Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αυτοκαταστροφικές νυχτερίδες

Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ισπανίας, η Βαλένθια, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πολύ μεγάλη οικονομική κρίση. Τα χρέη της είναι πολλά, με αποτέλεσμα πρόσφατα να ακουστούν και φήμες για χρεωκοπία. Η τωρινή διοίκηση τα διαψεύδει και επιμένει ότι θα βρεθεί κάποια λύση ώστε το πρόβλημα να λυθεί. Οι καθυστερήσεις στη σύναψη ενός δανείου έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, ενώ οι διοικούντες για να μη χάσουν την στήριξη των οπαδών αρνούνται να πουλήσουν τα μεγάλα ονόματα (όπως Βίγια και Σίλβα) είτε σε ανταγωνιστικές ομάδες, είτε στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή χτίζεται το καινούριο Μεστάγια, ένα εντυπωσιακό στάδιο, από τα ομορφότερα γήπεδα στην Ευρώπη, αλλά η Βαλένθια μέχρι πρόσφατα δεν είχε βρει ακόμα αγοραστή για το παλιό της γήπεδο ούτως ώστε να μαζέψει κάποια χρήματα.

Τι συνέβη όμως και μια ομάδα με συνεχή παρουσία στο CL, κατακτήσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων στην Ισπανία και κατακτήσεις ΟΥΕΦΑ έφτασε σε αυτό το σημείο; Αυτές τις μέρες σε τοπική εφημερίδα της περιοχής, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τις μεταγραφές της ομάδας από το 2004 και μετά. Συνολικό ποσό…185 εκατομμύρια Ευρώ (μόνο σε ομάδες) για συνολικά 33 παίκτες, εκ των οποίων μόλις οι 14 αγωνίζονται ακόμα στην ομάδα. Το χειρότερο όλων όμως είναι ποιοι ήταν αυτοί και τι προσέφεραν. Ας δούμε κάποιους:

Στέφανο Φιόρε – Μπερντάρντο Κοράντι. Η ιταλομανία που πέρασε η Βαλένθια την… έγδαρε οικονομικά. Συνολικά η ομάδα πλήρωσε 17 εκατομμύρια Ευρώ για τους δύο παίκτες. Moναδική δικαιολογία, ότι ήρθαν σχεδόν αναγκαστικά, μια που η Λάτσιο (άλλη ομάδα με οικονομικά προβλήματα) χρωστούσε χρήματα στη Βαλένθια από την μεταγραφή Μεντιέτα και είπε να ξεπληρώσει σε… είδος. Η προσφορά τους (ειδικά του Κοράντι) πολύ μικρή και μετά την αποπομπή Ρανιέρι εξαφανίστηκαν.

Mάρκο Ντι Βάιο. Η Βαλένθια ξόδεψε 10,5 εκατομμύρια Ευρώ για να τον αγοράσει. Τουλάχιστον ο Μάρκο έκανε μια καλή πρώτη χρονιά με 11 γκολ στο πρωτάθλημα.

Φραντσέσκο Ταβάνο. Ακόμα ένας Ιταλός επιθετικός και μάλλον ο χειρότερος όλων σε προσφορά. Παίκτης της… Έμπολι που πήγε στη Βαλένθια με 9 εκατομμύρια Ευρώ και έπαιξε σε ελάχιστα παιχνίδια πριν πάρει το… καράβι της επιστροφής

Χοακίν. Η Βαλένθια έδωσε 25 εκατομμύρια Ευρώ για να πάρει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε το ισπανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Στην Μπέτις ακόμα τρίβουν τα χέρια τους, ενώ στη Βαλένθια λίγοι πλέον έχουν ελπίδες στο δεξί χαφ της ομάδας που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτόν.

Ασιερ Ντελ Όρνο. Ο αριστερός μπακ της Τσέλσι μετακόμισε στην Ισπανία με 7 εκατομμύρια Ευρώ, ίσως μια από τις πιο καλές κινήσεις που έκανε ο Αμπράμοβιτς.

Χαβιέρ Αριθμέντι. Ένας μαχητής, φιλότιμος παίκτης, που δεν κάνει όμως τη διαφορά. Στη Βαλένθια το είδαν αλλιώς και έδωσαν 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Νίκολα Ζίγκιτς. Ψηλός, μαχητής, με πολλά γκολ σε μία μικρότερη ομάδα. Στη Βαλένθια είδαν μάλλον κάτι παραπάνω και αποφάσισαν να δώσουν 14,5 εκατομμύρια για να τον φέρουν στην ομάδα τους από το Σανταντέρ. Τώρα είναι δανεικός στην ομάδα που εισέπραξε τα 14,5 εκατομμύρια.

Φαμπιάν Εστογιάνοφ. Μπορεί στην Ελλάδα να μαγεύει, αλλά στη Βαλένθια τον είδαν μόνο στην παρουσίασή του, αφού έπαιξε δανεικός στις Κάντιθ, Ντεπόρ, Βαγιαδολίδ και Πενιαρόλ. Α, ναι… 3 εκατομμύρια ακόμα χαμένα.

Mαντούρο (δεν μπορώ να προφέρω το μικρό του). Το καλοκαίρι του 2008 έληγε το συμβόλαιό του, αλλά στη Βαλένθια τον πήραν τον Ιανουάριο προσφέροντας 3 εκατομμύρια στον Άγιαξ.

Έβερ Μπανέγκα. Πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά και αλητάμπουρας. 17 εκατομμύρια Ευρώ στην Μπόκα πριν από έναν χρόνο και τώρα είναι δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

H λίστα έχει κι άλλους, αλλά νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε. Βέβαια ήρθαν και καλοί παίκτες. Είτε με πολλά λεφτά όπως ο Βίγια, ο Μανουέλ Φερνάντες κι ο Μιγκέλ, είτε με λιγότερα όπως ο Μορέτι. Είναι όμως οι εξαιρέσεις και τίποτα παραπάνω. Οι κακές επιλογές, η αλόγιστη σπατάλη και η έλλειψη πλάνου μπορούν να αποδεχτούν καταστροφικές.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μπύρες, λουλούδια και τάκλιν: Το θαύμα της Γουίμπλεντον

1988, Μάιος, Παρασκευή βράδυ, μια μέρα πριν από τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Ένας οπαδός της Γουίμπλεντον αποφασίζει να βγάλει βόλτα το σκύλο του. Έχει περάσει το απόγευμα συζητώντας με τους φίλους του για το μεγάλο παιχνίδι της επόμενης μέρας, το μεγαλύτερο στην ιστορία του συλλόγου. Φτάνοντας κατά τις 11 τη νύχτα έξω από το […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ωδή στον Γκαΐθκα Μεντιέτα

Μια από τις αγαπημένες μου ποδοσφαιρικές ομάδες ήταν η Βαλένθια του τέλους των 90s. Μια ομάδα που δυστυχώς δεν κατάφερε να πάρει τους τίτλους που άξιζε, αλλά αγαπήθηκε πολύ από αρκετό κόσμο για το καλό ποδόσφαιρο που έπαιζε και ορισμένους πολύ μεγάλους ποδοσφαιριστές που είχε στο ρόστερ της. Ένας από τους λιγότερο τραγουδισμένους παίκτες εκείνης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Αυτοκαταστροφικές νυχτερίδες”

  1. Ο/Η Darth Soccerius λέει:

    Εχω Μπαλαφα, με 3 εκ. ευρω τον δινω!

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Πακέτο με Μελίσση 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *