Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η Λέστερ της Ουρουγουάης

plaza2

Την Κυριακή που μας πέρασε, την ώρα που όλος σχεδόν ο πλανήτης σχολίαζε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τα βλέμματα στην Ουρουγουάη ήταν στραμμένα στο νέο γήπεδο της Πενιαρόλ, στο οποίο διεξαγόταν το ματς που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση στο τουρνουά Κλαουζούρα. Από τη μια πλευρά ήταν η Πενιαρόλ, η πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες της ηπείρου. Η παρέα του Ντιέγκο Φορλάν, που ήταν αήττητη στο νέο της γήπεδο, βρισκόταν στη 2η θέση και με νίκη επί της αντιπάλου της θα την προσπερνούσε στη βαθμολογία και ουσιαστικά θα αγκάλιαζε τον τίτλο, ένα μόλις παιχνίδι πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, και ταυτόχρονα στην κορυφή της βαθμολογίας με δυο βαθμούς προβάδισμα, βρισκόταν η Πλάσα Κολόνια, μια ομάδα που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν ήξερε σχεδόν κανείς, μια ομάδα που τον Οκτώβρη του 2014 βρισκόταν στην τελευταία θέση. Της δεύτερης κατηγορίας!

(Η Πλάσα προέρχεται από μια μικρή πόλη, στο μέγεθος του Κιλκίς, και παρ’ όλο που το 2017 κλείνει 100 χρόνια ζωής μέχρι το 2000 αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, σε ένα γραφικό γηπεδάκι 2500 θέσεων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, στα οποία αναγκαστικά μετακόμισε στο τοπικό γήπεδο της πολιτείας που χωράει 15.000 ανθρώπους, η μεγαλύτερη της υπέρβαση ήταν η άνοδος στην πρώτη κατηγορία, στην οποία όμως σπάνια άντεχε. Εκτός από την έλλειψη σταθερότητας η μικρή ομάδα από την περιοχή της Κολόνια αντιμετώπισε και ουκ ολίγα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το 2011 να χρεοκοπήσει.

Με θυσίες κάθε είδους η ομάδα αναγεννήθηκε το 2013 και πέρσι βρέθηκε στη δεύτερη κατηγορία, με μοναδικό στόχο να καταφέρει να παραμείνει εκεί. Ακόμα κι αυτός ο ελάχιστος στόχος όμως φαινόταν δύσκολος τις πρώτες αγωνιστικές μέχρι που ανέλαβε την ομάδα ο Εντουάρντο Εσπινέλ. Ο 43χρονος Ουρουγουανός είχε αγωνιστεί παλιότερα στην Πλάσα, μαζί με τον θρύλο της εθνικής Ντιέγκο Λουγκάνο (τον οποίο μάλιστα πριν λίγο καιρό κάλεσε για να μιλήσει στους παίκτες και να τους ενθαρρύνει), αλλά η εμπειρία του στους πάγκους ήταν απειροελάχιστη: Κάποια σεμινάρια προπονητικής και λίγες θητείες σε ερασιτεχνικά σωματεία. Όμως, η ζωή πολλές φορές είναι τελείως απρόβλεπτη, κάτι που λογικά μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Ρανιέρι, και η έλευση του άπειρου Εσπινέλ, που μέχρι πρόσφατα επιβίωνε δουλεύοντας ως ξυλουργός, άλλαξε τα πάντα. Με ένα σερί 18 αγώνων χωρίς ήττα η Πλάσα όχι απλά έφυγε από τον πάτο της βαθμολογίας αλλά έφτασε και στις θέσεις ανόδου. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή του ονείρου.

Η ομάδα του, γνώριμου μας από τον Εργοτέλη, Σέρχιο Λεάλ, έκανε μια κλασική για τα δεδομένα της πορεία στην Απερτούρα το φθινόπωρο, τερματίζοντας 13η, και μπήκε στην Κλαουζούρα με το γνώριμο στόχο, να προσπαθήσει να παραμείνει στην κατηγορία. 14 παιχνίδια αργότερα φιγούραρε μόνη πρώτη στη βαθμολογία, έχοντας αποκτήσει το παρατσούκλι “η Λέστερ της Ουρουγουάης”.

Με έναν άσημο και άπειρο προπονητή, με παίκτες κατά κύριο λόγο ντόπιους πιτσιρικάδες (ο μέσος όρος ηλικίας σε κάποια ματς ήταν κοντά στα 21), με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία (20 φορές πιο μικρό από αυτό των Πενιαρόλ και Νασιονάλ), με πρώτο σκόρερ έναν άγνωστο Αργεντινό που πέρσι έπαιζε στην 3η κατηγορία της Αργεντινής, κάνοντας ταυτόχρονα κι άλλες δουλειές (έλιωνε μέταλλα, μπογιάτιζε σπίτια κτλ) για να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί του και φέτος πηγαίνει στις προπονήσεις με ποδήλατο – όπως και αρκετοί άλλοι παίκτες της ομάδας -, με ελάχιστα οικονομικά εφόδια (για να βγει ένα μεγάλο μέρος του φετινού μπάτζετ στην αρχή της σεζόν οργανώθηκε κάτι-σαν-έρανος: μαγείρεψαν 400 κοτόπουλα και οι πιτσιρικάδες της πόλης γυρνούσαν στις γειτονιές και τα πουλούσαν στους κατοίκους) τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της ομάδας (με αποτέλεσμα αρκετές φορές το μενού των παικτών να είναι ένα συγκεκριμένο πιάτο: ρύζι με χοτ ντογκ), η Πλάσα Κολόνια έχει τρελάνει την ποδοσφαιρική Ουρουγουάη που εδώ και πολλές εβδομάδες περιμένει, όπως ακριβώς με τη Λέστερ, “πότε θα ξεφουσκώσει”.)

plaza

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων, πως η έδρα της Πενιαρόλ σε συνδυασμό με την πίεση της κορυφής θα λυγίσει τους άπειρους φιλοξενούμενους, η Πλάσα απέδειξε και εκεί ότι είναι μπολιασμένη με το garra των Ουρουγουανών. Σε ένα τέλειο σκηνικό για ένα ηρωικό φινάλε αντάξιο της φετινής μαγικής πορείας, με τη βροχή να πέφτει ασταμάτητα, προηγήθηκε στο 2′, πήγε τελικά στα αποδυτήρια με το σκορ 1-1, άντεξε την πίεση των γηπεδούχων και λίγο πριν το τέλος χτύπησε ξανά. Πέναλτι στο 79′, ο Αλεχάνδρο Βιγιόλδο πήρε φόρα και με το πιο σημαντικό σουτ στη ζωή του, έως τώρα, έκανε το 1-2. “Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το μωρό μου που θα γεννηθεί σε λίγο καιρό και το γέρο πατέρα μου, που ξέρω ότι δανείστηκε λεφτά για να είναι σήμερα στις κερκίδες” είπε ο σκόρερ μετά το τέλος, την ώρα που οι περισσότεροι συμπαίκτες του και κάποιοι από τους λιγοστούς οπαδούς-εκδρομείς, έκλαιγαν μέσα στη βροχή.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που δικαίως εστίασαν στο θαύμα της Λέστερ, η απίθανη Πλάσα Κολόνια εξασφάλισε με το διπλό αυτό τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της και έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Μοντεβίδεο που κερδίζει τρόπαιο. Περίπου… (Και ναι φανατικέ αναγνώστη του σομπρέρο, εδώ κάπου αρχίζει η λατινοαμερικάνικη μαγεία που περίμενες με ανυπομονησία από τη δεύτερη πρόταση, όταν και διάβασες τη λέξη ‘Ουρουγουάη’ και ασυναίσθητα έβγαλες σημειωματάριο και στυλό για να σχεδιάσεις διάγραμμα που θα σε βοηθήσει στην κατανόηση.)

Παρ’ όλο που η Πλάσα Κολόνια στέφτηκε πρωταθλήτρια Κλαουζούρα και, όπως μπορείς να δεις και στο βίντεο, σήκωσε και κούπα, για να στεφτεί κανονική πρωταθλήτρια Ουρουγουάης έχει ακόμα δρόμο. (Σ’αυτό το σημείο καλό είναι να εγκαταλείψουν την ανάγνωση όσοι είναι ακόμα στο γραφείο και έχουν ώρες δουλειάς μπροστά τους, όσοι έχουν ήδη πονοκέφαλο και όσοι σχετίζονται με τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος και πιθανόν ψάχνουν νέες ιδέες.)

Νικώντας την Πενιαρόλ η Πλάσα κέρδισε το τουρνουά Κλαουζούρα. Για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τη νικήτρια της Απερτούρα, που είναι (κάποιοι από εσάς σίγουρα το μάντεψαν) η Πενιαρόλ. Πως; Απλό: Θα γίνει ένα παιχνίδι σε ουδέτερη έδρα, το οποίο σε περίπτωση ισοπαλίας θα έχει κανονικά παράταση και πέναλτι. Σε περίπτωση λοιπόν που η Πλάσα νικήσει για άλλη μια φορά την Πενιαρόλ θα βρεθεί στον Μεγάλο Τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή του Ενιαίου Βαθμολογικού Πίνακα, η οποία αυτή τη στιγμή και με ένα ματς να απομένει, είναι ( * χτυπάνε τύμπανα, πνιγμένα χαχανητά ακούγονται κάπου στο βάθος * ) ΦΥΣΙΚΑ η Πενιαρόλ. Ο τελικός είναι διπλός και ο νικητής αυτή τη φορά αναδεικνύεται με κάθε επισημότητα πρωταθλητής της χώρας. Συνοψίζοντας, για να φτάσει μέχρι το τέλος αυτού του ονειρικού ταξιδιού η Πλάσα το μόνο που χρειάζεται είναι να κερδίσει άλλες δυο φορές την ομάδα που κέρδισε εκτός έδρας την Κυριακή!

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα πιο αστείο σενάριο. (Μη μου πεις ότι δεν το περίμενες αυτό. Μα, πόσο αθώος είσαι;)

Στον Ενιαίο Βαθμολογικό Πίνακα η Πενιαρόλ βρίσκεται τρεις βαθμούς πάνω από την αιώνια αντίπαλο της, Νασιονάλ. Αν η ομάδα του Φορλάν χάσει στην έδρα της Χουβεντούδ και η Νασιονάλ κερδίσει εντός έδρας τη Λίβερπουλ (όχι του Κλόπ) τότε προκύπτει ισοβαθμία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μπαράζ μεταξύ των δυο τους. Έτσι, με πολύ απλά λογάκια, θα πρέπει να γίνουν δυο ‘ημιτελικοί’ (Νικητής Απερτούρα-Νικητής Κλαουζούρα και Νασιονάλ-Πενιαρόλ) που θα δώσουν το ζευγάρι του Μεγάλου Τελικού, μόνο που και στους δυο θα συμμετέχει η Πενιαρόλ. “Παράλογο; Δεν απαντάει.” Βάλτε να πιούμε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Η Μπόκα αντιμετώπιζε χθες την Μπαρσελόνα (του Εκουαδόρ) στα πλαίσια της φάσης των γκρουπ στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Η αρκετά μέτρια ομάδα του Μπιάνκι κέρδιζε με το ισχνό 1-0 και στο 84′ οι φιλοξενούμενοι βγήκαν σε μια ταχύτατη αντεπίθεση. Ο Καρούσο της Μπόκα κάνει το τάκλιν, δεν βρίσκει μπάλα κι ο Βραζιλιάνος διαιτητής Ριμπέιρο δείχνει προς […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπερντ Σούστερ: Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω

7 Μαίου 1986. Ημέρα του τελικού του κυπέλλου πρωταθλητριών μεταξύ Μπαρτσελόνα και Στεάουα. Ένας Ισπανός οδηγός ταξί είναι αραχτός στο πάρκινγκ έξω από το γήπεδο της Σεβίλλης, ακούει στο ραδιόφωνο την εξέλιξη του αγώνα και περιμένει να ολοκληρωθεί η παράταση για να υποδεχτεί τους υποψήφιους πελάτες που θα θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους. Ξαφνικά στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

18 σχόλια σχετικά με το “Η Λέστερ της Ουρουγουάης”

  1. Ο/Η JK λέει:

    Υπάρχει και τρίτο αστείο. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος πάνε στο Λιμπερταδόρες. Όμως η Νασιονάλ υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει μεγάλος τελικός (εφόσον η Πενιαρολ κερδίσει τον ημιτελικό των πρωταθλητών, δεν μπορεί να παίξει με τον στρατό της), τότε δεύτερη ομάδα δεν είναι η χαμένη του ημιτελικού (Πλαζα) αλλά η δεύτερη της συνολικής βαθμολογίας (η αφεντια της). Αυτό δεν έχει διευκρινιστει στον κανονισμό του πρωταθλήματος και την απόφαση καλείται να την πάρει η ομοσπονδία.

    Έτσι η Πλαζα μπει να πήρε τον τίτλο της Κλαουσουρα, αλλά στο τέλος να μείνει χωρίς ουσιαστικό τίτλο και χωρίς Λιμπερταδόρες. Απλά με μια ήττα στον ημιτελικό!

    Τουλάχιστον έτσι ήταν τα πράγματα την προηγούμενη εβδομάδα που τσέκαρα (πριν τις αγώνες της Κυριακής). Είμαι από κινητό, δεν μπορώ να ψάξω, συγνώμη για τυχόν λάθη (autocorrect).

    Ωραίο άρθρο.

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι δεν άντεξα να μείνω πάνω από 5 λεπτά στο κομμάτι που αφορούσε το ποιοι και πως θα παίξουν στο Λιμπερταδόρες αλλά απ’τη γρήγορη αυτή ματιά που έριξα νομίζω πως έχεις δίκαιο, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το μπάχαλο που περιγράφεις.

  3. Ο/Η γιώργος κεντρωτής λέει:

    Εξαιρετικό – όπως πάντα!

  4. Ο/Η berberos λέει:

    οι οδηγιες του μπομπ σφουγγαρακη για την ιδανικη σαπουνοφουσκα ειναι πιο απλες απο την αναδειξη του σουπερ πρωταθλητη ουρουγουαης…

  5. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    Στις 25 Ιουλιου 2014 πηρα το καραβακι και πηγα απο το Μπουενος Αιρες αυθημερον μια βολτα στην Κολονια ντε Σακραμεντο. Δεν θυμαμαι πουθενα να ειδα το σημα ή την φανελα της ομαδας…

  6. Ο/Η duendes λέει:

    @berberos, κι όμως το σύστημα σαν βασική ιδέα δεν είναι τόσο παράλογο και σίγουρα δεν είναι χειρότερο από άλλα λατινοαμερικάνικα που έχουμε σχολιάσει στο παρελθόν. Απλά είναι έτσι η δομή του που συχνά-πυκνά προκαλούνται μπερδέματα όπως το φετινό.

    @Παυλος Man Utd, κάπου διάβασα ότι η Πλάσα είναι τόσο μικρή σαν σύλλογος που δεν είναι καν η μόνη-βασική ομάδα της πόλης των 27000 κατοίκων! Υπάρχουν κι άλλες, λογικά ερασιτεχνικές οι περισσότερες.

  7. Ο/Η berberos λέει:

    duendes δε διαφωνω. προσπαθουν να προβλεψουν καθε πιθανο σεναριο καταταξης και καλως πραττουν, απλα για περιπτωσεις οπως η φετινη ισως θα επρεπε να εχουν ενα παραθυρακι και να παρακαμπτουν τα πολλα ματς αν ειναι 2 μονο οι διεκδικητες…
    τωρα που το ξανασκεφτομαι θα εγραφα “δεν ειναι και τοσο πολυπλοκο οσο οι οδηγιες του μπομπι σφουγγαρακι…”

  8. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    @duendes
    Καλό θα ήταν να αναφέρονται στο άρθρο τα ονόματα των ανθρώπων που είναι πίσω από αυτές τις ιδέες
    Νομίζω σκοπίμως το σομπρέρο αποκρύπτει κάποιες πληροφορίες προκειμένου να μην καρπωθούν την δόξα που τους αξίζει
    Παραθέτω λοιπόν μερικά μόνο πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για αυτήν την μαγική συνταγή διεξαγωγής της λίγκας
    Βιλμαρ Βαλντεζ, ή απλά προεδρας, ή επιτομή της καινοτομίας, τραβάει όλο το κουπί του πλοίου που ονομάζεται ομοσπονδία
    Σεμπαστιαν Μπαουζα, ο άνθρωπος, ο οδοντίατρος, ο μπισνες μαν, ο πολιτικός , αλλά θα μείνει στην ιστορία απλά ως αρχιτέκτονας όλου αυτού που απολαυσαμε στο παραπάνω άρθρο , και τέλος,
    Χουαν Ανχελ Ναπουτ, ένα όνομα μία ιστορία, τι να πει κανείς γιαυτό το φωτισμένο μυαλό και τις ιδέες που συνέλαβε πριν τον συλλάβουν στην ζυριχη για δήθεν διαφθορά στις τάξης τις φιφας (παραγουανος αλλά αδελφός)

  9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    @duendes, ειναι οπως τα λεω. Απλα δεν εχω τσεκαρει αν υπαρχει αποφαση της ομοσπονδιας για τη διχογνωμια σχετικα με τον “δευτεραθλητη”. Ωστοσο: 5 λεπτα και δεν καταλαβες το τοσο απλο κι ευκολο συστημα; Με προβληματισες 😛

    Και καθως ειμαι πια απο υπολογιστη, βλεπω τα λαθη του κινητου και τραβαω τα… μαλλια μου. “(…δεν μπορει να παιξει με τον εαυτο της)” κι οχι “τον στρατο της” (ελεος). Επισης “Έτσι η Πλαζα μπορεί να πήρε τον τίτλο” κι οχι “μπει να πηρε”.

    Ευτυχως λιγα λαθακια, παλι καλα.

  10. Ο/Η Heskey η φοράδα στ' αλώνι λέει:

    @JK @duendes Αν επικρατήσει η λογική (όσο “λογική” έτσι που τα κάνουνε), θα παίξουν ένα μπαράζ η Πλάζα με τη Νασιονάλ και θα ξεμπερδεύουνε.

  11. Ο/Η Arsen λέει:

    Θα μου εξηγησει κανεις τι φαση παιζει με το apertura και το clausura????

  12. Ο/Η Heskey η φοράδα στ' αλώνι λέει:

    @Arsen Χοντρικά είναι τα δικά μας “πρώτος γύρος” και “δεύτερος γύρος” του πρωταθλήματος, με τίτλο να δίνεται και στον “πρωταθλητή Χειμώνα”, νικητή του Apertura δηλαδή, και στον “πρωταθλητή 2ου γύρου”, του Clausura με τον πρωταθλητή συνήθως να βγαίνει με μπαράζ των πρωταθλητών Aperura και Clausura, και μετά αυτός ο νικητής παίζει με αυτόν που μάζεψε τους περισσότερους πόντους και στα δύο πρωταθλήματα, εκτός φυσικά αν είναι η ίδια ομάδα, οπότε δεν παίζει καν.

  13. Ο/Η Ĵesé ψηλά και αγνάντευε λέει:

    @Heskey η φοράδα στ’ αλώνι

    Πραγματικά στο τελευταίο σχόλιο, το έκανες να μοιάζει.. απλό και όμορφο..

  14. Ο/Η Heskey η φοράδα στ' αλώνι λέει:

    @Ĵesé ψηλά και αγνάντευε Έδωσα την πολύ γενική ιδέα, γιατί αλλιώς ακόμα θα έγραφα… xD

  15. Ο/Η ashton λέει:

    Αγαπάμε το φορμάτ των διοργανώσεων στην ΟυρΑγουάη .
    Αυτές είναι διαδικασίες και όχι τα φλώρικα που έχουν στον υπόλοιπο κόσμο 🙂

  16. Ο/Η balkou λέει:

    Αν δεν υποβιβάζονται οι ομάδες με προμέδιο, ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο και την τετραγωνική ρίζα των κερδισμένων κόρνερ της σεζόν, δεν κάνουν τίποτα…

  17. Ο/Η gunner λέει:

    κλαιω με “Ĵesé ψηλά και αγνάντευε”

  18. Ο/Η Ioannis Per. Peppas λέει:

    “Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, […] και έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Μοντεβίδεο που κερδίζει τρόπαιο”.
    Αυτό είναι γραμμένο εδώ, ΑΛΛΑ εδώ: https://www.sombrero.gr/2015/12/rochafc/ είναι γραμμένο αυτό:
    “Ήταν 8 Δεκεμβρίου του σωτήριου έτους 2005 […] Μάλιστα η “συμμορία” του Λουίς Γκονζάλες έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδιζε κάποιο τίτλο μετά το 1932 (που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό) και είχε έδρα εκτός του Μοντεβιδέο.”
    Κάπου υπάρχει λάθος; Ή μήπως ισχύει κάτι άλλο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *