Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το πραγματικό superclasico

Σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου παίζεται ποδόσφαιρο υπάρχουν ντέρμπυ. Λίγα όμως έχουν την ένταση, το πάθος και το θέαμα που μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο ντέρμπυ της Αργεντινής. To supeclasico μεταξύ της River Plate και της Boca Juniors. Ένα μίνι αφιέρωμα στο παιχνίδι αυτό που γίνεται την Κυριακή, θυμίζοντας πράγματα που πιθανότατα να είναι γνωστά και κάποια ίσως λιγότερο γνωστά.

River Plate. Iδρύθηκε το 1901 πολύ κοντά στη La Boca, έχει όμως έδρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Monumental στην περιοχή Nunez στα βόρεια του Buenos Aires. Εκεί θα γίνει και το παιχνίδι της Κυριακής. Γνωστή και ως Millionarios, οι εκατομμυριούχοι, εξαιτίας της πιο ακριβής μεταγραφής που είχαν κάνει κάπου στη δεκαετία του 1930. Θεωρείται ομάδα περισσότερο αστική από ότι η μισητή της αντίπαλος. Το υποτιμητικό παρατσούκλι είναι “κότες” και οι οπαδοί της αποκαλούνται έτσι από τους εχθρούς. Oι φανατικοί της οπαδοί ονομάζονται “Οι μεθυσμένοι της εξέδρας”. Πρώτη σε εσωτερικούς τίτλους με 33 κατακτήσεις, γεγονός που οι οπαδοί της Ρίβερ πάντα υπενθυμίζουν σε αυτούς της Μπόκα.

Boca Juniors. Ιδρύθηκε το 1905 και έχει έδρα το Bombonera στην περιοχή Boca στα νοτιοανατολικά του Buenos Aires κοντά στο παλιό λιμάνι. Περιοχή πιο φτωχή, με ιδιαίτερο χρώμα και αρκετά έντονο το ιταλικό στοιχείο. Τα σημερινά χρώματα της Boca επιλέχθηκαν σχεδόν στην τύχη. Είχαν αποφασίσει να διαλέξουν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Αυτό είχε σημαία της Σουηδίας. Γνωστοί και ως οι “Γενοβέζοι” εξαιτίας των Ιταλών που μένουν στην περιοχή. Το υποτιμητικό τους παρατσούκλι είναι “bosteros” που έχει να κάνει με την κοπριά από τα άλογα που υπήρχαν στο μέρος που χτίστηκε το Bombonera. Σε αντίθεση με τις.. κότες, οι οπαδοί της Μπόκα δέχονται με υπερηφάνεια αυτό το όνομα και αυτοαποκαλούνται και οι ίδιοι έτσι. Οι φανατικοί της Boca είναι η περίφημη “La 12” επειδή είναι ο 12ος παίκτης της ομάδας. Η Μπόκα έχει 23 εγχώριους τίτλους, αλλά οι οπαδοί της μπορούν να υπερηφανεύονται για τους 18 διεθνείς τους τίτλους με τους οποίους περνάνε κατά πολύ τους αντιπάλους τους.

Σε 182 αναμετρήσεις η Μπόκα έχει 66 νίκες, η Ρίβερ 61 και 55 αγώνες τελείωσαν ισόπαλοι. Κατά διαβολική σύμπτωση οι μεγαλύτερες νίκες και των δύο είναι με το ίδιο σκορ. Δύο φορές η Μπόκα έχει κερδίσει με 5-1 και μία φορά η Ρίβερ. Από μία φορά έχει κερδίσει η μία ομάδα την άλλη με 4-0. Το ρεκόρ της Μπόκα είναι 9 αγώνες σερί χωρίς ήττα και της Ρίβερ 6. Το πιο γρήγορο γκολ μπήκε πέρσι από τον Πάμπλο Λεντέσμα μόλις στα 45”. Το ρεκόρ αποβολών το έχει ο Hernan Diaz με 6 (!!). Το τελευταίο ματς του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ένα superclasico το 1997. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών έγινε το 1972. Η Ρίβερ προηγήθηκε 2-0, η Μπόκα το γύρισε σε 4-2 και η Ρίβερ τελικά κέρδισε με 5-4 (!!).

Το μίσος τεράστιο και τα διάφορα περιστατικά που έχουν γίνει κατά καιρούς πολλά. Μετά από μία νίκη της Ρίβερ με 2-0, δύο οπαδοί της Ρίβερ σκοτώθηκαν έπειτα από πυροβολισμούς. Οι τοίχοι στο Μπουένος Άιρες γέμισαν με το σύνθημα “River Plate – Boca Juniors 2-2”. Ήταν η εκδίκηση των οπαδών της Μπόκα…

Το φετινό superclasico της Apertura μάλλον δεν έχει ενδιαφέρον βαθμολογικό. Έχει όμως όπως πάντα τεράστια ψυχολογική σημασία. Η γηπεδούχος και πρωταθλήτρια Ρίβερ είναι στη 18η θέση. Με προπονητή τον Diego Simeone πήρε το πρωτάθλημα της Clausura χωρίς να εντυπωσιάσει και φαίνεται τώρα να βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο Sudamericana, αλλά μία νίκη θα είναι ότι πρέπει για τους απαιτητικούς της φιλάθλους. Από την άλλη, η Μπόκα είναι στην 6η θέση και απέχει 8 βαθμούς από την πρωτοπόρο Σαν Λορένσο, γεγονός που σημαίνει ότι θα μείνει για ακόμα ένα πρωτάθλημα μακρυά από την πρώτη θέση. Μαστίζεται από εσωτερικά προβλήματα, οι σχέσεις πολλών ποδοσφαιριστών με τον Ρικέλμε είναι οριακές, ενώ ο προπονητής της Ischia φαίνεται ότι μαθαίνει τελευταίος το τι γίνεται στην ίδια του την ομάδα.
Μία ήττα για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες σίγουρα θα φέρει λαϊκά δικαστήρια και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και αυτό το ξέρουν οι παίκτες και των δύο ομάδων.

Aρκετά με τα λόγια όμως. Μερικά βιντεάκια για να μπούμε στο κλίμα:

Το περσινό superclasico. Καταπληκτική κάλυψη από την τηλεόραση και απίστευτη ατμόσφαιρα. (και λίγος Μπελούτσι)

Ένα River-Boca όπως το έζησαν οπαδοί της La 12. Ο γκριζομάλλης τύπος είναι ο διαβόητος Rafa Di Zeo ηγέτης των οπαδών της Boca που τώρα βρίσκεται στη φυλακή (για επεισόδια σε φιλικό αγώνα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο οπαδού της Chacarita). Το βίντεο είναι εντυπωσιακό και αξίζει ακόμα και αν δεν ξέρετε ισπανικά.

Ένα αφιέρωμα στα ντέρμπυ των δύο ομάδων από την πλευρά της Ρίβερ. Πολλά γκολ από το παρελθόν.

Για όσους θέλουν να ζήσουν έστω και από την τηλεόραση αυτή την ατμόσφαιρα το παιχνίδι ζωντανά την Κυριακή στις 21.20 από το Νοvasports 4

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Βραζιλία-Αργεντινή είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς

10 Φεβρουαρίου 1946. Το Μονουμεντάλ στο Μπουένος Άιρες ήταν κατάμεστο και πανέτοιμο να υποδεχτεί το τελευταίο παιχνίδι του Κόπα Αμέρικα, που τότε λεγόταν ακόμα Πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής, στο οποίο η διοργανώτρια Αργεντινή φιλοξενούσε τη Βραζιλία. Με τη διαφορά των δυο ομάδων στον ένα βαθμό (δεν υπήρχε νοκ άουτ φάση αλλά ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

38+38=75

Είναι μεγάλο γεγονός όταν ένα όργανο συνεδριάζει για να ψηφίσει δημοκρατικά μετά από δεκαετίες το νέο του αφεντικό. Η AFA, η ΕΠΟ της Αργεντινής, το μόρφωμα αυτό που στο παρελθόν μας έχει δώσει διαμάντια όπως το πρωτάθλημα των 30 ομάδων, το κύπελλο που κρατάει παραπάνω από έναν χρόνο και το μαγικό σύστημα για να βγεις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *