Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο 2008

Χειμώνας.

Ο Ολυμπιακός αποκτάει τον Μπελούτσι, ο οποίος κάνει έξι μήνες να προσαρμοστεί και ο Άρης τον Αμορόσο, που κάνει έξι μήνες να συνειδητοποιήσει ότι οι 7.000 που πήγαν στο αεροδρόμιο νυχτιάτικα, απαιτούσαν να δούνε και λίγη μπάλα. Η Καλαμαριά νικάει στο χόρτο τον Ολυμπιακό, αλλά στα αποδυτήρια οι ‘κόκκινοι’ αποφασίζουν πως η παλιότερη θέση τους, ότι τα παιχνίδια κερδίζονται στο γήπεδο, ήταν μια μαλακία και μισή και καταθέτουν ένσταση γιατί ο Βάλνερ έπαιξε με περισσότερες διαφορετικές φανέλες σε μια σεζόν, απ’ όσες επιτρέπει ο στυλίστας της FIFA. Ο Φερνάντο Σάντος, αποκαλεί δημόσια τους ποδοσφαιριστές του ‘σαρδέλες’, η παοκτσήδικη αξιοπρέπεια δέχεται απίστευτο πλήγμα και για εκδίκηση λίγο καιρό μετά, εκπρόσωπος του λαού της ομάδας, εισχωρεί σε συνέντευξη τύπου μετά από νέα εντός έδρας αποτυχία και του εκστομίζει το ιστορικό “Go village“! Οι καθηγητές Αγγλικών της πόλης, την επόμενη μέρα καίνε τα πτυχία τους δίπλα στις καντίνες της Τούμπας!

Άνοιξη.

Ο Κόκκαλης, πιστός στις συνήθειες του, αλλάζει την στολή ‘Λεμονής’ με την στολή ‘Σεγκούρα’, επιδιώκοντας να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ πρωταθλημάτων, από πρόεδρο-προπονητή. Η ΑΕΚ φιλοδωρεί τον Ολυμπιακό με τέσσερα γκολ και ο Ριβάλντο κυκλοφορεί με τα τέσσερα δάχτυλα υψωμένα, προς τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Λίγο καιρό μετά θα σηκώσει και το πέμπτο δάχτυλο και θα αποχαιρετήσει τους ανθρώπους της ΑΕΚ για να ταΐσει τα αμέτρητα παιδιά του, παραδοσιακές λιχουδιές του Oυζμπεκιστάν. Ο Μπάγεβιτς τόσα χρόνια στην Ελλάδα, δεν έχει μάθει ακόμα τις σωστές λέξεις για να διαψεύσει τις επαφές του με τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα ο Πουρουπουπού να …ενημερώσει τον Σκόρδα ζωντανά και τηλεοπτικά ότι ο προπονητής της ομάδας του, το καλοκαίρι θα φοράει πράσινη φόρμα. Ο πρόεδρος του Άρη τον χαρακτηρίζει ανήθικο, ο δημοσιογράφος τον αποκαλεί λίγο και αφού τον …ενημερώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση ευθυμίας, του κλείνει το τηλέφωνο, γράφοντας μια ακόμα μαύρη σελίδα, στο ιστορικό της χειρότερης ποδοσφαιρικής εκπομπής από τότε που ανακαλύφτηκε η …ομιλία. Ο Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος μαθαίνει την Ζενίτ και οι τηλεοπτικές δέκτες μας γεμίζουν κάθε Πέμπτη με τα κατακόκκινα μάγουλα του Αρσάβιν. Ο Ολυμπιακός κερδίζει την υπόθεση Βάλνερ, ο Ριβάλντο νευριάζει και σταματάει να παίζει και το Ελληνικό πρωτάθλημα πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά, αφού ο δεύτερος της κανονικής περιόδου στέφεται πρωταθλητής, ο τρίτος, μέσω των playoff, βγαίνει στο Τσάμπιονς Λίγκ και η πρώτη μαζεύει τεσσάρες σε παιχνίδια που δεν βλέπει κανένας. Εκτός του πρωταθλήματος, ο Κόκκαλης κατακτάει και το κύπελλο Ελλάδος, αφού κάποιος παραπλανεί τον Άρη λέγοντας του πως το κύπελλο θεωρείται δικό του, με αποτέλεσμα να μην κατέβει καν να παίξει. Ο Τέρι γλιστράει πριν το πιο κρίσιμο πέναλτι της ζωής του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτάει το Champions League και ο κώλος της ανακηρύσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ο μεγαλύτερος του σύμπαντος, αφού χωροχρονικά εκτείνεται από την Βαρκελώνη του 1999 έως την Μόσχα του 2008! Στα …αλώνια του Πειραιά, Εθνικός και Αιγάλεω παίζουν το πιο στημένο παιχνίδι των τελευταίων χρόνων, παιχνίδι που θα έκανε και τον πιο μαφιόζο μπουκ της Νοτιοανατολικής Ασίας, να τρίβει τα μάτια του. Ο Εθνικός αντικαθιστά τον τερματοφύλακα του μ’ έναν πιτσιρικά που δεν καταδέχεται να πέσει σε κανένα σουτ των αντιπάλων και λίγο πριν το τέλος – για σιγουριά, γιατί η μπάλα είναι πόρνη, όπως μαθαίνουμε απ’ το δημοτικό – βάζει στο παιχνίδι και τιμωρημένο παίκτη!

Καλοκαίρι.

Ο Μπάγεβιτς αποχωρεί απ’ τον Άρη γιατί θίγεται η …ηθική του. Οι σέντερ μπακ της εθνικής Ελλάδος αλλάζουν πασούλες στην άμυνα, μέχρι να αηδιάσει και ο τελευταίος ποδοσφαιρόφιλος του πλανήτη, που ακούει το παιχνίδι ραδιοφωνικά. Οι Ισπανοί κερδίζουν επιτέλους μια σημαντική διοργάνωση, απέναντι στους πάντα αντιπαθητικούς Γερμανούς. Ο Κόκκαλης παίρνει επιτέλους έναν σοβαρό προπονητή, η Ανόρθωση του τραβάει μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα και ο Βαλβέρδε θεωρείται άμεσα, πιο ανίκανος κι από τον Αλέφαντο. Στον Παναθηναϊκό μαζεύονται όλοι οι λεφτάδες της Αθήνας, εκτινάσσουν το μπάτζετ των μεταγραφών και λίγο πριν την πρεμιέρα συνειδητοποιούν ότι ξεχάσανε να αγοράσουν αμυντικό. Ο Ντέμης, που είχε παιδικό όραμα να μεγαλώσει την λίμνη της ΑΕΚ, ανακοινώνει ότι θα σταματήσει το μεγάλωμα, στο τέλος της χρονιάς. Λίγους μήνες μετά, αλλάζει απόφαση και παρατάει εντελώς την λίμνη. Στους Ολυμπιακούς της ντόπας, η Αργεντινή κάνει περίπατο στο ποδόσφαιρο, αφού οι Βραζιλιάνοι κατεβαίνουν με αρχηγό τον Ροναλντίνιο, ο οποίος πήρε λάθος ντόπα με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα εξόγκωμα λίπους, πίσω απ’ τον κώλο και να γίνει ακόμα πιο αργός, φτάνοντας σε ταχύτητες Ζιοβάνι.

Φθινόπωρο.

Ο Μητρόπουλος γίνεται ο επίσημος εκπρόσωπος του ‘extreme makeover’ στην Ελλάδα και αναλαμβάνει τον Ηλυσιακό, με στόχο να τον μεταμορφώσει σε …Αιγάλεω! Ο Ολυμπιακός αγοράζει τον Ντιόγκο σε τιμή ευκαιρίας, που περιλαμβάνει σαν δώρο και την μάνα του. Ο Δώνης φεύγει από την ΑΕΚ γιατί κλαίει υπερβολικά και ο Ντούσαν επιστρέφει στην ομάδα της καρδιάς του, με την καθησυχαστική σκέψη ότι τα πεντοχίλιαρα που είχαν φτιάξει με την μάπα του, δεν ισχύουν στην εποχή του ευρώ και με την αυτοπεποίθεση που του δίνει το γεγονός ότι έμαθε πως προφέρεται το ‘σιγκνομι’. Ο Τεν Κάτε κάνει την διαδρομή ‘ανίκανος’ – ‘μαέστρος’ πιο γρήγορα και απ’ την ταχύτητα με την οποία πέφτει ο Καραγκούνης. Ο Πάμπλο Γκαρσία ξεχνάει να πάρει τα ηρεμιστικά δυο ημερών και κυνηγάει τον Ντούντου μέσα στο Καραϊσκάκη. Ο Ηρακλής γίνεται ακόμα πιο γηραιός, φτάνοντας τα 100 (χρόνια, όχι οπαδούς) και οι φίλοι του για δώρο γενεθλίων, μπουκάρουν στο γήπεδο και κυνηγάνε τους παίκτες με το κοντάρι του κόρνερ. Ευτυχώς όμως γι’ αυτούς, ο αθλητικός δικαστής πιστεύει ότι επρόκειτο για αναρχικούς, που εισέβαλλαν στο Καυτατζόγλειο για να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο χαμό του 15χρονου και τους απαλλάσσει! Ο Ολυμπιακός σκοράρει κατά βούληση στο UEFA, περνάει στον επόμενο γύρο και ο Βαλβέρδε από άχρηστος γίνεται Θεός, που πρέπει να γεράσει στο λιμάνι.

Άντε και του χρόνου…

(H εικονογράφηση του ποστ έγινε με τις μοναδικές ποδοσφαιρικές φωτογραφίες, που συμπεριέλαβε το καλύτερο φωτογραφικό-ειδησεογραφικό site του ίντερνετ, Big Picture, στην λίστα των καλύτερων του 2008)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ελληνικό ποδόσφαιρο, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η τελευταία προσπάθεια του Τόμας Ροζίτσκι

Σε κάθε γενιά ποδοσφαιριστών υπάρχουν κι αυτοί που τελικά δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του κόσμου, των προπονητών ή ακόμα και των διοικήσεων που ξόδεψαν χρήματα. Όταν συμβαίνει εξαιτίας έλλειψης μυαλού στο κρανίο, δεν ενοχλεί τόσο. Είναι θέμα του κάθε Αντριάνο π.χ. να καταστρέψει μια καριέρα που θα μπορούσε να είναι τεράστια. Όταν γίνεται εξαιτίας τραυματισμών […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν η Γιουνάιτεντ κατέβηκε στο Μόναχο με 12

Ήταν 18 Απριλίου του 2001 όταν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου η Μπάγερν υποδεχόταν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα προημιτελικά του Champions League. Οι Γερμανοί με ένα γκολ του Πάουλο Σέρζιο είχαν κερδίσει με 0-1 στο Ολντ Τράφορντ και η ομάδα του Σερ Άλεξ είχε το δύσκολο έργο να κάνει την ανατροπή. Ο τελικός της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο 2008”

  1. Ο/Η haridimos λέει:

    καλό το αφιέρωμα. Μια διόρθωση όμως.. ο Ριβάλντος πήγε στο Ουζμπεκιστάν κι όχι στο Καζακστάν

  2. Ο/Η duendes λέει:

    Oυζμπεκιστάν, Καζακστάν, το ίδιο και το αυτό.. Ένα τσιγάρο δρόμος. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *