Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο Αντρέα γνώρισε τον Ρομπέρτο

Σεζόν 2000-01. Ο Αντρέα Πίρλο που έχει κάνει ντεμπούτο στη Σέριε Α μόλις στα 16 του, αγωνίζεται πλέον για τέταρτη σεζόν στην μεγάλη κατηγορία και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ίντερ, με τη ρετσινιά του αιώνιου ταλέντου να πλησιάζει. Οι προπονητές δεν τον πιστεύουν, πηγαίνει δανεικός, γυρίζει, δεν μπορεί να βρει θέση στην ομάδα του Ταρντέλι και έτσι για το δεύτερο μισό της χρονιάς επιστρέφει στην πατρίδα του την Μπρέσια. Εκεί, ο φοβερός και αγαπημένος Κάρλο Ματσόνε παίρνει το ρίσκο να τον κάνει “regista” ή όπως λέμε στο χωριό μου “deep-lying playmaker”. Σε αυτή την απόφαση παίζει μεγάλο ρόλο ότι η Μπρέσια είχε ήδη ένα μεγάλο 10αρι, το είδωλο του Πίρλο, τον τεράστιο Ρομπέρτο Μπάτζιο (που είχε φύγει κι αυτός από την Ίντερ). Με αρκετά κιλά παραπάνω, την μαλλούρα και τα μούσια να έχουν γκριζάρει, ο 34χρονος Μπάτζιο ανανεώθηκε στην Μπρέσια σκοράροντας συχνά. Ο Ματσόνε μετακινεί τον Πίρλο πιο πίσω και αφήνει τον Μπάτζιο που δεν ήταν για πολύ τρέξιμο, να παίζει κάτι ως επιθετικός-δεκάρι-ψευτοεννιάρι μπροστά. Τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν.

Ένα από τα δέκα γκολ του Μπάτζιο στο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, ήταν ένα έργο τέχνης, μια συνεργασία δύο καλλιτεχνών του ποδοσφαίρου που δυστυχώς στη συνύπαρξή τους στην Ίντερ δεν είδαμε αντίστοιχη. Με αντίπαλο τη Γιουβέντους (μια ακόμα ομάδα που θα ένωνε τους δύο μαέστρους) στο Τορίνο, η Μπρέσια βρισκόταν πίσω στο σκορ από ένα γκολ του Τζαμπρότα. Στο 86′, ο Πίρλο με το κλασσικό του στιλάκι πήρε την μπάλα στο χώρο που θα γινόταν τα επόμενα χρόνια το δεύτερο σπίτι του. Εκεί, λίγο πίσω από τη σέντρα. Είχε δει ήδη τον Μπάτζιο και έκανε μια μπαλιά διαβήτη (επιπέδου Τσιάρτα σε Χαριστέα) με την μπάλα να διαγράφει τέλεια τροχιά. Οι περισσότεροι θα δυσκολεύονταν να την κατεβάσουν ακόμα κι έτσι. Ο Ρόμπι όχι απλά έκανε μαγικό κοντρόλ, με τόση απαλότητα λες και του έδωσες να κρατήσει νεογέννητο μωρό, αλλά ταυτόχρονα με το κατέβασμα έκανε και ντρίμπλα στο φαν ντερ Σαρ και ισοφάρισε για το τελικό 1-1. Ένα γκολ που στο τέλος του πρωταθλήματος (όταν κι η Ρόμα πήρε το πρωτάθλημα με 2 μόλις βαθμούς διαφορά από τη Γιούβε) αποδείχτηκε από τα καθοριστικά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, Ιστορίες για το τζάκι, Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μέρα που ο Αραγονές κέρδισε τη Ρεάλ με ένα μπουκάλι κόκα κόλα

27 Ιουνίου 1992, γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, τελικός Κυπέλλου Ισπανίας μεταξύ Ρεάλ και Ατλέτικο, ώρα 20.40. Στα αποδυτήρια της Ατλέτικο επικρατεί ησυχία καθώς οι παίκτες παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες οδηγίες που τους δίνει ο Λουίς Αραγονές, που εκτός από προπονητής τους είναι και ένας ζωντανός θρύλος της ομάδας, με την οποία μετράει ως εκείνη τη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο εύθραυστος γίγαντας της Αταλάντα

Η Αταλάντα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει ένα σωρό συμπάθειες στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Κι αν τα παλιότερα χρόνια “τέτοιες” ομάδες, ομάδες δηλαδή που έμπαιναν σφήνα στους μεγάλους της Ευρώπης, ήταν αρκετά συχνές (με φαινόμενα τύπου Πόρτο, Βαλένθια, Ντεπορτίβο, Διναμό Κιέβου) με το ποδόσφαιρο να έχει γίνει ένα πολύ πιο κλειστό κλαμπ ομάδων, κάτι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

7 σχόλια σχετικά με το “Όταν ο Αντρέα γνώρισε τον Ρομπέρτο”

  1. Ο/Η Mahoney λέει:

    Επος το κοντρολ…απλα επος

  2. Ο/Η Berberos λέει:

    Πιο δυσκολη η κοντριμπλα απτο να κρατησεις ενα μωρο…
    Εχω κρατησει εγω μωρα και ξερω…

  3. Ο/Η Elaith λέει:

    Εμένα όταν μου τα δίνουν νομίζω είναι χειροβομβίδα πάντως. Το παραδέχομαι.

  4. Ο/Η Κυριάκος Σφόρτσας λέει:

    Elaith μπράβο..
    Αυτό το άρθρο είναι ο λόγος που το σομπρέρο βρίσκεται πρώτο πρώτο με το που πατήσω τον chrome να ανοίξει.. Αν και μπορώ να γράψω παρα πολλά για την καψούρα Μπάτζιο και τον Πίρλο, δεν θα το κάνω γιατί θέλω να μείνω μόνο στο ευχαριστώ.. το έχω δει δεκάδες φορές αυτό το γκολ αλλά ήθελα να το δώ και εδώ.. γιατί εδώ αξίζει να τα βλέπεις αυτά..
    ΣΟΜΠΡΕΡΟ ΑΠΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

    Elaith, άριστα 10..

  5. Ο/Η RC Stras λέει:

    ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ! Ο σχολιασμός του παμμέγιστου Ματσόνε είναι για τα βιβλία της Ιστορίας (“… με το συμπάθειο …”).

    Υγ. Όσοι ζούμε κοντά στο Ιόνιο, βλέπαμε επί 2 δεκαετίες τις μεταδόσεις του Καμπιονάτο, τις βραδινές εκπομπάρες και στο ενδιάμεσο Φόρμουλα 1 στη ΡΑΙ κάθε Κυριακή. Γύρω στο 2003 ξύπνησε η Νόβα και μας έριχνε το σήμα πάνω στο καλύτερο…
    Τουλάχιστον πρόλαβα και αποθήκευσα στην προσωπική μου μνήμη την ιταλική περιγραφή του ευρωτελικού του 2000 (Γαλλία-Ιταλία 2-1) : οι τρελοί είχαν βάλει τον Αντρέα Μποτσέλι, ναι, τον Αντρέα Μποτσέλι, να σχολιάζει την τρομερή εξέλιξη του αγώνα.

  6. Ο/Η balkou λέει:

    Πες όμως ρε χαμένε ποιος προπονηταράς έφαγε (δις) τον codinho τόσο από Γιούβε όσο και από την Ίντερ. Που ακόμη κι αν ο Πίρλο έφυγε από Ταρντέλι, ο παραγκονισμός του είχε αρχίσει νωρίτερα (επί του προπονηταρά του Μπατζιοφάγου).

  7. Ο/Η Μπρούνο Κόντι λέει:

    @balkou:
    Οι φανατικοί της Ίντερ πιστεύουν ότι ο Λίπι πήγε στην Ίντερ με σκοπό να την υπονομεύσει εκ των έσω (να διαλύσει την ομάδα του Σιμόνι και να επιβαρύνει τα οικονομικά του συλλόγου με ακριβές μεταγραφές), ενεργώντας ως «πράκτορας» της Γιουβέντους.

    Δεν ξέρω αν ο Λίπι θα ρισκάριζε τη φήμη του για να κάνει συνειδητά κάτι τέτοιο, όμως ο τρόπος με τον οποίο φέρθηκε σε Πίρλο και (κυρίως) σε Μπάτζο δεν τιμά τον ίδιο τόσο ως προπονήτή όσο και ως άνθρωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *