Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ντροπή για έναν ιδιοκτήτη

newcastle2

Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που είναι δημοφιλείς περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Ακόμα κι αν κινούνται σταθερά μέσα στην μετριότητα αγωνιστικά και δεν το δικαιολογούν με τις πορείες τους. Ένας από αυτούς είναι η Νιουκάστλ, μια ομάδα που υπάρχουν πολλοί λόγοι να συμπαθείς, αν και πέρασε η γαλλική της μόδα. Ένας σύλλογος που είναι ίσως από τα μεγαλύτερα παραδείγματα του… ελληνικού “μια πόλη, μια ομάδα” με μερικούς από τους πιο θεούληδες οπαδούς στην Αγγλία. Πέρα όμως από τις καλτ εκφάνσεις τους, οι οπαδοί της Νιουκάστλ δείχνουν ότι έχουν και κοινωνικό πρόσωπο, όπως για παράδειγμα και χθες το βράδυ.

Η αλήθεια είναι ότι τα κίνητρα δεν ήταν αμιγώς αλτρουιστικά. Οι οπαδοί της Νιουκάστλ βρίσκονται καιρό σε κόντρα με τον ιδιοκτήτη Μάικ Άσλει. Από το 2008 ακόμα, αρκετοί ζητούν να φύγει και ο ίδιος υποτίθεται ότι προσπάθησε να πουλήσει την ομάδα. Αρκετά πρόσφατα κάποιοι οπαδοί αποφάσισαν να βγάλουν προς πώληση μια εναλλακτική φανέλα της ομάδας με την καρακάξα. Πρώτον για να μην βγάλει κι άλλα χρήματα ο Άσλει από την ομάδα και δεύτερον γιατί ο σπόνσορας στη φανέλα είναι μια εταιρεία που μοιράζει θαλασσοδάνεια, μια ημι-τοκογλυφική εταιρεία που χτύπησε άσχημα όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Νιουκάστλ. Πολλοί φίλαθλοι δεν ήθελαν να αγοράσουν την αγαπημένη τους φανέλα με μια τέτοια εταιρεία πάνω της. Το γεγονός βέβαια ότι δεν υπήρχε πουθενά το σήμα της ομάδας δεν άρεσε, ενώ ορισμένοι στάθηκαν στο γεγονός ότι τα έσοδα δεν πάνε στον σύλλογο. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ήταν ένα δείγμα για το πού είναι ικανοί να φτάσουν ορισμένοι για να βρίσκονται απέναντι στον Άσλει.

Newcastle-United-fans-group-alternative-kit

Ο Άσλει δεν είναι ότι δεν βάζει χρήματα στην ομάδα. Το κάνει αρκετά. Αλλά θέλεις η γκαντεμιά, θέλεις ο κακός προγραμματισμός, η Νιουκάστλ αντί να πηγαίνει για Ευρώπη βρίσκεται στις επικίνδυνες θέσεις. Το καλοκαίρι έδωσε ένα σωρό χρήματα και όμως η Νιουκάστλ κινδυνεύει. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι μετρούν οι καλές προθέσεις. Ο Άσλει όμως δεν είναι μισή σεζόν στην ομάδα, είναι 8 χρόνια πλέον και φαίνεται να πέφτει συνέχεια στα ίδια και τα ίδια λάθη. Και οι οπαδοί της Νιουκάστλ ανησυχούν. Ανησυχούν γιατί εκτός των άλλων ο Άσλει αντιμετωπίζει και άλλου είδους προβλήματα. Η εταιρεία αθλητικών ειδών που έχει βρίσκεται σε κακή κατάσταση, έχοντας χάσει περίπου 1 δις (!!) λίρες από την αξία της, εν μέσω αποκαλύψεων. Αποκαλύψεων ότι οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοί της πληρώνονται με μισθούς μικρότερους του κατώτατου, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια, δώρα εορτών και γενικά ότι έχουν περιορισμένα δικαιώματα. Η Sportsdirect έγινε αντικείμενο έρευνας και έφτασε μέχρι το κοινοβούλιο.

Σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο τείνει να γίνει διασκέδαση για τουρίστες, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν τα ανέχονται αυτά όπως είδαμε και πρόσφατα. Οι οπαδοί της Νιουκάστλ το έδειξαν αυτό  στον αγώνα με τη Γιουνάιτεντ σηκώνοντας πανό με το hashtag που υπάρχει για το θέμα (#sportdirectshame), την ντροπή που είναι η εταιρεία αυτή για τους ίδιους μια που η διαφήμισή της βρίσκεται παντού στο γήπεδο της ομάδας και το σκάνδαλο έστω και έμμεσα ντροπιάζει και αυτούς. Το αν είναι αρκετό για να βοηθήσει πρακτικά τους εργαζόμενους της εταιρείας δεν το ξέρει κανείς. Το να προσπαθείς πάντως να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς, είναι σημαντικό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μάχη δύο πόλεων

50 χιλιόμετρα είναι περίπου αυτά που χωρίζουν το Μάντσεστερ από το Λίβερπουλ. Το ταξίδι από τον Μ62 ανάλογα και με την κίνηση μπορεί να φτάσει την μία ώρα. Πολύ πριν τον δρόμο Μ62, αυτή η διαδρομή έγινε η πρώτη στον κόσμο που ένωνε δυο πόλεις μέσω σιδηρόδρομου διπλής κατεύθυνσης. 50 χιλιόμετρα δρόμου τις ενώνουν, πολλά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Η ντροπή για έναν ιδιοκτήτη”

  1. Ο/Η th.alys λέει:

    Ορισμός θαλασσοδανείου από το slang.gr: “Λέγονται έτσι το παπατζίδικο δάνειο με παράνομους όρους, το οποίο δίνεται πάνω στη βάση της αλληλοϋποστήριξης της κρατικής εξουσίας και του κεφαλαίου, πάντα με θύμα το Δημόσιο Ταμείο.”

    H Wonga δίνει δάνεια βραχείας διάρκειας και υψηλού επιτοκίου, ως επί το πλείστον σε άτομα με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα επιτόκια της είναι όντως στα όρια της τοκογλυφίας, ενώ κι άλλες πρακτικές της έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής.

    Και θαλασσοδάνειο και ημι-τοκογλυφικό επιτόκιο πάντως δεν πάνε μαζί. Ή το πρώτο θα ισχύει(όχι εδώ) ή το δεύτερο(μάλλον ναι).

    Χαιρετίζω σε κάθε περίπτωση την στάση των οπαδών της Newcastle. Εδώ έχουμε ακόμα δρόμο για να τελειώσουμε με τους οπαδούς επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, διυλιστηρίων, πρατηρίων βενζίνης, κατασκευαστικών, επικοινωνίας, εφοπλιστικών κλπ.

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Μάλλον το… διακοποδάνειο είχα τότε στο μυαλό μου εξαιτίας της βραχείας διάρκειας αλλά μου ήρθε η θάλασσα. Mea culpa !

  3. Ο/Η xoni λέει:

    An k ypostirizw Liverpool, panta simpathousa ti Newcastle… Ligo o Alan Shearer, ligo to oti eixa ksekinisei me newcasstle ti 1i fora p epaiksa manager (me dioksane prin kleisw season alla kakies dn krataw) tin eixa psila… Meta to xthesino mas edose enan akoma logo na tin ypostirizoume 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *