Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τι πρέπει να ξέρεις για το Copa America Centenario

Θυμάμαι λάθος ή είχε και πέρσι Κόπα Αμέρικα;

Ναι αγαπητέ αναγνώστη, καλά θυμάσαι. Πέρσι είχε γίνει κανονικά το 44ο Κόπα Αμέρικα και όχι δεν άλλαξε η συχνότητα της διοργάνωσης. Απλά το Κόπα Αμέρικα κλείνει τα εκατό του χρόνια (εξ ου και το “Σεντενάριο”) και είπαμε να το γιορτάσουμε βρε αδερφέ. Θεωρείται λοιπόν το φετινό επετειακό ως κανονική διοργάνωση και αποτελεί την 45η έκδοση του θεσμού.

Πού γίνεται, ποιοι θα λάβουν μέρος;

Οι διοργανωτές σκεπτόμενοι εμπορικά, αποφάσισαν να το κάνουν στις ΗΠΑ από τις 3 ως τις 26 Ιουνίου με συνεργασία των δυο ομοσπονδιών της ηπείρου. Παρ’ ότι λόγω των σκανδάλων στη ΦΙΦΑ (που ήταν μπλεγμένοι άνθρωποι τόσο της Ν. Αμερικής, όσο και των ΗΠΑ) υπήρχε το ενδεχόμενο να ματαιωθεί, τελικά γίνεται κανονικά. Πολύ πριν η Αυστραλία πάρει μέρος στη Γιουροβίζιον, στο Κόπα Αμέρικα είχαμε καλεσμένες ομάδες από την Κεντρική και Βόρεια Αμερική, ακόμα και την συμμετοχή της Ιαπωνίας. Φέτος, λόγω του επετειακού χαρακτήρα, θα έχουμε 16 ομάδες αντί των 12 που έχουμε συνήθως. Οι 10 είναι όλες οι χώρες μέλη της CONMEBOL και οι υπόλοιπες 6 είναι της CONCACAF. Από τις τελευταίες, οι δυο “μεγάλες” ΗΠΑ και Μεξικό παίρνουν μέρος άνευ προκριματικών (διοργανωτές και μεγάλο όνομα). Οι υπόλοιπες 4 προκρίθηκαν με διάφορους τρόπους και είναι η Κόστα Ρίκα, η Τζαμάικα, η Αϊτή και ο Παναμάς.

Δέκα γήπεδα επιλέχθηκαν τελικά και κατανέμονται σε όλη την επικράτεια. Το μικρότερο είναι 60 χιλιάδων θέσεων στο Ορλάντο και το μεγαλύτερο το Ρόουζ Μπόουλ των 90κάτι χιλιάδων θεατών στην Καλιφόρνια (που πιθανότατα θα σου θυμίζει αυτό). Αν βρίσκεσαι αυτή την περίοδο στις ακτές των ΗΠΑ, όλο και κάπου θα έχει ματς. Από το Σικάγο και τις Ματσατσούτσες, μέχρι τη West Coast στο Σαν Φρανσίσκο και πιο βόρεια στο Σιάτλ. Η διοργάνωση αναμένεται να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία σύμφωνα με τα όσα λέγονται.

copa-america-centenario-groups

Πώς γίνεται η διοργάνωση; Έχει περίεργους κανόνες;

Μια που έχουμε 16 ομάδες, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποια γραφικότητα. Έτσι, έχουμε τους 4 ομίλους που βλέπετε στην εικόνα. Η Βραζιλία έπεσε σε εύκολο γκρουπ, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει τη Χιλή σε μια ρεβάνς του περσινού τελικού, ενώ ο χαμός θα γίνει στο γκρουπ Α που έχει τέσσερις αρκετά καλές ομάδες (αν θεωρήσουμε ότι η Κόστα Ρίκα θα είναι στα επίπεδα του Μουντιάλ). Υπήρξε αρκετή μουρμούρα γιατί επικεφαλής ομίλων τέθηκαν ΗΠΑ-Βραζιλία-Μεξικό-Αργεντινή ως οι κορυφαίες ομάδες διαχρονικά σε Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ η Ουρουγουάη (πολυνίκης του θεσμού) έμεινε στην απ’ έξω.

Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στην επόμενη φάση, με τα κριτήρια σε ισοβαθμία  να είναι κατά σειρά:

  1. Διαφορά τερμάτων συνολικά
  2. Περισσότερα γκολ συνολικά
  3. Μεταξύ τους βαθμοί
  4. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια (σε περίπτωση παραπάνω από δύο ομάδων)
  5. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια
  6. Κλήρωση

Από εκεί και πέρα έχουμε μονούς αγώνες από τα προημιτελικά μέχρι τον τελικό και στην περίπτωση ισοπαλίας πηγαίνουμε κατευθείαν στα πέναλτι. Μοναδική εξαίρεση ο τελικός στον οποίο θα έχουμε και παράταση αν αυτό χρειαστεί. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, αυτό θα κάνει τα αουτσάιντερ να παίζουν πολύ αμυντικά στα νοκ-άουτ αφού θα ξέρουν ότι απέχουν μόλις 90′ από τα πέναλτι.

luissuarez-533507796

Οι μεγάλες χώρες κατεβαίνουν πλήρεις ή με τα δεύτερα;

Κατά κύριο λόγο, οι ομάδες κατεβαίνουν πλήρεις και οι περισσότερες απουσίες είναι αναγκαστικές ή επιλογές των προπονητών. Η Αργεντινή για παράδειγμα περιμένει να γίνει καλά ο Μέσι, ενώ έχει κανονικά τα μεγάλα ονόματα τύπου Ιγκουαΐν, Αγκουέρο, ντι Μαρία. Οι Παστόρε και Μπίγλια είναι τραυματίες, ο Τέβες έμεινε εκτός αποστολής, όπως και οι Ντεμιτσέλις, Γκαράι, Σαμπαλέτα. Η μεγαλύτερη έκπληξη (και πιθανότερα μεγαλύτερο λάθος) του Τάτα Μαρτίνο είναι ότι άφησε εκτός αποστολής τον Πάουλο Ντιμπάλα για να πάρει τον Λαβέτσι.

Στη Βραζιλία το κενό είναι μεγαλύτερο, καθώς η Μπαρσελόνα έθεσε βέτο στους Βραζιλιάνους για το Νεϊμάρ ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μια διοργάνωση. Οι Βραζιλιάνοι προτίμησαν να τον έχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπας και πάρουν επιτέλους το χρυσό και έτσι δεν θα παίξει στο Κόπα Αμέρικα. Πιθανότατα το ίδιο ισχύει για Μαρσέλο και Νταβίντ Λουίζ που έμειναν εκτός. Κατά τα άλλα υπάρχουν αρκετοί καλοί παίκτες όπως Κουτίνιο, Φιλίπε Λουίς, Μιράντα, Ντάνι Άλβες, ενώ τελευταία στιγμή στη θέση του Ρικάρντο Ολιβέιρα ήρθε ο Ζόνας.

Από τις υπόλοιπες χώρες, η πιο σημαντική απουσία για μας είναι ο αγαπημένος αλητάμπουρας Χόρχε Βαλδίβια (δεν τον πήρε ο Πίτσι στη Χιλή). Οι Χιλιανοί κατά τα άλλα θα έχουν μια πολύ δυνατή ομάδα, αν και μια απουσία της τελευταίας στιγμής είναι ο Ματίας Φερνάντες. Μια ακόμα φοβερή μπαλαδόφατσα, ο χοντρούλης Νέστορ Ορτιγόσα, θα λείψει από την Παραγουάη. Σε μια προσπάθεια ανανέωσης της εθνικής του Περού, έμειναν έξω τα ιερά τέρατα τύπου Φαρφάν και Πιζάρο, με μοναδικό ουσιαστικά εκπρόσωπο της παλιάς φρουράς τον Πάολο Γκερέρο ανάμεσα σε παίκτες που κυρίως παίζουν σε ομάδες της χώρας.

Στην Ουρουγουάη κάνουν προσευχές για να γίνει καλά ο Σουάρες έγκαιρα, ενώ και η Κολομβία ψάχνεται για κάτι καινούριο και ο Πέκερμαν άφησε έξω Γκουαρίν (σίγουρα θα έπαιξε ρόλο και ο Βαλντεράμα), Φαλκάο, Τζάκσον Μαρτίνες και Τέο Γκουτιέρες, καθώς δεν φαίνεται να γουστάρει πολύ τους… οικονομικούς μετανάστες στην Κίνα. Τέλος, μεγάλο πλήγμα για την Κόστα Ρίκα είναι η απουσία του Κέιλορ Νάβας. Οι περισσότεροι παίκτες του θεσμού αγωνίζονται στο Μεξικό και ακολουθούν Πρέμιερ Λιγκ, Πριμέρα και MLS. Από την Ελλάδα, εκτός κι αν κάνω λάθος, δεν παίζει κανείς, μια που και οι δυο παίκτης της ΑΕΚ (Βάργκας, Μπαρόχα) έμειναν εκτός στην ταλαίπωρη από εσωτερικά προβλήματα εθνική Βενεζουέλας.

Θα το δούμε πουθενά στην τηλεόραση και τι ώρες;

Όπως ανακοινώθηκε, τα δικαιώματα των αγώνων στην Ελλάδα τα έχει ο ΣΚΑΪ, όπως και πέρσι. Ελπίζουμε απλά αυτή τη φορά να μην έχουμε νέα δημοψηφίσματα και έκτακτες επικαιρότητες σαν πέρσι καλή ώρα. Οι ώρες είναι σχεδόν απαγορευτικές, εκτός αν είσαι φοιτητής αποφασισμένος να μην περάσεις κανένα μάθημα ή βαράς σκοπέτο και στριμάρεις στο κινητό σου. Κάποια ματς είναι τα μεσάνυχτα, αλλά τα περισσότερα είναι πιο αργά, με αρκετά καλά παιχνίδια να είναι στις 3, 4.30 ή και στις 5 το πρωί.

Έλα ρε Σομπρέρο ασούμε, ποιος θα σηκώσει την κούπα να ρίξω κανά εικοσαρακικάκι;

 Ως συνήθως οι μπουκ παίζουν φαβορί την Αργεντινή (εδώ το σήκωσε ο Τεόντοσιτς), αλλά έχουμε βαρεθεί το “αν δεν το πάρει και αυτή τη φορά”, ειδικά με τον παραδοσιακά κακό με την εθνική Μέσι να μην είναι και 100% έτοιμος. Ακολουθεί στις αποδόσεις η Βραζιλία λόγω ονόματος και μόνο. Η Χιλή που πριν λίγους μήνες το κατέκτησε και έχει μια σοβαρή ομάδα είναι το τρίτο φαβορί και αρκετά πιθανή νικήτρια. Από εκεί και πέρα ακολουθούν ΗΠΑ (“έλα τώρα στημένα όλα είναι, να το πάρουν οι διοργανωτές”), το Μεξικό (παραδοσιακοί λούζερς σε νοκ-άουτ, αλλά καλή ομάδα) και Ουρουγουάη-Κολομβία. Αν θέλει κάποιος την έκπληξη και πιστεύει ότι το γέρικο άλογο Χούστο Βιγιάρ θα κατεβάσει ρολά, ας παίξει Παραγουάη. Γενικά πάντως στις προβλέψεις μας είμαστε κακοί, οπότε δεν κάνουμε καμία. Follow your heart.

16015_Nike_NABD_CopaBall_881_V1_hd_1600

Θα μας δώσετε και λίγο ρεπορτάζ μεσημεριανής εκπομπής;

Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης το έχει βγάλει η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να είσαι ατάλαντος και να έχεις εκατομμύρια, ο “καλλιτέχνης” με το όνομα Πίτμπουλ. Μαζί του και μια Μπέκι Τζι. Το τραγούδι είναι τόσο κακό, όσο φαντάζεστε και προσωπικά αρνούμαι να βάλω το βίντεο. Στα πιο ενδιαφέροντα, η μπάλα παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες, ακούει στο όνομα Όρντεμ Σιέντο και είναι πολύ όμορφη. Υπάρχει και μια δεύτερη έκδοση στα χρώματα των ΗΠΑ. Για κάποιον μυστήριο λόγο δεν υπάρχει μασκότ φέτος, ειδικά όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ είναι πολύ περίεργο. Υπάρχουν πάντα θέματα ασφαλείας και οι διοργανωτές έχουν βγάλει λίστες με το τι μπορείς να κουβαλάς μαζί σου (ακόμα και τι τσάντα μπορείς να έχεις).

Έχει καμιά καλή διαφήμιση για να μας φτιάξει;

Εκτός από την επική διαφήμιση του τηλεοπτικού σταθμού TyC με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κυκλοφορήσει και άλλα σποτάκια από διάφορες χώρες. Οι Ουρουγουανοί κάνουν πλάκα στους Χιλιανούς για την μία και μοναδική τους κούπα, ενώ οι ίδιοι με τα περισσότερα κύπελλα στον κόσμο κάνουν πάρτι με 19 καλεσμένους:

https://www.youtube.com/watch?v=Wdpi8MELGag

Ένα πιο κλασικό διαφημιστικό σποτάκι, αυτό του καναλιού Univision από το Μεξικό:

Σε διαφορετικό στιλ οι Αμερικάνοι με τον γνωστό ποδοσφαιρόφιλο Κόμπι:

Και για το κλείσιμο, η αγαπημένη Κίλμες κάνει διαγωνισμό, ενώ παρουσιάζει τυπικούς οπαδούς της Αργεντινής:

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κόπα Αμέρικα 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κι ο Λιονέλ Μέσσι

Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτό το καλοκαίρι έχουμε και πάλι Κόπα Αμέρικα. Το περιβόητο Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια του θεσμού. Για να έχει δε μεγάλη εμπορική επιτυχία η διοργάνωση θα γίνει στις ΗΠΑ με συμμετοχή και της τοπικής εθνικής ομάδας (και άλλων χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής). Η Αργεντινή, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το χέρι που κρύβει την κρίση της Σελεσάο

Ήταν το 1995 όταν ένα από τα πιο «τραγουδισμένα» ματς Αργεντινής-Βραζιλίας έγινε στο Κόπα Αμέρικα της Ουρουγουάης. Δυο χρόνια πριν, η Αργεντινή κατακτούσε (και δεν ήξερε ότι θα την στοίχειωνε για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια) το τελευταίο της τρόπαιο μέχρι σήμερα και αντιμετώπιζε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία στη φάση των 8. Πρωταθλητής Ν. Αμερικής […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Τι πρέπει να ξέρεις για το Copa America Centenario”

  1. Ο/Η john damonte λέει:

    Για Ντυμπαλα νομιζω κι αυτος εμεινε εξω για να παει Ολυμπιακους.

    Εγω στηριζα παντα Περου και Χιλη. Για φετος λεω Περου και ΗΠΑ.

  2. Ο/Η Ĵesé ψηλά και αγνάντευε λέει:

    @elaith

    Στο σχόλιο πιο πάνω που γράφεις για το ροουζ μποουλ, παταω στο λινκ που λέει”πιθανότητα θα σου θυμίζει αυτό”, αραζω πισω στην καναπεδια, παίρνω αυτό το ηλίθιο γελακι με το μισό στόμα που στρίβει, και είμαι έτοιμος να απολαυσω το τζενακι να χορεύει το λέτς γκετ λαουντ, με την άσπρη μπότα και το ασημένιο φουστανακι, και να σου εμφανίζεται μπροστά μου ο μικρός βούδας απτην διαφήμιση του τζονι του γουοκερ, να κοιτάει το χόρτο που στειλε την μπάλα στο θεό, και τον κλαουντιο τον ταφαρελ στα γόνατα να πανηγυρίζει, και με πας πίσω στα δέκα μου, που ακόμα τους λάτρευα τους αλήτες με τα σορτσάκια, και εκλαιγα στις μεγάλες ήττες, και αυτή τέτοια ήταν, και το στόμα ξανά στρίβει ίσιο, και τα μάτια φεύγουν από το ταμπλετ, και το μυαλό ταξιδεύει για λίγα δευτερόλεπτα εκεί, και μετά τι;

    Μετά γιου τιουμπ, τζενακι, πασαντινα, μπο(υ)τάκια και άγιος ο θεός

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    @john η Γιουβέντους δεν του επέτρεψε να πάει στους Ολυμπιακούς, οπότε δεν θα είναι εκεί.

    @Jese σε κέρδισα έστω και για λίγο

  4. Ο/Η hi! λέει:

    ίσως ιερόσυλος και διάφορα τέτοια όμορφα, αλλά μήπως έχει κανείς να προτείνει ποια ματς αξίζουν ξενύχτι στους ομίλους.
    έχω σταμπάρει χιλή – αργεντινή (και ουρουγουάη μέχικο, αλλά τελικοί nba την ίδια ώρα) όλα τα άλλα φαίνονται λίγο μεχ.

  5. Ο/Η Αντωνιος Κασκαρινος λέει:

    @hi!

    Συγνώμη, ουραγουαη αζτεκας, και ειπες για nba..;
    Αν ήταν μόνο δικό μου το σομπρέρο θα σε απεβαλα ισόβια..
    Θα σε χακαρα και θα σε γεμιζα ιούς, θα εβρησκα που μένεις και θα έκανα έξω από το σπίτι σου γκράφιτι την κλωτσιά του el diablo, του μάρκο ετσεβερια στον @%/&+? λοταρ ματεους..
    Ακου εκεί εν μπι έι ..

  6. Ο/Η Quetzalcoatl λέει:

    Έχετε πάρει πρέφα ότι ο προπονητής της Βολιβίας είναι ο Julio Cesar Baldivieso ,αυτός που έβαλε τον 12χρονο γιόκα του Mauricio σε παιχνίδι το 2009;(http://www.sombrero.gr/2009/07/το-παιδί-μου-κι-εγώ/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *