Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Πιάνοντας την μύτη σου στο Μπομπονέρα

teo_ok_1

Ο Τεόφιλο Γκουτιέρες είναι ένας Κολομβιανός επιθετικός που σκοράρει στις εστίες, αλλά συχνότερα σκοράρει σε εξωαγωνιστικές υποθέσεις. Οι παλιότεροι ίσως να τον θυμούνται όταν έβγαλε στα αποδυτήρια της Ράσινγκ Κλουμπ αεροβόλο και απείλησε τον συμπαίκτη του Σάχα. Από τότε πέρασε από διάφορες ομάδες και όταν πήγε στη Ρίβερ έγινε κόκκινο πανί για τους οπαδούς της Μπόκα που δεν χάνουν ευκαιρία να τον κοροϊδέψουν. Ο δρόμος πέρσι τον έβγαλε στην Πορτογαλία και την Σπόρτινγκ, ενώ φέτος επέστρεψε στην Αργεντινή με τα χρώματα της Ροσάριο Σεντράλ. Η μοίρα τον έφερε να σκοράρει το πρώτο του γκολ μέσα στο Μπομπονέρα ισοφαρίζοντας σε 1-1 την Μπόκα.

https://www.youtube.com/watch?v=3O1JRRfMLnQ

Δεν αρκούσε όμως που έβαλε γκολ, έπρεπε να το τρίψει και στην μούρη των οπαδών, καθώς πήγε στο σημαιάκι του κόρνερ και με χαρακτηριστική κίνηση έκανε τη διαγώνια ρίγα της φανέλας της Ρίβερ επανειλημμένα, για να εκνευριστεί κι ο πιο ψύχραιμος. Οι παίκτες της Μπόκα δεν το είδαν με καλό μάτι, διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή τόσο για οφσάιντ (που δεν υπήρχε), όσο και για την κίνηση του Τέο. Στη συνέχεια πήγαν να καθαρίσουν οι ίδιοι, καθώς την έπεσαν στον Κολομβιανό που το έπαιζε Κινέζος σε στιλ Άσπα Τσίνα “δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σας”. Μέσα στον κακό χαμό, σε κάποια φάση σε ένα αθώο σπρώξιμο έπεσε θεαματικά κάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=2qIaF1N10s0

Το αποτέλεσμα ήταν ο διαιτητής να τον αποβάλλει μαζί με τον Σεντουριόν της Μπόκα (όπως και στον στρατό, έτσι και στην μπάλα, κάποιος είναι η λεγόμενη καμπανόφατσα που μπορεί να πλακώνονται 22 παίκτες αλλά θα την πληρώσει αυτός). Το σόου όμως του Τέο δεν σταμάτησε εκεί. Γράφοντας μια ακόμα σελίδα στις κόντρες Μπόκα-Ρίβερ (όπως η περιβόητη είσοδος Πασαρέλα με την ομπρέλα, και η έξοδος Τσάβες στο Μονουμεντάλ) ο Γκουτιέρες πήρε αργά αργά τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Φεύγοντας προς το πέταλο των φανατικών, δηκτικά πανηγύρισε ξανά το γκολ δείχνοντας τον ουρανό, στη συνέχεια έπιασε επιδεικτικά την μύτη του και στο τέλος έκανε ξανά την κίνηση για τη φανέλα της Ρίβερ, υπό την προστασία της ασπίδας ενός αστυνομικού.

0011854871Ο πρωτοπόρος Ανχελίτο Λαμπρούνα κάτω δεξιά και οι μαθητές του

Κι αν αναρωτιέστε για την κίνηση με την μύτη, υπάρχει εξήγηση και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρώτος διδάξας ήταν ο Άνχελ Λαμπρούνα, ίσως η μεγαλύτερη μορφή της Ρίβερ Πλέιτ, καθώς σκόραρε περίπου 300 φορές με τα χρώματά της και κέρδισε ως παίκτης και προπονητής 15 πρωταθλήματα. Όταν ήταν προπονητής τη δεκαετία του 1970, σε μια είσοδό του στο Μπομπονέρα και πηγαίνοντας προς τον πάγκο έπιασε την μύτη του. Οι δημοσιογράφοι μετά το τέλος του αγώνα τον ρώτησαν τον λόγο και ο ίδιος απάντησε: “μα δεν νιώσατε την μυρωδιά της κοπριάς;” (μπόστα, ένα από τα παρατσούκλια της Μπόκα σημαίνει κοπριά κι οι οπαδοί περήφανα αποκαλούνται Μποστέρος). Η κίνηση αυτή έμεινε γνωστή και στο μέλλον επαναλήφθηκε και από άλλους Μιγιονάριος μέσα στο Μπομπονέρα. Τον Ραμόν Ντίας, τον Φερνάντο Καβενάγκι, τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο (αν και κάποιοι λένε ότι ήταν τυχαίο) και φυσικά τον ίδιο τον Τεόφιλο Γκουτιέρες το 2013 ξανά.

River-Bombonera-Boca-Lorena-Lucca_CLAIMA20141121_0088_17Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

Τρία χρόνια αργότερα, με άλλη φανέλα πλέον, ο Γκουτιέρες δεν σταμάτησε να δείχνει ότι αν έχεις παίξει σε έναν από τους δύο συλλογούς είσαι για πάντα μέλος τους, για πάντα υπερασπίζεσαι τα χρώματα της ομάδας όταν πετυχαίνεις τον μισητό αντίπαλο. Είναι από αυτές τις στιγμές που λες ότι οι ασόβαροι παίκτες προκαλούν τη βία, από την άλλη δεν μπορείς να μην συναρπάζεσαι από τέτοιες ιστορίες ποδοσφαιρικής γραφικότητας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα δύσκολα χρόνια του Λουίς Σουάρες στην Ουρουγουάη

Η Νότια Αμερική αποτελούσε πάντα έναν παράδεισο για τις ομάδες της Ευρώπης. Μια ανεξάντλητη πηγή ποδοσφαιρικού ταλέντου, συνήθως σε προσιτές τιμές, που γέμιζε τα ρόστερ των συλλόγων. Με τα χρόνια να περνούν, το σκάουτινγκ και τα ταξίδια να γίνονται όλο και πιο εύκολα, οι ηλικίες των παικτών που περνούσαν τον Ατλαντικό έγιναν όλο και μικρότερες. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που οι οπαδοί της Ιντεπεντιέντε έκλαιγαν και τραγουδούσαν ταυτόχρονα

Στο δικό μου ποδοσφαιρικό οπαδόμετρο το να βλέπεις την ομάδα σου να χάνει και να υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της μπροστά στα μάτια σου, μέσα στο γήπεδο σου, στο δεύτερο σου σπίτι, σ’ αυτό που μεγάλωσες και αυτό που συνδύασες με μεγάλα παιχνίδια και φημισμένους αντιπάλους, το να ακούς ήδη στα αυτιά σου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Πιάνοντας την μύτη σου στο Μπομπονέρα”

  1. Ο/Η nearxos λέει:

    Τελικά την κόκκινη γιατί την έφαγε;

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Για τον πανηγυρισμό του που θεωρήθηκε προκλητικός. Στα επεισόδια δεν συμμετείχε.

  3. Ο/Η Julio Olarticoechea λέει:

    Όταν όμως έχεις παίξει και στις δύο;

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Δεν είναι μεγάλη η λίστα και συνήθως ταυτίζονται με τη 2η που έπαιξαν (ή είναι τόσο τεράστιες φιγούρες που γενικά ο κόσμος με τα χρόνια το ξεπέρασε).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *