Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο άνθρωπος που γύρισε από τον άλλο κόσμο

Σε ένα μικρό χωριουδάκι της Αργεντινής στην επαρχία της Κόρδοβα το 1926, γεννήθηκε ο Χουάν Εντουάρντο Χόμπεργκ, ένας άνθρωπος που θα έγραφε ποδοσφαιρική ιστορία,  ως παίκτης μιας άλλης χώρας. Ξεκίνησε από τις τοπικές ομάδες παίζοντας τερματοφύλακας, μέχρι που κάποια μέρα, όπως αρκετές φορές συμβαίνει, απουσίαζε ο επιθετικός, μπήκε, σκόραρε δυο φορές και από τότε άλλαξε θέση. Μετά από μία καλή σεζόν στη Ροσάριο Σεντράλ, ο επιθετικός πλέον Χόμπεργκ πήρε μεταγραφή στην σπουδαία Πενιαρόλ της Ουρουγουάης. Γρήγορα έγινε μέλος της “Λα Μάκινα”, της μεγάλης φουρνιάς των κιτρινόμαυρων εκείνων των ετών.

Ο Χόμπεργκ σκόραρε ακατάπαυστα με τα χρώματα της Πενιαρόλ, κερδίζοντας το παρατσούκλι “ο εκτελεστής” και έζησε σαν Ουρουγουανός το Μαρακάνασο και την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Ουρουγουάη μέσα στη Βραζιλία, ένας ακόμα φανατικός φίλαθλος. Είχε λατρέψει ήδη τη χώρα και όταν του έγινε η πρόταση για να πάρει την υπηκοότητα και να αγωνιστεί με την εθνική Ουρουγουάης, δεν μπορούσε να αρνηθεί. Αυτό δεν ήταν εφικτό το 1950, αλλά το 1954 τα κατάφερε και ταξίδεψε στο Μουντιάλ της Ελβετίας. Εκεί, είδε από τον πάγκο την μεγάλη Ουρουγουάη να διαλύει την Σκωτία και να κερδίζει Τσεχοσλοβακία και Αγγλία για να φτάσει στα ημιτελικά.

Στιγμιότυπο από το Ουρουγουάη-Αγγλία 4-2

Ο ημιτελικός μεταξύ Ουγγαρίας και Ουρουγουάης ήταν ένα ματς που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι περίμεναν με αγωνία. Οι Ούγγροι ήταν η τελευταία τάση της ποδοσφαιρικής μόδας, μια ομάδα τόσο με ταλέντο, όσο και με τακτική, που ο κόσμος λάτρευε να βλέπει. Από την άλλη, οι Ουρουγουανοί είχαν ήδη 2 κατακτήσεις στις 2 μοναδικές τους συμμετοχές το 1930 και 1950. Οι απουσίες στην Ουρουγουάη (μεταξύ τους κι ο τεράστιος Ομπντούλιο Βαρέλα που τραυματίστηκε στο ματς με την Αγγλία), έφεραν τον Χόμπεργκ βασικό στον αγώνα που έγινε στις 30 Ιουνίου στη βροχερή Λωζάνη μπροστά σε πολλούς Ούγγρους, καμιά 100αρια Ουρουγουανούς, αλλά και Ελβετούς που είχαν συμπαθήσει το πάθος των λατινοαμερικάνων και τους υποστήριζαν.

Η Ουγγαρία, που κι αυτή έπαιζε χωρίς τον Πούσκας, ξεκίνησε πολύ δυνατά και προηγήθηκε νωρίς, ενώ στις αρχές του 2ου ημιχρόνου βρέθηκε να προηγείται με 2-0. Οι Ουρουγουανοί όμως δεν τα παράτησαν και στο 75′ μετά από μία πανέμορφη μπαλιά-τρύπα του Σκιαφίνο, ο Χόμπεργκ μείωσε σε 1-2. Με δεκαπέντε λεπτά να μένουν μέχρι το τέλος, το ματς έγινε ροντέο, με πολλές φάσεις και τους Ουρουγουανούς να παίζουν με απίστευτο πάθος. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι πήγαινε στους Ευρωπαίους, μια καλή μπαλιά στο 86′ βρήκε τον Χόμπεργκ που ξέφυγε από την άμυνα μέσα στην καταλασπωμένη περιοχή της Ουγγαρίας και αφού πέρασε και τον τερματοφύλακα σκόραρε για το 2-2 ανάμεσα από δύο αμυντικούς στη γραμμή της εστίας.

Το συγκλονιστικό ηχητικό με τη περιγραφή του γκολ

Την ώρα που οι Ούγγροι χτυπιόντουσαν μέσα στις λάσπες για την ισοφάριση, οι Ουρουγουανοί πανηγύριζαν έξαλλα το 2-2. Ο Χόμπεργκ έκανε μια τρελή κούρσα που την ανέκοψε ένας συμπαίκτης του με κάτι που έμοιαζε περισσότερο με τάκλιν, παρά με αγκαλιά. Πάνω του έπεσε ακόμα ένας συμπαίκτης, ακόμα ένας και στο τέλος όλοι μαζί. Ο Χόμπεργκ θάφτηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Σιγά σιγά άρχισαν όλοι να σηκώνονται, όλοι εκτός από έναν, τον σκόρερ, που έμεινε κάτω χωρίς να κινείται. Το γήπεδο πάγωσε ξαφνικά. Οι συμπαίκτες του σοκαρίστηκαν. Σε μια σκηνή (βοηθούν κι οι φωτογραφίες της εποχής) λες βγαλμένη από ασπρόμαυρη ταινία, το μόνο που ακουγόταν στο γήπεδο, ήταν οι σταγόνες της βροχής. Ο γιατρός της Ουρουγουάης έτρεξε, ανακάλυψε ότι ο σκόρερ δεν είχε παλμό, δοκίμασε τεχνητή αναπνοή, οξυγόνο και τελικά του έκανε ένεση. Για 15 δευτερόλεπτα περίπου ο Χόμπεργκ ήταν νεκρός, μπροστά στους συμπαίκτες, τους αντιπάλους και τους φιλάθλους.

Ο Χόμπεργκ τελικά συνήλθε, αλλά σε άθλια κατάσταση μετά από αυτή την περιπέτεια. Χωρίς τότε να υπάρχουν αλλαγές, η Ουρουγουάη κατέβηκε στον επιπρόσθετο χρόνο με δέκα παίκτες. Ο Χόμπεργκ όμως δεν άντεξε να μη βοηθήσει και παρά τις αντίθετες συμβουλές του γιατρού, μπήκε και έβγαλε τελικά (όπως μπορούσε) ολόκληρη την παράταση, έχοντας μάλιστα και δοκάρι σε μακρινό σουτ, ένα σουτ που θα έβαζε μπροστά την Ουρουγουάη. Οι Ούγγροι όμως, με πολύ περισσότερες δυνάμεις, σκόραραν δυο φορές στο 111′ και 116′ και τελικά πήραν την πρόκριση με 4-2 για τον τελικό απέναντι στη Δ. Γερμανία. Η Ουρουγουάη λίγες μέρες αργότερα έπαιξε στον μικρό τελικό και έχασε από την Αυστρία με 3-1. Το γκολ το σημείωσε και πάλι ο ήρωας Χόμπεργκ. Παρά την 4η θέση της χώρας, είχε γίνει ήρωας. Πλέον δεν ήταν αγαπητός μόνο στους οπαδούς της Πενιαρόλ, αλλά σε όλους τους Ουρουγουανούς. Ένα όνομα συνώνυμο της αυτοθυσίας, για έναν Αργεντινό που έγινε ψυχή και σώμα Ουρουγουανός και παραλίγο να δώσει τη ζωή του για τη νέα του πατρίδα. Όπως διάβασα σε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης, “ο Χόμπεργκ δεν έπαθε ανακοπή από τη χαρά του, έπαθε γιατί κατάλαβε ότι η Ουρουγουάη μπορούσε να χάσει”, μια ομάδα που είχε δύο κατακτήσεις σε ισάριθμα Μουντιάλ και δεν είχε χάσει ποτέ.

Μετά το Μουντιάλ η ποδοσφαιρική του καριέρα συνεχίστηκε, αργότερα έγινε και προπονητής φτάνοντας με την Ουρουγουάη ξανά σε ημιτελικά το 1970 και πέρασε μάλιστα και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού για ένα φεγγάρι τη δεκαετία του 1960. Πέρσι, το όνομα Χόμπεργκ ξανακούστηκε. Ο Αλεχάντρο Χόμπεργκ, ένας Περουβιανός (το έχει η οικογένεια να αλλάζει χώρες) και εγγονός του γνωστού μας Χόμπεργκ, έβαλε αυτή τη γκολάρα στο Λιμπερταδόρες (ενώ ήταν και στην αποστολή του Περού στο Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο) και μας έδειξε ότι το ποδοσφαιρικό DNA κυλάει στις φλέβες του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παγκόσμιο Κύπελλο-Ιστορία, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν ο κόσμος απείχε από έναν αγώνα Μουντιάλ

  Αν ψάξει κανείς τα στατιστικά που υπάρχουν στη διάθεσή μας, το αρνητικό ρεκόρ σε αγώνα Μουντιάλ αναφέρεται ότι σημειώθηκε στο μακρινό 1930 στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας σε έναν αγώνα μεταξύ της Ρουμανίας και του Περού. Παρ’ ότι αναφέρεται ότι υπήρχαν 200-300 φίλαθλοι στο γήπεδο, στο επίσημο σάιτ της ΦΙΦΑ η προσέλευση στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

The lost art of backpass

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα (όπως π.χ. το μπάσκετ ή το βόλεϋ) οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο είναι συγκριτικά λιγότερες. Σίγουρα το άθλημα που παίζουμε σήμερα δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο στην αρχική του μορφή, τόσο τακτικά, όσο και από πλευράς κανόνων, αλλά στην σύγχρονη ιστορία οι κανόνες που το διέπουν δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Ο άνθρωπος που γύρισε από τον άλλο κόσμο”

  1. Ο/Η tsekouri λέει:

    Φοβερή ιστορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *