μπόρεσε και έπαιξε σε δυο πολύ καλές σεζόν με την Κατάνια πριν γυρίσει στην Αργεντινή για να σκοράρει έτσι.

https://youtu.be/0dnWz78VI8k

3. Κάρλος Λομπατόν, Σπόρτινγκ Κριστάλ

Στα 35 του ο Λομπατόν θεωρείται έμβλημα της ομάδας από την Λίμα, καθώς αγωνίζεται εκεί σταθερά από το 2005. Σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από την εθνική Περού (που γενικά δεν την λες και μεγαθήριο). Ο “Λόμπα” μπαίνει στην λίστα όχι για κάποια λόμπα (αχά καλό ε) αλλά για ένα πανέμορφο γκολ ολίμπικο, που μόνο στο ριπλέι καταλαβαίνεις πόσο υπέροχο ήταν. Ευτυχώς η κάμερα είναι σε τέτοιο σημείο σαν να βλέπεις το γήπεδο του Αιγάλεω και απολαμβάνεις το φάλτσο με κάθε επισημότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=17YvUbXFtxI

4. Μαρλόνε, Σπορτ

Ο Μαρλόνε (Μαρλοούνι αν είσαι Βραζιλιάνος) είναι ένα από τα τελευταία ταλέντα της Βραζιλίας και ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, διαφέρει γιατί είναι κατάλευκος και ξανθωπός και δεν μοιάζει με το στερεότυπο του μέσου Βραζιλιάνου ντριμπλαδόρου. Υπάρχουν αρκετά βίντεο εκεί έξω με ντρίμπλες κυρίως, αλλά εδώ βλέπουμε το τούβλο που έβαλε, αρκετά έξω από την περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=uoeJEHvm7HY

5. Λούκα, Κορίνθιανς

Αν και το γκολ το έβαλε ο διακαής πόθος του Μιλοβάνοβιτς πέρσι (ο Λούκα από την Κρισιούμα πήγε στην Κορίνθιανς τελικά), νομίζω ότι το μικρότερο ποσοστό ανήκει σε αυτόν. Είναι μια ομαδική δουλειά που θυμίζει λίγο Σαν Αντόνιο Σπερς που γυρνάνε υπομονετικά την μπάλα. Με λίγη παραπάνω βραζιλιάνικη τεχνική βέβαια. Μπόνους ότι το γκολ μπήκε σε τοπικό ντέρμπι (ντέρμπι που τελείωσε με 6-1 βέβαια).

https://www.youtube.com/watch?v=F6S95jJtxTY

6. Εστεμπάν Παρέδες, Κόλο Κόλο

Μετά τον Λομποτόν ακόμα ένας 35χρονος. Ο Χιλιανός είναι μια αντίστοιχη περίπτωση με καριέρα στη Χιλή και τον ξέρουμε σχεδόν αποκλειστικά από την εθνική ομάδα. Παρά τα χρονάκια του, παίρνει την μπάλα, κάνει την γκαμπέτα του και μοιράζει σακούλες σε τρεις αντιπάλους πριν το ιδανικό τελείωμα. Ο Χιλιανός σπίκερ εκστασιασμένος περιγράφει τα όργια του Παρέδες όρθιος πάνω στο τραπέζι του (ΟΚ δεν έγινε έτσι, αλλά θα μπορούσε).

7. Λούς Αγκιάρ, Πενιαρόλ

Μην τρώτε πρόλογο. Το γκολ είναι του ενός και μοναδικού Ντιέγκο Φορλάν. Τα χρόνια πέρασαν, ο Ντιεγκίτο βάρυνε για υψηλό επίπεδο, αλλά στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά. Γύρισε, πήρε το πρωτάθλημα και έκανε και τέτοια πράγματα με τη φανέλα της αγαπημένης του Πενιαρόλ.

8. Χεσούς Ντάτολο, Ατλέτικο Μινέιρο

Μετά από ένα μέτριο πέρασμα από την Ευρώπη, ο Αργεντίνος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού βγάζει τις καϊπιρίνιες του στο Μπέλο Οριζόντε. Εδώ τονεβλέπουμε να στέλνει συστημένη την μπάλα στο παραθυράκι του τερματοφύλακα της Βάσκο.

9. Ισμαέλ Μπλάνκο, ΑΕΚ Μπαρσελόνα (του Εκουαδόρ)

Τα λόγια είναι περιττά για τον παλιό αγαπημένο σκόρερ-παστελωτή. Ο κατά πολλούς άμπαλος Μπλάνκο βάζει γκολάρα με μια chilena απέναντι στην Μουσούκ Ρούνα ομάδα στην οποία παχαίνει αγωνίζεται ο Λιονέλ Νούνιες.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οι παραδόσεις σπάνε εκκωφαντικά

Αν στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες υπάρχει μια μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα, αυτή δεν είναι άλλη από την Ρίβερ Πλέιτ. Οι εκατομμυριούχοι ξεχνούν το παρατσούκλι της “κότας” που τους συντροφεύει και ξεπερνούν κάθε εμπόδιο που συναντούν στον δρόμο τους. Στην προηγούμενη φάση κατάφεραν να κερδίσουν 1-0 στο πρώτο παιχνίδι την Μπόκα σε ένα παιχνίδι ξύλου κατά κύριο λόγο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν

Ο Πίος ο 12ος εκτός από Πάπας έδωσε το όνομά του σε έναν Δήμο της βορειοανατολικής Βραζιλίας με λίγο πάνω από 20.000 κατοίκους. Όπως παντού στη Βραζιλία έτσι και στον Πίο (τον 12ο) παίζουν ποδόσφαιρο. Μόνο που το βλέπουν λίγο πιο σοβαρά από όσο πρέπει. Σε αγώνα ερασιτεχνικού, ο διαιτητής Οτάβιο Ζορντάο ντα Σίλβα (20 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Τα καλύτερα του 2015”

  1. Ο/Η Iceman λέει:

    Ένα σχόλιο για την καρδούλα του Μπλάνκο στον πανηγυρισμό..

  2. Ο/Η Ex oficio λέει:

    Εντάξει, τεχνίτη δεν τον λές τον Μπλάνκο, αλλά το γκολάκι πάντα το χε. Λίγο που είναι κλασσική μπαλαδόφατσα, λίγο το μπαλαδοεπώνυμο, δεν ξαφνιάζει και τόσο η μαγεία.

    Αλλά, ρε φίλε, ο Χεσους ο Ντάτολο…

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    @Iceman έκανα πως δεν είδα…

  4. Ο/Η Kaizer_dam λέει:

    @Elaith ψυχάρα για πάντα ΑΕΚΑΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *