Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η Βέρντερ των φιλάθλων

Δεδομένο 1: Το γκολ είναι το ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου.
Δεδομένο 2: Η Βέρντερ σκοράρει τα τελευταία πέντε χρόνια με ασταμάτητους ρυθμούς.
Συμπέρασμα: Είναι πολύ δύσκολο για έναν ποδοσφαιρόφιλο να μη συμπαθεί την ομάδα της Βρέμης.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2006, στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων του Champions League, η Βέρντερ ταξίδευε στην Βαρκελώνη με δυο βαθμούς παραπάνω από τη Μπαρτσελόνα. Χρειαζόταν απλά μια εξαιρετική άμυνα και μια ισοπαλία για να αφήσει εκτός τους πρωταθλητές της προηγούμενης χρονιάς. Οι Γερμανοί κατέβηκαν στο ματς χωρίς να αλλάξουν καθόλου το στυλ τους, προσπαθώντας να παίξουν ανοιχτά από την αρχή. Στο 18ο λεπτό το σκορ ήταν ήδη 2-0 υπέρ των Καταλανών.

Η Βέρντερ του Τόμας Σάαφ, που μέχρι το 2003 ήταν γνωστή στην Ευρώπη χάρη σε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε το 1992, δεν ξέρει να αμύνεται. Ζει σε ενα δικό της σύμπαν, ουτοπικό ποδοσφαιρικά, στο οποίο η χαβαλετζίδικη πρόταση “θα δεχτεί 4 και θα προσπαθήσει να βάλει 5” έχει μια κάποια ρεαλιστική αξία. Μέσα σε πέντε σεζόν, από τη χρονιά δηλαδή που η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και ξεκίνησε τις συνεχείς παρουσίες στο Champions League, οι Γερμανοί της Βρέμης έχουν καταφέρει να γίνουν συνώνυμοι των εννοιών ‘γκολ’, ‘θέαμα’ και ‘όβερ’.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Τέσσερις από τις πέντε αυτές χρονιές πρώτη στην κατάταξη των ομάδων με τα περισσότερα γκολ, μ’ενα μέσο όρο της τάξης των 75 γκολ ανά χρονιά στη Μπουντεσλίγκα, δηλαδή 2,2 γκολ ανα παιχνίδι. Αν το νούμερο αυτό συγκριθεί με τα νούμερα άλλων μεγαθηρίων, που έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ, καλύτερους παίκτες και βαριά φανέλα (Μπαρσελόνα: 1,94 γκολ, Ρεαλ: 1,91 γκολ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 1,87 γκολ, Άρσεναλ: 1,92 γκολ), τότε αντιλαμβάνεται κανείς τον άθλο της ομάδας του Σάαφ, που μπορεί να αλλάζει παίκτες κάθε χρόνο αλλά κρατάει γερά μέσα της τη φιλοσοφία του επιθετικού ποδοσφαίρου που αναπτύσσει διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Σε μια εποχή που τα παιχνίδια του Ιταλικού πρωταθλήματος έχουν μ.ο. 2,3 γκολ, του Ισπανικού 2,49 και του Ελληνικού μέσο όρο μικρότερο του 2 η Βέρντερ αξίζει σίγουρα ένα χειροκρότημα για την προσήλωση της σε μια φιλοσοφία ποδοσφαίρου, που πολλές φορές δεν φέρνει τα σωστά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δημιουργεί φίλους και όμορφες στιγμές μπροστά στην τηλεόραση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, της φιλοσοφίας αυτής μπορεί να βρει κάποιος άφθονα και στην πορεία της Βέρντερ στη φετινή Μπουντεσλίγκα, στην οποία αν και βρίσκεται στην μέση του βαθμολογικού πίνακα, είναι πάλι πρώτη στον πίνακα των ομάδων με τα περισσότερα γκολ! Μια ομάδα ικανή να διασύρει τη μια εβδομάδα την Μπάγερν, σκοράροντας πέντε φορές μέσα στο Μόναχο, και λίγες εβδομάδες μετά να δεχτεί για πλάκα τέσσερα γκολ από τη Στουγκάρδη. Ή ακόμα χειρότερα και πιο πρόσφατα (το Σάββατο που μας πέρασε, στο ματς με τη Ντόρτμουντ), μια ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ στο 87ο λεπτό, με 1-2, καταφέρνει να γυρίσει το παιχνίδι με δυο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά κι όμως δέχεται την ισοφάριση στην τελευταία φάση του αγώνα! Αυτή ακριβώς είναι η Βέρντερ Βρέμης που ξέρουμε και συμπαθούμε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Champions League, βιντεοθεραπεία, Γερμανικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα

Πριν λίγο καιρό προβλήθηκε σε επιλεγμένες αίθουσες η ταινία του Βιμ Βέντερς “Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”. Μία από τις πρώτες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη, που καταπιάνεται με τον ψυχισμό ενός τερματοφύλακα και τον ακολουθεί σε μια -άσκοπη;- περιπλάνησή του μετά από μια άκρως άτυχη στιγμή την ώρα ενός αγώνα. Ιδιαίτερη ταινία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ας μιλήσουμε για Τέχνη

2048 μ.Χ. Σε μια από τις μεγαλύτερες σχολές χορού της Νέας Υόρκης οι νέοι μαθητές αναμένουν με αγωνία τον Δάσκαλο, για το πρώτο, εισαγωγικό μάθημα στην τέχνη του χορού. Οι ψίθυροι και τα πηγαδάκια μεταξύ τους την ώρα της αναμονής απλά ενισχύουν τη φήμη και το κύρος του ανθρώπου που περιμένουν. Ένας ζωντανός θρύλος του […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *