Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ντέρμπυ το ελληνικόν…


Για να δεις ένα ντέρμπυ στην Ελλάδα πρέπει να είσαι ήρωας… Πρέπει να υπομείνεις για σχεδόν 2 ώρες τον Γκμοχ που θα κλείσει 30 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα μπερδεύει τον “αιφνιδιασμό” με τον “εκβιασμό” και ακόμα λέει “Πανατινάικος” και δεν ξέρει που τονίζεται η λέξη. Θα πρέπει να υπομείνεις τον Βερνίκο να λέει ότι το 55-45 είναι συντριπτική υπεροχή στην κατοχή μπάλας, ότι στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός προηγείται με 2-0 και όλες τις άλλες αηδίες που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

Κυρίως όμως θα πρέπει να υπομείνεις ένα μέτριο προς καλούτσικο παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο και ένα αρκετά κακό παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο (τουλάχιστον καλύτερο από το ΠΑΟ-ΟΣΦΠ). Ένα πρώτο ημίχρονο όπου η ΑΕΚ ήταν καλύτερη από προηγούμενα παιχνίδια και έδειξε σε δυο-τρεις φάσεις κάποια καλά στοιχεία. Για να μην κακοκαρδίσει τους οπαδούς της όμως αποφάσισε στο δεύτερο ημίχρονο να πιάσει μια ακόμα μετριότατη ως κακή εμφάνιση. Την ίδια στιγμή έμενε αβοήθητη από τον πάγκο, όταν είχε “κρεμάσει” στα χαφ και ο προπονητής της περίμενε να πάει το 70φευγα για να κάνει την πρώτη αλλαγή του και να τις ολοκληρώσει στο 89′ περνώντας τον Εντίνιο για να κάνει τι ακριβώς; Αφήνοντας για ακόμα ένα παιχνίδι τον Μπασινά για 90′ λεπτά στον αγωνιστικό χώρο (και ενώ προς το τέλος έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο) και ταλαιπωρώντας τον Πελετιέρι που τον ζέσταινε από το 20′ περίπου μέχρι και το 89΄.

Από την άλλη ο ΠΑΟ είχε σαν μοιραίο τον Ζιλμπέρτο, είχε μια αμυντική γραμμή σε τρικυμία και ότι γινόταν ουσιαστικό ήταν από τον Καραγκούνη που πέρα από τα κλασσικά καραγκιοζιλίκια που έκανε ήταν ο μοναδικός που προκαλούσε προβλήματα από τα χαφ του ΠΑΟ. Ο Σαλπιγγίδης το πάλεψε επίσης, αλλά με έναν Μάντζιο εξαφανισμένο από τον άριστο Μαϊστόροβιτς ήταν πολύ μόνος. Ο Τεν Κάτε άφησε παίκτες όπως ο Κλέιτον ή ο Νίνης εκτός ομάδας και ήταν λογικό να μην προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις φάσεις του ΠΑΟ γίνονταν μετά από πουλήματα της μπάλας που έκαναν οι παίκτες της ΑΕΚ. Επίσης, άλλαξε τον Μάντζιο με τον Πετρόπουλο που είναι ίδια κοψιά (και με χειρότερη τεχνική) και ήταν εύκολη δουλειά για τα μπακ της ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι τελείωσε και επειδή ζούμε στην Ελλάδα οι φωνές και οι κραυγές άρχισαν. Ο “πρόεδρος” Βαρούχας δικαίωσε το προσωνύμιο “Μπαρούφας” και προσπαθεί (μαζί με Λυκουρέζους, Αντωνίου και άλλους) να πείσει για το πεντακάθαρο πέναλτυ που δεν δόθηκε στον Ρουκάβινα. Σε μια φάση όπου ο Ρουκάβινα έχει πετάξει την μπάλα μπροστά και δεν την έχει στην κατοχή του (φαίνεται καθαρά στη φωτογραφία), ο Γεωργέας κόβει πεντακάθαρα την μπάλα και την στιγμή που κατεβάζει το πόδι του προς το έδαφος ο Ρουκάβινα πάει και χτυπάει πάνω σε αυτό. Συγγνώμη, αλλά όσοι “πρόεδροι” και ειδικοί κι αν το πουν για μένα δεν υπάρχει κανένα πέναλτυ σε αυτή τη φάση. Αν μία φάση είναι αμφισβητούμενη, αν και “τηλεοπτική”, αυτή είναι στο πρώτο ημίχρονο μεταξύ Μαϊστόροβιτς και Μάντζιου σε ένα κόρνερ. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση για ένα ακόμη πρωτάθλημα που όπως φαίνεται, οδεύει στον Πειραιά σε χαλαρούς ρυθμούς.


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΕΚ, ελληνικό ποδόσφαιρο, Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, Παναθηναϊκός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

«Μπορείς να χάσεις, αλλά όχι χωρίς να τα έχεις δώσει όλα»

Αν δείξεις σε κάποιον άσχετο με το ποδόσφαιρο μια φωτογραφία του Ντιέγκο Λουγκάνο δύσκολα θα φανταστεί το επάγγελμά του. Αρκετά ευγενική φυσιογνωμία,  σχεδόν “ιντελεκτουέλ”, με το μαλλάκι του ανέμελο. Δεν έχει αυτή τη φάτσα του βαρυποινίτη όπως π.χ. ο συμπατριώτης του Αρέβαλο Ρίος ή οι αντίστοιχοι Χιλιανοί με τα τατουάζ και τα κουρέματα. Αν είσαι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όχι στο ποδόσφαιρο δοκιμαστικού σωλήνα

Το χθεσινό Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι ήταν ένα μέτριο και κυρίως νερόβραστο παιχνίδι. Με κινέζικες διαφημίσεις στο γήπεδο και μέτριο ποδόσφαιρο μου θύμισε πίτα γύρο από αλυσίδα φραντσάιζ. Κάτι που εμφανισιακά με την πρώτη ματιά είναι γύρος, αλλά δεν έχει ούτε τη γεύση του, ούτε σου δίνει την απόλαυσή του. Για να αναπληρώσουμε λοιπόν τη χθεσινή μέτρια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 σχόλια σχετικά με το “Ντέρμπυ το ελληνικόν…”

  1. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Λίγο ντροπή δεν θα έβλαπτε
    Τα καραγκιοζιλίκια του Καραγκούνη σε πείραξαν
    Αυτά του Σκόκο που έβλεπε αστροπελέκια γιά να κόψει την αντεπίθεση ή που στο τέλος πήρε την μπάλα σπίτι του δεν είδα να σε ενοχλούν.
    Ούτε οι βουτιές του Χουαν Φραν κάθε φορά που τον πλησίαζε κάποιος στα 2 μέτρα.
    Οσο γιά την φάση του Ρουκάβινα ήσουν ακριβής.
    Δεν είχε στην κατοχή του την μπάλα, ο Γεωργέας κόβει μπάλα, άντε και καλή χρονιά.
    Του χρόνου με Παμπορίδη να ναι όλα καλύτερα…

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Για βουτιές του Χουανφράν στα 2 μέτρα δεν ξέρω, για τις φάσεις του Σκόκκο έχεις δίκιο. Τα καραγκιοζιλίκια του Καραγκούνη με πειράζουν εδώ και καμια 10αρια χρόνια και η ντροπή είναι όλη δική του.
    Για τη φάση του Γεωργέα περιμένω να μου εξηγήσεις γιατί είναι πέναλτυ και τι βλέπεις εσύ που δεν μπορώ να δω εγώ.

  3. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εγώ βλέπω τί κάνει τα ποδαράκια του και στην συνέχεια της φάσης, εκτός κι αν επειδή πέτυχε την μπάλα, παίρνει μπόνους τα υπόλοιπα.
    Αλλά επειδή θα μου πεις πως δεν είχε πρόθεση, πως γλύστραγε το γήπεδο, πως τον χτύπησε το παπούτσι, άστο καλύτερα.
    Δεν θα βγάλουμε άκρη.
    Οπως στην φάση του Τσιμπούρ με τον Αστέρα Τρίπολης.
    Ολα καλά λοιπόν.
    Και του χρόνου μ έναν λιγότερο “Παναθηναϊκό” διαιτητή

  4. Ο/Η Elaith λέει:

    Εγώ ότι βλέπω το έγραψα. Στη συνέχεια της φάσης κατεβάζει το πόδι προς το έδαφος, την στιγμή που ο Ρουκάβινα πάει και βρίσκει το πόδι του Γεωργέα. Δυστυχώς ακόμα δεν βρέθηκε τρόπος να εξαυλώνεται ένας αμυντικός για να περνάει ο επιθετικός. Επειδή υπάρχει επαφή δεν σημαίνει ότι είναι και πέναλτυ.
    Εσύ βέβαια θα μου πεις μετά ότι ένιωσε σκοτοδίνη ο Ρουκάβινα και χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και άρχισε να χάνει την ισορροπία του και έπεσε πάνω στον Γεωργέα.

  5. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ακριβώς αυτό λέω.
    Επιθετικό φάουλ ήταν.
    Ακίνητος ήταν ο Γεωργέας και έπεσε επάνω του.
    Ηταν και 3 δευτερόλεπτα.
    Μπορεί και βήματα στο μπάσιμο
    “Κατεβάζει το πόδι προς το έδαφος…”

  6. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    http://www.youtube.com/watch?v=Z2CgMNLLZHA
    Κοίταξε όλη την κίνηση του δεξιού ποδιού του Γεωργέα.
    Μέχρι το τέλος.
    Μάλλον το γύρισε το πόδι του γιά να σηκωθεί…

  7. Ο/Η Elaith λέει:

    Έχω όλον τον αγώνα και τη φάση την έχει από 3 διαφορετικές κάμερες και την έχω δει πολλές φορές. Την στιγμή που γίνεται η επαφή το πόδι του Γεωργέα κατεβαίνει προς το έδαφος. Αν δεις από την κάμερα που είναι στην πλάτη του Ρουκάβινα φαίνεται πεντακάθαρα.
    Το γεγονός ότι κατεβάζει το πόδι (κάτι που ειρωνεύεσαι) είναι που ΔΕΝ το κάνει και πέναλτυ, όπως είπε κι ο Βασιλάκης στην εκπομπή της Νόβα (που τη γνώμη του γενικά την εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο από του ανύπαρκτου Βαρούχα).
    Μπορεί να είναι και άκυρο άλμα στο άλμα εις μήκος για τον Ρουκάβινα, δεν ξέρω… Ο τύπος έχει σκάψει το έδαφος και μετά κάνει άλμα για να πέσει πάνω στο πόδι του Γεωργέα.
    Αν θες να επιμείνεις για κάποιο πέναλτυ καλύτερα να το κάνεις για τη φάση στο πρώτο ημίχρονο.

  8. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Εγώ λοιπόν λέω αυτό που βλέπω, λυπάμαι αν δεν συμφωνεί μ αυτό που βλέπεις εσύ.
    Ο Γεωργέας βρίσκει πρώτα την μπάλα, ο Ρουκάβινα περνάει και στο τέλος της προβολής του ο Γεωργέας γυρίζει και σηκώνει το δεξί του πόδι με εμφανέστατη πρόθεση να τον ανατρέψει.
    Εκτός αν η κάμερα που σου παραθέτω είναι από άλλο παιχνίδι και δεν σε ικανοποιεί.
    Κατά τα άλλα, όση εμπιστοσύνη έχω στον Παναθηναϊκό Βαρούχα έχω και στον ΑΕΚτζή Βασιλάκη.
    Προτιμώ να εμπιστεύομαι τα μάτια μου 😉

  9. Ο/Η Elaith λέει:

    Βλέπουμε το ίδιο πράγμα και ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά. Ο Βαρούχας δεν ξέρω τι ομάδα είναι, πάντως είναι φανερά χαμηλής νοημοσύνης και δεν τον εμπιστεύομαι ούτε για να μου πει πόσα λεπτά διαρκεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο Βασιλάκης δεν ξέρω τι ομάδα είναι, αλλά γενικά είναι πιο σοβαρός και ξέρει καλύτερα τους κανονισμούς (άλλωστε ο ΑΕΚτζής Καραλής έλεγε για πέναλτυ του Μαϊστόροβιτς). Για μένα τέτοιες φάσεις δεν είναι πέναλτυ και τις εκβιάζουν οι επιθετικοί παίκτες.

  10. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Γιά την ταμπακιέρα δεν μου είπες όμως
    Τί κάνει το δεξί του πόδι ο Γεωργέας στο τέλος της προβολής του;
    Και ο Βασιλάκης αστείος είναι από τότε πόυ πήγε να δικαιολογήσει διπλό χέρι του Καρεμπέ στην Νέα Σμύρνη και επικαλέστηκε οδηγία της ΟΥΕΦΑ που έλεγε πως δεν παίρνει έτσι παίκτης κίτρινη “επειδή έκανε μιά φορά χέρι, έστω και με πρόθεση”
    Μετά επικαλέστηκε το βιβλίο κανονισμών του Τζουβάρα και όταν τον πήρα τηλέφωνο και τον παρακάλεσα να μου υποδείξει πού υπάρχει τυπωμένη αυτή η οδηγία της ΟΥΕΦΑ μου είπε πως είναι εσωτερικό έγγραφο προς τους διαιτητές.
    Λες και επρόκειτο γιά μασονική στοά.
    Σοβαρότατος. Τί να σου πω…

  11. Ο/Η Xristos λέει:

    Λοοοοοολ.
    Έχετε πλάκα.
    Πάντως η φάση, είναι κλασική περίπτωση πονηρού επιθετικού που πάει να πέσει πάνω στον αμυντικό. Και είναι πολύ ξεκάθαρο στην κανονική ροή του αγώνα, όχι στο ριπλέι. Γιατί το ριπλέι δείχνει μόνο την επαφή. Και η επαφή δεν είναι πάντα πέναλτι όπως πολύ σωστά λέει ο ελαιθ.

  12. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Ε ναι
    Αλλά καμιά φορά είναι όμως…

  13. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Πονηρού αμυντικού που στρίβει και σηκώνει το δεξί του ποδαράκι δεν είναι;;;

  14. Ο/Η Elaith λέει:

    Ε, άμα έχεις πάρει και τηλέφωνο τον Βασιλάκη ρε θέε τι να σου πω !
    🙂

    Δεν υπάρχει ταμπακιέρα, δεν κάνει κάτι το πόδι του Γεωργέα. Θα με κάνεις να σου στείλω αύριο το βίντεο από την πλάγια κάμερα !
    Για μένα καθαρά πάει να κερδίσει ο Ρουκάβινα το πέναλτυ. Άμα ήταν ο Ντιόγο ή ο Τζώρτζεβιτς μπορεί να το έδινε (βλέπε παραπάνω κείμενό σου) αλλά και πάλι δεν θα ήταν.

  15. Ο/Η EXARCHIOTIS λέει:

    Φυσικά και τον πήρα.
    Γιατί ήθελα πραγματικά να την δώ αυτή την οδηγία.
    Δεν τον πήρα με πρόθεση να τον κράξω, απλά του εξήγησα πως τέτοια πράγματα καλό είναι να τα μαθαίνει ο κόσμος γιατί είναι ένας απ τους λόγους που έχουμε βία στα γήπεδα.
    Οσο γιά την φάση του Γεωργέα, μην κουράζεσαι να μου βρεις άλλες κάμερες.
    Σχολίασέ μου τί βλέπεις σ αυτήν εδώ.
    Η μάλλον μου σχολίασες.
    Το δεξί πόδι του Γεωργέα δεν κάνει τίποτα παράνομο.
    Καλά Θεοφάνεια!
    Από Τετάρτη θα πάω σε οφθαλμίατρο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *