Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο αγώνας με τα 149 γκολ

Το ποδόσφαιρο παίζεται σχεδόν παντού στον πλανήτη και όπου υπάρχει ποδόσφαιρο, υπάρχουν και αντιδράσεις για τη διαιτησία. Όταν κρίνονται τίτλοι, δεν έχει σημασία αν είναι το Τσάμπιονς Λιγκ ή το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης. Όλοι θέλουν τη νίκη και όλοι αντιδρούν στην αδικία. Έτσι και στις 31 Οκτωβρίου του 2002, όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο σκορ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. 149 γκολ είδαν οι θεατές στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης (μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού στα ανατολικά της Αφρικής), αλλά δεν το χάρηκαν ιδιαίτερα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης διεξάγεται με αρκετούς ομίλους ομάδων. Από αυτά τα μικρά πρωταθληματάκια περνάμε στη δεύτερη φάση, σε δυο ομίλους των έξι ομάδων. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου φτάνουν στα τελικά που και πάλι διεξάγονται σε έναν γύρο με μονούς αγώνες. Το 2002 η μια από τις τέσσερις ομάδες ήταν η Σταντ Ολιμπίκ ντε λ’ Εμίρν. Για τους φίλους SOE (όχι του Μιχάλη Τροχανά). Οι άλλες τρεις ήταν η AS Αντέμα, η Αμποχιντρατίμο και η DSA Ανταναναρίβο. H SOE την προτελευταία αγωνιστική κέρδιζε με 2-1 την DSA όταν ο κόρακας με το όνομα Μπεντζαμίνα Ραζαφιντσαλάμα (αν δεν το έχετε καταλάβει λατρεύω αυτά τα ονόματα) έδωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα ένα πέναλτι άκρως αμφισβητούμενο. Οι διαμαρτυρίες έντονες, η απόφαση δεν άλλαξε και η DSA έκανε το 2-2 που ήταν και το τελικό σκορ. Με το σκορ αυτό η SOE ήταν πλέον εκτός τίτλου.

lemur-madagascarΕλλείψει φωτογραφιών του αγώνα, παρουσιάζουμε ομορφιές του νησιού. (πιθανόν αντί για πέναλτι-μαϊμού, να λένε πέναλτι-λεμούριος οι ντόπιοι)

Τουίτερ τότε δεν υπήρχε, τα non-papers δεν αρκούσαν, μπούκες στα αποδυτήρια μάλλον δεν έγιναν και στην SOE σκέφτηκαν ότι ο καλύτερος τρόπος διαμαρτυρίας για τη διαιτησία ήταν να ξεφτιλίσουν το πρωτάθλημα (μαζί και το άθλημα). Έτσι, απέναντι στην AS Αντέμα ξεκίνησαν το ματς βάζοντας αυτογκόλ. Και μετά έκαναν τη σέντρα. Και πήραν την μπάλα και έβαλαν ακόμα ένα αυτογκόλ. Και μετά ξαναέκαναν σέντρα. Και έβαλαν ακόμα ένα αυτογκόλ. Καταλαβαίνετε πού το πάω. Για να μην το κουράζουμε και γράφω το ίδιο πράγμα 146 φορές ακόμα, οι γίγαντες της ντε λ’ Ερμίν σημείωσαν 149 ολόκληρα αυτογκόλ και το παιχνίδι τελείωσε με την, πρωταθλήτρια πλέον, AS Αντέμα να έχει κερδίσει με 149-0 στο παιχνίδι που μνημονεύεται στα ρεκόρ Γκίνες ως αυτό με τα περισσότερα γκολ.

Εν μέρει πάντως πέτυχαν τον σκοπό τους, καθώς οι οπαδοί των πρωταθλητών, αντί να κάνουν γύρο του θριάμβου πήγαν στα ταμεία ζητώντας τα λεφτά τους πίσω. Από την άλλη, μάλλον αυτό το ματς έφερε και κατάρα στην SOE, αφού από τότε και κοιτάζοντας το πρωτάθλημα της Μαδαγασκάρης δεν το έχει κατακτήσει. Μια ομάδα που το είχε σηκώσει την προηγούμενη σεζόν και είχε καταφέρει να κάνει και νίκη επί ομάδας της Αιγύπτου στο αφρικάνικο Champions League. Ο πέλεκυς όμως έπεσε βαρύς και για μεμονωμένα άτομα. Ο προπονητής Ζάκα Μπε (τι μικρό όνομα είναι αυτό) τιμωρήθηκε με τρία χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και παράλληλα με απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα. Ταυτόχρονα ο τερματοφύλακας Μαμισόα Ραζαφιντρακότο (και αρχηγός τότε της εθνικής ομάδας), ο αρχηγός της SOE Μανιτρανιρινά Αντριανιαϊνά (αυτά είναι ονόματα ρε φίλε) και οι Νικολάς Ρακοτοαριμανανά και Ντομινίκ Ρακοτοναντρασανά (ξάδερφος του αγαπημένου Ραμπεσαντρανά ίσως;) τιμωρήθηκαν και αυτοί με βαριές ποινές. Μπήκαν όμως για πάντα στο πάνθεον του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και πολύ δύσκολα θα χάσουν τις θέσεις τους.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σώζοντας τον Χακίμ: Η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που είχε φωνή

Υποτίθεται ότι θα ήταν η πιο ευτυχισμένη εκδρομή της ζωής τους. Ο Χακίμ κι η σύζυγός του (η οποία κρατάει την ανωνυμία της για λόγους που θα καταλάβετε αργότερα) έφτασαν στις 27 Νοεμβρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Ήταν το ταξίδι του μέλιτος για το ζευγάρι. Ήταν επίσης κι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 5 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εξέλιξη της εξέλιξης

Δυο χρόνια μετά την ‘Εξέλιξη‘, ένας επαναπροσδιορισμός της κατάστασης. Το παρελθόν: Τα χρόνια όμως περνάνε, τα χρώματα στην τηλεόραση από δυο που ήταν, έχουν γίνει πιο εντυπωσιακά και ζωντανά από τα χρώματα στην καθημερινή σου ζωή και η τεχνολογία εξελίσσεται καθημερινά. Έτσι λοιπόν, Γερμανοί δουλευταράδες με φαντασία και όραμα, μας προσέφεραν πριν λίγες μέρες, στον […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

18 σχόλια σχετικά με το “Ο αγώνας με τα 149 γκολ”

  1. Ο/Η nearxos λέει:

    Το να λέει ένας Ελληνας οτι ο Ρακοτοναντρασανά μπορεί να είναι ξάδερφος του Ραμπεσαντρανά είναι σα να λέει ένας Νορβηγός οτι ο Παπασταθόπουλος μπορεί να είναι ξάδερφος του Παπαγεωργόπουλου

  2. Ο/Η DamianosGz λέει:

    Είμαι σίγουρος πως ο Παπασταθόπουλος έχει ξαδερφο που τον λένε Παπαγεωργόπουλο.

  3. Ο/Η Dexter1986 λέει:

    Δόξα και τιμή σε αυτούς τους μικρούς θεούληδες από την Μαδαγασκάρη για την καταπληκτική στους ιδέα πως να ξεφτυλίσουν το ποδόσφαιρο!!!Έπος!!!

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Δαμιανέ πιστεύω ότι θα είναι Παπαγεωργακόπουλος. Στο δε Football Manager θα τον έχουνε Papageorgakopolus.

  5. Ο/Η Τη μπάλα ρε Πελέ,τη μπάλα λέει:

    Τα ονόματα των παικτών με μάγεψαν τόσο που εψαξα στο γιουτουμπι και βρήκα αγώνες απ’ το εκπληκτικό τούτο πρωταθλημα.
    To δε όνομα του πρωταθλήματος απολυτη χλιδή όπως και των παικτών.

    The Three Horses Beer (ο σπόνσορας) Champions League, εν συντομία THBCL.

  6. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    Ο ζακα μπε τελικά τιμωρήθηκε μόλις με τρεις μήνες, όπου υπήρχε και διακοπή οπότε δεν έχασε ουσιαστικά ούτε ένα μάτς από την επόμενη σεζόν, δούλεψε δύο χρόνια στο μάλι και βγήκε και τις δύο φορές δεύτερος, μετά από πεντέμισι χρόνια που χάθηκε από το ποδόσφαιρο, ξανά δούλεψε στην μπουρκινα φασο που έκανε νταμπλ στην πρώτη του χρονιά, όμως η δεύτερη έμελε να είναι και η τελευταία αφου βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο ατύχημα με μηχανάκι μία μέρα πριν από το τοπικό ντέρμπι, μετά από πόρισμα της αστυνομίας που βγήκε πέρυσι, πολλά χρόνια μετά το συμβάν, ήταν δολοφονία στην οποία εμπλέκονται οπαδοί και τον δύο ομάδων.. Πίσω στην μαγαδασκαρη θεωρείται πολύ μεγάλη μορφή για το ποδόσφαιρο, και κανείς δεν στέκεται στη εντολή που έδωσε για τα αυτογκόλ που έγεινε αφορμή για αυτό το άρθρο, την εγγονη του δε, θα την δούμε στους ολυμπιακούς του ριο το καλοκαίρι στον στίβο, ενώ ο μεγάλος του γιος είναι βοηθός προπονητή στην μπρεστ..

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχουμε τους αναγνώστες που μας αξίζουν !

  8. Ο/Η mjts λέει:

    @Θωμάς Ραβέλλης

    respect!!

  9. Ο/Η nearxos λέει:

    Σχεδόν χωρίς ανάσα! Μου θύμισες μια θεία μου…

  10. Ο/Η duendes λέει:

    Θωμά, ειλικρινά όσο το διάβαζα μέχρι και την προτελευταία σειρά πίστευα ότι βγάζεις την ιστορία από το μυαλό σου για χαβαλέ. Μόνο στο τέλος, όταν είδα ότι έκλεισες κανονικά το σχόλιο και όχι με κανένα επίλογο του στυλ “και τότε τράκαρε με ένα μονόκερο και έπαθε αμνησία” συνειδητοποίησα ότι πράγματι το έχεις ψάξει το θέμα.

    Τρομερός.

  11. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    Οκευ οκευ.. Ήταν τρολ.. Ήταν τρολ..!!
    Συγνώμη στον ζακα μπε και την οικογένειά του (αν έχει), ελπίζω να ζει ο άνθρωπος.. Το τρολ δεν αφορά τον elaith, αυτός ξεπέρασε και τον εαυτό του, έγεινε ο ο μοναδικός που έχει γράψει άρθρο για το ποδόσφαιρο στην μαγαδασκαρη σε όλο τον γνωστό δυτικό πολιτισμό!!
    Είμαι δυόμισι χρόνια φανατικός σομπρεριστας και το τρολ ήταν για τους φίλους που γράφουν μετά από κάποιο άρθρο για ομάδα του περου πχ ότι έχουν το ψιλικατζιδικο στην αβινγουα ιντεπεντεσια απέναντι από την θύρα έξι και όντος όταν βρέχει κρατάει νερό το μισό γήπεδο!!
    Ειλικρινά σας λατρεύω…

  12. Ο/Η Tsigalko λέει:

    Exairetiko opws panta.
    Gia to barbados granada 4-2 kai to thailand indonesia 3-2 exete grapsei?

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    @Θωμά

    @Tsigalko έχουμε γράψει για το ένα (με μπασκετική κουβέντα για τους κανονισμούς), το άλλο είναι στα πλάνα:
    http://www.sombrero.gr/2013/12/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ba%cf%8c%ce%bb/

  14. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    @elaith
    (ευχαριστώ)
    Έχουμε τους συντάκτες που μας αξίζουν !!!

  15. Ο/Η kots λέει:

    σ ενα παραλληλο συμπαν οπου ο θεος εχει χιουμορ, ο νικολας αλεφαντος δουλευει στη μαδαγασκαρη και προσπαθει να προφερει τα ονοματα των παιχτων.

  16. Ο/Η Deadwood λέει:

    SoE δεν ηταν και μια εταιρια του Τροχανα;

  17. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι που έμοιαζε λίγο με πυραμίδα.

  18. Ο/Η drs λέει:

    οταν το εχεις παιξει under

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *