Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο Καρλέτο τα έβαλε με ένα πέταλο

Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις ένα ματς ανάμεσα σε πάνω από χίλια; Ο Κάρλο Ματσόνε (για τους φίλους Καρλέτο) είναι ένας κλασσικός Ρωμαίος που μιλάει με βαριά τοπική προφορά (σαν του Τότι). Κεντρικός αμυντικός ως ποδοσφαιριστής, έκλεισε την καριέρα του στην Άσκολι, παίζοντας στην τελευταία του σεζόν σαν παίκτης-προπονητής, μόλις στα 31 του, όταν ο τότε πρόεδρος της ομάδας διέκρινε ότι ο Ματσόνε ήξερε από μπάλα και τον έπεισε να αναλάβει. Πράγματι, το μέλλον τον δικαίωσε. Ο Ματσόνε έμεινε αρκετές σεζόν στην Άσκολι και έχει το ρεκόρ αγώνων στην Ιταλία, πάνω από 1000 παιχνίδια έχει μανατζάρει σε μια καριέρα που ξεκίνησε το 1968 και κράτησε σχεδόν 40 χρόνια, με τα περισσότερα από αυτά στην Α’ εθνική.. Από τα χέρια του έχουν περάσει πολύ μεγάλοι παίκτες, τον Τότι τον θεωρούσε γιο του, ο Πίρλο άλλαξε θέση με τον Ματσόνε, ο Μπάτζιο πέρασε δεύτερη νεότητα, ενώ Κόντε και Γκουαρδιόλα πήραν αρκετά στοιχεία ως προπονητές. Δούλεψε σε πολλούς συλλόγους, αλλά η καρδιά του ήταν πάντα στη Ρόμα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2001 γράφτηκε μια από τις στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του Ματσόνε. Η Μπρέσιά του υποδεχόταν την Αταλάντα στο εκτός-Μιλάνου μεγάλο ντέρμπι της Λομβαρδίας. Δυο πόλεις με κόντρα αιώνων, δυο ομάδες που δεν θέλουν να χάνουν ποτέ αυτά τα ματς. Πριν τον αγώνα παρουσιάστηκε ο Πεπ Γκουαρδιόλα (φορώντας από τότε τα ίδια χίπστερ ρούχα ρε φίλε), το 30χρονο νέο απόκτημα της ομάδας της Μπρέσια και ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός. Οι τιφόζι της Αταλάντα που έκαναν τα περίπου 50 χιλιόμετρα από το Μπέργκαμο μέχρι το Στάδιο Μάριο Ριγκαμόντι είδαν την Μπρέσια να προηγείται με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρομπέρτο Μπάτζιο στο 24′. Πριν όμως καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων, η Αταλάντα κατάφερε να κάνει το 1-2 μέχρι το 29′ και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου το σκορ είχε γίνει 1-3. Στο πέταλο των φιλοξενούμενων πετούσαν από χαρά και μια που δεν είναι τα καλύτερα παιδιά άρχισαν να ειρωνεύονται και να βρίζουν τον Κάρλο Ματσόνε. Τόσο για την καταγωγή του από τη Ρώμη (η κλασική κόντρα βορρά-νότου), όσο και να τα βάζουν με την οικογένειά του.

Ο Ματσόνε αρχίζει και φορτώνει, καθώς λίγους μήνες πιο πριν άκουγε τα ίδια συνθήματα στην ήττα με 0-3 ανήμερα των 64ων γενεθλίων του, πάλι από τους ίδιους αντιπάλους. Μπαίνει στα αποδυτήρια και ζητάει από τους παίκτες του μια ανατροπή που θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια, ενώ κάνει και δύο αλλαγές. Η Αταλάντα συνεχίζει να κυριαρχεί, χάνει δυο μεγάλες ευκαιρίες με τον Κομαντίνι για το 1-4, τα συνθήματα συνεχίζονται από τους ταξιδιώτες του Μπέργκαμο. Ο Μπάτζιο όμως δίνει ξανά το παρόν, παίζει με πλάτη λες και είναι ο Κλόζε και κάνει το 2-3. Ο Καρλέτο εκρήγνυται, σηκώνεται από τον πάγκο και απευθύνεται στους τιφόζι της Αταλάντα: “Αν ισοφαρίσουμε θα έρθω εκεί”. Κανείς δεν τον πιστεύει.

bergamo

Το ματς συνεχίζεται και καθώς περνάει η ώρα, φαίνεται ότι η υπόσχεση δεν θα τηρηθεί. Οι Μπεργκαμέζοι αρχίζουν πάλι τα συνθήματα καθώς πλησιάζουμε στις καθυστερήσεις. Ο μικρός Βούδας είναι εκεί όμως για να σώσει την κατάσταση. Η Μπρέσια κερδίζει φάουλ που καταλογίζει ο Κολίνα, ο Ρόμπι το εκτελεί και η μπάλα καταλήγει κάπως στα δίχτυα για το τρίτο γκολ του Μπάτζιο. Ο Ματσόνε στα 64 του, με το άσπρο μαλλί και την κοιλίτσα αρχίζει ένα τρέξιμο (τζόκινγκ θα το χαρακτήριζα) προς το πέταλο, κάποιος προσπαθεί να τον συγκρατήσει, αλλά αυτός είναι σε φάση “αφήστε με, θα κάμω ζημιά”. Διασχίζει όλο το γήπεδο βρίζοντας στην αργκό της Ρώμης και φτάνει στους Μπεργκαμέζους για να τους τα πει ένα χεράκι, ενώ αυτοί του πετάνε αντικείμενα. Η εκδίκηση έχει έρθει. Ο Ματσόνε με τη βαριά φωνή δηλώνει μετά το τέλος του αγώνα ότι τόσα χρόνια έχει ανεχτεί πολλά, αλλά δεν δέχεται να βρίζουν τους νεκρούς γονείς του και την πατρίδα του τη Ρώμη. “Οι Μπεργκαμέζοι πρέπει πλένουν το στόμα τους πριν μιλήσουν για τη Ρώμη” λέει και περιμένει το φύλλο αγώνα. Τιμωρείται τελικά από την λίγκα με αρκετές αγωνιστικές, αλλά δεν το μετανιώνει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο χειρότερος επιθετικός στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ

Μια μέρα του Νοεμβρίου του 1996 ο προπονητής της Σαουθάμπτον, Γκρέιαμ Σούνες, έλαβε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Ζόρζ Γουεά, ο οποίος μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε ανακηρυχθεί καλύτερος παίκτης του κόσμου. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε μετά ο Σούνες, ο Γουεά του μίλησε για έναν ξάδερφο του από τη Σενεγάλη, ο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εκδίκηση τρώγεται παγωμένη; (30 χρόνια πιο μετά)

22 Δεκεμβρίου του 1983. Η πόλη Αβεγιανέδα του Μπουένος Άιρες είναι και πάλι βαμμένη στα κόκκινα και στα μπλε. Ένα ακόμα κλάσικο μεταξύ των δυο ιστορικών της ομάδων, της Κλουμπ Ατλέτικο Ιντεπεντιέντε και της Ράσινγκ Κλουμπ. Μόνο που δεν είναι ένα ματς γοήτρου απλά. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι η τελευταία αγωνιστική και η Ιντεπεντιέντε με […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “Όταν ο Καρλέτο τα έβαλε με ένα πέταλο”

  1. Ο/Η DamianosGz λέει:

    Fucking Legend

  2. Ο/Η Antoine Griezmann λέει:

    Ούτε καν μπορώ να φανταστώ τί θα είχαν σούρει στον Ματσόνε διάφοροι πουθενάδες εγχώριοι αθλητικογράφοι, απ’ αυτούς που έγραφαν ότι ο αλήστου μνήμης Μπιγκόν ήταν ο προπονητής που ανέδειξε το ταλέντο του Μαραντόνα.

    Ο πληθωρικός «Σορ Καρλέτο» (κυρ-Καρολάκος) δεν ήταν τυχερός να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή ώστε να κερδίσει ένα σκουντέτο.

    Όμως, ήταν αρκετά ικανός και αγαπητός, ώστε να τιμηθεί από τους Ιταλούς συναδέλφους του με το επίζηλο βραβείο του «Χρυσού Πάγκου» για το σύνολο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας (Panchina d’oro alla carriera). Οι άλλοι τρεις στους οποίους έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο είναι ο Βιτσίνι, ο Μπεαρτσότ και ο Τσέζαρε Μαλντίνι. Όχι κι άσχημα, έτσι δεν είναι;

    Τον Ματσόνε τον εκτίμησα ως προπονητή, παρακολουθώντας τους αγώνες της Μπολόνια για το Κύπελλο Ουέφα της σεζόν 1998-99. Είχε φτιάξει μια σκληροτράχηλη παλιομοδίτικη «ιταλική» ομάδα, που έπαιζε υποδειγματικά ένα αμυντικογενές 4-4-2 και έφτασε μια ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης.

    Αποκλείστηκε στο εκτός έδρας γκολ από τη Μαρσέιγ των Μπλαν, Ντουγκαρί, Γκαλάς, Ραβανέλι και Ντομορό. Με πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Μπλαν, τρία λεπτά πριν από τη λήξη του επαναληπτικού ημιτελικού στην Μπολόνια (0-0 και 1-1, οι δύο συγκλονιστικοί αγώνες).

    Εκείνη η Μπολόνια είχε τερματοφύλακα τον Αντονιόλι. Απροσπέλαστο αριστερό μπακ-χαφ τον Παραμάτι. Σέντερ μπακ τον ευφυή και γρήγορο Μπία. Δεξί εξτρέμ τον ταχύτατο ντριμπλέρ Μπινότο. Box-to-box οχτάρι τον ακούραστο και τεχνίτη πασέρ Μαρόκι. «Τρεκουαρτίστα» (κάτι ανάμεσα σε δεκάρι και κρυφό κυνηγό) τον χαρισματικό σκόρερ Σινιόρι. Και σέντερ φoρ τον γιγαντόσωμο Σουηδό Κένετ Άντερσον, να «σπάει» την μπάλα με το κεφάλι στους επερχόμενους Σινιόρι και Μαρόκι.

    Για όσους αγαπούν το ιταλικό ποδόσφαιρο και γενικά την ποδοσφαιρική τακτική, πολλοί ευρωπαϊκοί αγώνες εκείνης της Μπολόνια (Bologna) υπάρχουν στο youtube.

    Σπουδαίο άρθρο Elaith. Αξέχαστες αναμνήσεις.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Πολύ αξιόλογος προπονητής, τόσο στην τακτική όσο και στην προσέγγιση των ποδοσφαιριστών.
    Με την Μπρέσια νομίζω είχε κάνει 15 ισοπαλίες την προηγούμενη σεζόν, παίρνοντας Χ με Γιούβε, Μίλαν κτλ.

    Την θυμάμαι εκείνη την Μπολόνια, γενικά ήταν ωραία χρόνια για όσους μας άρεσε το Καμπιονάτο. Καμία σχέση με αυτό το χάλι που βλέπουμε τώρα.

  4. Ο/Η panagx2 λέει:

    Το σόου του Ματσόνε συνεχίστηκε και στην συνέντευξη Τύπου.
    Αφού πήγε με χαρακτηριστική καθηστέρηση,ζήτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους και τον αντίπαλο προπονητή είπε, περίπου, τα εξής:
    “Καθηστέρησα γιατί άκουγα τους οπαδούς της Αταλάντα σε όλο τον αγώνα να αποκαλούν την μακαρίτισσα τη μητέρα μου πουτάνα, οπότε όταν τέλειωσε το ματς πήρα τηλέφωνο τις δύο αξιώτιμες αδερφές μου για να τις ρωτήσω αν η μητέρα μας είχε καταγωγή από το Μπέργκαμο¨.”
    Και κάπου εκεί τελείωσε και η συνεντευξη τύπου.

  5. Ο/Η ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΡΕΑΛ λέει:

    ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΗ ΣΑΙΤΑΡΑ ΣΑΣ… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΤΡΟΜΕΡΟΙ!! ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ (ΤΟ 94 ΓΕΝΝΗΘΗΣ) ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΣΑ. ΑΠΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ ΑΜΥΔΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΣΙΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑ… ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΛΑΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΑΡΛΕΤΟΥ…
    ΥΓ. ΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ GRANDE TORINO ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

  6. Ο/Η maskaras λέει:

    Τεράστιος και άρρωστος Ρομανίστας!

  7. Ο/Η mitsmanen λέει:

    Μου εχει πει Ιταλος φιλος ιστορια για τον Ματσονε- σε καποια ομαδα του (σορρυ αλλα δεν θυμαμαι ποια κ ποτε,κι επισης βαριεμαι αφανταστα τωρα για να ψαξω)οι φιλαθλοι ηταν διχασμενοι αν τον ηθελαν ή οχι και ετσι κανονιστηκε ραντεβου Ματσονικων και αντι-Ματσονικων σε καποιο οικοπεδο εκτος πολης ενα βραδυ και το θεμα διευθετηθηκε (sic) με το κλασσικο πατροπαραδοτο ταβερνοξυλο.Οι Ματσονικι νικησαν (”στα σημεια ή με νοκ αουτ;” θα πειτε,δεν το καθιστα η ιστορια απολυτως σαφες) στα κλωτσομπουνια και ο αλλενατορε ουδεποτε αμφισβητηθηκε ξανα.
    Ομορφα κι απλα.Λατρεμενη Ιταλια.

  8. Ο/Η Elaith λέει:

    Θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα έτσι στην ΑΕΚ επί Ντούγιαν Μπάσκεβιτς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *