Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το τραγούδι του πούμα (παραπάμ)

Στην Λατινική Αμερική της ποδοσφαιρικής γραφικότητας (συνήθως με καλό τρόπο), οι σπίκερ παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία της ατμόσφαιρας (όταν δεν τη ζεις μέσα στο γήπεδο). Ο τόνος της φωνής, ο ρυθμός, η μουσικότητα που δείχνουν και σε κάνουν να παρακολουθείς ακόμα και βαρετά ματς πιο ευχάριστα και φυσικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πάντα πολιτική ορθότητα. Κι αν στους μεγάλους σταθμούς συνήθως γίνονται και σοβαρές αναλύσεις για τους αγώνες, στα μικρότερα ραδιόφωνα επικρατεί το πάθος και ο οπαδισμός από τους σχολιαστές.

Ένας τέτοιος τύπος είναι ο Ντανιέλ Μόγιο, ένας θεούλης με επικό μαλλί φωλιά πουλιού συν λασπωτήρα, που πολύ παραπάνω από δημοσιογράφος είναι οπαδός της Μπόκα. Ανάμεσα στους δεκάδες παρεμφερείς, ο Μόγιο έμεινε γνωστός για μια συγκεκριμένη περιγραφή του στον αγώνα Ρίβερ-Μπόκα για το Κόπα Σουνταμερικάνα του 2014. Μια περιγραφή που έγινε viral και σχεδόν σε κάνει να τον λυπάσαι. Σχεδόν. Η Μπόκα κέρδισε πέναλτι κι ο Εμανουέλ Τζιλιότι πήρε την μπάλα στα χέρια του για να δώσει το προβάδισμα στον εξαιρετικά κρίσιμο αγώνα. Εκεί ξεκίνησε το σόου του Μόγιο. Ο Τζιλιότι με παρατσούκλι “το πούμα” ήταν η πηγή έμπνευσης του σπίκερ. “Παραπάμ, έβαλα το τραγούδι του πούμα. Παραπάμ, έχει την μπάλα το πούμα Τζιλιότι. Θα το χτυπήσει ο Τζιλιότι. Παραπάμ.”

Mε τον Τζιλιότι να αντιδρά στα λέιζερ των οπαδών της Ρίβερ και το πέναλτι να καθυστερεί, ο Μόγιο συνεχίζει το σόου μιλώντας για τις ψυχές στο γήπεδο, τη ζωή του Τζιλιότι που αυτό που ήθελε το έχει στα χέρια του και άλλα τέτοια. Το πούμα αντιμετωπίζει τον τερματοφύλακα Μπαροβέρο και καθώς παίρνει φόρα τα παραπάμ γίνονται πιο έντονα. Ο Μπαροβέρο αποκρούει και για περίπου 15″ δεν ακούγεται κιχ από τον σπίκερ που μέσα του πρέπει να περνάει έναν κυκεώνα συναισθημάτων οργής, στενοχώριας, απογοήτευσης. Όταν βρίσκει το κουράγιο και αποφασίζει να μιλήσει λέει την επική ατάκα: “Πόσα πράγματα χάθηκαν με αυτό το πέναλτι, ε;” και μετά να σχολιάσει το πόσο κακοχτυπημένο ήταν το πέναλτι.

Ο Τζιλιότι

Φυσικά η περιγραφή αυτή έμεινε θρυλική στους οπαδούς της Ρίβερ και το παραπάμ χρησιμοποιήθηκε σε άπειρα memes, καθώς η Ρίβερ κέρδισε τελικά. Ο Μόγιο έχει προσφέρει φυσικά και άλλες τέτοιες ατάκες όπως στο Σούπερ Καπ Αργεντινής, όταν η Μπόκα έχασε με 4-0 από την Σαν Λορένσο. Στο πρώτο (τρομερό) γκολ του Φερνάντο Μπελούτσι είπε το επικό: “Στην ανιψιά μου αρέσει ο Μπελούτσι κι εγώ της είπα ‘αυτός ο ποδοσφαιριστής δεν υπάρχει'”, ενώ στο 2-0 του Μάτος έσκασε λέγοντας: “Θα με αρρωστήσουν! Θα με αρρωστήσουν! Θα με αρρωστήσουν! Θα με αρρωστήσουν! Θα με αρρωστήσουν!” σαν μάντρα θιβετιανού μοναχού.

Στο 0.28′ η γκολάρα Μπελούτσι, στο 2.10′ ο Μόγιο αρρωσταίνει

Ο Μόγιο πάντως πήρε (μια μικρή) εκδίκηση από όλους αυτούς που τον κοροϊδεύουν, σε ένα επόμενο Ρίβερ-Μπόκα 0-1, όταν στο γκολ τoυ Νικολάς Λοντέιρο άρχισε τα παραπάμ-παμ-παμ και πανηγυρίζοντας έβγαλε όλα αυτά που κρατούσε μέσα του με φωνή Διονύση Παπαγιαννόπουλου: “Θέλατε το παραπάμ; Τώρα το έχετε. Παραπάμ-παραπάμ-παραπάμ, το θέλατε για ringtone στα κινητά σας; Πάρτε το”. Κι η ζωή στα αθλητικά ραδιόφωνα της Αργεντινής συνεχίζεται.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Αρέβαλο Ρίος είναι η προσωποποίηση της Ουρουγουάης

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουνίου η Ουρουγουάη έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας απέναντι στην Κολομβία. Ο Αρέβαλο Ρίος έβγαλε κανονικά όλο το 90λεπτο, όπως ακριβώς είχε κάνει και στα προηγούμενα τρία παιχνίδια των ομίλων. Την Κυριακή η αποστολή της ομάδας επέστρεψε στο Μοντεβίδεο και όλοι οι παίκτες έφυγαν για τις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το πιο χαλαρό πέναλτι όλων των εποχών

Τον Ιούνιο του 2012 η πόλη Σαν Φερνάντο της Καταμάρκα, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, φόρεσε τα καλά της για να φιλοξενήσει τον έναν εκ των δυο ημιτελικών του Κυπέλλου Αργεντινής, μια διοργάνωση που διεξαγόταν για πρώτη φορά μετά το 1970. (Το Κύπελλο Αργεντινής δημιουργήθηκε το 1969. O νικητής της διοργάνωσης θα κέρδιζε αυτόματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Το τραγούδι του πούμα (παραπάμ)”

  1. Ο/Η Αντώνιος Κασκαρίνος λέει:

    Καλός ο παραπαπάμ αλλά ο δικός μας ο πουρουπουπού τον έχει 3-0..
    Σε φωνή , σε γραφικότητα και σε εξωτερική εμφάνιση..

  2. Ο/Η joe λέει:

    Σας ευχαριστώ γι΄αυτό το βίντεο,δεν το χα δει.Έλιωσα με την ανηψιά,τα γαλλικά που του φεύγουν μετά απο κάθε γκολ και το παραλήρημα στο τέλος.Θεούλης!Στο τελευταίο βίντεο δε, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ γραφικότητας.

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Ναι είναι απίστευτος κάφρος. Θα μπορούσα να κάνω πλήρη μετάφραση όσων λέει, αλλά θα έβγαινε τεράστιο το κείμενο. Αυτό με την ανιψιά και τον Μπελούτσι είναι απίστευτο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *