Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Ιάγος της Γαλικίας

Στον Οθέλο του Σαίξπηρ, ο “ανταγωνιστής” του έργου είναι ο Ιάγος. Ένας στρατιώτης για χρόνια έμπιστος του Οθέλου, σύμβουλός του, που νιώθει αδικημένος γιατί δεν πήρε αυτός προαγωγή και προτιμήθηκε ο Κάσσιος. Φτιάχνει έτσι ένα πλάνο εκδίκησης για όλους. Για τον Οθέλο και τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα, αλλά και για τον Κάσσιο που του πήρε τη θέση. Ένα σχέδιο που βασίζεται στα ψέματα, τη ζήλια και την καχυποψία. Σχεδόν 400 χρόνια μετά, ένα ζευγάρι στην κωμόπολη Μοάνια της Γαλικίας αποφάσισε να δώσει το όνομα Ιάγο στο γιο του. Ο Ιάγο Άσπας θα γινόταν ένας πιστός στρατιώτης, οπαδός-ποδοσφαιριστής της Θέλτα.

Στα 9 του πήγε στη Θέλτα και συνέπεσε με μια από τις καλύτερες φουρνιές πιτσιρικάδων που ο τοπικός τύπος ονόμασε “η Dream Team του Βίγκο”. Ο Άσπας ξεχώριζε για την εξαιρετική του τεχνική, τις ντρίμπλες και τα σόλο που οδηγούσαν σε γκολ. Στη χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, η Θέλτα με τρομερά χρέη βρέθηκε στη Β’ εθνική και για να μη διαλυθεί αναγκάστηκε να πουλήσει όλους τους καλούς παίκτες της και να φυτοζωεί προσπαθώντας να γλιτώσει έναν ακόμα υποβιβασμό στα ερασιτεχνικά, που μπορεί να οδηγούσε στην πλήρη καταστροφή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πρώτο ματς του Ιάγο Άσπας τον Ιούνιο του 2008 στη Σαλαμάνκα πέρασε απαρατήρητο. Ήταν η μοναδική του συμμετοχή εκείνη τη σεζόν. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στο Μπαλαΐδος μπροστά στο κοινό της αγαπημένης του ομάδας. Η Θέλτα τρία ματς πριν το τέλος αντιμετώπιζε την Αλαβές και με ήττα θα βρισκόταν κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Οι Βάσκοι πίεζαν, ήταν καλύτεροι και στο 60′ ο προπονητής της Θέλτα είχε την έμπνευση να ρισκάρει με το νεαρό Άσπας.

Το ονειρικό ντεμπούτο μπροστά στο κοινό του

Τριάντα λεπτά αργότερα, ο Άσπας είχε σκοράρει δυο φορές, είχε δημιουργήσει άλλες 2-3 καλές ευκαιρίες, η Θέλτα κέρδιζε με 2-1 στο 94′ και σωζόταν. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Άσπας που βγάζει τη φανέλα, σέρνεται στο χορτάρι και αγκαλιάζει το χνουδωτό μικρόφωνο της τηλεόρασης δείχνουν έναν πιτσιρικά-οπαδό που ζει το όνειρό του. Ο Άσπας με αυτή την εμφάνιση κέρδισε τη θέση του στη Θέλτα. Η ομάδα του Βίγκο την επόμενη σεζόν βγήκε 12η, την μεθεπόμενη μπήκε στα μπαράζ αλλά απέτυχε να ανέβει και τελικά το 2011-12 επέστρεψε μετά από 5 χρόνια στην Πριμέρα, με τον Άσπας να βγαίνει 2ος σκόρερ στην κατηγορία με 23 γκολ.

Το πρώτο ντέρμπι της Γαλικίας μετά από 5 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012
Η κόντρα του Άσπας με τον Μαρτσένα

Η πρώτη χρονιά στην Πριμέρα δεν ήταν καθόλου εύκολη για τη Θέλτα. Ο Άσπας σκόραρε 12 φορές, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος τηρουμένων των αναλογιών, αλλά φάνηκε ότι ο εκρηκτικός του χαρακτήρας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Στον 1ο γύρο στο τοπικό ντέρμπι με την Λα Κορούνια άνοιξε βεντέτα με τον σκληρό Κάρλος Μαρτσένα. Στο ντέρμπι του 2ου γύρου, η κόντρα συνεχίστηκε, έριξε κουτουλιά στον  Μαρτσένα, αποβλήθηκε μόλις στο 28′ και καταδίκασε την ομάδα σε εκείνο το ματς, αλλά και στα επόμενα. Η Ντεπόρ πήρε μια εύκολη νίκη και ενώ η Θέλτα είχε ταξιδέψει με το όνειρο να την υποβιβάσει, έμπλεξε κι η ίδια. Ο Άσπας στέρησε από τη Θέλτα τον καλύτερό της σκόρερ για αρκετούς αγώνες και εν μέσω θρίλερ σώθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο Άσπας πάντως έχασε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Μια κλήση στην εθνική, καθώς το γεγονός δεν άρεσε καθόλου στον Βιθέντε ντελ Μπόσκε που τον προσπέρασε.

https://www.youtube.com/watch?v=RAEcnrfzU-Y

Η κουτουλιά στον Κάρλος Μαρτσένα

Ο Ιάγο όμως δεν έχει έχει καμία σχέση με τον συνονόματό του από τον Οθέλο. Εκείνος κινείται υπόγεια και με σχέδιο, ενώ ο Άσπας είναι οξύθυμος και αυθόρμητος και αντιδρά χωρίς να σκέφτεται, ειδικά απέναντι στην “μισητή” Ντεπόρ. Στο παρελθόν σε ερώτηση αν θα έπαιζε ποτέ στην Ντεπόρ είχε απαντήσει: “Ούτε ραντεβού δεν θα έβγαινα με γυναίκα από την Κορούνια“. Στις μικρές ομάδες της Θέλτα είχε αποβληθεί για μια αγκωνιά και έχασε το ντέρμπι με την Ντεπόρ. “Έκλαιγα για μέρες” θυμάται. Στην καριέρα του έχει πολλές κίτρινες και αρκετές κόκκινες για επιθετικό.

Η πορεία του Άσπας έφερε το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ και τελικά ο παίκτης ανηφόρισε στην Αγγλία με τη Θέλτα να παίρνει 9 εκατομμύρια Ευρώ. Με το σώμα του και το στιλ παιχνιδιού ήταν δύσκολο να ταιριάξει στο αγγλικό πρωτάθλημα, αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών, ενώ δεν βοήθησε και το γεγονός ότι σε ένα χρόνο δεν έμαθε γρι αγγλικά, πέρα από το yes και μερικές βρισιές, μένοντας ως τελευταία λύση πίσω από παίκτες όπως ο Σουάρες, ο Στέρλινγκ, ο Στάριτζ και ο Κ(ο)ουτίνιο. Του έλειπε το Βίγκο, του έλειπαν οι φίλοι του, οι συγγενείς και ποτέ δεν προσαρμόστηκε στον αγγλικό τρόπο ζωής. Ο Άσπας πέρασε και δεν ακούμπησε, μια από τις πολλές αποτυχημένες μεταγραφές της Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια.

Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε η Σεβίλλη που τον έφερε πίσω, αλλά παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, ο Άσπας δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Έμερι, παίρνοντας λίγα λεπτά συμμετοχής μόνο, κάτι που τον ενοχλούσε πολύ. Στο ματς με την αγαπημένη του Θέλτα καιγόταν να παίξει και όταν ο Έμερι δεν τον έβαλε μέσα, η κάμερα τον έπιασε να χτυπιέται στον πάγκο και να λέει: “Πάντα οι ίδιες αλλαγές ρε φίλε“. Κατάφερε πάντως να βάλει 6 γκολ στο Κόπα ντελ Ρέι, εκεί που η Σεβίλλη κατέβαζε αρκετούς αναπληρωματικούς.

Προς έκπληξη πολλών, η Σεβίλλη το καλοκαίρι του 2015 πλήρωσε τη ρήτρα, απέκτησε τον Άσπας και ταυτόχρονα τον πούλησε στη Θέλτα που αναγκάστηκε να δώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της. Ο Άσπας άφησε την Ανδαλουσία και γύρισε στο σπίτι του με πολύ κόσμο να τον υποδέχεται. Το οικονομικό ρίσκο για τη Θέλτα μεγάλο, για έναν Άσπας που φαινόταν σε πτώση. Κι όμως, φαίνεται ότι απλά του έλειπε η Γαλικία και το Βίγκο. Με 14 γκολ στο πρωτάθλημα οδήγησε τη Θέλτα ξανά στην Ευρώπη και την έφερε στην καλύτερή της θέση εδώ και 10 χρόνια, την 6η.

Η “βαζελίνα” στο Μπερναμπέου

Ο Ιάγο Άσπας συνεχίζει στους ίδιους (και καλύτερους ρυθμούς) και φέτος. Η Θέλτα έχει φτάσει στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, είναι σε σχετικά καλή θέση στο πρωτάθλημα, ενώ ένας τραυματισμός του Ντιέγκο Κόστα τον έφερε και στην εθνική του Λοπετέγκι, σκοράροντας μέσα στο Γουέμπλεϊ και έκανε τα αγγλικά μέσα να αναρωτιούνται ποιος ήταν ο Άσπας που είχαν δει οι ίδιοι. 29 χρονών πλέον, ξέρει ότι δύσκολα θα πάρει ξανά μια μεγάλη μεταγραφή και ίσως δεν τον νοιάζει κιόλας. Παίζει εκεί που τον αγαπούν και τους αγαπάει, εκεί που αποδίδει καλύτερα. Πριν μερικές μέρες άλωσε το Μπερναμπέου. Πιστός στην περσόνα του, φρόντισε να μαλώσει τόσο με τον Σέρχιο Ράμος, όσο και με τον Μαρσέλο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η τριπλή κατάρα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Όλα ξεκίνησαν από το όνομα του. “Ναι, αλλά δεν είναι ο Ρονάλντο” είπαν (και λένε) αρκετοί και η αλήθεια είναι ότι έχοντας απολαύσει την ποδοσφαιρική μαγεία που πρόσφερε απλόχερα το ‘Φαινόμενο’ από τη Βραζιλία και έχοντας τοποθετήσει σε ειδική κούτα αναμνήσεων στη μνήμη σου όλες εκείνες τις τόσο γαμηστερές στιγμές που έφτανε απέναντι σ’ έναν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λούκα Μόντριτς: Ο τελευταίος Γιουγκοσλάβος καλλιτέχνης

Όπως κι οι περισσότεροι, έμαθα τον Λούκα Μόντριτς λίγο πριν πάει στην Τότεναμ το καλοκαίρι του 2008. Οι Σπερς αποφάσισαν να δώσουν ένα τεράστιο ποσό για να τον φέρουν από το Ζάγκρεμπ στο Λονδίνο. Το τεράστιο βέβαια είναι κάτι σχετικό, αν σκεφτούμε ότι πριν ένα χρόνο είχαν δώσει το ίδιο ποσό για τον… Ντάρεν Μπεντ. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *