Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο πραγματικός mvp της Πρέμιερ Λιγκ

“Διάλεξε τους καλύτερους παίκτες για κάθε θέση, και όταν τους μαζέψεις δεν θα έχεις την καλύτερη ομάδα αλλά τις έντεκα καλύτερες μονάδες”

Η παραπάνω ατάκα ανήκει στον Γιόχαν Κρόιφ και -ειλικρινά- δεν μπορώ να βρω περίπτωση που να ταιριάζει καλύτερα, από τη φετινή Λέστερ. Μια ομάδα από παίκτες που οι προηγούμενες ομάδες τους δεν τους πίστεψαν. Κάποιους άλλους που δεν ήξερε (σχεδόν) κανείς. Παίκτες που βρέθηκαν πολύ κοντά στο να περάσουν -σχεδόν- όλη την καριέρα τους σε μικρές κατηγορίες και που πέρσι τυφλώθηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ απ’ τα δυνατά της φώτα και έσωσαν τη χρονιά -κυριολεκτικά- τις τελευταίες αγωνιστικές. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους “ήρωες” υπάρχει και ένας νεαρός αμυντικός μέσος απ’ το Μάλι. Ένας παίκτης που όταν έφτασε στην ομάδα το καλοκαίρι του ’15 απ’ την άσημη Γαλλική Καέν, ελάχιστοι περίμεναν να “βγει”. Ακόμα λιγότεροι τον πίστεψαν. Πολλοί ήταν μάλιστα αυτοί που θεωρούσαν πως ο Ν’Γκολό Καντέ δύσκολα θα έβρισκε μια θέση στην εντεκάδα καθώς υπήρχαν ήδη ο Ντρινκγουότερ και ο Κινγκ και μερικές μέρες μετά την υπογραφή του, ο Ρανιέρι έκανε ακόμα μία  μεταγραφή. Απ’ τη Νάπολι αυτή τη φορά. Ο Ελβετός Γκιοκχάν Ινλέρ έφτασε ως αντικαταστάτης του Καμπιάσο και φάνταζε ως ο παίκτης που θα ηγούνταν της μεσαίας γραμμής των “αλεπούδων” στην προσπάθεια για την παραμονή.

process

Εφτά μήνες μετά την έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ, η Λέστερ βρίσκεται μόνη πρώτη (στο +5 απ’ τη δεύτερη Τότεναμ) με 60 βαθμούς και ο μικρόσωμος αμυντικός μέσος έχει καθιερωθεί στη βασική εντεκάδα της Λέστερ και στις συνειδήσεις πολλών ποδοσφαιρόφιλων ως ο πραγματικός mvp -όχι μόνο της Λέστερ- αλλά ολόκληρου του πρωταθλήματος. Γιατί αν κοιτάξει κάποιος πίσω από τα μαγικά του Μαχρέζ και τα σημαντικά του τέρματα, τα τρεξίματα, τις γκολάρες και το ηγετικό πάθος του Βάρντι αλλά και τις τεράστιες εμφανίσεις του Κάσπερ Σμάιχελ κάτω απ’ τα δοκάρια, θα δει έναν παίκτη που όχι μόνο συνδέει τις τρεις γραμμές της ομάδας με τέλειο τρόπο, αλλά ουσιαστικά δείχνει πως πρέπει να παίζεται η θέση του κεντρικού μέσου στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (η Λέστερ παίζει με τους χαφ στην ευθεία και ουσιαστικά το “6” και το “8” έχουν τους ίδιους ρόλους πάνω-κάτω). Για κάποιον που δεν έχει εικόνα της Λέστερ ο Καντέ είναι ακόμα ένας μαύρος που τρέχει ασταμάτητα σε όλο το γήπεδο και καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου ως μια (άσημη) μικρογραφία του Κλοντ Μακελελέ. Σωστά. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τεράστιος γνώστης για να το καταλάβει αυτό, ούτε φυσικά το μάτι του να κόβει σαν κάποιου σπουδαίου “ειδικού” της μπάλας. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

daley-blind-ngolo-kante-kante_3393884

Ο Καντέ εκτός των εκπληκτικών του αθλητικών προσόντων, της άψογης προσήλωσης στο τακτικό κομμάτι της ομάδας και των φοβερών του τάκλιν δίνει στη Λέστερ τον έξτρα παίκτη σε όλα τα σημεία που παίζει η μπάλα. Τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Και αν για το πρώτο δεν πρέπει να του απονείμουμε τα εύσημα (μιας και αυτή είναι η δουλειά του), στο δεύτερο πρέπει να το κάνουμε πανηγυρικά. Ο Καντέ δίνει την εικόνα πως η Λέστερ παίζει συνεχώς με ένα έξτρα παίκτη, κάτι που της έχει δώσει το δικαίωμα να έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει. Κινείται με φοβερή άνεση στη δεξιά πτέρυγα όταν η μπάλα παίζει εκεί δίνοντας τεράστιες βοήθειες στο Μαχρέζ και βοηθώντας τον Σίμπσον στο δεξί άκρο της άμυνας έτσι ώστε να έχει την απαιτούμενη αμυντική προσήλωση (που δεν είχε μέχρι πέρσι για παράδειγμα στην ΚΠΡ). Το ίδιο κάνει και όταν η μπάλα βρίσκεται αριστερά, όπως και όταν είναι στον άξονα και στα 3/4 του γηπέδου. Το γεγονός πως πασάρει, σεντράρει αλλά και σουτάρει πολύ καλά (σε συνδυασμό με τα τρεξίματα) τον καθιστά υπερχρήσιμο στην ομάδα. Και σκεφτείτε πως ο Καντέ τα κάνει όλα αυτά έχοντας δίπλα του -όχι κάποιον Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Γιάγια Τουρέ- αλλά τον Ντάνι τον Ντρινκγουότερ.

1805742-38112131-2560-1440

Για να είμαι ειλικρινής. Τέτοιο παίκτη δε θυμάμαι όσα χρόνια παρακολουθώ ποδόσφαιρο. Να είναι τόσο τέλειος και απίστευτα χρήσιμος, δίχως να έχει κάποιο σπουδαίο ποδοσφαιρικό dna. Απ’ αυτή τη Λέστερ είναι ο μοναδικός που μπορεί να πάρει μεταγραφή για οποιαδήποτε ομάδα και να σταθεί αξιοπρεπώς σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και για το Μαχρέζ (και τα μαγικά του) ειλικρινά κρατάω μια πισινή. Για τον Καντέ είμαι σίγουρος. Είναι ο άνθρωπος που μαζί του θα πήγαινα και στον πόλεμο. Ο ποδοσφαιριστής που θα ταίριαζε τέλεια και θα ανέβαζε επίπεδο ακόμα και το γαλαξία αστέρων της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο παίκτης που κάνει τη βρώμικη δουλειά και παράλληλα βοηθά στο να βρουν χώρους οι επιθετικοί παίκτες της ομάδας. Ο παίκτης που αν η Λέστερ κατακτήσει το πρωτάθλημα (μακάρι), δεν θα βγει mvp αλλά στις καρδιές όσων έχουν μάθει να σέβονται τον τίμιο ιδρώτα του κάθε εργάτη, θα είναι αυτός ο πραγματικός mvp. Το φτωχό παιδάκι που γεννήθηκε στο Παρίσι και έφαγε με το κουτάλι τις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας και τώρα με τη βοήθεια ενός Ιταλού κατέκτησε την Αγγλία και δείχνει πανέτοιμο να κατακτήσει και ολόκληρη την Ευρώπη. Του το ευχόμαστε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πρωτάθλημα των τριών μαέστρων και η χαρά του επιθετικού παιχνιδιού

Έφτασε, και πάλι, η εποχή που από τα χείλη πολλών φίλων (;) του ποδοσφαίρου ακούγεται η φράση που είναι χειρότερη κι από ταινία δράσης με τον Βιν Ντίζελ. Αυτό το εκνευριστικά ρηχό: «Έλα μωρέ τώρα, ποιος Γκουαρδιόλα», από ανθρώπους που βλέπουν το ποδόσφαιρο ως μια μπάλα που πηγαινοέρχεται πάνω κάτω, ανάμεσα σε τέσσερις γραμμές, προσπαθώντας […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ήρωας από εχθρός: η ιστορία του Πολ Ινς

Καλοκαίρι του 2007 και η Λίβερπουλ ψάχνει κάποιον ικανό, και έμπειρο, αμυντικό για το αριστερό άκρο της άμυνάς της. Οι φήμες οργιάζουν πως αυτός ο «κάποιος» θα είναι ο Γκάμπριελ Χάιντσε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μοναδικό, και μεγάλο, πρόβλημα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που δε θέλει ούτε να ακούει για κάτι τέτοιο. Η Λίβερπουλ θα κάνει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Ο πραγματικός mvp της Πρέμιερ Λιγκ”

  1. Ο/Η Tsigalko λέει:

    Swstotatos

  2. Ο/Η Thomas Sankara λέει:

    Ο Ergys Kace της Premier League

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *