Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το 7ο θαύμα ενός τσαρλατάνου

caruso_12

Κάποιοι παλιότεροι αναγνώστες μας πιθανώς να θυμούνται την αγάπη που έχουμε για την επική μορφή που ακούει στο όνομα Ρικάρντο Καρούσο Λομπάρντι. Στο παρελθόν έχουμε δει τον αγαπημένο μας προπονητή να χρησιμοποιεί ένα κοκκινομάλλικο ball-boy για να φέρει γρουσουζιά στους αντιπάλους,  να πλακώνεται στην μέση του δρόμου με βοηθό προπονητή, να τον συγκρατούν οι συνεργάτες του για να μην την πέσει στο διαιτητή, να κοροϊδεύει τον Τσόρι Ντομίνγκες ότι ασχολείται με το μαλλί του και κάνει θέατρο και να παίζει σε διαφημιστικό που μαλώνει για το 4-3-3 και το 4-4-2 .

Creer-reventar-Caruso-volvio-hacer_OLEIMA20160522_0102_28

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Καρούσο Λομπάρντι είναι ένας φουλ αμυντικογενής προπονητής που εκτός από γραφικότητα φέρνει και αποτελέσματα, σε πείσμα πάντα όσων τον κριτικάρουν. Κάθε φορά αναλαμβάνει μια πιο δύσκολη αποστολή και κάθε φορά τα καταφέρνει. Το 2007 έσωσε τους Αρχεντίνος Τζούνιορς, μετά τη Νιούελ΄ς, το 2009 τη Ράσινγκ, το 2010 το απόλυτο θαύμα με την Σαν Λορένσο που ήταν σε άθλια κατάσταση, το 2013 και πάλι τους Αρχεντίνος με παίκτες από τις ακαδημίες και αργότερα την Κίλμες. Τον Μάρτιο, ανέλαβε την Σαρμιέντο (στην οποία παίζει ο γνωστός μας Ματίας Λέκι) που είχε μόλις 4 βαθμούς και βρισκόταν στην τελευταία θέση του 1ου Ομίλου, αλλά κυρίως βρισκόταν τελευταία στον πίνακα του συντελεστή υποβιβασμού. Ο Λομπάρντι ανέλαβε για τα τελευταία δέκα παιχνίδια και το σόου άρχισε.

Μόλις στο δεύτερό του παιχνίδι στον πάγκο, η Σαρμιέντο έχασε από τη Ροσάριο Σεντράλ εκτός έδρας. Στην επιστροφή, η αποστολή σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο για να φάνε κάτι οι παίκτες και εκεί δέχτηκαν απειλές από οπαδούς. Ο Καρούσο Λομπάρντι μπήκε πρώτος στην μανούρα και έτοιμος να υπερασπιστεί τους παίκτες του (βίντεο εδώ). Ήταν ίσως ο δικός του τρόπος να τους κερδίσει. Στα εννιά παιχνίδια που ήταν στον πάγκο, η Σαρμιέντο έκανε ρεκόρ 2-4-3 και την τελευταία αγωνιστική έπαιζε στην έδρα της Ολίμπο. Ο Λομπάρντι με το ραδιοφωνάκι στο αυτί άκουγε το αποτέλεσμα των Αρχεντίνος Τζούνιορς. Όσο δεν κέρδιζαν, το 0-0 ήταν αρκετό γι’ αυτόν και η Σαρμιέντο είχε μπετονάρει. Όταν όμως έμαθε ότι στο άλλο ματς μπήκε γκολ και η ομάδα του θα έπαιζε μπαράζ, αναγκάστηκε να βγει μπροστά. Και ήρθε το 91′ για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά θαυματοποιός και με το γκολ του Σπινάτσι να πανηγυρίσει έξαλλα. Οι “πράσινοι” μάζευαν 13 βαθμούς σε 10 παιχνίδια και έμεναν στην κατηγορία. Η 7η σωτηρία του Καρούσο Λομπάρντι που πανηγύρισε σαν τρελός το μπάζερ-μπίτερ γκολ της ομάδας του.

Και φυσικά έκανε ακόμα μια μανούρα με έναν αντίπαλο παίκτη και τον διαιτητή (φωνάζοντας συνέχεια “λήξτο, λήξτο”), όταν οι καθυστερήσεις έφτασαν τελικά στα οχτώ λεπτά. Τα πανηγύρια έξαλλα και το σόου συνεχίστηκε στα αποδυτήρια με τον Λομπάρντι να κάνει ένα μίνι σκετς ντυμένος ως “Μανοσάντα” (1.28 στο βίντεο), μια μορφή από… βιντεοταινία των 80s στην Αργεντινή, με πρωταγωνιστή έναν τσαρλατάνο-χειρομάντη-χειροθεραπευτή (μια που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι είναι απατεώνας), αλλά και να πίνει λίγη σαμπάνια, θυμίζοντας το ίνδαλμά του Κάρλος Μπιλάρδο. Γιατί ο Καρούσο Λομπάρντι δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια εικόνα του, θα μπορούσε να ντυθεί τυφλή ζητιάνα γιαγιούλα σαν τον Στάθη Ψάλτη, αν πίστευε ότι θα βοηθούσε την ομάδα του.

Ο κόουτς αποθεώθηκε από τους οπαδούς και η διοίκηση θέλει να τον κρατήσει, αλλά αυτός δηλώνει ότι είναι δύσκολο να ζει μακριά από το Μπουένος Άιρες (η Σαρμιέντο βρίσκεται στην πόλη Χουνίν, πάνω από 200χμ μακριά). Με αυτά και με αυτά, ο Λομπάρντι πλέον λαμβάνεται αρκετά πιο σοβαρά από τον κόσμο. Όσο απατεωνίσκος και να είσαι, δεν γίνεται να σώσεις εφτά ομάδες από υποβιβασμό. Κάποιοι μάλιστα μισο-αστεία (και μισο-σοβαρά) του ζητούν να αναλάβει και την εθνική. Ένας καλλιτέχνης μάλιστα έφτιαξε και ένα τραγούδι αφιερωμένο σε αυτόν, ενώ κυκλοφόρησε και το motivational βίντεο με ομιλία του στα αποδυτήρια, ως νέος Αλ Πατσίνο. Εμείς θα κλείσουμε με μια παλιά του ομιλία (με χαιτικό, πολύ πριν χάσει το μαλλί και μετά σαν Αντόνιο Κόντε φυτέψει καινούριο) όταν ως προπονητής της Τίγκρε πήρε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και την ανέβασε στην Α’. Σε αυτό το πάθος του για το παιχνίδι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

«Μπορείς να χάσεις, αλλά όχι χωρίς να τα έχεις δώσει όλα»

Αν δείξεις σε κάποιον άσχετο με το ποδόσφαιρο μια φωτογραφία του Ντιέγκο Λουγκάνο δύσκολα θα φανταστεί το επάγγελμά του. Αρκετά ευγενική φυσιογνωμία,  σχεδόν “ιντελεκτουέλ”, με το μαλλάκι του ανέμελο. Δεν έχει αυτή τη φάτσα του βαρυποινίτη όπως π.χ. ο συμπατριώτης του Αρέβαλο Ρίος ή οι αντίστοιχοι Χιλιανοί με τα τατουάζ και τα κουρέματα. Αν είσαι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ούτε ένα, ούτε δύο

Όταν δυο μεγάλες και ιστορικές ομάδες συναντιούνται οι πιθανότητες να δεις ένα σπουδαίο παιχνίδι είναι πολλές. Αυτό έγινε χθες στο Μοντεβιδέο στον αγώνα μεταξύ της ιστορικής Πενιαρόλ (κάτοχος πέντε Λιμπερταδόρες και τριών Διηπειρωτικών) και της Εστουδιάντες Λα Πλάτα (κάτοχος τεσσάρων Λιμπερταδόρες και ενός Διηπειρωτικού) στα πλαίσια του φετινού Κόπα Σουνταμερικάνα που πλέον έφτασε στη φάση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Το 7ο θαύμα ενός τσαρλατάνου”

  1. Ο/Η Dreamdim λέει:

    Για άλλη μια φορά μας αποδείξατε γιατί αγαπάμε sombrero…..

  2. Ο/Η balkou λέει:

    Θεός! Τι Θεός; Ημίθεος και βάλε! 🙂

  3. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Θεότητα. Ούτε για αστείο δεν θα έπρεπε να τον αποκαλούμε “ο Σούλης Παπαδόπουλος της Αργεντινής”. Κάποια πράγματα δεν χωράνε χιούμορ 😀

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *