Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Θα έκανες ποτέ τάκλιν στον Πάμπλο Εσκομπάρ;

Το 1991 ο Κολομβιανός Όσκαρ Παρέχα ήταν το αστέρι και ο αρχηγός της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν ο 23χρονος τότε μέσος ξεκίνησε για να πάει στην προπόνηση της ομάδας και κατέληξε σε μια φυλακή. «Εκείνη τη μέρα δεν θα την ξεχάσω ποτέ» διηγείται ο ίδιος, 25 χρόνια μετά, όντας πλέον προπονητής στο πρωτάθλημα MLS στις ΗΠΑ. «Ο προπονητής μας είπε ότι η προπόνηση ακυρώθηκε». Ο λόγος; Ο Παρέχα και έξι ακόμα συμπαίκτες του είχαν κληθεί να επισκεφτούν τη φυλακή ‘Catedral’, στην οποία βρισκόταν έγκλειστος ο Πάμπλο Εσκομπάρ, για να παίξουν έναν αγώνα.

Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, ο Εσκομπάρ δεν διέταξε κανέναν να τον επισκεφτεί. Αλλά και ποτέ κανένας δεν τόλμησε να πει όχι σε έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 3000 θανάτους, σε έναν αρχηγό καρτέλ τόσο ισχυρό που ζούσε σε μια φυλακή με τζακούζι, μπαρ και καταρράκτη, που χτίστηκε αποκλειστικά γι’αυτόν και στην οποία έκανε ό,τι ήθελε, μακριά από τον έλεγχο της κυβέρνησης που θεωρητικά τον είχε ως κρατούμενο! Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Φρανσίσκο Ματουράνα, προπονητής της εθνικής Κολομβίας αλλά και της Νασιονάλ, της άλλης μεγάλης ομάδας του Μεντεγίν: «Αν ο Δον Βίτο Κορλεόνε σε καλέσει για δείπνο, απλά πηγαίνεις».

Ο Παρέχα και οι συμπαίκτες του δεν ήταν φυσικά οι πρώτοι που θα έπαιζαν μπάλα με τον Εσκομπάρ. Πριν τη φυλάκιση του, ο 7ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο εκείνη την εποχή, διοργάνωνε συχνά αγώνες στην περίφημη βίλα του. Εκεί, αυτός και άλλοι ναρκέμποροι έφτιαχναν από μια ομάδα, επιλέγοντας παίκτες από διάφορους συλλόγους της χώρας, και στη συνέχεια έβαζαν στοιχήματα εκατομμυρίων σχετικά με την έκβαση του αγώνα, στον οποίο τις περισσότερες φορές συμμετείχαν και οι ίδιοι. Κάθε παίκτης πληρωνόταν αδρά για τη συμμετοχή του. Τα λεφτά δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον Εσκομπάρ, ειδικά όταν προοριζόταν για τη διασκέδαση του. Μιλάμε άλλωστε για έναν άνθρωπο που στο απόγειο της «καριέρας» του έφτασε να βγάζει 420 εκατομμύρια δολάρια. Την εβδομάδα! Τόσα πολλά που αναγκαστικά ξόδευε 2500 δολάρια το μήνα μόνο σε λαστιχάκια, για να μπορεί να τα κρατάει σε δεσμίδες.

escobar

«Μας μετέφεραν στη φυλακή και μας έβαλαν να περιμένουμε σε ένα φανταχτερό δωμάτιο με εντυπωσιακούς καναπέδες, τηλεοράσεις και σωματοφύλακες. Μας έδωσαν κάτι να τσιμπήσουμε και όσο περιμέναμε τον Εσκομπάρ σκέφτηκα ‘ποιος ακριβώς είναι ο φυλακισμένος εδώ μέσα;’” συνεχίζει τη διήγηση του ο Παρέχα. Και τότε μπήκε στο δωμάτιο ο ‘Δον Πάμπλο’. «Ήρθε και κάθισε δίπλα μου και άρχισε να μου μιλάει για τη μπάλα με πάθος για τουλάχιστον μια ώρα. Ήξερε τα πάντα. Κάποια στιγμή μάλιστα μου είπε: ‘Γιατί διαμαρτύρεσαι τόσο πολύ στους διαιτητές; Δεν έχει νόημα. Αφού τους πληρώνουμε’».

Όταν έπεσε ο ήλιος ο Εσκομπάρ, οι καλεσμένοι του και κάποιοι από τους, τρόπος του λέγειν, φύλακες πήγαν στο γήπεδο της φυλακής (το οποίο συμπεριλαμβανόταν στις απαιτήσεις του Εσκομπάρ όταν διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση της Κολομβίας το θέμα της φυλάκισης του), χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και έπαιξαν για μιάμιση ώρα. «Ο Εσκομπάρ έπαιξε αριστερά στο κέντρο, παρ’ ότι ήταν δεξιοπόδαρος. Μου έκανε εντύπωση το ότι ήταν αρκετά καλός. Και αυτός και οι φρουροί του». Η ομάδα στην οποία βρισκόταν οι παίκτες της Ιντεπεντιέντε κέρδισε, έστω και δύσκολα. Ο Εσκομπάρ τους ευχαρίστησε προσωπικά όλους, τους κάλεσε να τον επισκεφτούν κι άλλη φορά και στη συνέχεια οι άνθρωποι του τους συνόδεψαν πίσω στο Μεντεγίν. «Μετά από τόσα χρόνια σκέφτομαι όλα όσα θα μπορούσαν να μας συμβούν εκεί μέσα. Δεν υπήρχε αστυνομία. Ούτε έλεγχος από κανέναν. Θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε. Αλλά δεν συνέβη».

Αν υπάρχει μια περίπτωση κάποτε ο Παρέχα να ξεχάσει κάποιες λεπτομέρειες από εκείνη τη μέρα, ο συμπαίκτης του Κάρλος Άλβαρες είναι σίγουρο πως δεν θα τις ξεχάσει ποτέ, καθώς ήταν αυτός που ανέλαβε να μαρκάρει προσωπικά τον Εσκομπάρ σε μια κλασική κατάσταση ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’: Αν τον μαρκάρεις πολύ χαλαρά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να το δει σαν ασέβεια. Αν όμως τον μαρκάρεις στενά και σκληρά κινδυνεύεις να τον εκνευρίσεις και αν υπήρχε ένας άνθρωπος σε όλη την ήπειρο που δεν ήθελες να θυμώσει μαζί σου ήταν αναμφίβολα ο τύπος με το κοντό σορτσάκι, την ψηλή άσπρη κάλτσα και το χαρακτηριστικό μουστάκι, που βρισκόταν δίπλα σου στο γήπεδο. «Πρόσεχε γιατί αν με κλωτσήσεις, θα μείνεις εδώ μαζί μας» φέρεται να του είπε στην αρχή του αγώνα χιουμοριστικά ο Εσκομπάρ. «Ο Κάρλος απλά προσποιούνταν πως τον μαρκάρει. Δεν του πήρε τη μπάλα ούτε μια φορά» θυμάται ο Παρέχα.

alvarez

Δεν είναι όμως όλοι οι ποδοσφαιριστές ρεαλιστές και λογικοί την ώρα του αγώνα. Ο Λεονέλ Άλβαρεζ, που όπως είναι ξεκάθαρο από την παραπάνω φωτογραφία είχε παρουσιαστικό που θα του επέτρεπε να παίξει και στην ομάδα των επαγγελματιών παικτών αλλά και σ’αυτή του καρτέλ, ήταν ένας κλασικός αμυντικός χαφ που το παιχνίδι του φημιζόταν για την έλλειψη τακτ, κοινώς ένας από εκείνους τους Λατινοαμερικάνους αμυντικούς που σ’ένα φιλικό παιχνίδι σε 5Χ5, στην προτροπή «παιδιά, εδώ απαγορεύονται τα τάκλιν», βάζει τα γέλια, την ώρα που καθαρίζει τις τάπες του με ματωμένο μαντιλάκι.

Ο Άλβαρεζ επισκέφτηκε τη φυλακή του Πάμπλο Εσκομπάρ μαζί με τον Ρενέ Χιγκίτα και μερικούς ακόμα παίκτες από τις ομάδες της περιοχής (ένας εξ αυτών ήταν και ο Αντρές Εσκομπάρ) και βρέθηκε κι αυτός αντιμέτωπος με τον διαβόητο ‘El patron’ στο γηπεδάκι της. Αλλά ο Άλβαρεζ όταν έπαιζε μπάλα, έπαιζε μπάλα, δεν έκανε δημόσιες σχέσεις. Όπως χαρακτηριστικά θυμάται ο αδερφός του Εσκομπάρ, Ρομπέρτο, που ήταν επίσης φυλακισμένος εκεί, καθώς ο Πάμπλο τον χρησιμοποιούσε ως λογιστή του: «Η παρέα του Χιγκίτα είχε έρθει πρώτη για να παίξει μαζί μας, τη μέρα που γιόρταζε ο πολιούχος των φυλακισμένων. Πριν το ματς ο Πάμπλο τους προειδοποίησε ότι εκεί οι αγώνες καμιά φορά κρατάνε 3 και 4 ώρες, χωρίς ξεκούραση και με δυο μόνο αλλαγές να επιτρέπονται. Σε περίπτωση ισοπαλίας, είχαμε πέναλτι. Αυτοί φόρεσαν τις κανονικές τους φανέλες, εμείς φορούσαμε τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας. Ο Πάμπλο ήταν καλός παίκτης αλλά στο συγκεκριμένο ματς τον μάρκαρε σκληρά ο Λεονέλ Άλβαρεζ».

Το μεγαλείο της διήγησης δεν τελειώνει όμως εκεί. Κάποια στιγμή του αγώνα ο κουρασμένος από το δυνατό παιχνίδι του αντιπάλου του, Εσκομπάρ γύρισε προς το μέρος του για να διαμαρτυρηθεί για τα τζαρτζαρίσματα και τα τάκλιν του. Και τότε ο Άλβαρεζ, με την άνεση και το υφάκι που περιμένεις να δεις μόνο σε κάποιον αγώνα του Λιμπερταδόρες και όχι σε ένα παιχνίδι που γίνεται σε μια φυλακή στη μέση του πουθενά, στην οποία κουμάντο κάνει ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στη χώρα, που κάποτε ανατίναξε ένα γεμάτο εμπορικό αεροπλάνο επειδή ήθελε να σκοτώσει τον μελλοντικό πρόεδρο της Κολομβίας, γύρισε και του απάντησε: «Έτσι παίζεται το ποδόσφαιρο, αδερφέ».

Μια θρυλική ατάκα που σίγουρα θα έκανε περήφανο τον Κλαούντιο Τζεντίλε, και, αν το σκεφτείς λιγάκι, αποτελεί από μόνη της τη μεγαλύτερη ωδή που μπορεί να υπάρξει για το ποδόσφαιρο, που αν και αρκετές φορές επηρεάζεται από τα δεδομένα της κοινωνίας που το περιτριγυρίζει, στη βάση του παραμένει ένα μέρος με δικές του συνθήκες, ένα μέρος στο οποίο όσα ισχύουν εκτός των τεσσάρων γραμμών του δεν έχουν σημασία και αξία εντός αυτών, ένα μέρος που ο Λεονέλ Άλβαρεζ είναι το ίδιο με τον Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ Γκαβίρια. Και για όσους αναρωτιούνται: Δυο και πλέον δεκαετίες αργότερα ο Άλβαρεζ είναι ακόμα ζωντανός, αρτιμελής και μάλιστα αυτή την εποχή προπονεί την Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν.

alvarez2

Την Παρασκευή που μας πέρασε η σελίδα της εξαιρετικής σειράς ‘Narcos’ του Netflix, μας ενημέρωσε πως συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τη μέρα που ο άνθρωπος που έχτισε τη δικιά του φυλακή, απέδρασε από αυτή. Μια φυλακή από την οποία πέρασαν πολλοί διάσημοι Κολομβιανοί, αμέτρητα μοντέλα και δεκάδες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τίνος Είναι Αυτός ο Παίχτης Βρε Παιδιά;

Πριν από ένα μήνα έγινε στο Μάντσεστερ ένα παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο «Soccerex Global Convention». Θα ήταν άλλη μια τελείως αδιάφορη μάζωξη παραγόντων αν δεν υπήρχε ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος της Σπόρτιγκ Λισσαβώνας, Μπρούνο ντε Καρβάλιο. Ο Καρβάλιο είπε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: 1) Δεν ξέρω ποιος ακριβώς είναι ο ιδιοκτήτης αρκετών από […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ό,τι Πει ο Χορηγός

Εδώ και τρεις μέρες έγινε γνωστό ότι η Αφρικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) αφαίρεσε τη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα 2015 από το Μαρόκο. Το Μαρόκο ζήτησε την αναβολή της διοργάνωσης ισχυριζόμενο ότι η επιδημία του Έμπολα που πλήττει τη Δυτική Αφρική θέτει σε κίνδυνο τη διοργάνωση. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η χώρα δεν μπορεί να παρέχει τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10 σχόλια σχετικά με το “Θα έκανες ποτέ τάκλιν στον Πάμπλο Εσκομπάρ;”

  1. Ο/Η Δημητρης λέει:

    Φοβερο αρθρο,αλλα τι εννοεις ρε φιλαρακι στο τελος????Πες μας και μας αν ξερεις για αυτη την ιστορια..Η’ μηπως ειναι ψιλο ραδιο-αρβυλα?

  2. Ο/Η Τάσος λέει:

    πολύ ενδιαφέρον άρθρο

  3. Ο/Η GiannisIce λέει:

    Yπέροχος και εσύ, και ο Κολομβιανός ξάδερφος του Σάββα Κωφίδη.

  4. Ο/Η duendes λέει:

    @Δημήτρη, δεν εννοώ κάτι περίεργο. Απλά επειδή η συγκεκριμένη ιστορία είναι αρκετά μεγάλη δεν ήθελα να προσθέσω και αυτή με τον Μαραντόνα, θα γινόταν τεράστιο το κείμενο.

    Οπότε η ιστορία της συνάντησης με τον Ντιέγκο (και πιθανόν και αυτή με τη σύλληψη του Χιγκίτα λόγω Εσκομπάρ) θα γραφτεί κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

  5. Ο/Η Δημητρης λέει:

    Ευχαριστω για την απαντηση αδερφε,και ανυπομονω για το αρθρο!!Καλο καλοκαιρι μαγκες!

  6. Ο/Η Ross λέει:

    Εγω απορω πως αυτος ο Αλβαρεζ επαιζε μπαλα με τοσο μεγαλα κακαλα

  7. Ο/Η Ippokratis λέει:

    Ο ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΚΟΜΠΑΡ.

  8. Ο/Η CRS λέει:

    Θέλουμε την ιστορία με τον Μαραντόνα!

  9. Ο/Η TheHurtta λέει:

    Guest of honour

    In 1991, a go-between approached Diego Maradona, saying only that a very important person in Colombia wanted to pay him “an enormous fee” to play a friendly alongside the likes of Rene Higuita. “I was taken to a prison surrounded by thousands of guards,” claimed Maradona recently. “I said: ‘What the f**k is going on? Am I being arrested?!’ The place was like a luxury hotel. They said: ‘Diego, this is El Patron’. I didn’t read the newspaper or watch television, so I had no idea who he was! We met in an office and he said he loved my game and that he identified with me, because, like him, I’d triumphed through poverty.

    “We played the game and everyone enjoyed themselves. Later that evening, we had a party with the best girls I’ve ever seen in my life. And it was in a prison! I couldn’t believe it. The next morning, he paid me and said goodbye.”

    Read more at https://www.fourfourtwo.com/features/when-pablo-escobar-did-football-and-changed-game-colombia-forever#iuLd5gvFclF51vSW.99

  10. Ο/Η Christos λέει:

    Αλβαρεζ-Χιγκιτα-Βαλντεραμα:Δεν περιγράφω άλλο… Viva Colombia! 🇨🇴

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *