Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μια Επένδυση Υψηλού Ρίσκου

Το ότι ο Ζινεντίν Ζιντάν θα γινόταν κάποια στιγμή προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν τόσο δεδομένο, όσο ότι ο Κριστιάνο δε θα πανηγυρίσει γκολ του Μπέιλ όταν αυτός βρίσκεται στην απέναντι γωνία με το τέρμα κενό. Το χρονικό πλαίσιο όμως που έγινε αυτή η κίνηση είναι κάπως περίεργο, ή μάλλον καλύτερα είναι σύμφωνο με τη λογική του Φλορεντίνο Πέρεθ, που λίγη σχέση έχει με το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας των Μπλάνκος.

florentino

Ο Φλορεντίνο είναι ένας πρόεδρος που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο σε δύο διαφορετικές φάσεις. Στο αγωνιστικό κομμάτι έχει μείνει με τις μνήμες της δεκαετίας του 1960 τότε που η Ρεάλ Μαδρίτης, μαζεύοντας ότι καλύτερο κυκλοφορούσε σε παίχτη, με οποιοδήποτε τρόπο, έχτισε το μύθο της. Από την πρώτη του θητεία στην προεδρεία του συλλόγου των Μερένχες έφερε τη λογική των Γκαλάκτικος. Διαγαλαξιακοί αστέρες που θα δώσουν τη λάμψη που αξίζει στον πιο μεγάλο σύλλογο του κόσμου. Μίλησε βέβαια αρχικά για «Ζιντάνες η Παβόνες», αλλά αυτό το «η» δεν ανταποκρίθηκε ποτέ με τη σημασία του στα Ισπανικά, που σημαίνει «και», αλλά με το «ή». Οι Παβόνες δεν υπήρξαν ποτέ και οι Ζιντάνες μαζεύονταν σα χαρτάκια Πανίνι. Μετά από δυο θητείες στην προεδρεία, έχοντας κατακτήσει μόλις 7/37 τίτλους που διεκδίκησε και έχοντας δώσει κοντά €1 δις σε μεταγραφές, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι αγωνιστικά δεν πέτυχε. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στο τέλος της περυσινής σεζόν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης έβαλαν πανό έξω από το προπονητικό κέντρο που έγραφε «Ο Φλορεντίνο και η διαχείρισή του = Μπάρσα πρωταθλήτρια».

img_jmiserachs_20150610-142207_imagenes_md_terceros_floren-kRFG-U20415710668yDI-652x492@MundoDeportivo-Web

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το εμπορικό κομμάτι. Εκεί ο Πέρεθ μπορούμε να πούμε ότι “σκίζει χασέδες”. Προσπέρασε εύκολα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη εμπορική απήχηση στον κόσμο, πριν ακόμα έρθει η αγωνιστική πτώση των Άγγλων. Διατηρείται εκεί ενώ το αντίπαλο δέος μαζεύει τους τίτλους με το κιλό και ενώ η Ισπανική λα Λίγα δεν είναι το πιο εμπορικό πρωτάθλημα στον κόσμο. Το να σπάει τα ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής έχει γίνει χόμπυ, αλλά δεν πειράζει. Άλλωστε όπως έδειξε και το παράδειγμα του Μπέκαμ, πολλές φορές αυτοί βγάζουν τα λεφτά τους πριν καν πατήσουν το χορτάρι σε επίσημο ματς.

Η εμπορική πολιτική είναι επιθετική, επεκτατική και χωρίς ενδοιασμούς. Για να μπει η “Μαδρίδ” σε παρθένες ποδοσφαιρικά αγορές δε δίστασε ακόμα και να τροποποιήσει το έμβλημα του συλλόγου. Στην επένδυση στο Αμπού Ντάμπι έχει αφαιρέσει το σταυρό από την κορώνα στο σήμα της Ρεάλ Μαδρίτης, μη χάσουμε κανένα πελάτη που μπορεί να θιγούν οι θρησκευτικές του ευαισθησίες. Ο ίδιος είναι ένας σκληρός επιχειρηματίας και τον κόσμο των επιχειρήσεων τον ξέρει καλά. Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν είχε ποτέ επενδύσει σε κάποιο πρόσωπο στο αγωνιστικό μέρος της μπίζνας, με μία εξαίρεση.

escudo-sin-cruz

Ο Ζινεντίν Ζιντάν μετά από την κουτουλιά στο Ματεράτσι δήλωνε ότι δεν ήθελε να γίνει προπονητής. Ο οργανισμός όμως της Ρεάλ Μαδρίτης τον έπεισε να αλλάξει ρότα. Όχι μόνο τον έπεισε, αλλά τον εκπαίδευσε, τον έστειλε σε σεμινάρια, τον έβαλε δίπλα σε προπονητές όπως ο Μουρίνιο και ο Αντσελότι, τον έστειλε στη Μασσαλία να δει τη δουλειά του Μπιέλσα, ακόμα και στο Μόναχο να παρακολουθήσει τις προπονήσεις του Πεπ. Είπαμε για τον Πέρεθ οι συναισθηματισμοί δε χωράνε στις μπίζνες. Ο Ζιντάν είναι η μοναδική επένδυση του Πέρεθ σε ανθρώπινο δυναμικό τα 12,5 χρόνια που είναι πρόεδρος και ο ίδιος πάει να την κάψει.

zidane

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πιο ταιριαστό προφίλ για τη βιτρίνα του πάγκου της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ζιζού είναι αυτοκρατορικός. Το παράστημά του, η σταδιοδρομία του, το στυλ του, η προσωπικότητά του είναι όλα όσα θα ήθελε ο Πέρεθ να εκπροσωπεί ο σύλλογος. Αυτή η αίσθηση ανωτερότητας, η σιωπηρή επιβολή και ο σεβασμός που οδηγεί σε υποταγή είναι ο Ζιντάν, αλλά είναι και η Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος όμως μέχρι πρότινος δε δήλωνε έτοιμος. Το συμβόλαιο του Ράφα ανάγκασε τον Πέρεθ για να γλυτώσει δυο χρόνια αποζημίωσης να τον ‘καθαρίσει’ πριν τις 15 Γενάρη, έτσι βγήκε μπροστά η επένδυση Ζιντάν. Χαρτί με πολύ υψηλό ρίσκο όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ίσως ο μόνος προπονητής του Πέρεθ που δε θα του απαιτηθούν τίτλοι το 2015. Ο Ζιντάν οφείλει να δικαιώσει τον Πέρεθ του χρόνου. Τον Πέρεθ όμως, όχι τον εαυτό του. Διότι ο Μίδας δεν έχει ποτέ άδικο. Για τις αποτυχίες φταίνε οι παίχτες και οι προπονητές που δεν ανταποκρίνονται στο μεγαλείο του συλλόγου. Τα οικονομικά άλλωστε δείχνουν ότι ο ίδιος τα κάνει όλα τέλεια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Φαντάσματα, γάτες, χωράφια και χαμένα γκολ

Πρωτομαγιά του 2005. Στο στάδιο Σιουτάτ ντε Βαλένσια, την έδρα της πιο παλιάς ομάδας στη Βαλένθια, η Λεβάντε υποδέχεται τη Μάλαγα σε μια μάχη για την παραμονή. Οι γηπεδούχοι κάνουν ένα blooper με τον αμυντικό να την αφήνει στον τερματοφύλακα και τελικά κανείς να μην κινείται προς την μπάλα. Ο Σέρζιο Πάουλο Μπαρμπόσα Βαλέντε, η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρώτη φορά στο γήπεδο

H Μάλαγα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, τα αφιερώματα γι’ αυτήν διαδέχονται το ένα το άλλο, οι εικόνες με τον Αντόνιο Μπαντέρας στις κερκίδες της κυκλοφορούν σε όλες τις αθλητικές σελίδες της ηπείρου αλλά οι καλύτερες στιγμές που έχουν καταγραφεί στις εξέδρες του Λα Ροσαλέδα παραμένουν αυτές που κατέγραψε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Μια Επένδυση Υψηλού Ρίσκου”

  1. Ο/Η kots λέει:

    δεν ειναι μονο ο περεθ και οι εντελως εκτος ποδοσφαιρικης λογικης πρακτικες του. ειναι και ο κοσμος της ρεαλ. ενας κοσμος που εχει το χαρακτηρα κακομαθημενου παλιοπαιδου. που δεν αντιδρα στις πρακτικες του περεθ. περισσοτερο επικροτει μαλλον.

    και αν παιρνεις τους καλυτερους παιχτες στον πλανητη και μαζι με το βαρος της φανελας καποιους τιτλους θα τους παιρνεις (παρολη την αντιποδοσφαιρικη λογικη, οπως εγραψα πριν). αν δεν παρει τιτλους, τοτε θελει ανθρωπινες θυσιες. κραξιμο σε παιχτες και (κυριως) προπονητες. κι οταν ικανοποιηθει και η διψα για αιμα (μουρινιο, αντσελοτι), παμε να πατησουμε στο συναισθημα (ζινταν) και φτου κι απ την αρχη.

    ολα τα παραπανω αποτυπωνονται στην απολυση του αντσελοτι. εχεις εναν προπονητη που ειναι γεννημενος για το υψηλοτερο επιπεδο, σε ηλικια που μπορεις να τον εχεις ενεργο για 5-10 χρονια ακομα, που εχει κερδισει τα παντα, που ανταποκρινεται και στο κυριλε πρεστιζ που θελεις να βγαζεις, που τα παει καλα με τις βεντετες, που εχει καταφερει να συμβιβασει οσο γινεται τη φαση “γκαλακτικος” με μια κανονικη ποδοσφαιρικη ομαδα ΚΑΙ ΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙΣ????????????????????
    σου αξιζει οτι και να παθεις μετα απ αυτο. το οποιο μαλλον θα ειναι να καψεις ασκοπα το χαρτι ζινταν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *