Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Μιά καλλονή 109 ετών


29 Νοεμβρίου 1899
Στην Βαρκελώνη της Καταλωνίας, ένας Ελβετός,ο Χανς ή Ζουάν επί τω καταλανικότερω Γκάμπερ, ίδρυσε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο που έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Το όνομά του FC Barcelona και η ιστορία του συνυφασμένη με αυτήν του ποδοσφαίρου της γηραιάς ηπείρου, του αθλητισμού γενικότερα, αλλά και των μεγάλων πολιτικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα στην Ισπανία τον 20ο αιώνα.
Κανένας σύλλογος παγκοσμίως δεν εξαρτήθηκε τόσο πολύ από τα μέλη του όσο το FC Barcelona, κανένας σύλλογος δεν εξέφρασε με πιό πειστικό τρόπο τις επιθυμίες και τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού που στέναζε κάτω απ την στιγνότερη και μακροβιότερη δικτατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Το FC Barcelona ποτέ δεν ήταν στην πραγματικότητα ένας απλός αθλητικός σύλλογος.
Στα δύσκολα χρόνια εξέφρασε την αντίσταση των Καταλανών ενάντια στην χούντα και μετέπειτα έδωσε το στίγμα της κοινωνικής προσφοράς που κάθε ζωντανός αθλητικός οργανισμός οφείλει να έχει.
Απ τον Γιόζεπ Σούνιολ τον πρόεδρο-μάρτυρα που εκτελέστηκε απ τους φαλαγγίτες του Φράνκο το 1936, μέχρι και σήμερα που το κοινωνικό ίδρυμα του συλλόγου (Fundacio) δίνει υποτροφίες σε φτωχούς μαθητές, συμβάλλει σε προγράμματα απεξάρτησης ή χτίζει σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές του Μέξικο, το FC Barcelona απέδειξε και αποδεικνύει πως το να είσαι σημαντικός και σπουδαίος δεν αφορά μόνο τους αθλητικούς σου τίτλους.
Λίγο πριν το 110ο έτος της ζωής της, η Μπάρσα αριθμεί 165000 μέλη που συμβάλλουν σε ετήσια βάση απ το υστέρημά τους στην οικονομική αυτοτέλεια και ρυθμίζουν διά της ψήφου τους την διοίκηση του συλλόγου τους.
Οσο γιά τους τίτλους, η σε βάθος ανάπτυξη του αθλητισμού, του επιτρέπει να έχει συλλέξει τους περισσότερους στην Ευρώπη σε όλα τα αθλήματα.
Αγαπήθηκε γιά τον Κουμπάλα, τον Κρόϊφ, τον Μαραντόνα, τον Ρονάλντο, τον Ριβάλντο, τον Ρομάριο, τον Στόϊτσκοφ,τον Ροναλντίνιο, αγαπιέται σήμερα γιά τον Μέσσι.
Σε κάθε αγώνα της στο Camp Nou τα φλας των Γιαπωνέζων περιηγητών αστράφτουν.
Είναι σίγουρο όμως πως όταν και αν τα μεγάλα αστέρια εκλείψουν απ το ρόστερ της, το FC Barcelona θα συνεχίσει να «αστράφτει» στις καρδιές εκατομμυρίων φιλάθλων σαν κάτι ξεχωριστό, κάτι που έδωσε και δίνει άλλη διάσταση στην έννοια του αθλητισμού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Τσε και το ποδόσφαιρο (πέρα από τα τατουάζ)

Γιατί η Κούβα, μια χώρα τόσο δυνατή στα σπορ –ο Φιντέλ είχε δηλώσει πως ο αθλητισμός είναι μια από τις δραστηριότητες που εκφράζουν καλύτερα την επανάσταση– έχει τόσο χάλια ποδόσφαιρο; Το 1938, υπήρξε η πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που έπαιξε σε τελικά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (αποχώρησαν όλες οι άλλες από τα προκριματικά) και μάλιστα πέρασε και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δώσε την Μπάλα στον Παππού

Εικόνα 1: Καφενείο Σάββατο ή Κυριακή βράδυ. Μπαρμπάδες κάθονται με το ουζάκι/τσίπουρο/ρακές τους και βλέπουν μπάλα. Εκεί που παρακολουθούν τους διάφορους Μέσι, Κριστιάνο και λοιπά θα αρχίσουν να λένε ότι εκείνη την ντρίπλα την είχε κάνει και ο Νεστορίδης το 1960, η πάσα τους θύμισε Δομάζο, το σουτ τον Σιδέρη. Θα λένε πράγματα που έζησαν […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *