Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η “προδοσία” του Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία

O Ραδαμέλ Φαλκάο είναι Κολομβιανός διεθνής ποδοσφαιριστής (τι σας λέω τώρα). Αγωνίζεται στην Τσέλσι (δανεικός απ’ τη Μονακό) απ’ την αρχή της φετινής σεζόν και λογικά το Γενάρη θα αναχωρήσει γι’ άλλες πολιτείες (λυτρωτικές), που λέει και το γνωστό άσμα της Βιτάλη. Δυστυχώς δεν έχει πείσει και συνεχίζει να είναι σκιά του καλού εαυτού του μετά το σοβαρό τραυματισμό που είχε, στο γόνατο, ως παίκτης των Μονεγάσκων. Ο Κολομβιανός δεν θυμίζει σε τίποτα τον σέντερ φορ “φονιά” που θαυμάσαμε για τέσσερα χρόνια στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, τόσο με τη φανέλα της Πόρτο όσο και με αυτή της Ατλέτικο, όταν θεωρούνταν -καθόλου άδικα- από μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρόφιλων ως ο “καλύτερος επιθετικός του πλανήτη”. Υπήρξα κι εγώ μεγάλος θαυμαστής του Φαλκάο. Δεν το κρύβω και το δηλώνω τώρα που το παλικάρι περνά δύσκολες ώρες. Για άλλο θέμα, όμως, γράφω σήμερα και όχι για την αγωνιστική του κατάσταση. Απλά, μου αρέσει να σας βασανίζω με μεγάλους προλόγους. Γνωστό αυτό σε όσους μπαίνουν στον κόπο και διαβάζουν όλα τα κείμενά μου (ευχαριστώ).

376297-radamel-falcao-coltrain-700

Το 2013 όταν ο Φαλκάο έπαιρνε μεταγραφή για το Πριγκιπάτο και το Λουί Ντε για να αγωνίζεται μπροστά σε 3.000 ανθρώπους που έχουν τόση σχέση με το ποδόσφαιρο όση έχω εγώ με γκολφ, σάλος είχε ξεσπάσει με την ηλικία του. Ο Κολομβιανός δήλωνε τότε 26 ετών με πολλές Γαλλικές εφημερίδες να γράφουν κατηγορηματικά πως ο παίκτης κρύβει χρόνια σαν Ελληνίδα τραγουδίστρια που ακούει και στο “η Απόλυτη”. Ποιος είδε τον Ραδαμέλ και δε τον φοβήθηκε εκείνη την περίοδο. “Είμαι γεννημένος το 1986 και όχι το 1984” φώναζε όπου έβρισκε μικρόφωνο, κάμερα, μαγνητοφωνάκι και δεν ξέρω και γω τι άλλο ο Κολομβιανός. Τίναζε το ανέμελο μαλλί του και έδειχνε πραγματικά ενοχλημένος. Ο “πόλεμος” τελικά σταμάτησε απ’ τον Γαλλικό Τύπο και όλοι συνέχισαν στην βαρετή, ίσως και όχι, καθημερινότητά τους. Δεν ήταν άλλωστε και τόσο σοβαρό το θέμα. Τι 30, τι 40, τι 50; O Φαλκάο παραήταν καλός παίκτης για να συνεχιστεί όλο αυτό και έδινε περισσή λάμψη στο -όχι και τόσο λαμπερό- Γαλλικό πρωτάθλημα της Λιγκ 1. “Ας τον αφήσουμε να συνεχίσει τη δουλειά του” σκέφτηκαν οι δημοσιογράφοι (και τα λοιπά τρολς), με τον παίκτη να γυρίζει το ένα διαφημιστικό μετά το άλλο (τι; δεν ήταν αυτή η δουλειά του;).

James RODRIGUEZ Father & Radamel Enrique GARCIA - Panini Figutita Deportivo Tolima 1987

Εδώ έρχεται ο πατέρας του Φαλκάο που, άθελά του, δεν δικαίωσε τον γιο του στη μάχη με το χρόνο. Ο Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και είχε μάλιστα την τύχη να έχει υπάρξει συμπαίκτης του Χάμες Ροντρίγκεζ. Όχι του παίκτη της Ρεάλ και της Μονακό αλλά εκείνου της Ντεπόρτες Τολίμα. Οι δύο Κολομβιανοί υπήρξαν συμπαίκτες για σχεδόν 25 χρόνια πριν το κάνουν στη Μονακό και την Εθνική Κολομβίας οι διάσημοι γιοί τους. Για την ακρίβεια τη σεζόν 1987-1988. Την επομένη οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο πατέρας του Χάμες υπέγραψε με την Ντεπορτίβο Κάλι και ο πατέρας του Φαλκάο με την Μπουκαραμάνγκα. Ο Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία συνήθιζε πριν τους αγώνες να παίρνει τον μικρούλη γιο του (ναι τον Ραδαμέλ Φαλκάο) μαζί του στο γήπεδο και να τον έχει μάλιστα δίπλα του στην ομαδική φωτογραφία. Και εδώ θα λυθεί και το μυστήριο της ηλικίας του Φαλκάο.

James RODRIGUEZ Father & Radamel Enrique GARCIA - Deportivo Tolima 1987

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τους δύο γονείς δίπλα-δίπλα. Είναι αυτοί με το χρώμα στις φανέλες τους, με τη φωτογραφία να έχει τραβηχτεί το 1988. Το παιδάκι δεξιά είναι ο Ραδαμέλ Φαλκάο που -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- εδώ είναι δύο ετών. Εδώ γελάμε. Το χαριτωμένο παιδάκι της φωτογραφίας είναι -τουλάχιστον -τεσσάρων (ίσως και παραπάνω) κάτι που δεν δικαιώνει τον Κολομβιανό σούπερ σταρ στην άτυπη μάχη με το χρόνο. Σύμφωνα με έγγραφο του σχολείου του Φαλκάο, ο παίκτης έχει γεννηθεί στις 10/2/1984 και όχι στις 10/2/1986 με τη φωτογραφία να δικαιώνει το σχολικό έγγραφο. Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο θέμα και αν έχει δικαιωθεί ο Φαλκάο ή όχι (και δε με ενδιαφέρει κιόλας) αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που κάποιος ποδοσφαιριστής μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο χρόνος περνάει από πάνω μας και αυτό φαίνεται -ασχέτως- τι γράφει η ταυτότητά μας. Τι 20, τι 30, τι 40; Αν μπορείς να παίξεις, θα παίξεις. Αν μπορείς να δείχνεις νέος, θα δείχνεις. Αν το λέει η καρδιά σου, θα το λέει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γαλλικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μπαμπά γιατί μας λένε κότες;

Ξεκινούν οι τελικοί του Κόπα Λιμπερταδόρες και με αφορμή τις αναδρομές στο παρελθόν που γίνονται στην Λ. Αμερική αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα έναν αξέχαστο τελικό, μετά από αυτόν του 1987 που άφησε μια από τις πιο συγκλονιστικές αναμεταδόσεις αγώνα όλων των εποχών. Αυτή τη φορά θα πάμε πίσω χρονικά, στο μακρινό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το φιλικό των εκατό ετών

Κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι βρετανικές ομάδες έπαιζαν συχνά τον ρόλο του ποδοσφαιρικού ιεραπόστολου. Ταξιδεύοντας σε μέρη που ακόμα το “όμορφο παιχνίδι” ήταν στα σπάργανα, η παρουσία τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλές το άθλημα. Ειδικά στη Ν. Αμερική πολλές από τις ομάδες χρωστούν την ύπαρξή τους σε Ευρωπαίους που μετανάστευσαν ή σε κάποιες […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Η “προδοσία” του Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία”

  1. Ο/Η Uncle Acid λέει:

    Γιατί να κρύβεις χρόνια; Πας στην Ατλέτικο, τρως έναν κουβά αλογοτροφή-ειδική συνταγή για σεντραφορ, φορτώνεις 64 γκολ σε τρία Σαββατοκύριακα, παίρνεις μεταγραφή, τα μαζεύεις, τα μαζεύει κι η Ατλέτικο, δεν ξαναπαίζεις μπάλα ποτέ.

    Τόρρες, Φορλάν, Φαλκάο, Ντιέγκο Κόστα. (O Αγκουέρο δε μετράει, θα ‘βαζε τόσα ακόμα και στη Δόξα Δράμας με διάλειμμα για ραβανί με παγωτό στα 45’.)

  2. Ο/Η Saint-Ex λέει:

    Ο Forlan δηλαδή πήρε ειδική αλογοτροφή για 14χρόνια? Μη ξεχάσεις να πληρώσεις τον διπλό ελληνικό με ολίγη φίλος.

  3. Ο/Η Katsaridas λέει:

    Φιλέ μου, Συμφωνώ ότι τα φάρμακα μπορούν να σε φτάσουν σε ανώτερο επίπεδο, ας μην πω Μπέιλ… Εεεε ας μην πω ονόματα, αλλά δεν σε κάνουν ούτε φαλκαο, ούτε κάρυ, ούτε κοταντορ, ούτε Άαρον Ρότζερς.. Δεν προσθέτουν ταλέντο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *