Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Sudamericana για ξενύχτηδες

Πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη θα γίνει ο πρώτος τελικός για το Copa Sudamericana. Μια μικρή εισαγωγή για όσους πιθανώς δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Είναι το δεύτερο σε σημασία διεθνές συλλογικό τρόπαιο στη Νότια Αμερική, μετά το Copa Libertadores. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι αντίστοιχο το δικού μας ΟΥΕΦΑ με τη διαφορά όμως ότι αφ’ ενός τα δύο κύπελλα δεν γίνονται ταυτόχρονα και από την άλλη υπάρχουν ομάδες που συμμετέχουν και στα δύο. Αποτελεί φυσική συνέχεια του Copa CONMEBOL και του Copa Mercosur αργότερα. Τα τελευταία χρόνια στο κύπελλο συμμετέχουν και ομάδες που δεν ανήκουν στη Νότια Αμερική (όπως Μεξικό και Ονδούρα). Για το ποιες ομάδες παίζουν από κάθε χώρα θα μπλέξουμε, οπότε κρατάμε ότι η Μπόκα και η Ρίβερ παίζουν με πρόσκληση (βρέξει-χιονίσει). Το σύστημα αποτελείται από διπλούς αγώνες στους οποίους μετράνε τα εκτός έδρας γκολ. Στις μέχρι τώρα διοργανώσεις η Αργεντινή έχει 4 κατακτήσεις, ενώ το Μεξικό και το Περού έχουν από μία.

Στη φετινή διοργάνωση στον τελικό έφτασε μια ομάδα από τη Βραζιλία για πρώτη φορά (!!) και μια ομάδα από την Αργεντινή. Η Ιντερνασιονάλ από το Πόρτο Αλέγκρε και η Εστουντιάντες από την Λα Πλάτα.

Η Sport Club Internacional ιδρύθηκε το 1909 και έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Βραζιλία από το 1979, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει 3 μεγάλες επιτυχίες. Την κατάκτηση του Libertadores το 2006, στη συνέχεια την κατάκτηση του κυπέλλου συλλόγων της FIFA (που αντικατέστησε το Διηπειρωτικό) κερδίζοντας στον τελικό με 1-0 την Λίβερπουλ και τέλος την κατάκτηση του Recopa Sudamericana το 2007 (το Σούπερ Καπ της Λατινικής Αμερικής που γίνεται μεταξύ του νικητή του Libertadores και του Sudamericana). Αγωνίζεται στο Beira-Rio που χωράει 56.000 θεατές. Προπονητής της είναι ο Τίτε. Στο ρόστερ της ξεχωρίζει ο Αργεντίνος Ντ’ Αλεσάντρο που αφού επέστρεψε στην Σαν Λορένσο πέρσι και έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με αυτήν, πήρε μεταγραφή για το Πόρτο Αλέγκρε. Στην επίθεση δεσπόζει η παρουσία του Νίλμαρ που μετά το αποτυχημένο του πέρασμα από την Λυών και την οικονομική καταστροφή της Κορίνθιανς, επέστρεψε στην Ίντερ από την οποία είχε ξεκινήσει. Ένας ακόμα παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο μέσος Άλεξ που έχει σκοράρει 4 φορές στο Sudamericana. H Ίντερ μπήκε από νωρίς στα δύσκολα, αφού στην πρώτη φάση του θεσμού αντιμετώπισε την μισητή αντίπαλό της, την Γκρέμιο. Πέρασε με δύο ισοπαλίες (1-1 και 2-2) και αντιμετώπισε την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα της Χιλής. Πέρασε ξανά με δυο ισοπαλίες (0-0 και 1-1) και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μπόκα. Η Μπόκα έδωσε μεγαλύτερη σημασία στο πρωτάθλημα και κατέβασε κυρίως νέα παιδιά, με αποτέλεσμα η Ιντερνασιονάλ να περάσει με δυο νίκες (1-0 και 1-2, αλλά πιο δύσκολα από όσο φαίνεται). Στα ημιτελικά απέκλεισε με εντυπωσιακό τρόπο την Τσίβας από το Μεξικό με δυο νίκες (4-0 και 2-0). Δυο βιντεάκια από τη φετινή της πορεία. To 2-2 στη ρεβάνς με την Γκρέμιο στο τοπικό ντέρμπυ και το δεύτερο το 2-0 επί της Μπόκα με δυο γκολάρες του Άλεξ:


Η Estudiantes de La Plata ιδρύθηκε το 1905 και είναι η μία από τις δύο ομάδες της Λα Πλάτα (η άλλη η Χιμνάσια), πόλης στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (και κατά σύμπτωση αδερφής πόλης του Πόρτο Αλέγκρε). Δεν ανήκει στις “μεγάλες πέντε” ομάδες της Αργεντίνης και η καλύτερή της περίοδος ήταν τη δεκαετία του ’60. Έχει κατακτήσει 4 πρωταθλήματα Αργεντινής (με τελευταίο την Apertura του 2006 σε αγώνα μπαράζ με την Μπόκα και με προπονητή τον Ντιέγκο Σιμεόνε). Παίζει στο Δημοτικό Στάδιο της Λα Πλάτα που χωράει 53.000 θεατές, μια που το δικό της γήπεδο βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Προπονητής της είναι ο θρύλος της Ρίβερ Πλέιτ Λεονάρντο Αστράδα. Μεγάλος σταρ της ομάδας ο πασίγνωστος Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν που είναι ο αρχηγός της ομάδας στα 33 του. Στην επίθεση ξεχωρίζει η φετινή της μεταγραφή από την Μπόκα, ο Μάουρο Μποσέλι. Στα προκριματικά απέκλεισε την Ιντεπεντιέντε στα πέναλτυ (2-1 και τα δύο παιχνίδια), ενώ στον επόμενο γύρο έπαιξε και πάλι με ομάδα της Αργεντινής, την κάτοχο του Sudamericana Άρσεναλ την οποία απέκλεισε με μία νίκη και μια ισοπαλία. Στον επόμενο γύρο απέκλεισε την Μποταφόγκο με μία νίκη και μια ισοπαλία και τέλος στα ημιτελικά απέκλεισε τρίτη ομάδα από την Αργεντινή, τους Αρχεντίνος Τζούνιορς και πάλι με μία νίκη και μια ισοπαλία. Δυο βίντεο από τη φετινή της πορεία. Tα πέναλτυ με την Ιντεπεντιέντε και to 2-0 με την Μποταφόγκο ενώ έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 18′ (με γκολάρα του Βερόν)

Η Ίντερ είναι μάλλον το φαβορί, είναι καλύτερη ομάδα γενικά, έχει πρόσφατα κατακτήσει διεθνή τρόπαια και είναι ομάδα που ξέρει να εκμεταλλεύεται την παραμικρή ευκαιρία κερδίζοντας συχνά αγώνες που ο αντίπαλός της είναι καλύτερος. Από την άλλη, η Εστουντιάντες είναι μια σφιχτή ομάδα, αρκετά δεμένη, που αν χρειαστεί μπορεί να ρίξει και καμιά κλωτσιά παραπάνω. Τα παιχνίδια αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον με αρχή αυτή την Τετάρτη στην Λα Πλάτα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

βιντεοθεραπεία, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μαθήματα ποδοσφαίρου: La palomita

Δεν είναι πολλές οι κινήσεις στο ποδόσφαιρο και πίστευα ότι είχαμε εξαντλήσει τις βασικές. Ένα κείμενο όμως για την ομάδα-φάντασμα έφερε την εύλογη ερώτηση ενός αναγνώστη «τι διάολο είναι η παλομίτα;» μια που δεν υπήρχε εξήγηση. Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό της λέξης που σημαίνει στα ισπανικά “περιστεράκι” (αλλά και ποπ κορν). Ως συνήθως η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κυρίες και κύριοι, η Ουρουγουάη

Η Ουρουγουάη (ή “Ουραγουάη” για να μας καταλαβαίνει και ο Σάκης Τσιώλης) είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χωράς. Λόγω της περίοπτης θέσης που κατέχει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα αλλά και της μνημειώδους ασχετοσύνης της πλειοψηφίας των ανθρώπων στην κατηγορία γνώσεων ‘Γεωγραφία’, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου φαντάζεται πως πρόκειται για μια τεράστια χώρα με δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους που […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *