Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το φορ που βαριόταν να τρέχει

Στο ποδόσφαιρο είναι πολλές φορές ένα τυχαίο γεγονός, μία φάση, ένα γκολ που καθορίζει την καριέρα κάπου επαγγελματία. Την ανεβάζει ή την καταστρέφει. Έτσι έγινε και ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2015 όταν η Ντεφενσόρ της Ουρουγουάης υποδεχόταν τη Λανούς της Αργεντινής για τους 16 του Κόπα Σουνταμερικάνα. Με το πρώτο παιχνίδι στο 0-0, η ρεβάνς στο Μοντεβιδέο κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς. Στο 71′ ο προπονητής των γηπεδούχων πέρασε μέσα τον πιτσιρικά Μαξιμιλιάνο Γκόμες, ένα ψηλό γεροδεμένο παιδί με παραπανίσια κιλά. Οι περισσότεροι στο στάδιο Λουίς Φρανσίνι δεν τον ήξεραν. Είχε παίξει ξανά μόλις για λίγα λεπτά σε έναν προηγούμενο αγώνα, μπαίνοντας αλλαγή στο τέλος.

https://www.youtube.com/watch?v=FbIiDc-AZVQ

Το παιχνίδι οδηγήθηκε τελικά στα πέναλτι κι ο προπονητής της Ντεφενσόρ Χουάν Τεχέρα δεν είχε σχεδιάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχε τρεις σίγουρους, αλλά ο τέταρτος είχε βγει αλλαγή και ο 5ος δήλωσε “κουρασμένος” (σε απλά ελληνικά φοβόταν). Την ίδια στιγμή ο βοηθός του ρωτούσε τον 19χρονο Μάξι αν θέλει να εκτελέσει πέναλτι. Αυτός με απόλυτη ψυχραιμία, λες και δεν κρινόταν μια σημαντική πρόκριση, απάντησε: “ΟΚ, θα χτυπήσω ένα“, μια που στις ακαδημίες συνήθως εκτελούσε αυτός. Όπως αργότερα αποκάλυψε, νόμιζε ότι τον ρωτούσαν για την περίπτωση που πήγαινε σε 6ο ή 7ο πέναλτι και έτσι απάντησε τόσο άνετα. Ο βοηθός είπε στον κόουτς Τεχέρα: “Δεν ξέρω ποιον σκέφτεσαι, αλλά ο Μάξι φαίνεται να το πιστεύει” κι αυτός ανακοινώνει: “Το 5ο θα το εκτελέσει ο Μάξι“, χωρίς να τον κοιτάει. “Ένιωσα λίγο άγχος όταν άκουσα ότι θα βαρέσω το τελευταίο, αλλά δεν υπήρχε επιστροφή” είπε ο μικρός αργότερα. Η διαδικασία ξεκινάει. Η Λανούς αστοχεί στο πρώτο της και με το σκορ 4-2 την μπάλα παίρνει ο γνωστός μας Σεμπαστιάν Λέτο. Κάνει ένα άψογο σουτ στο γάμα, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο, με τρόπο που κομπλάρει ο επόμενος. Ο Μάξι. Ο πιτσιρικάς όμως, έχει την ψυχραιμία να σημαδέψει σωστά, να κάνει το 5-3 δίνοντας την πρόκριση και να γίνει ο ήρωας της βραδιάς.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Γκόμες παίρνει πολλές ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύεται, καθώς σκοράρει 14 γκολ στο πρωτάθλημα. Το ταλέντο του είναι μεγάλο, η δύναμη που έχει τον βοηθάει πολύ, εκμεταλλεύεται τα φυσικά του προσόντα και γίνεται ένα πολύ αξιόλογο φορ περιοχής. Κι αν το πέναλτι τον κάνει γνωστό, λίγους μήνες αργότερα μπαίνει στις καρδιές των οπαδών της Ντεφενσόρ πάλι με ένα γκολ στο τέλος. Αυτή τη φορά στο ντέρμπι των “μεσαίων”, όπως λέγεται το δεύτερο πιο σπουδαίο “κλάσικο” της χώρας μεταξύ Ντεφενσόρ και Ντανούμπιο. Σκοράρει στο… 98′, γράφει το τελικό 3-2, γίνεται τραγούδι στις εξέδρες. Η απόφασή του να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του πίσω στην πόλη Παϊσαντού και να πάει στα 17 του στην μεγάλη πόλη δικαιώνεται. Αν και ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα κάνει καριέρα, ήταν η μοναδική του ίσως διέξοδος. Κακός μαθητής, βαριόταν το σχολείο και πολλές φορές έβγαινε από την τάξη για να κλωτσήσει μια μπάλα στην αυλή. Σίγουρα δεν θα σπούδαζε κάτι. Βέβαια και στην μπάλα το ίδιο. Παρ’ ότι ο πιο ταλαντούχος από τα αδέρφια, ήταν και ο πιο τεμπέλης στον αγωνιστικό χώρο. «Μου έλεγαν ότι έπρεπε να τρέχω, αλλά δεν μου άρεσε. Τώρα κατάλαβα τη σημασία», δήλωσε πρόσφατα.

Αρχίζει να κερδίζει το όνομα “νέος Σουάρες” από τους δημοσιογράφους παρ’ ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση του ίδιου ταλέντου. Σε αυτή την παρομοίωση όμως βοηθάει το γεγονός ότι παίρνει δυο κόκκινες κάρτες, αλλά και ένα συμβάν που γίνεται μετά από μια εντός έδρας ήττα της Ντεφενσόρ. Οι οπαδοί τα βάζουν με τους παίκτες και ειδικά ο Ακούνια έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί τους. Μόνο που σε αυτούς τους οπαδούς, πρωτοστατεί ο αγαπημένος αδερφός του Μάξι που σε ένα περιστατικό λατινοαμερικάνικης μαγείας, βρίζει τους παίκτες της αγαπημένης του ομάδας, της ομάδας που αγωνίζεται ο αδερφός του. Ο Ακούνια δεν τον γνωρίζει, απαντά και τον βρίζει. Ο Μάξι είναι ακριβώς από πίσω, εκρήγνυται και του δίνει γροθιά στο κεφάλι. Στη συνέχεια οι δυο συμπαίκτες έρχονται στα χέρια. Το επεισόδιο αυτό τον στιγματίζει, το βίντεο γίνεται viral και το κακό όνομα βγαίνει. Δεν πτοείται όμως στο γήπεδο. Την επόμενη σεζόν σκοράρει 15 φορές και κατακτά την Απερτούρα. Ακούγεται για τη Ρίβερ και άλλους συλλόγους της Ν. Αμερικής, ενώ η Ντεφενσόρ αρνείται τα 3,25 εκατομμύρια που προσφέρει η Ουντινέζε. Τελικά συμφωνεί με τη Θέλτα για το 80% του παίκτη με μια πρόταση κοντά στα 4 εκατομμύρια. Ο Μάξι κάνει τις βαλίτσες για τη Γαλικία. Από μια φτωχή οικογένεια στα σαλόνια της Ισπανίας, με ύψος 1.86, φορώντας σιδεράκια και ζυγίζοντας 91 ολόκληρα κιλά. Στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης αυτό δεν τον εμποδίζει τόσο, αλλά στην Πριμέρα δεν είναι το ίδιο.

Δηλώνει ότι θα δώσει και τη ζωή του για τη Θέλτα, αλλά πέρα από αυτές τις μεγαλοστομίες, δείχνει ότι όντως θέλει να πετύχει. Μια βδομάδα πριν καν μαζευτεί η ομάδα για προετοιμασία πηγαίνει στο προπονητικό και κάνει ατομικό πρόγραμμα για να αδυνατίσει και να μπορέσει να φτάσει σε σωστό επίπεδο. Ο πιτσιρικάς που βαριόταν να τρέξει και περίμενε την μπάλα, ρίχνει καλοκαιριάτικα κιλά ιδρώτα για να τα καταφέρει. Στα φιλικά παίζει πολύ καλά και έτσι παίρνει ευκαιρίες και στο πρωτάθλημα, μια που ο Γκουιντέτι είναι τραυματίας. Λίγοι πιστεύουν ότι αυτός ο βαρύς παίκτης περιοχής, μόλις στα 21, του θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά, πολλοί σχολιάζουν αρνητικά το μεγάλο ποσό.

Τα γκολ, γκολ κι οι κάρτες, κάρτες

Κι όμως. Στα πρώτα 7 ματς σκοράρει 5 φορές (σε κάποιες λίστες έχει 6 γκολ γιατί το γκολ της Θέλτα με την Μπέτις δεν χρεώνεται αυτογκόλ) και τον περνούν μόνο ο Μέσι και ο Σιμόνε Ζάζα. Αλλά για να δικαιολογήσει και όλα τα κουσούρια που κουβαλάει, παρ’ ότι επιθετικός, γίνεται ο πρώτος στη φετινή Πριμέρα που συμπληρώνει 5 κίτρινες (σε 7 ματς, το ξαναλέμε). Ο ίδιος λέει ότι τον αδικούν οι διαιτητές και του χρεώνουν ότι βουτάει για πέναλτι (νέος Σουάρες και σε αυτό άραγε;). Η πορεία του πάντως είναι αξιοθαύμαστη, ακόμα και αν δεν συνοδεύεται πάντα από νίκες, καθώς η Θέλτα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αμυντικά. Έτσι λοιπόν έρχεται κι η κλήση στην εθνική της Ουρουγουάης. Με Καβάνι και Σουάρες δύσκολο να βρει χρόνο βέβαια και δεν παίζει απέναντι στη Βενεζουέλα με την Ουρουγουάη είναι με το 1,5 πόδι στη Ρωσία. Το αν θα ταξιδέψει εκεί ο Μάξι, θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να συνεχίσει έτσι στη Θέλτα. Και φυσικά για πόσο θα συνεχίσει στη Θέλτα. Ήδη έφτασε πολύ κοντά στο να μετακομίσει στην Κίνα με μια πρόταση περίπου στα 20 εκατομμύρια Ευρώ, αν κι ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η μεγάλη ευκαιρία του Γκάνσο

Το καλοκαίρι του 2005 ο Τζιοβάνι αποχαιρετούσε την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της Σάντος. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του και ενώ βρισκόταν στην Μπελέμ, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, ένας φίλος του, του ζήτησε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπερντ Σούστερ: Τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω

7 Μαίου 1986. Ημέρα του τελικού του κυπέλλου πρωταθλητριών μεταξύ Μπαρτσελόνα και Στεάουα. Ένας Ισπανός οδηγός ταξί είναι αραχτός στο πάρκινγκ έξω από το γήπεδο της Σεβίλλης, ακούει στο ραδιόφωνο την εξέλιξη του αγώνα και περιμένει να ολοκληρωθεί η παράταση για να υποδεχτεί τους υποψήφιους πελάτες που θα θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους. Ξαφνικά στο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *