Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Πολ Γκασκόιν, το παιδί

Ο Πολ κι ο Κιθ ήταν δυο κολλητοί κάπου στη βόρεια Αγγλία. Το σπίτι του ενός, ήταν και σπίτι του άλλου, φίλοι αλλά και συμπαίκτες σε μια παιδική ομάδα. Η ζωή τους ήταν η μπάλα. Ο Πολ από πολύ μικρός έπαιζε με ένα μπαλάκι του τένις στους δρόμους του Νιουκάστλ. Δεν είχαν χρήματα στο σπίτι του, γι’ αυτό και όταν έγινε 7 χρονών και πήρε ως δώρο μια δερμάτινη μπάλα ήταν το πιο ευτυχισμένο αγόρι σε όλο τον κόσμο. Ο Πολ περνούσε συνέχεια το χρόνο του στο σπίτι του Κιθ και η Μορίν, η μητέρα του Κιθ, έγινε η δεύτερη μητέρα του, μακριά από το δικό του προβληματικό σπίτι. Κάποια μέρα, ο 10χρονος Πολ προσφέρθηκε να συνοδεύσει τον μικρό αδερφό τού Κιθ στο ποδόσφαιρο. Ο Κιθ σαν μεγάλος αδερφός δεν ήθελε να πάρει τον μπόμπιρα μαζί του. Η Μορίν τον εμπιστεύτηκε στον Πολ, ο Πολ πήρε τον 8χρονο Στίβεν μαζί του και καθώς χάζευαν, ένα αυτοκίνητο παρέσυρε, πέταξε στον αέρα και σκότωσε τον Στίβεν.

Ήταν ένα από τα πρώτα σκληρά χτυπήματα της ζωής τού Πολ Γκοσκάιν. Έναν άνθρωπο που έγινε ο πιο χαρισματικός Άγγλος ποδοσφαιριστής των τελευταίων ετών, ένας εξίσου αυτοκαταστροφικός όσο και σπουδαίος σταρ. Κι αν η ποδοσφαιρική θητεία του Πολ Γκασκόιν είναι γνωστή σε μας και τα εντός γηπέδου κατορθώματά του διάσημα, άλλο τόσο γνωστές είναι οι δεκάδες φωτογραφίες με τον Γκάζα να κάνει ένα σωρό καραγκιοζιλίκια φορώντας ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό όμως που πολύς κόσμος, κι εγώ ανάμεσά του, ίσως δεν ξέρει είναι ότι ο Γκασκόιν δεν ήταν ένας κακομαθημένος τύπος, ένας απλός μπεκρής που είχε κόλλημα να καταστρέψει την καριέρα του. Ήταν ένας πολύ ταλαιπωρημένος άνθρωπος που από μικρός πέρασε πολλά και ξαφνικά έγινε σταρ σε νέα ηλικία. Ο Γκάζα ήταν και είναι ένα ακόμα ένα παιδί, όχι απλά γιατί είναι ένας ανώριμος χαβαλές που δεν ωρίμασε ποτέ, αλλά γιατί ήταν ένα εύθραυστο ψυχικά άτομο με ευαισθησίες παιδιού.

Κι αυτό είναι το επιμύθιο και το πιο σημαντικό από την ταινία το ντοκιμαντέρ με όνομα “Γκασκόιν” που σκηνοθέτησε η (άγνωστη) Τζέιν Πρέστον. Ίσως χρειαζόταν μια γυναικεία ματιά για να δείξει περισσότερα πράγματα πίσω από τον Γκάζα παρά κάποια ωραία γκολ και κάποιες τρέλες του Πολ. Όπως δήλωσε και ένας εκ των συντελεστών της ταινίας: “Ήταν ένα είδος ψυχοθεραπείας για τον Γκάζα, μια έντονη συνέντευξη, σαν να πηγαίνει στην αποτοξίνωση”. Το ντοκιμαντέρ είναι στημένο ως μια μεγάλη συνέντευξη ή καλύτερα ως ένας μονόλογος του Γκάζα που διηγείται την καριέρα του του από την δική του οπτική. Παρεμβάλλονται ο Γκάρι Λίνεκερ (που συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι είναι ένας ωραίος τύπος εκτός από καλό ποδοσφαιριστής), ο Γουέιν Ρούνει και ο φαινομενικά αταίριαστος Ζοσέ Μουρίνιο που διηγείται όμως την ιστορία που κουβαλούσε την έγκυο γυναίκα του να δει τον Γκάζα στο γήπεδο.

Ποδοσφαιρικά και ιστορικά δεν μαθαίνουμε πολλά, υπάρχουν οι ιστορίες του που έχουμε αναφέρει κι εμείς στο παρελθόν, όπως η περιβόητη πρώτη του συνάντηση με τον Βίνι Τζόουνς και το κύπελλο με την Τότεναμ που του στοίχισε ένα διαλυμένο πόδι και πιθανότατα μια διαλυμένη καριέρα. Κυρίως όμως μαθαίνουμε περισσότερο τον Γκάζα ως άνθρωπο και καταλαβαίνουμε αρκετά για την πορεία που πήρε. Όπως επίσης μαθαίνουμε πόσο του στοίχισε η… περίεργη υπόθεση με τις υποκλοπές, μια υπόθεση που έφτασε τον Γκάζα να θεωρείται… πσεκασμένος συνωμοσιολόγος από τους δικούς του και του και χάλασε ακόμα περισσότερο την σχέση με αυτούς. Μια υπόθεση που στο τέλος τον δικαίωσε αφού κέρδισε τη δική (μαζί με άλλους διάσημους) από το γκρουπ της Μίρορ.

Σε όσους αρέσει ο Γκάζα θα αρέσει και το ντοκιμαντέρ, ακόμα κι αν τα περισσότερα τα ξέρουν. Δεν θα γίνουν σοφότεροι, ίσως όμως μόνο και μόνο που τον βλέπεις να χαμογελά και ότι φαίνεται (σχετικά) υγιής να αξίζει. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά νομίζω ότι τραβάει κάπως χρονικά με κάποια πλάνα του. Επίσης γενικά δεν αγγίζεται τόσο το θέμα του αλκοολισμού όσο θα έπρεπε σε σχέση με την οικογένειά του. Κατά τα άλλα όμως είναι ένα αρκετά αξιόλογο ντοκιμαντέρ, κυρίως γιατί όπως είπαμε προσπαθεί να μας δείξει τον Γκασκόιν λίγο πιο εσωτερικά και λίγο πιο πίσω από την εικόνα του τελειωμένου γλεντζέ.

Σομπρεροβαθμολογία: 3 στα 5

transtranstransembossemboss

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

sombrero at the movies

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Football’s house of cards

A Game of Numbers – New York Times Op-Doc from Kris Hofmann on Vimeo. Φέτος παρακολουθούμε ένα συγκλονιστικό αγγλικό πρωτάθλημα, πιθανότατα το καλύτερο στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ με καταπληκτικά παιχνίδια, πολλά γκολ, καλές ομάδες και μεγάλη αγωνία για τον τίτλο. Οι αγγλικές ομάδες  ίσως δεν είναι τόσο καλές όσο η Μπάγερν ή οι δυο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα πλάνο τεσσάρων ετών που πέτυχε απροσδόκητα

Πόσο εύκολο είναι να πετύχεις στη διοίκηση μιας ομάδας; Πόσο πιο δύσκολο γίνεται αν κάνεις λανθασμένες επιλογές; Τι συμβαίνει όταν είσαι πλούσιος, πετυχημένος αλλά δεν έχεις καμία ιδέα από ποδόσφαιρο; Το ντοκιμαντέρ του Ματ Χότζον με τίτλο “The Four Year Plan” ακολουθεί την πορεία της νέας ιδιοκτησίας και διοίκησης της/των Κουίν’ς Παρκ Ρέιντζερς που ανέλαβε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *