Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η εκδίκηση του Ντιέγκο όταν τον είπαν χοντρούλη

Πολύ πριν ο Μαραντόνα γίνει αυτός που γνωρίζουμε όλοι, πολύ πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το αν ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών, πριν λατρευτεί στη Νάπολη, πριν κερδίσει Μουντιάλ, ήταν ένας απλός κοινός θνητός. Ένας ταλαντούχος Αργεντινός πιτσιρικάς που έπαιζε σε μια μικρή ομάδα της χώρας, τους Αρχεντίνος Τζούνιορς. Με το παρατσούκλι ο “αφάνας” ή “άφρο” (όπως θέλετε το μεταφράζετε) είχε ήδη ξεχωρίσει και οι δημοσιογράφοι μιλούσαν γι’ αυτόν με τα καλύτερα. Έκανε το ντεμπούτο του μόλις στα 16 του στο πρωτάθλημα, ήταν στην προεπιλογή για το Μουντιάλ του 1978 αλλά τελικά κόπηκε από τον Μενότι και είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Νέων ένα χρόνο αργότερα.

Την ίδια περίοδο η Μπόκα ήταν μια από τις πιο σκληρές ομάδες στην Αργεντινή, χωρίς τόση ποιότητα, αλλά με ένα ρόστερ γεμάτο μεγάλες προσωπικότητες. Και ίσως τον πιο τρελό τερματοφύλακα, τον Ούγκο Γκάτι (για όσους δεν έχουν διαβάσει το σχετικό κείμενο, μπορούν εδώ). Λίγες μέρες αφ’ ότου ο Ντιεγκίτο έκλεισε τα 20α του γενέθλια, οι Αρχεντίνος αντιμετώπιζαν την Μπόκα του Γκάτι στο στάδιο της Βέλεζ. Ο Γκάτι δεν ήταν εντυπωσιασμένος από τον Μαραντόνα και δεν άργησε να το δείξει σε δηλώσεις του πριν το παιχνίδι:

«Οι δημοσιογράφοι υπερβάλουν και έχουν φουσκώσει την εικόνα του Μαραντόνα. Καλό θα ήταν να προσέχει και τη φυσική του κατάσταση γιατί βλέπω έχει γίνει χοντρούλης. Δεν θα μου βάλει γκολ, σκοράρει μόνο από φάουλ»

Προπονητής τότε στους Αρχεντίνος Τζούνιορς ήταν ο Μιγκέλ Άνχελ Λόπες γνωστός για την ικανότητά του στο ψυχολογικό κομμάτι. Ο Ντιεγκίτο δεν είχε μάθει για τις δηλώσεις του Γκάτι μέχρι το πρωί του αγώνα στις 9 Νοεμβρίου του 1980, αλλά ο… καλοθελητής Λόπες τις μετέφερε στον παίκτη του για να του δώσει μεγαλύτερο κίνητρο. Ο Ντιέγκο, γνωστός για την ταπεινότητά του άλλωστε, μόλις τις έμαθε του είπε: «Έλεγα να του βάλω δύο γκολ σήμερα, αλλά θα του βάλω τέσσερα».


Μπαλαδόφατσα και ποδοσφαιρική αλητεία

Κάποιες διηγήσεις αναφέρουν ότι πριν το ματς ο Γκάτι πήγε και βρήκε τον Μαραντόνα, του είπε ότι δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις και ότι πιστεύει πως είναι ένα φαινόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια (αν και κρίνοντας από το χαρακτήρα του Γκάτι, το πιο πιθανό είναι να τα είπε), αλλά ο Ντιέγκο δεν νοιαζόταν πλέον. Είχε να αποδείξει πράγματα. Κι ας κατέβηκε η Μπόκα με δυο παίκτες ουσιαστικά να τον μαρκάρουν. Τον Άμπελ Άλβες πιο ψηλά και τον Όσκαρ Ρουτζέρι πιο κοντά στην περιοχή κολλημένους πάνω του.

Το ποδοσφαιρικό σόου του πιτσιρικά Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Η Μπόκα άνοιξε το σκορ με πέναλτι, αλλά το σόου του Ντιέγκο μόλις άρχιζε στο 23′. «Στο 1ο γκολ πήρα την μπάλα στα δεξιά της μεγάλης περιοχής και έβγαλα μια σέντρα με ραμπόνα. Η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Ούγκο Άλβες. Το πέναλτι το χτύπησα απαλά, δεξιά από τον Γκάτι, αυτός είχε πέσει αριστερά». Το «ψώνισμα» του Γκάτι στο πέναλτι ήταν η αρχή. Ο Εσπίντολα κάνει το 2-1 με φάουλ για τους Αρχεντίνος στο 26′ και η Μπόκα ισοφαρίζει σε 2-2. Τρία λεπτά πριν τελειώσει το ημίχρονο, οι Αρχεντίνος Τζούνιορς κερδίζουν ένα φάουλ δεξιά και πλάγια, σχεδόν σαν κόρνερ. Ο Ντιέγκο στήνει την μπάλα, ο Γκάτι δεν πιστεύει ότι ο “χοντρούλης” θα κάνει τέτοια τρέλα και θα το εκτελέσει απευθείας, ο Ντιέγκο τον βλέπει εκτός θέσης, περνάει την μπάλα από πάνω του, τη στέλνει συστημένη στη δεξιά γωνία του και βάζει το γκολ για το 2-3. Το μεγαλειώδες γκολ το χειροκροτούν μέχρι και φίλαθλοι της Μπόκα.

Για να μη δικαιωθεί έστω και στο ελάχιστο ο Γκάτι, ο Ντιέγκο αποφασίζει να βάλει και ένα γκολ πέρα από στημένη φάση. Έτσι, στο 2ο ημίχρονο κάνει μια κούρσα ξεφεύγοντας από τον αντίπαλό του, δέχεται μια βαθιά μπαλιά, κοντρολάρει με το στήθος, βλέπει τον Γκάτι που κάνει έξοδο και επιλέγει να το τελειώσει με ακόμα περισσότερη φινέτσα, με ένα ερωτικό άγγιγμα με το εξωτερικό του αριστερού ποδιού. Ο Γκάτι έχει φάει ήδη τρία από τον Μαραντόνα, αλλά ο Ντιέγκο υποσχέθηκε τέσσερα. Στο 75′  ξεχύνεται και πάλι προς την περιοχή της Μπόκα και ανατρέπεται ελάχιστα έξω από αυτή. Ο Γκάτι στήνει το τείχος και κόβει βόλτες πολύ μακριά από την εστία του για να διώξει τους παίκτες των Αρχεντίνος που του κόβουν το οπτικό πεδίο. Ο Ντιεγκίτο το βλέπει και τηλεμεταφέρει την μπάλα στο παραθυράκι, βάζοντας το 4ο γκολ του στο ματς τηρώντας την υπόσχεσή του. Οι Αρχεντίνος κερδίζουν τελικά με 5-3, ο κόσμος της Μπόκα φωνάζει το όνομα του Ντιέγκο.

Μετά τον αγώνα ο Μαραντόνα απαντάει ότι ενοχλήθηκε από την έλλειψη σεβασμού, ότι είναι θέμα τρέλας του Γκάτι που κάποτε τον θεωρούσε καλό τερματοφύλακα, αλλά κατάντησε να του βάζουν χαζά γκολ. Μετά από ένα χρόνο, οι δυο τους βρίσκονται συμπαίκτες στην Μπόκα και κατακτούν και ένα πρωτάθλημα. Οι σχέσεις τους γίνονται καλύτερες, αλλά ξαναχαλάνε όταν ο Γκάτι δηλώνει ότι ο Πελέ είναι καλύτερος, είναι από άλλο πλανήτη. Χρόνια αργότερα γράφει στη στήλη του σε ισπανική εφημερίδα ότι έκανε τις δηλώσεις και εκείνη την ημέρα τον άφησε να του βάλει τα γκολ, για να τον δουν στην Μπόκα και να τον πάρουν στην ομάδα. Κανείς δεν πείθεται. Ο 20χρονος Ντιέγκο απλά έδειξε τι μπορούσε να κάνει με την μπάλα. Όπως είχε δηλώσει και ο φυσιοθεραπευτής των Αρχεντινός εκείνα τα χρόνια: “Το να έχεις τον Ντιέγκο στην ομάδα, είναι σαν να παίζεις χαρτιά και να ξεκινάς πάντα με τον μπαλαντέρ στο χέρι“.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο ποδοσφαιριστής που έκλεψε την Κραυγή και πολλά άλλα πράγματα

Μερικές φορές το όνομά μας βαραίνει πάνω μας σαν κατάρα, επηρεάζει τον τρόπο που μας κοιτούν οι άλλοι, γίνεται αιτία κοροϊδίας ή πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέλοντας και μη. Έχουμε ήδη αναφερθεί στη δύσκολη μοίρα να είσαι Βραζιλιάνος (νυν Ισπανός) και να σε βαφτίζουν Ντιέγκο κι όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς χαρακτήρα πρέπει να έχεις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Γκάζα συνάντησε τον Βίνι

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο θρύλοι συναντηθούν για πρώτη φορά; Αν αυτοί είναι ο Μέσι κι ο Ρονάλντο για παράδειγμα θα περιμένουμε ένα ματς με γκολ και θέαμα. Αν όμως μιλάμε για την Αγγλία των 80s και Πολ Γκασκόιν με Βίνι Τζόουνς οι απαιτήσεις αλλάζουν. Ο Γκάζα παρ’ ότι ήταν μόλις 21 ετών ακόμα, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Η εκδίκηση του Ντιέγκο όταν τον είπαν χοντρούλη”

  1. Ο/Η Μπρούνο Κόντι λέει:

    Ντοκουμέντο. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.

  2. Ο/Η Δεξιός Οπισθοφύλακας λέει:

    Τι ματσάρα ήταν αυτή!!!!

  3. Ο/Η Μπρούνο Κόντι λέει:

    Στη φάση που ο Ντιέγο κάνει το 2-3 σχεδόν από θέση κόρνερ, εκτελεί το φάουλ αμέσως μόλις σηκώνεται από το χορτάρι (2:50). Ούτε καν το σκέφτεται. Τόσο φυσικό του φαίνεται αυτό που κάνει.

    Αν και ο Ρίμπο στη θέση του Ντιέγο το σκέφτηκε λίγο, είχε κάνει κι αυτός κάτι παρόμοιο:
    https://www.youtube.com/watch?v=mRiZQ3aFkwk&t=1m26s

  4. Ο/Η beberos λέει:

    αρχεντινος τζουνιορς τρελαααα!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *