Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η αγωνιστική του πολέμου

imagen-banderazo-rosarino

Είναι το πιο σημαντικό Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Όσοι το παρακολουθούν ή διαβάζουν τα κείμενά μας ξέρουν ότι οι διοργανωτές φτιάχνουν μια αγωνιστική που έχει μόνο ντέρμπι, έτσι για το κέφι. Και όπως είναι φυσιολογικό, η τεστοστερόνη είναι στα ύψη και το πάθος πιάνει κόκκινο. Η νίκη είναι το μοναδικό ζητούμενο και η ήττα δεν χωνεύεται. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν πολύ και καθώς γίνονται σε όλα τα μέρη της χώρας τέτοια παιχνίδια, έχουμε μια φουλ-καυτή εβδομάδα που καταλήγει σε ένα εξίσου καυτό ΣΚ με διάφορα χαριτωμένα, γραφικά, αλλά και συχνά επικίνδυνα συμβάντα.

Στο ντέρμπι του Ροσάριο (που όπως ξέρουμε είναι από τα πιο βίαια), οι οπαδοί της Νιούελ΄ς ζητούν τη νίκη όπως το νερό ο άνθρωπος στην έρημο. Οι λεπροί του Νάτσο Σκόκο έχουν να κερδίσουν το τοπικό ντέρμπι από το μακρινό 2008 και μια πελατειακή σχέση έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με τη Σεντράλ να έχει 5 νίκες και 3 ισοπαλίες (κάποιες χρονιές δεν είχαμε αγώνες γιατί η Ροσάριο ήταν στη Β’ Εθνική). Την Πέμπτη έγινε ανοιχτή προπόνηση-event στο Εστάδιο Μαρσέλο Μπιέλσα με περίπου 25 χιλιάδες οπαδούς της Νιούελ΄ς. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και η νίκη ζητήθηκε με κάθε πιθανό τρόπο. Στο πέταλο υπήρχαν πολλά πανό των αντιπάλων και άντρες-γυναίκες-παιδιά τραγουδούσαν. Όταν οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο (περίπου στα 4′ του βίντεο για όσους βαριούνται) η νύχτα έγινε ημέρα από τα βεγγαλικά, ενώ κι οι ποδοσφαιριστές άρχισαν να τραγουδούν συνθήματα. Το κλου ήταν το… τρομακτικό σύνθημα φτιαγμένο με γράμματα από φωτιά που έλεγαν “Σκοτώστε ή πεθάνετε”. Χθες, περίπου 30 μπαραμπράβας πήγαν στο ξενοδοχείο της ομάδας και απείλησαν τους παίκτες ότι σε περίπτωση που η Νιούελ’ς δεν τα καταφέρει πάλι “θα έχουμε άλλα”.

https://www.youtube.com/watch?v=KqMazy4pLoU

Μερικά χιλιόμετρα παραπέρα, στην Σάντα Φε (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην οποία ανήκει και το Ροσάριο) το τοπικό ντέρμι ήταν μεταξύ της Ουνιόν και της Κολόν και κρίθηκε με ένα ωραίο γκολ του Λούκας Γκάμπα λίγο πριν το τέλος για τους γηπεδούχους. Το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το γκολ μπορεί να το δει κάποιος από τον πανηγυρισμό του κυριούλη στα 20′ δευτερόλεπτα περίπου που παραλίγο να κάνει σεξ με την κάμερα του τηλεοπτικού καναλιού. Στους ηττημένους τα πράγματα δεν ήταν καλά, καθώς οργανωμένοι οπαδοί περίμεναν το λεωφορείο της ομάδας και επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές, ενώ έγραψαν και συνθήματα στους τοίχους. Μεσοβδόμαδα είχαν κάνει επίσκεψη σε προπόνηση ζητώντας από τον αρχηγό να παραιτηθεί, ενώ πάνω στα λόγια ήρθαν στα χέρια με τον 22χρονο Άλαν Ρουΐς (ταλαντούχο παίκτη που έχει κλείσει η Σπόρτινγκ) με αποτέλεσμα ο τελευταίος που έπαιζε δανεικός στην Κολόν, να εγκαταλείψει την ομάδα και την πόλη.

gimnasia_ataud_g_cedoc

Στην Λα Πλάτα (πόλη στην επαρχία του Μπουένος Άιρες) το τοπικό κλάσικο έγινε χθες. Η Χιμνάσια Λα Πλάτα υποδέχτηκε την Εστουδιάντες σε ένα μέτριο ματς με λίγες φάσεις και καθόλου γκολ. Οι οπαδοί της Χιμνάσια πάντως φρόντισαν να εκδηλώσουν το μίσος και την απέχθειά τους τόσο για τους συμπολίτες, όσο και για τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, ποδοσφαιριστή-θρύλο, αθλητικό διευθυντή και πρόεδρο της Εστουδιάντες. Έφτιαξαν (ή αγόρασαν) ένα φέρετρο, το έβαψαν στα ερυθρόλευκα της Εστουδιάντες, έγραψαν και το όνομα του Βερόν και μετά το έκαψαν.

Δράματα είχαμε και στο Σαν Λορένσο-Ουρακάν με τους γηπεδούχος να κερδίζουν με 1-0 σε μια ματσάρα. Με φάσεις, ένα δοκάρι με την μπάλα να μην περνάει οριακά τη γραμμή, ένα χαμένο πέναλτι για τους γηπεδούχος και ένα πέναλτι που δεν έδωσε ο διαιτητής στην Ουρακάν στο 88′ (δεν υπάρχει στο βίντεο) και το οποίο ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από τους φιλοξενούμενους. Ο Γουαντσόπε (θύμα) έξαλλος φώναζε στον διαιτητή ότι είναι κλέφτης και ίχο-ντε-πούτα, αλλά το ματς έληξε 1-0. Μια ωραία εβδομάδα και σκεφτείτε ότι δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το Ράσινγκ-Ιντεπεντιέντε (που χωρίζει ακόμα και οικογένειες) και φυσικά με το Μπόκα-Ρίβερ που γίνονται κι αυτά σήμερα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η “προδοσία” του Ραδαμέλ Ενρίκε Γκαρσία

O Ραδαμέλ Φαλκάο είναι Κολομβιανός διεθνής ποδοσφαιριστής (τι σας λέω τώρα). Αγωνίζεται στην Τσέλσι (δανεικός απ’ τη Μονακό) απ’ την αρχή της φετινής σεζόν και λογικά το Γενάρη θα αναχωρήσει γι’ άλλες πολιτείες (λυτρωτικές), που λέει και το γνωστό άσμα της Βιτάλη. Δυστυχώς δεν έχει πείσει και συνεχίζει να είναι σκιά του καλού εαυτού του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα σεντόνια τραγουδούν ακόμα

Είναι πάντα λίγο ξενερωτικό όταν κερδίζεις έναν τίτλο χωρίς να έχεις παίξει. Αυτό έγινε χθες για την Μπόκα που με την ήττα της Μπάνφιλντ από τη Σαν Λορένσο κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα, τον 66ο τίτλο στην ιστορία της. Η Μπόκα εκμεταλλεύτηκε αρχικά την ήττα της Ρίβερ από τη Ράσινγκ εντός έδρας και στη συνέχεια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Η αγωνιστική του πολέμου”

  1. Ο/Η Rampla Jr. λέει:

    Καθαρή κλεψιά από την Ουρακάν, στο γκολ της Λορένσο είναι 3 παίκτες οφσάϊντ.

    Για το ντέρμπι της Λα Πλάτα υπάρχει και η ιστορία του γκολ της Χιμνάσια που σήκωσε τέτοιους πανηγυρισμούς ώστε προκλήθηκε ένας μικρός σεισμός (λέει ο μύθος)!!

    Εδώ η ιστορία:

    http://www.decabeza.cl/el-gol-que-provoco-un-terremoto/

    κι εδώ το βίδεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=Z8i-1Eo9BWA

  2. Ο/Η Ross λέει:

    Και μόνο με Αργεντινή να ασχοληθείς αυτό το ΣΚ μια χαρά χορτασμένος θα είσαι

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Είναι στον φάκελο “κάποια στιγμή να γράψουμε γι’ αυτό” το συγκεκριμένο γκολ. Γενικά το ντέρμπι της Λα Πλάτα έχει τρομερές ιστορίες. Και γούρια:
    http://www.sombrero.gr/2014/09/%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%ac%ce%b3%ce%bf-%ce%bd%ce%ac%ce%bdo/

  4. Ο/Η Juve λέει:

    Καλα ποιος αποφασιζει ποιος θα παιξει με ποιον περα απο τα κλασσικα ντερμπι; Με τις ομαδες που περισσευουν τι γινεται?Οταν ηταν στην Β η Ριβερ με ποιον επαιξε η Μποκα; Και ολα πολλα λογικα ερωτηματα στο εκτος λογικης αργεντινικο πρωταθλημα

  5. Ο/Η la kolio λέει:

    Παιδια τα αρθρα σας ειναι απιστευτα ειδικα για τα πρωταθληματα Λατινικης Αμερικης. Ξερω οτι δεν ειναι του γουστου σας το ελληνικο πρωταθλημα αλλα θα εχετε μια αποψη για τις ομαδες. Γραψτε κατι για την ομαδα μου τον Πας Γιαννινα που 4 χρονια τωρα 3 φορες ηταν σε θεση για ευρωπη αλλα ποτε δεν παιζει ειτε λογω οικονομικων προβληματων τα οποια ξεπεραστηκαν ειτε μεσω αλχημειων (βλ αδεια στον πανιωνιο φετος). Ειναι ονειρο ζωης για τους Γιαννιωτες κ σιγουρα θα διαβασουν το κειμενο. Ευχαριστω ειτε το γραψετε ειτε οχι συνεχιστε την καλη δουλεια

  6. Ο/Η Elaith λέει:

    @Juve τα ερωτήματά σου είναι λογικά. Δεν μπορώ να σου πω ότι υπάρχουν απαντήσεις. Δεν ξέρω αν διάβασες αυτό το κείμενο, μπορεί να σου λυθούν κάποιες απορίες ή να σου δημιουργηθούν μεγαλύτερες:
    http://www.sombrero.gr/2016/02/primera-division-2016/

    @la kolio ξέρουμε ότι μας διαβάζουν (ή έστω παλιότερα σίγουρα) αρκετοί οπαδοί του ΠΑΣ, δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι, προσωπικά πάντως θεωρώ τον ΠΑΣ από τις πιο συμπαθείς ομάδες στην Ελλάδα (και γενικά δεν συμπαθώ σχεδόν καμία εκτός από την δικιά μου) και θα ήθελα πολύ να τον δω να παίζει Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές άδειες είναι μια εξαιρετικά πονεμένη ιστορία δυστυχώς.

  7. Ο/Η la kolio λέει:

    Εχει βελτιωθει κ ενα απο τα αγαπημενα γηπεδα στην Ελλαδα για τα περιεργα του κυριως (οπως παγος,λασπη ανοιχτα μπεκ κλπ). Ευχαριστω για την απαντηση. Αν καποια στιγμη στο μελλον ξεκινησεις να γραψεις κ εχεις καποια απορια η θες καμια ιστορια μετα χαρας να σε βοηθησω.

  8. Ο/Η Nikos Lioliopoulos λέει:

    oxi super ligda please

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *