Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Κόκκινος Μάγος

Ακολουθεί ένα κείμενο προσωπικής ενδοσκόπησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γράψω για την πάρτη του. Έτσι και αλλιώς όλο το σομπρέρο έχει ασχοληθεί με αυτόν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Απλώς μετά τη δεύτερή του παράσταση μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι είναι το πρόσωπο του Γιούρο.

Ένας κοντούλης χλεμπονέ τύπος, σχεδόν ασθενικός στην όψη, που όταν του δίνεις τη μπάλα μοιάζει να μεταμορφώνεται όπως ο Μίκυ Μάους στη ‘Φαντασία‘ του Ντίσνεϋ. Τον κοιτάς και τον λυπάσαι. Είναι 32 και έχουν ασπρίσει τα, όποια, μαλλιά του έχουν απομείνει. Μοιάζει να πάσχει από κάθε μορφή αναιμίας με το χρώμα που έχει, είναι πιο κοντός από τον Μέσι και είναι ένας Καστιγιάνος που παίζει στη Μπάρσα. Το χωριό απ’ όπου κατάγεται βρίσκεται λίγο πιο νότια από τη Μαδρίτη. Στη Φουεντεαλμπίγια πλέον διατηρεί ένα τεράστιο αμπελώνα, όπου παράγει το δικό του κρασί.

INIESTA-VIDES

Ο Ανδρές Ινιέστα είναι αυτό που εγώ έχω στο μυαλό ως ποδόσφαιρο. Αίσθηση του χώρου, υψηλή τεχνική, ακρίβεια στην πάσα, απόλυτος έλεγχος της μπάλας, κοντρόλ με όλους τους πιθανούς τρόπους, πρέσινγκ, τελειώματα όπου χρειάζεται, τόσο μέσα όσο και έξω από την περιοχή. Ο καλύτερος συμπαίχτης που μπορείς να έχεις, που δε χρειάζεται να σκοράρει με ρυθμούς μπασκετμπολίστα για να θεωρείται κορυφαίος, αυτός που ντριπλάρει και πασάρει. Ο προηγούμενος τέτοιος ήταν ο Ζιντάν. Επίσης τεράστια αδυναμία του γράφοντος.

Iniesta sombrero

Ο Δον Ανδρές κόντρα στην Τουρκία έδωσε ακόμα μία παράσταση. Να πω την αλήθεια, αν και συμπαθών, δε θα ήθελα η Ισπανία να πάει για τρίτη σερί κατάκτηση. Θεωρούσα ότι θα κάνει κακό στο θεσμό αυτή η μονοτονία. Μετά από δύο αγωνιστικές δεν μπορώ να βρω κάποιον που να το αξίζει περισσότερο από τον Ινιέστα. Είναι αυτός, η τέχνη του, στο δικό του χώρο, στη δική του σκηνή. Μόνος του και 551 άλλοι.

iniesta atómico

Ο Ινιέστα χορεύει στο χορτάρι και δεν έχει σημασία πόσοι είναι απέναντί του. Η ιστορική εκείνη φωτογραφία με τον Ανδρές να είναι περικυκλωμένος από πέντε Ιταλούς αμυντικούς στο προηγούμενο Γιούρο έμεινε στην ιστορία ως «Ινιέστα ατόμικο». Αυτός, ο πυρήνας του ατόμου του ποδοσφαίρου, το επανέλαβε κατά της Τσεχίας. Πάλι τριγύρω του πέντε αμυνόμενοι, πάλι ξέφυγε.

iniesta atómico chequia

Και επειδή ήδη έγραψα πολλά, ο Ινιέστα είναι αυτή η παιδική αγάπη για το ποδόσφαιρο. Το παιδί που στη μεγάλη σκηνή θα παίζει ακόμα στις αλάνες της Φουεντεαλμπίγια, σε ένα μέρος της Καστίγια-Λα Μάντσα, ντριπλάροντας ανεμόμυλους.

https://www.youtube.com/watch?v=3Xdv71BEpsU

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Euro 2016, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε μικρές ομάδες, που απόλαυσαν το χειροκρότημα του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί που κατάφεραν με τις εμφανίσεις τους να παίξουν και σε μεγαλύτερες, πιο ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε άλλες χώρες και χιλιάδες που κέρδισαν τίτλους. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι που γύρισαν στα ποδοσφαιρικά γεράματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν το ταλέντο δεν αρκεί: η ιστορία του Ρομπίνιο

Κάθε χώρα, σε κάθε άθλημα, προσπαθεί πάντα να βρει καινούριους ήρωες. Να κρεμάσει τη βαριά ταμπέλα του “νέου Χ”, όπου Χ κάποιο τεράστιο όνομα. Στη Βραζιλία όπως είναι αυτό φυσικό, οι ταμπέλες έχουν πάντα το όνομα του Πελέ. Έτσι και για τον Ρόμπσον ντε Σόουζα που γεννήθηκε το 1984 στο Σάο Βισέντε, στα νότια του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Ο Κόκκινος Μάγος”

  1. Ο/Η γιώργος κεντρωτής λέει:

    Προσυπογράφω για όλους τους προαναφερθέντες λόγους και για έναν ακόμα: “ινιέστα” σημαίνει “κεντρωτής”!

  2. Ο/Η Μαρία λέει:

    Η τελειότης του μεσαίου χώρου!! (Απλά ΔΕΝ είναι πιο κοντός απ το λιονέλ, κάποια sites τον δίνουν κ…1-2 πόντους ψηλότερο! Τόσο διακριτικός!)

  3. Ο/Η Ĵesé ψηλά και αγνάντευε λέει:

    Στο φετινό Γιούρο υπάρχουν 4 πραγματικά μεγάλοι ποδοσφαιριστές!!
    Δεν χωράει αμφιβολία !! Δεν λέω καλοί, ταλαντούχοι, επιτυχημένοι..
    Λέω ΜΕΓΑΛΟΙ..!!

    Βασικά 3, γιατί ο ένας είναι τερματοφύλακας, με φάτσα αλήτη και ράτσα μαφιόζικη..

    Από τους τρεις λοιπόν έχουμε και λέμε:
    Ο σουηδός, με πατέρα βόσνιο και μάνα κροάτισα, αν και πιστεύει ο ίδιος ότι είναι καλύτερος μάλλον δεν κόβει πρώτος το νήμα..
    Ο πορτογάλος από την μαδέιρα, έχοντας ως κίνητρο να ξεπεράσει όχι μόνο τον κοντό αλλά και όλους τους υπόλοιπους που έχουν κλωτσήσει ποτέ την μπάλα, τρέχει πηδάει σκοράρει, προσπαθεί.. με λύσσα προσπαθεί.. σπάει ρεκόρ.. συνεχίζει.. προσπαθεί..
    Και ο τρίτος, ο χλωμός από το αλμπαθέτε, βρίσκεται στούς τρεις, αθόρυβα, χωρίς καμία προσπάθεια να αποδείξει τίποτα.. είναι εκεί για την φινέτσα, το στύλ, την φαντασία τού.. μα πάνω από όλα την ΑΠΛΟΤΗΤΑ στο παιχνίδι του σε συνδυασμό με την δημιουργία και το ουσιαστικό..

    Το να πούμε ποιός είναι σίγουρα καλύτερος, είναι μάλλον ηλίθιο.. ο καθένας μας θα βρει διαφορετικά κριτήρια και επιχειρήματα.. το να πεις όμως τον αγαπημένο σού, νομίζω επιτρέπεται:

    Ο Αντρες Ινιεστα στην καρδιά μου, είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος!!

  4. Ο/Η Τζοντζο λέει:

    Χαζεύοντας τις κατηγορίες στα δεξιά της σελίδας παρατήρησα ότι δεν έχει δικιά του κατηγορία.
    Μήπως ήρθε ο καιρός?

  5. Ο/Η Cafrillio λέει:

    Για παντα ομως η Ιταλια θα ναι πιο μεγαλη απο καθε παιχτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *