Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Πρώτη φορά σε τελικό

Η πόλη Λανούς λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες είχε βάλει τα καλά της χθες το βράδυ. Η τοπική “Γκρανάτε” υποδεχόταν τη Ρίβερ Πλέιτ στον δεύτερο ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Έχοντας υποκύψει προς το τέλος του πρώτου ματς στο Μονουμεντάλ με γκολ του Σκόκο, έπρεπε να ανατρέψει το 1-0. Η ελπίδα όμως υπήρχε. Ήδη είχε γυρίσει ένα 2-0 από τη Σαν Λορένσο στη προηγούμενη φάση. Ο κόσμος στα νότια του Μπουένος Άιρες ζούσε για το ματς και η διοίκηση της Λανούς φρόντισε να πάρει όλα τα μέτρα για να πάνε καλά τα πράγματα.

Βλέπετε η Λανούς έβγαλε και εισιτήρια για μη-μέλη του συλλόγου και μια που οπαδοί της Ρίβερ δεν θα ταξίδευαν, υπήρχε κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να πάρουν από τα εισιτήρια. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να ληφθούν και μερικά άκρως γραφικά μέτρα ασφαλείας. Κατά την είσοδο των οπαδών, οι άντρες της ασφαλείας του γηπέδου έκαναν ερωτήσεις γνώσεων στον κόσμο. Η Λανούς έδωσε ένα ερωτηματολόγιο με καμιά δεκαριά ερωτήσεις, από ευκολάκια τύπου “ποιος είναι ο αρχηγός της ομάδας”, μέχρι πιο δύσκολες όπως “πόσοι Παραγουανοί έχουν πάρει πρωτάθλημα με τη Λανούς”. Παραμένει άγνωστο αν υπήρχαν και νικητές που έπαιρναν δώρα. Παρά το γεγονός ότι η Λανούς έβγαλε ανακοίνωση ότι οπαδοί των φιλοξενούμενων δεν θα γίνουν δεκτοί, κάποιοι φίλοι της Ρίβερ προσπάθησαν να μπουν, έγιναν αντιληπτοί και τραυματίστηκαν σε μικροεπεισόδια. Παράλληλα, το πούλμαν της Ρίβερ δέχτηκε επίθεση με πέτρες και ένα τζάμι του έσπασε.

Έτσι έφτασε η αποστολή της Ρίβερ στο γήπεδο

Το παιχνίδι όμως ξεκίνησε, η Λανούς μπήκε δυνατά και πίεσε, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Μόλις στο 17′ η Ρίβερ κέρδισε πέναλτι, ο Νάτσο Σκόκο το εκτέλεσε και έκανε το 0-1 γράφοντας ιστορία, αφού ισοφάρισε το ρεκόρ του Μάριο Ζαρντέλ που κρατούσε περίπου 20 χρόνια για τα περισσότερα γκολ μετά τη φάση των ομίλων. Πριν συνέλθουν οι γηπεδούχοι, η Ρίβερ έκανε το 0-2 μέσα σε πέντε λεπτά. Πλέον χρειάζονταν τέσσερα γκολ για τη Λανούς. Πράγμα ακατόρθωτο φαινομενικά. Η Ρίβερ ζήτησε και πέναλτι λίγα λεπτά αργότερα, μια φάση που μετά το τέλος του ματς αποτέλεσε αιτία διαμαρτυρίας. Ένα χέρι σε προσπάθεια του Σκόκο που ο διαιτητής δεν είδε ή δεν θεώρησε επιλήψιμο.

https://www.youtube.com/watch?v=Lfy6iWkLoEo

Έξι λεπτά με γκολ, ανατροπές, διαμαρτυρίες και όλη τη μαγεία της Ν. Αμερικής

Σε τέτοιες στιγμές, μόνο οι δυνατοί επιβιώνουν. Και το… γέρικο και κουρασμένο κορμί του Χοσέ Σαντ άντεξε. Πριν βγει το ημίχρονο κατάφερε και μείωσε, με ένα από τα κλασσικά του γκολ, ένα δυνατό ξερό σουτ, χωρίς πολλές τεχνικές και φιοριτούρες, εκεί μέσα από την περιοχή, παίζοντας πάντα με το οφσάιντ. Αυτό που ξέρει να κάνει εδώ και χρόνια. Στα αποδυτήρια ο Σέρχιο Αλμιρόν είπε στους παίκτες του ότι μπορούν. Μένουν 45′ και θέλουν τρία γκολ. Όλα γίνονται. Πράγματι, η Λανούς βγήκε δυνατά, ο Σαντ κράτησε την μπάλα, έπαιξε το 1-2, βρέθηκε σε καλό σημείο και ισοφάρισε. Η Λα Φορταλέσα πήρε φωτιά. Πλέον όλοι άρχισαν να το πιστεύουν.

Ο Σκόκο έχασε τεράστια ευκαιρία να καθαρίσει το ματς και η Λανούς μετά από μια ωραία προσπάθεια έκανε με έναν άλλον ιστορικό της παίκτη, τον Λαουτάρο Ακόστα το 3-2. Στο 65′ έγινε η φάση που έκρινε το ματς. Τράβηγμα παίκτη της Λανούς μπροστά στα μάτια του διαιτητή που δεν δίνει το πέναλτι. Τελικά το μετανιώνει και αποφασίζει να κοιτάξει το VAR. Μετά από ένα αγωνιώδες λεπτό το καταλογίζει. Ο Σαντ δεν θέλησε να το εκτελέσει, ο Σίλβα πήρε το βάρος πάνω του και δεν αστόχησε. 4-2 από 0-2 και η πρόκριση πλέον στα χέρια της Λανούς. Η Ρίβερ δεν το παράτησε. Είχε δοκάρι, είχε ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε κάτι. Το παιχνίδι έληξε και στη Ρίβερ φωνάζουν για τη διαιτησία. Ο Γκαγιάρδο αναρωτιέται γιατί το VAR χρησιμοποιήθηκε μόνο για την μια ομάδα και όχι και για τις δύο. Η διοίκηση σκέφτεται να ζητήσει επανάληψη του αγώνα, αλλά δύσκολα θα αλλάξει κάτι.

Ο Σαντ μετά το τέλος του αγώνα δήλωνε ότι είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του μέχρι την επόμενη, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με τους οπαδούς της Ρίβερ για μια ακόμα φορά συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια. Ένας παίκτης που πήγε στη Ρίβερ στα 13 του και κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα εκεί, αλλά ποτέ δεν αγαπήθηκε και ποτέ δεν βρήκε ευκαιρίες. Ο εμβληματικός 37χρονος σταρ είπε ότι αυτές τις 15 μέρες άκουσε τα πάντα από τους αντιπάλους και ότι έφτασαν να τον αποκαλούν μέχρι και κερατά (!!). “Σας στέλνω χαιρετίσματα και φιλιά από τη γυναίκα μου” δήλωσε live στην κάμερα μετά τον αγώνα. Η κόντρα γίνεται όλο και πιο άγρια.

Η αξία του ηττημ…
Όχι, ΟΚ.

Την ίδια στιγμή ένας ηλικιωμένος τύπος, βρέθηκε να φοράει ΜΟΝΟ το άσπρο βρακί του στις εξέδρες και να πανηγυρίζει έξαλλα κραδαίνοντας με περηφάνια τα καλαμπαλίκια του και δείχνοντάς τα στους αντιπάλους. Σε όλες τις εξέδρες άνθρωποι που πανηγύριζαν σαν τρελοί, έκλαιγαν από χαρά, δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση.

Η μικρούλα Λανούς φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε έναν τελικό Κόπα Λιμπερταδόρες. Εκεί που θα είναι σίγουρα το αουτσάιντερ, αλλά αυτό δεν θα το αφήσει να την πτοήσει. Δεν το έκανε σε καμία περίπτωση μέχρι τώρα…

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Γκολ από καρδιάς

Ήταν 12 χρόνια πριν όταν η παρέα των Τέβες, Καβενάγκι, Μαστσεράνο κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ν. Αμερικής κάτω των 20 ετών. Από τότε η Αργεντινή, βαριά βιομηχανία παραγωγής ταλέντων, δεν τα κατάφερε ξανά μέχρι προχθές. Μέσα στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο, σε ένα παραδοσιακό ντέρμπι σουνταμερικάνο, οι Αργεντίνοι υπέταξαν την Ουρουγουάη με 2-1 κερδίζοντας ταυτόχρονα την πρόκριση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η σκυλίτσα βοηθός προπονητή

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ανάγκη του προπονητή να έχει ένα καλό βοηθό είναι τεράστια. Για να προσέχει τα πάντα, να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη, ενίοτε να τον ξυπνάει και να κάνει καμία αλλαγή (όπως λέμε από τις εξέδρες). Και κυρίως, να είναι πιστός στον κόουτς. Στην περίπτωση της ομάδας “2 Μαΐου” της Παραγουάης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *