Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η ήπειρος των τρελών

Το ποδόσφαιρο λατρεύεται με πάθος σχεδόν σε όλο τον πλανήτη αλλά σε λίγα μέρη το πάθος αυτό φτάνει στα επίπεδα που συναντάει κανείς στη Λατινική Αμερική. Όπως είναι φυσικό, η υπέρμετρη αυτή λατρεία του έχει ως αποτέλεσμα συχνά-πυκνά οι άνθρωποι να ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Δίπλα ακριβώς στο Μπουένος Άιρες, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Αβεγιανέδα, εδρεύει η Ράσινγκ Κλουμπ, που αν και ανήκει στο άτυπο κλαμπ των “5 μεγάλων της Αργεντινής”, δεν είναι τόσο γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με τα μεγαθήρια της χώρας, Μπόκα και Ρίβερ. Όποιος όμως ασχολείται έστω και λίγο με το λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο ή έστω ‘βολτάρει’ συχνά στα social media (ή στο σομπρέρο) την ακούει συχνά και όχι μόνο για τα αγωνιστικά της κατορθώματα.

Λίγους μόλις μήνες πριν, άλλωστε, γράφαμε για τη φωτογραφία με έναν συγκινημένο παππού που αγκαλιάζει το εγγονάκι του λίγο μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος από το 2001 ενώ στην αρχή της χρονιάς κυκλοφορούσε παντού το βίντεο με έναν τρομερό πιτσιρικά που παρ’ ότι έχει χάσει το ένα του πόδι, όχι μόνο βρίσκεται δίπλα στην ομάδα σε κάθε παιχνίδι αλλά εντυπωσιάζει και τους πάντες με τα κατορθώματα του με τη μπάλα. (Λίγο καιρό μετά ο πιτσιρικάς έγινε ξανά θέμα εξαιτίας μιας εκπληκτικής φωτογραφίας που τραβήχτηκε στο γήπεδο της Ράσινγκ και η οποία τον δείχνει να έχει μοιραστεί με ένα φίλο του τις πατερίτσες ώστε να μπορούν να βλέπουν και οι δυο το παιχνίδι!)

To Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη η πρεμιέρα του πρωταθλήματος Αργεντινής. Η Ράσινγκ υποδεχόταν την Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες. Όπως όλοι οι οπαδοί που μένουν μακριά από το γήπεδο τους το διάστημα του καλοκαιριού, οι φίλοι των γηπεδούχων περίμεναν αυτή τη στιγμή καιρό. Σε κάποια στιγμή του αγώνα και στη διάρκεια κάποιου τραγουδιού της κερκίδας ένα προσθετικό πόδι ξεπρόβαλε ξαφνικά από κάπου χαμηλά. Ο κάτοχος του το κουνούσε στον αέρα, ακολουθώντας το ρυθμό του συνθήματος. Το βίντεο έγινε φυσικά θέμα στην Αργεντινή και κυκλοφόρησε παντού.

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που… το συγκεκριμένο πόδι έγινε μέρος της στήριξης από την κερκίδα. Λίγους μήνες πριν και στη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος είχε εμφανιστεί, στο ίδιο πάλι σημείο, μετά από ένα γκολ της Ράσινγκ απέναντι στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, το οποίο μάλιστα είχε πετύχει ο, γνωστός μας, Φακούντο Περέιρα.

Θέλει πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια να σου αρέσει το ποδόσφαιρο και να μην αγαπάς αυτή την “ήπειρο των τρελών”, το μέρος που ένας τυφλός ξεκινάει ολομόναχος για να πάει στην άλλη άκρη του πλανήτη να δει ένα παιχνίδι (!), που ένας εξοργισμένος οπαδός πετάει στο γήπεδο το παπούτσι του και ένας άλλος τη μασέλα του, που προπονητής βγαίνει στο γήπεδο με ομπρέλα για να τσιτώσει κι άλλο τους αντιπάλους οπαδούς, που κάποιος βλέπει το προσθετικό του πόδι σαν ένα ακόμα τρόπο για να δείξει την αγάπη και τη στήριξη του στην ομάδα του που αγωνίζεται λίγα μέτρα μακριά.

racing

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η εκδίκηση της χρονιάς

Αυτός είναι ο πιο επιτυχημένος τίτλος για όσα είδαμε στο δεύτερο ημιτελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα μεταξύ Ρίβερ και Μπόκα, σε ένα Μονουμεντάλ που έζησε στιγμές που θα μείνουν για χρόνια. Είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ole και περιγράφει τα όσα έγιναν και ξεκίνησαν με την εντυπωσιακή υποδοχή της Ρίβερ από τον κόσμο της στο κατάμεστο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ιερέας οπαδός: Από το πέταλο στην Αφρική

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αφιερώσεις τη ζωή σου στα πράγματα που αγαπάς; Από την μία, υπάρχουν πολλοί ιερείς που δεν φροντίζουν να δίνουν το παράδειγμα με τη ζωή τους και την προσφορά τους. Από την άλλη, υπάρχει κι ο πατέρας Χουάν Γκαμπριέλ Αρίας. Ένας ιερέας που έχει αφοσιωθεί στο να βοηθάει τον κόσμο, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *