Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στο τέλος θα μείνει μόνο ο Λούκας

Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι από εσάς έχετε ανοίξει κουβέντα με κάποιο φίλο της Λίβερπουλ για τον Λούκας Λέιβα αλλά είμαι σίγουρος πως όσοι το έχετε τολμήσει μιλούσατε ώρα για τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο των “κόκκινων” του Μέρσεϊσάιντ. Επίσης είμαι -σχεδόν- σίγουρος πως δεν βγάλατε καμία μα καμία άκρη για το ταλέντο του και τι είναι αυτό που τον έχει κάνει να είναι ο παλαιότερος στο υπάρχον ρόστερ (και ανάμεσα στους αρχηγούς)  μιας και ο Λούκας το καλοκαίρι που θα έρθει θα έχει συμπληρώσει αισίως τα 10 χρόνια στο Άνφιλντ. Ήταν 26 Ιουλίου του 2007 όταν ο Ράφα Μπενίτεζ έβγαλε από τα ταμεία της ομάδας το ποσό των 5 εκατομμυρίων λιρών για να φέρει στο Άνφιλντ τον ταλαντούχο Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ της Γκρέμιο, βλέποντας στο πρόσωπό του τον παίκτη που θα έδινε τις απαιτούμενες ανάσες στους Αλόνσο και Μασκεράνο μιας και ο Στήβεν Τζέραρντ προοριζόταν να μετατεθεί πιο μπροστά στη διάταξη του Ράφα και να παίξει πίσω ακριβώς από τον Φερνάντο Τόρες που έφτασε -και αυτός- εκείνο το καλοκαίρι για να δώσει το εύκολο γκολ που η ομάδα έψαχνε από τα χρόνια του ‘Ιαν Ρας και του Ρόμπι του Φάουλερ. Το τελευταίο είναι αστείο αλλά θα μπορούσε να γίνει εύκολα πιστευτό από αρκετούς.

Ο Λούκας αυτές τις 10 σεζόν δεν κατάφερε να γίνει ποτέ ο βασικός αμυντικός μέσος της ομάδας μιας και το ταλέντο του δεν υπήρξε ποτέ σπουδαίο και επίσης είχε να συναγωνιστεί μερικούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την ομάδα για τις θέσεις των αμυντικών-κεντρικών χαφ. Ο Λούκας Λέιβα δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός αλλά είναι και δύσκολο να τον περάσεις. Δεν έχει κάποια σπουδαία τεχνική αλλά μπορεί να παίξει την μπάλα με τη μία σε μικρές αποστάσεις (τι όχι;). Δεν έχει με τίποτα το γκολ. Δεν έχει την μακρινή μπαλιά. Δεν είναι πολύ γρήγορος αλλά δεν είναι και αργός. Δεν είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι αλλά ξέρει να παίρνει σωστές θέσεις -γι’ αυτό καλύπτει επιτυχώς και τη θέση του στόπερ- και επίσης μπορεί να κόψει μπάλες δίχως να χρειαστεί να κάνει ένα δυνατό (βρετανικό) τάκλιν. Ο Λούκας Λέιβα είναι η μετριότητα προσωποποιημένη σε ένα όμορφο πρόσωπο με ξανθά μαλλιά και λαμπερό χαμόγελο. Ο Λούκας Λέιβα επίσης έχει κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια μόνο ένα λιγκ καπ (κόντρα στην Κάρντιφ το 2012) χωρίς όμως να βρίσκεται καν στην αποστολή του τελικού αλλά έχει επιβιώσει, ως άλλος Χαιλάντερ, και έχει καταφέρει να βρίσκεται σε κάθε ρόστερ με κάθε προπονητή. Με Μπενίτεζ, με Χότζσον, με Νταλγκλίς, με Ρότζερς και τώρα και με Κλοπ, κυρίως ως κεντρικός -γκαφατζής- αμυντικός που σκορπά απλόχερα το γέλιο ακόμα και στους συμπαίκτες του τρολλάροντας ακόμα και ο ίδιος τον εαυτό του μετά από κάποιος -συχνό- λάθος.

Και πάμε στο παράδοξο της υπόθεσης. Όταν ήρθε ο Λούκας, στην ομάδα υπήρχαν ο Αλόνσο, ο Τζέραρντ, ο Μασκεράνο και ο νέος Βιεϊρά, Μοχάμεντ Σισοκό (αγαπημένο παιδί του Ράφα από την κοινή τους παρουσία στη Βαλένθια) για τις θέσεις στον άξονα. Το Γενάρη του 2008 ο Ρανιέρι αγόρασε τον Σισοκό στη Γιουβέντους για 11 εκατομμύρια λίρες δίνοντας έτσι δίχως να το γνωρίζει στον Βραζιλιάνο τον απαραίτητο χώρο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Αυτό φυσικά και δεν έγινε ποτέ και μάλιστα από τότε άρχισε μια ωραιότατη ιστορία με ένα σωρό παίκτες να έρχονται και να φεύγουν (άλλοι ως αποτυχημένοι-άλλοι ως επιτυχημένοι), όλοι για τις θέσεις των κεντρικών χαφ δίπλα πάντα στον λατρεμένο μας Λούκας. Ποιος όμως από όλους αυτούς δεν έφυγε ποτέ αλλά δεν κατάφερε και ποτέ να ηγηθεί; Πολύ σωστά μαντέψατε. Ο αγαπημένος ξανθομάλλης Βραζιλιάνος. To καλοκαίρι του 2009 η Λίβερπουλ θα χάσει τον Αλόνσο που θα φύγει για τη Ρεάλ και ο Μπενίτεζ θα φέρει ως αντικαταστάτη τον τραυματία Αλμπέρτο Ακουιλάνι (έλα μη γελάτε) σε μια μεταγραφή που θα τη θυμόμαστε πάντα  όταν θα έχουμε τις μαύρες μας. Εκείνη η σεζόν θα είναι η πιο γεμάτη για τον Λούκας αλλά τραγική δυστυχώς για την ομάδα. Το επόμενο καλοκαίρι η Λίβερπουλ θα χάσει και τον Μασκεράνο που θα φύγει για τη Βαρκελώνη και θα δει τον άξονά της να γεμίζει με παίκτες όπως ο Πόουλσεν, ο Μεϊρέλες και ο Τζόντζο ο Σέλβεϊ. Και οι τρεις θα πωληθούν τα επόμενα χρόνια. Ο Λούκας φυσικά θα μείνει παρέα με τον Τζέραρντ και τον Τζέι τον Σπίρινγκ αλλά χωρίς ποτέ να λογίζεται σαν βασικός. Ούτε όταν ήρθε ο Χέντερσον και ο Τσάρλι ο Άνταμ επί Νταλγκλίς, ούτε όταν ήρθε ο Άλεν και ο Τσαν επί Ρότζερς, ούτε όταν ήρθε ο Βαινάλντουμ και ο Γρούγκιτς επί Κλοπ. Σε όλους αυτούς βάλτε και μερικά ταλέντα που ποτέ δεν βρήκαν χώρο όπως ο Ρόσιτερ και ο Σούσο και κάντε τη σούμα. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσο θα παίξει στη συνέχεια ο Λούκας και αν θα καταφέρει να κερδίσει κάποιο σπουδαίο τίτλο με την ομάδα αλλά τον φαντάζομαι στα 50 με τη φανέλα της Λίβερπουλ να ανανεώνει για ακόμα ένα χρόνο και να ονειρεύεται πως επιτέλους θα κάνει μια μεγάλη σεζόν με την ομάδα. Άλλωστε όπως έγραψα και στον τίτλο “Στο τέλος θα μείνει μόνο ο Λούκας”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Κρίστιαν “Γκομίτο” Γκόμες

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε μικρές ομάδες, που απόλαυσαν το χειροκρότημα του κόσμου. Υπάρχουν αρκετοί που κατάφεραν με τις εμφανίσεις τους να παίξουν και σε μεγαλύτερες, πιο ιστορικές ομάδες. Υπάρχουν κάποιοι που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα παίζοντας σε άλλες χώρες και χιλιάδες που κέρδισαν τίτλους. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένοι που γύρισαν στα ποδοσφαιρικά γεράματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι θεατές

(27/10/2013 – Φωτογράφος: Kirsty Wigglesworth, AP) Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω, στον πυρήνα της δράσης ο Φερνάντο Τόρες προλαβαίνει να πλασάρει τη μπάλα προς το τέρμα ενώ ο Μάρτιν Ντεμικέλις προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσοβήσει το γκολ, στον πρώτο εξωτερικό κύκλο ο πιο κοντινός θεατής όλων, Ματίγια Νάστασιτς, παρακολουθεί τη φάση ξαπλωμένος στο χόρτο, στον δεύτερο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9 σχόλια σχετικά με το “Στο τέλος θα μείνει μόνο ο Λούκας”

  1. Ο/Η Darkcity λέει:

    Την ίδια απορία είχα και για το Ροσίτσκι. Πώς άντεξε 10 χρόνια στην Άρσεναλ.

  2. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Darkcity είσαι σωστός. Μια δεκαετία και ο Τσέχος στο Λονδίνο. Υπήρχαν σεζόν που είχα ξεχάσει την ύπαρξή του και ξαφνικά κάπου μετά την 15η αγωνιστική τον έβλεπες να περνάει αλλαγή. Μετά έπαιζε 2-3 βασικός και μετά 2-3 πάλι ως αλλαγή πριν τραυματιστεί ξανά.

  3. Ο/Η Τζοντζο λέει:

    Ο Λούκας καλέ μου κύριε δεν είναι ένας μέτριος παίχτης όπως αναφέρατε, ο Λούκας είναι ένας κακός παίχτης που δεν θα μπορούσε να βρει θέση ούτε στην φετινή ομάδα του Νεόκαστρου μαζί με τον μέντορα του, τον ευτραφή κύριο Ράφα.
    Αλλά ο Λούκας κρατάει κάποιες ισοροπίες στα αποδυτήρια καθώς έχει βιώσει τα χειρότερα χρόνια της ομάδας ( αυτό τουλάχιστον συνέβαινε προ Κλοπ).
    Θυμήσου τι έγινε όταν έφυγε ο ξανθός ο Φινλανδός από το κέντρο της άμυνας, προσωπικότητες από τις λίγες μέσα στα αποδυτήρια.

    Αλλή μια φορά ευχαριστούμε για άρθρο σχετικά με την μεγαλύτερη ομάδα στο νησί!

  4. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Τζόντζο θα συμφωνήσω. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Ο Χίπια ήταν και ένας πολύ καλός αμυντικός, εκτός των ηγετικών του προσόντων και τέτοιους παίκτες δεν έχουμε -δυστυχώς- στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά δεν μπορώ να βλέπω τον Λούκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

    Αγαπάει την ομάδα, δίνει το 200% όταν αγωνίζεται αλλά αυτό δεν αρκεί…

  5. Ο/Η Τζοντζο λέει:

    @gargaduaaas το καλύτερο θα ήταν να τον τιμήσουν στο τέλος της σεζόν για την 10ετή παρουσία τους και ας τον αφήσουν λίγο ακόμα μέχρι να μάθουν αγγλικά ο κουτινιο και ο φιρμινο γιατί ούτε καλημέρα δεν ξέρουν να πούνε.
    Εγώ δεν μπορώ να βλέπω αυτό το Χέντερσον πράγμα που δεν μπορεί να μαρκάρει ούτε βαλσαμωμένο πουλί, δεν γίνεται ρε φίλε, είναι ντροπή για τον σύλλογο να φοράει το περιβραχιόνιο.

  6. Ο/Η ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΡΕΑΛ λέει:

    ΜΑΓΚΕΣ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΑΠΛΑ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ… ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΝΤΕΡΜΠΑΚΑΡΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ…
    ΥΓ ΛΟΥΚΑΣ ΤΙΤΑΝΑ ΟΣΟΙ ΣΕ ΕΙΧΑΝ ΠΡΩΤΟΔΕΙ ΩΣ ΓΟΥΟΝΤΕΡΚΙΝΤ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΣ ΑΞΙΑ ΣΟΥ
    ΥΓ 2 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΥΠΟΨΙΦΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΦΑ ΠΡΟ

  7. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Τζόντζο
    για τον Χέντερσον δεν συμφωνώ. Κάνει πολλές δουλειές και είναι σκύλος. Νομίζω είναι στους πρώτους σε επιτυχημένα τάκλιν και κλεψίματα σε αυτό το πρωτάθλημα. Εννοείται όμως πως δεν είναι κάτι το σπουδαίο ποιοτικά.

    @Πλανητάρχης
    έχεις και εσύ τα δίκια σου. Αν και θεωρώ πως τα σέντερ μπακ που έχει η ομάδα είναι μια χαρά για φέτος που δεν έχουμε και Ευρώπη.Η θέση 1 είναι ένα μεγάλο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Προσωπικά ούτε ο Ρέινα μου άρεσε ιδιαίτερα μιας και δεν ήταν ποτέ σταθερός. Τον θεώρώ υπερτιμημένο κήπερ.

    ΥΓ: Πάντως και χθες είδαμε λίγο Λούκας, έστω και στο 97′ ως αλλαγή 😛

  8. Ο/Η ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΡΕΑΛ λέει:

    gargaduaaas

    ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΡ. ΛΙΓΚ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ.. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.. Π.Χ ΔΕΣ ΤΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ. Ο ΠΟΡΤΙΕΡΗΣ ΚΕΙΧΙΛ ΚΑΙ Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ ΟΤΑΜΕΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΑΙΚΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΛΟΒΡΕΝ. ΒΕΒΑΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.. ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΤΑΝ 2 ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΝΩ
    ΥΓ. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΙΠΕΡ ΤΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΥΣ ΑΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΛΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΠΑΝΤΑ…. ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΑΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΕΙΣ ΣΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ…. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΝΤΙΕΓΚΟ ΛΟΠΕΘ ( ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΜΕ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΥ ΤΗ ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)

  9. Ο/Η ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΡΕΑΛ λέει:

    ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΕΝΑ <> ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *